Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

korekta dawki paliwa

Featured Replies

Napisano

na zdjęciu wartości odczytane w FES

czy to normalne czy coś nie tak ?

jak jest zimny na jałowym biegu trochę jakby nierówno pracował/trzęsie silnikiem troszkę; po rozgrzaniu jest OK

o co kaman ?

Foto-KB73K8LA.jpg

Napisano

> na zdjęciu wartości odczytane w FES

> czy to normalne czy coś nie tak ?

> jak jest zimny na jałowym biegu trochę jakby nierówno pracował/trzęsie silnikiem troszkę; po

> rozgrzaniu jest OK

> o co kaman ?

Korekcje nie są złe - rozumiem, że to bieg jałowy po rozgrzaniu silnika? Sprawdź kolor blokad na wtyczkach wtrysków, jak masz żółte to wypnij każdą wtyczkę i zobacz czy styki w środku nie są wypalone (trzeci wtrysk)- można je podociskać profilaktycznie. Jak masz pozmianowe niebieskie to to sprawdź, czy nie ma koszulek termokurczliwych na przewodach do wtrysków - podczas wymiany wtyczek trzeba przeciąć przewody i je zlutować, wiele ASO robi to tragicznie i są problemy. kolejna spraw to czujnik ciśnienia doładowania - należy go wykręcić i wyczyścić. Jeśli drgania nie ustąpią to podejrzane są klapy wirowe.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

to bieg jałowy ale silnik zimny, zrobię dziś jeszcze na rozgrzanym

czujnik doładowania wyczyszczony wcześniej, zresztą z Twoją pomocą/opisem smile.gif

wtyczki - muszę sprawdzić jakie mam

pzdr.

Napisano

> to bieg jałowy ale silnik zimny, zrobię dziś jeszcze na rozgrzanym

> czujnik doładowania wyczyszczony wcześniej, zresztą z Twoją pomocą/opisem

> wtyczki - muszę sprawdzić jakie mam

> pzdr.

Zimny silnik nas nie interesuje, logujemy bieg jałowy bez obciążenia (klima, światła, ogrzewanie elektryczne) i przy 3 tysiącach obrotów.

Pozdrawiam

Napisano

Dodaj dobrego środka do czyszczenia CR do ON i sie porawi...

Tak to wyglada u mnie....

285324009-c.JPG

post-15502-14352514111859_thumb.jpg

• 4 miesiące później...
Napisano

Witam wszystkich jestem tutaj nowym użytkownikiem. smile.gif

W moim GP 1,9 M-jet występuje dość uciążliwy kłopot. Problem polega na tym, że pierwszy raz samochód odpala bez zarzutu za pierwszym razem. Po przejechaniu 3-5 km trzeba kręcić z 4-5 razy zanim zapali...wymieniłem w zeszłym tygodniu akumulator na nowy, olej oraz wszystkie filtry i problem ciągle pozostał. Gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy?? Czy jest możliwość, żeby paliwo się cofało z całego układu?? Biorę pod uwagę coraz to różne teorie...

Poniżej wstawiam screena z Fiat Ecu Scan i zwracam się do was z zapytaniem czy normalną rzeczą jest to, że korekta paliwa jest aż tak bardzo zróżnicowana?? Dlaczego wartości dla cylindrów 3 i 4 są ujemne i czy to jest normalne?? Czy może właśnie te ujemne wartości są odpowiedzialne za te problemy z odpalaniem???

Proszę o jakieś sugestie....

http://zapodaj.net/cbc97331c058.bmp.html

Napisano

> Witam wszystkich jestem tutaj nowym użytkownikiem.

> W moim GP 1,9 M-jet występuje dość uciążliwy kłopot. Problem polega na tym, że pierwszy raz

> samochód odpala bez zarzutu za pierwszym razem. Po przejechaniu 3-5 km trzeba kręcić z 4-5

> razy zanim zapali...wymieniłem w zeszłym tygodniu akumulator na nowy, olej oraz wszystkie

> filtry i problem ciągle pozostał. Gdzie szukać przyczyny takiego stanu rzeczy??

Przyczyną może być problem z uzyskaniem ciśnienia podczas rozruchu. Jeśli na ciepłym nie zapala to stawiał bym na problemy z ukłądem paliwowym - ciśnienie CR trzeba zobaczyć jakie jest w trakcie kręcenia na zimnym i ciepłym silniku - moze trzeba by było zrobić test na przelew ale na razie FES-em sprawdzić

>Czy jest

> możliwość, żeby paliwo się cofało z całego układu?? Biorę pod uwagę coraz to różne teorie...

Tak w pompie CR jest zaworek zwrotny ale na zimnym by uciekło.... raczej to wykluczam

> Poniżej wstawiam screena z Fiat Ecu Scan i zwracam się do was z zapytaniem czy normalną rzeczą jest

> to, że korekta paliwa jest aż tak bardzo zróżnicowana?? Dlaczego wartości dla cylindrów 3 i 4

Tak to normalne.... nie są duże

> są ujemne i czy to jest normalne?? Czy może właśnie te ujemne wartości są odpowiedzialne za te

> problemy z odpalaniem???

Nie...

> Proszę o jakieś sugestie....

> http://zapodaj.net/cbc97331c058.bmp.html

Czasami uszczelnienie na wtryskach puszcza przy nagrzanych wtryskach i musisz zrobić test na przelew na zimno i przy nagrzanym aucie....

Napisano

ten test na przelew da się zrobić za pomocą FES`a ?? jeśli tak to do jakiej opcji muszę się odwołać?? ten test nie zaszkodzi pracy silnika??

Napisano

> ten test na przelew da się zrobić za pomocą FES`a ?? jeśli tak to do jakiej opcji muszę się

> odwołać?? ten test nie zaszkodzi pracy silnika??

Nie ... poszukaj słowa klucz " test na przelew" w kącikach Stilo ... wiele razy ja i koledzy opisywali jak to zrobić

Co do FES-a to musisz sprawdzić ciśnienie na CR podczas rozruch na zimnym silniku po nocy i na ciepłym.... powinno być 300 Bar w trakcie kręcenia i jakieś 270 po odpaleniu ...

Napisano

póki co z mojej strony problem rozwiązany, mam nadzieję, że na stałe smile.gif - winowajcą całej sytuacji był alternator. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.