Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mobilny fotoradar, po raz n`ty

Featured Replies

Napisano

Witam, czytałem artykuł jak to w Bydgoszczy sławetny stróż SM zwany dalej "Łysym" chowa się za deskę widząc nadjeżdżającą zwierzynę rotfl.gif, że tego gościa to nie męczy screwy.gif. dla zainteresowanych

Lecz moje pytanie jest troszkę inne;

patrząc na te zdjęcie czy ten samochód jest zaparkowany zgodnie z przepisami??

kontrola_preskosci.jpg

z tego co pamiętam w nowym prawie została wprowadzona pewna nowelizacja. Zdjęcia można wykonywać jedynie z pojazdu zaparkowanego w zatoczce lub na poboczu tak jak na zdjęciu poniżej.

radar_skoda_sm.jpg

Czy w pierwszym przypadku auto "Łysego" jest zaparkowane na poboczu ??

Czy takie zbieranie materiałów jest ważne, oczywiście są to rozważania teoretyczne bo ciężko będzie udowodnić SM złe parkowanie, a może się mylę...

Napisano

> Witam, czytałem artykuł jak to w Bydgoszczy sławetny stróż SM zwany dalej "Łysym" chowa się za

> deskę widząc nadjeżdżającą zwierzynę

A wiesza chociaz gdzieś na płocie 'kartkę' z informacją o kontroli prędkości? Tego wymagają przepisy.

Samorządy z biedy zaczynają stosować na wpół przestępcze metody.

spineyes.gif

Napisano

> A wiesza chociaz gdzieś na płocie 'kartkę' z informacją o kontroli prędkości? Tego wymagają

> przepisy.

> Samorządy z biedy zaczynają stosować na wpół przestępcze metody.

Znaki o kontroli prędkości są waytogo.gif

Napisano

> Znaki o kontroli prędkości są

a zgoda policji na ustawienie fotoradaru?

Napisano

> a zgoda policji na ustawienie fotoradaru?

A Ty myślisz że coś ich to obchodzi?

Napisano

> A Ty myślisz że coś ich to obchodzi?

Nie przyjmujesz mandatu, prosisz o skierowanie sprawy do sądu, SM kieruje sprawę do sądu a w sądzie wnioskujesz o umożenie ze względów formalnych.

Jak by co to o tym bym z prawnikiem gadał.

Uprzedzając pytania. Nie mam nic przeciwko kontrolom i fotoradarom jeśli sa ustawiane w celu poprawy bezpieczeństwa. Ale jeśli mają być jedynie maszynką do robienia pieniędzy to uważam, że trzeba robić wszystko co możliwe, aby taki proceder ukrucić. Uważam też, że mandaty powinny zasilać skarb państwa a nie gminy, wtedy SM nie była by zainteresowana "strzyżeniem" kierowców i być może wykonywała by swoje obowiązki z naciskiem na ich właście zastosowanie.

Napisano
  • Autor

co do pozwolenia; napewno jest zaraz po wprowadzeniu nowelizacji tzw. ustawy fotoradarowej w Bydgoszczy wyznaczono kilkanaście odcinków stosownie oznakowanych. Napewno wtedy SM wystąpiła do KMP/KWP Bydgoszcz o zgodę.

Wiemy już, że przyjąć mandatu nie muszę gdy zdjęcie jest retuszowane a nr`y tablicy wyciągniete poprzez obróbke cyfrową, ale czy muszę przyjąć mandat gdy wóz SM był źle ustawiony - pewnie nie, ale jak im to udowodnić, dochodzimy do absurdu aby codziennie ich fotografować z świeżą GW na masce hahaha.gif

Napisano

> Nie przyjmujesz mandatu, prosisz o skierowanie sprawy do sądu, SM kieruje sprawę do sądu a w sądzie

I jedziesz 500 km na rozprawę. Ponieważ 99 % nie będzie się chciało więc żerują na tym. A jak myślisz - dlaczego Białe Bory i okolica działały bez ograniczeń od początku roku? Mimo że nie wolno im było?

Napisano

> Nie przyjmujesz mandatu, prosisz o skierowanie sprawy do sądu, SM kieruje sprawę do sądu a w sądzie

> wnioskujesz o umożenie ze względów formalnych.

> Jak by co to o tym bym z prawnikiem gadał.

> Uprzedzając pytania. Nie mam nic przeciwko kontrolom i fotoradarom jeśli sa ustawiane w celu

> poprawy bezpieczeństwa. Ale jeśli mają być jedynie maszynką do robienia pieniędzy to uważam,

> że trzeba robić wszystko co możliwe, aby taki proceder ukrucić.

