Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Koniec ważności butli LPG

Featured Replies

Napisano

Jak wygląda sprawa gdy kończy się ważność butli LPG? Gdzie się udać? Jakie koszty?

Napisano

za wyminae z butla placilem 350 PLN. legalizacja w migaz ztcp cos kolo 200 PLN ale dokladna wycene robia po zobaczeniu instalki

Pozdr

Paweł

Napisano
  • Autor

> za wyminae z butla placilem 350 PLN. legalizacja w migaz ztcp cos kolo 200 PLN ale dokladna wycene

> robia po zobaczeniu instalki

> Pozdr

> Paweł

aha bo mi właśnie chodzi tak mniej więcej

Napisano

> aha bo mi właśnie chodzi tak mniej więcej

Wujek ostatnio wymieniał, 500 zl impreza kosztowala.

Napisano

> Jak wygląda sprawa gdy kończy się ważność butli LPG? Gdzie się udać? Jakie koszty?

W kilku miastach są punkty gdzie przedłużają ważność legalizacji butli.W Płocku taki serwis mieści się na ul. Otolńskiej 25 .Informacja z dnia wczorajszego 27.09.2011.Przegląd butli toroidalnej wynosi ok 330 zł.Od niedawna ażeby uzyskać homologację należy wymontować butlę, zawieźć do oceny Urzędu (tu może okazać się, żę butla może nie podlegać przedłużeniu -literka K), a następnie pokazać się jeszcze raz po napełnieniu butli w serwisie.Do niedawna przedłużenie homologacji uzyskiwało się po jednokrotnej wizycie i po opłacie ok. 230 zł.Zastanawiam się coraz częściej,czy do głosu nie dochodzi jakieś lobby które za wszelką cenę chce zniszczyć tą ekologiczną formę zasilania pojazdów?

Napisano

> Zastanawiam się

> coraz częściej,czy do głosu nie dochodzi jakieś lobby które za wszelką cenę chce zniszczyć tą

> ekologiczną formę zasilania pojazdów?

Mnie zastanawia czy się zdarzyło tak aby butla nie przeszła legalizacji na kolejne lata.

Napisano

> ...Przegląd butli toroidalnej wynosi ok 330 zł.Od niedawna ażeby uzyskać homologację należy wymontować butlę, zawieźć do

> oceny Urzędu (tu może okazać się, żę butla może nie podlegać przedłużeniu -literka K), a

> następnie pokazać się jeszcze raz po napełnieniu butli w serwisie.Do niedawna przedłużenie

> homologacji uzyskiwało się po jednokrotnej wizycie i po opłacie ok. 230 zł...

Na jaki okres przedłużają homologację?

Napisano

> Mnie zastanawia czy się zdarzyło tak aby butla nie przeszła legalizacji na kolejne lata.

homologację na butlę mam do IV.2012, w styczniu gazownik powiedział mi, że wątpi w to by mi przedłużyli na kolejne lata, bo rdzewieje itd., ale nie wiem czy mówił tak dlatego, żebym przyjechał do niego zrobić czy rzeczywiście może nie przejść legalizacji

Napisano

> homologację na butlę mam do IV.2012, w styczniu gazownik powiedział mi, że wątpi w to by mi

> przedłużyli na kolejne lata, bo rdzewieje itd., ale nie wiem czy mówił tak dlatego, żebym

> przyjechał do niego zrobić czy rzeczywiście może nie przejść legalizacji

Zmieniałem w Palio butlę w sierpniu. Niestety o ile butla wyglądała dosyć dobrze o tyle wielozawór i dochodzące do niego rurki już prosiły się o wymianę (i doprosiły się wink.gif)... Taki urok mocowania butli pod spodem auta. Zmieniaj butlę i miej nadzieję, że da się ten sam wielozawór założyć (u mnie nie było możliwości wykręcenia rurek bo się wszystko zaczęło rozpadać).

Napisano

> Zmieniałem w Palio butlę w sierpniu. Niestety o ile butla wyglądała dosyć dobrze o tyle wielozawór

> i dochodzące do niego rurki już prosiły się o wymianę (i doprosiły się )... Taki urok

> mocowania butli pod spodem auta. Zmieniaj butlę i miej nadzieję, że da się ten sam wielozawór

> założyć (u mnie nie było możliwości wykręcenia rurek bo się wszystko zaczęło rozpadać).

według przepisów i według technologi to wielozawór się zmienia razem z butlą smirk.gif

Napisano

> według przepisów i według technologi to wielozawór się zmienia razem z butlą

Witam,

Według jakich przepisów ? Może Kolega podać konkrety. Pytam, bo w najbliższym czasie mija mojej butli 10 lat frown.gif.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam,

> Według jakich przepisów ? Może Kolega podać konkrety. Pytam, bo w najbliższym czasie mija mojej

> butli 10 lat .

> Pozdrawiam

Zależy, jak stary jest wielozawór.

Obecne butle mają numer homologacji E67-R01, stare miały E67-R00.

Na wielozaworze też powinieneś mieć E67R01. Jeśli masz E67R00 to musisz go wymienić.

Tu masz wyszczególnione zmiany:

Quote:

Zgodnie z poprawką 01 do regulaminu 67 zmieniły się wielozawory. Widoczny wielozawór do zbiorników toroidalnych jest wyposażony w charakterystyczną rurkę pobierającą fazę gazową do zaworów bezpieczeństwa i ogniowego, których wprowadzenie także jest skutkiem poprawki 01. Cewka elektromagnetyczna steruje pracą samoczynnego zaworu roboczego, w wyposażeniu znajduje się także zawór roboczy sterowany ręcznie wykorzystywany w pracach serwisowych

Quote:

Legalizacja zbiorników LPG

Po upływie 10 lat od daty produkcji kończy się termin dopuszczenia zbiornika gazu do eksploatacji. Po tym okresie możemy legalizować stary zbiornik lub wymienić go na nowy.

Legalizacja zbiornika polega na wykonaniu próby ciśnieniowej zdemontowanego zbiornika. Pomyślny wynik przedłuża dopuszczenie zbiornika o okres kolejnych 10 lat lub krótszy, jeśli zbiornik ma więcej niż 10 lat. Ograniczeniem jest tutaj okres 20 lat od daty produkcji, po którym kończy się żywotność techniczna zbiornika.

Ponadto, legalizując zbiornik możemy wykorzystać stary wielozawór. W przypadku montażu nowego zbiornika musimy wyposażyć go w nowy wielozawór z uwagi na wcześniej opisane zmiany w homologacji. Oba elementy, zarówno zbiornik jak i wielozawór, muszą być wykonane zgodnie z poprawką 01 do regulaminu 67 EKG ONZ. W związku z tą poprawką w wyposażeniu wielozaworu znalazł się także elektromagnetyczny zawór roboczy, który wymaga doprowadzenia instalacji elektrycznej do jego sterowania. Z tych powodów, wymiana zbiornika będzie z pewnością rozwiązaniem bardziej kosztownym dla użytkownika.

Napisano

> Zależy, jak stary jest wielozawór. ... <

Wielkie dzięki ok.gif o to chodziło.

Pozdrawiam

Napisano

> ... Oba elementy, zarówno zbiornik jak i wielozawór, muszą być wykonane zgodnie z poprawką 01 do regulaminu 67 EKG ONZ...

U mnie jest już 01 na wielozaworze i butli, a instalację mam z 2003 roku, więc pewnie wymienię tylko butlę ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.