Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] diesel kombi trudny rozruch

Featured Replies

Napisano

Witam! Kolega posiada astrę g kombi 2001r sprowadzoną z Niemiec. Wg Jego opisu pod maską ma silnik Y20DTH. Problem jest następujący: na zimnym silniku podczas kręcenia rozrusznikiem silnik "chce wyskoczyć z ramy". Jeżeli już zapali, to jedzie bez najmniejszych problemów, silnik pracuje cicho i równo, żadnych drgań, falowania obrotów itp. Na ciepłym przeważnie zapala normalnie, choć czasem są problemy takie jak na zimnym. Proszę Was o jakieś sugestie, co można sprawdzić przed oddaniem do mechanika.

Napisano

> Witam! Kolega posiada astrę g kombi 2001r sprowadzoną z Niemiec. Wg Jego opisu pod maską ma silnik

> Y20DTH. Problem jest następujący: na zimnym silniku podczas kręcenia rozrusznikiem silnik

> "chce wyskoczyć z ramy". Jeżeli już zapali, to jedzie bez najmniejszych problemów,

no to z czym jest problem, jezeli rozrusznik kreci i pali?

Napisano

> co można

> sprawdzić przed oddaniem do mechanika.

Czy paliwo się nie cofa.

Napisano

Albo cofające się paliwo, jak kolega napisał, albo źle ustawiona pompa. Jaki kolor dymu po rozruchu na zimnym silniku?? Biały, siwy czy czarny, a może niebieski? To dużo podpowie.

Napisano
  • Autor

> no to z czym jest problem, jezeli rozrusznik kreci i pali?

Problem z tym, że jeżeli silnik jest zimny, to rozrusznik kręci i nie pali tylko z silnika dobiega głuche dudnienie (czy też odgłos jakby uderzeń) i szarpie całą budą. Jeżeli uda się odpalić (po kilku, kilkunastu minutach) to silnik chodzi jak nowy. Po nawet lekkim rozgrzaniu silnika i zgaszeniu odpala normalnie. Jeżeli chodzi o dym, to nie zauważyłem żadnego kopcenia w jakimkolwiek kolorze, nawet po wdepnięciu pedału gazu gwałtownie do oporu (silnik osiąga momentalnie 5 tyś obr/min i tak trzyma).

Edit:

Jaki jest kolor dymu na zimnym silniku nie widziałem, to co opisałem widziałem na silniku po kilku testowych odpaleniach.

> Czy paliwo się nie cofa.

A jak to można sprawdzić (co zdjąć/odkręcić) - kompletnie nie znam się na dizlach blush.gif

Napisano

Warto udać się do sklepu i kupić sobie tak zwany zawór zwrotny. Założyć go najlepiej na przewodzie paliwowym pomiędzy filtrem a pompą. Nie zakładaj przed filtrem, bo jeśli filtr jest przyczyną cofania się paliwa to paliwo z pompy cofnie się do filtra. Zawór przed pompą daje taki efekt, że paliwo zostaje w pompie a z filtra się nie cofnie bo będzie podobny efekt jak po zatkaniu palcem słomki o góry, zawartość słomki pozostaje w niej. Dudnienie podczas kręcenie wskazuje na sprężanie bez detonacji. Bark paliwa we wtryskach. Czasami też tak się zdarza jak jest zbyt późny moment wtrysku. Chociaż brak dymku po odpaleniu wskazuje na brak paliwa w pompie podczas próby rozruchu. Warto też założyć przeźroczysty wężyk pomiędzy filtrem a pompą, widać wtedy przed próbą rozruchu czy jest w nim paliwo. Wiem doskonale jak to pomaga bo miałem też problemy z zapowietrzającą się pompą, ale troszkę w innych okolicznościach.

Napisano
  • Autor

Czy mogą to być objawy padającej pompy wtryskowej? Właśnie przed chwilą rozmawiałem z kolegą przez telefon i i stwierdził, że w czasie jazdy kiedy jedzie w okolice 3,5 - 4 tyś obr/min (obojętne na którym biegu) silnik tak jakby słabnie. Wystarczy chwila jazdy trochę wolniejszej i wszystko wraca do normy.

Napisano

> Czy mogą to być objawy padającej pompy wtryskowej?

a błedy jakies są?

Napisano

> Czy mogą to być objawy padającej pompy wtryskowej? Właśnie przed chwilą rozmawiałem z kolegą przez

> telefon i i stwierdził, że w czasie jazdy kiedy jedzie w okolice 3,5 - 4 tyś obr/min (obojętne

> na którym biegu) silnik tak jakby słabnie. Wystarczy chwila jazdy trochę wolniejszej i

> wszystko wraca do normy.

To nadal nie wyklucza zapowietrzania się. Jeden z podstawowych objawów zapowietrzania się pompy to słabnięcie podczas jazdy. Brakuje paliwa po prostu.

Napisano
  • Autor

> a błedy jakies są?

Dzisiaj wieczorem wpadnę do kolegi razem ze znajomym, który ma interfejs i zobaczymy. Jak nic ciekawego się nie pokaże, to kolega będzie sprawdzał układ zasilania paliwem.

Edit:

Więc tak: błędów brak, po sprawdzeniu stanu wtyczek, świec żarowych itd odkręciłem pokrywkę filtra paliwa, a tam sucho!! (tzn. poziom paliwa był niższy o około 2-3 cm niż powinien). Po dokładnym obejrzeniu najbardziej prawdopodobną przyczyną cofania paliwa jest fatalny stan szybkozłączek wężyków paliwowych w pokrywce filtra paliwa. Kolega wymieni je najprawdopodobniej dopiero w sobotę i wtedy zobaczymy co i jak. Dziękuję kolegom za wskazówki i porady.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Wreszcie wczoraj wieczorem kolega odnalazł przyczynę cofania się paliwa. Okazały się nią być wężyki przelewowe (tak to nazwał) pomiędzy wtryskami a pompą.

Napisano

> Wreszcie wczoraj wieczorem kolega odnalazł przyczynę cofania się paliwa. Okazały się nią być wężyki

> przelewowe (tak to nazwał) pomiędzy wtryskami a pompą.

od tego trzeba było zacząc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.