Fotoradary służa tylko poprawie bezpieczeństwa :

http://www.radio.gdansk.pl/index.php/wia...fotoradar-.html

Napisano

> Mimo że nie wolno im było?

Wolno, nie wolno...Tonący brzydko się chwyta. Przekroczyłeś szybkość, jest to zarejestrowane, płacisz. A to, czy ktoś ma chociaż odrobinę przyzwoitości, żeby się nie wykręcać, to inna sprawa zlosnik.gif

Napisano

> Wolno, nie wolno...Tonący brzydko się chwyta. Przekroczyłeś szybkość, jest to zarejestrowane,

> płacisz. A to, czy ktoś ma chociaż odrobinę przyzwoitości, żeby się nie wykręcać, to inna

> sprawa

Czyli Twoim zdaniem mogę sobie wybrać drogę, postawić znak 30, kupić sobie radar i kasować kierowców za przekroczenie tych 30? Bo wiesz - w świetle prawa to jest dokładnie to samo co SM robiły przez pierwsze półrocze.

Napisano

> Czyli Twoim zdaniem mogę sobie wybrać drogę, postawić znak 30, kupić sobie radar i kasować

> kierowców za przekroczenie tych 30? Bo wiesz - w świetle prawa to jest dokładnie to samo co SM

> robiły przez pierwsze półrocze.

Jak pojedziesz te 30, to Cię skasują? Czy jak pojedziesz więcej? Przecież nikogo za przepisową jazdę nie skasowali...

Napisano

> Jak pojedziesz te 30, to Cię skasują? Czy jak pojedziesz więcej? Przecież nikogo za przepisową

> jazdę nie skasowali...

A gdyby Ci postawili w wszędzie ograniczenia do 30 czy miałoby to sens czy nie to też byś był szczęśliwy i jeździł zgodnie z przepisami?

Napisano

> Jak pojedziesz te 30, to Cię skasują? Czy jak pojedziesz więcej? Przecież nikogo za przepisową

> jazdę nie skasowali...

Zdefiniuj przepisową jazdę. Bo jeśli znak jest nielegalnie postawiony to znaczy że tego ograniczenia TAM NIE MA. Rozumiesz czy dalej nie bardzo?

Napisano

> Zdefiniuj przepisową jazdę. Bo jeśli znak jest nielegalnie postawiony to znaczy że tego

> ograniczenia TAM NIE MA. Rozumiesz czy dalej nie bardzo?

To musisz jeszcze udowodnić, że znak jest nielegalnie postawiony. Bo nie znam przypadków działań jak z "Misia" Barei, żeby sobie SM ustawiała SWOJE znaki - bo zwykle ustawiają się w miejscach z dziwnymi ograniczeniami, ale jednak lata całe już stojącymi hehe.gif Rozumiesz czy nie bardzo? Bo chyba nie, skoro potrzebujesz definicji przepisowej jazdy.

Napisano

> A gdyby Ci postawili w wszędzie ograniczenia do 30 czy miałoby to sens czy nie to też byś był

> szczęśliwy i jeździł zgodnie z przepisami?

A gdyby tu nagle przedszkole było...Te 30 będzie niezgodne z przepisami? Ja z tym nie mam problemów, zdjęć nie dostaję, filmów nie oglądam, suszarka portfela mi nie suszy...I wiem, że 30 boli najbardziej tych, dla których 140 na autostradzie to jawna dyskryminacja, wszak mogą 200...

Napisano

Jak w temacie,

łanie parkuje w zatoce dla autobusów i strzela od tyłu - to nie żart - proszę dokładnie zobaczyć filmik

na pytanie czy mogą tak stać uzyskałem odpowiedź, że tak, choć nie do końca to by się zgadzało bo za chwilę miły pan z "łysinką" zwinął się z zatoczki - więc chyba coś nie teges smirk.gif

Napisano
  • Autor

w zatoce autobusowej raczej im nie wolno nawet przez:

Art. 49. Prawo o Ruchu Drogowym 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:....9. w odległości mniejszej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek, a na przystanku z zatoką - na całej jej długości;

... ale znając życie pewnie się wytłumaczy, że wykonuje czynności służbowe screwy.gif

z tym parkowaniem to ten facet naprawdę ma MISTRZA trophy.gif

szczególnie widząc to na Fordońskiej*(DK80) przy Tele-Fonice około godziny 15,

nawraca pod prąd w największym natężeniu sprytnie usadawiając się pomiędzy zaparkowanymi samochodami - cóż jedyna chwila emocji podczas wykonywania dyżuru

(*droga dwupasmowa, dwujezdniowa rozdzielona pasem zieleni)

Napisano

> To musisz jeszcze udowodnić, że znak jest nielegalnie postawiony. Bo nie znam przypadków działań

> jak z "Misia" Barei, żeby sobie SM ustawiała SWOJE znaki - bo zwykle ustawiają się w miejscach

> z dziwnymi ograniczeniami, ale jednak lata całe już stojącymi Rozumiesz czy nie bardzo? Bo

> chyba nie, skoro potrzebujesz definicji przepisowej jazdy.

Ze znakami drogowymi jest jak z podatkami - jak są absurdalne to szara strefa kwitnie.

Ze znakami drogowymi identycznie. Jeżeli w szczerym polu, na nowym odcinku szerokiej drogi, z nowym "dywanikiem" ktoś ustawi na odcinku 50-kę* to zgadnij kto tam tyle pojedzie.

*Sytuacja znana mi z autopsji. Nawet kontaktowałem się z drogówką, by mi odpowiedziano na pytanie dlaczego takie ograniczenie w takim miejscu , 6 km od najblizszych zabudowań.

Odpowiedź wyrywa z butów - bo kombajny wyjeżdzają z pól i "można sie nadziać" .

I nic w tym dziwnego nie ma oprócz"

1) na wiosnę, jesień, zimę kombajn?

2) dziwnym zbiegiem okoliczności kilka razy już tam widziałem policję z radarem, ustawioną w bocznej dróżce równolegle do drogi, by z daleka ich nie poznać.

Napisano

> w zatoce autobusowej raczej im nie wolno nawet przez:

> Art. 49. Prawo o Ruchu Drogowym 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:....9. w odległości mniejszej

> niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek, a na przystanku z zatoką - na całej

> jej długości;

> ... ale znając życie pewnie się wytłumaczy, że wykonuje czynności służbowe

> z tym parkowaniem to ten facet naprawdę ma MISTRZA

> szczególnie widząc to na Fordońskiej*(DK80) przy Tele-Fonice około godziny 15,

> nawraca pod prąd w największym natężeniu sprytnie usadawiając się pomiędzy zaparkowanymi

> samochodami - cóż jedyna chwila emocji podczas wykonywania dyżuru

> (*droga dwupasmowa, dwujezdniowa rozdzielona pasem zieleni)

A miejsce uzgodnione z policja i oznaczone ostrzezeniami przed foto?? Bo jak nie to pan mistrz moze sie walic cool.gif

Napisano

> Ze znakami drogowymi jest jak z podatkami - jak są absurdalne to szara strefa kwitnie.

> Ze znakami drogowymi identycznie. Jeżeli w szczerym polu, na nowym odcinku szerokiej drogi, z nowym

> "dywanikiem" ktoś ustawi na odcinku 50-kę* to zgadnij kto tam tyle pojedzie.

> *Sytuacja znana mi z autopsji. Nawet kontaktowałem się z drogówką, by mi odpowiedziano na pytanie

> dlaczego takie ograniczenie w takim miejscu , 6 km od najblizszych zabudowań.

> Odpowiedź wyrywa z butów - bo kombajny wyjeżdzają z pól i "można sie nadziać" .

> I nic w tym dziwnego nie ma oprócz"

> 1) na wiosnę, jesień, zimę kombajn?

> 2) dziwnym zbiegiem okoliczności kilka razy już tam widziałem policję z radarem, ustawioną w

> bocznej dróżce równolegle do drogi, by z daleka ich nie poznać.

No i w takich miejscach hieny z fotoradarami się ustawiają - i wszystko odbywa się w majestacie prawa. W końcu "po sąsiedzku" SM wystawiła w coś dwa czy trzy miesiące 15000 wezwań do zapłaty działając na podobnej zasadzie...

Napisano

> A miejsce uzgodnione z policja i oznaczone ostrzezeniami przed foto?? Bo jak nie to pan mistrz moze

> sie walic

miejsce oznakowane, zresztą w ostatnim czasie nawalili tych oznaczeń jak grzybów po deszczu wink.gif

bardzie "denerwuje" mnie samo ustawienie pojazdu w zatoczce autobusowej smirk.gif

jak Go podkablowałem to już nie stoi w zatoczce tylko kawałek dalej,

a ciekawy jest jeszcze fakt, że strzelał od tyłu pomiar icon_eek.gif,

Napisano

> miejsce oznakowane, zresztą w ostatnim czasie nawalili tych oznaczeń jak grzybów po deszczu

> bardzie "denerwuje" mnie samo ustawienie pojazdu w zatoczce autobusowej

> jak Go podkablowałem to już nie stoi w zatoczce tylko kawałek dalej,

> a ciekawy jest jeszcze fakt, że strzelał od tyłu pomiar ,

No ostatnio zdecydowanie wola ta metode. Slusznie, ze podkablowales.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.