Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przewód rozrusznik - alternator 1100

Featured Replies

Napisano

Szybkie pytanie.

Rozrusznik ma śruby w liczbie 3. Pod śrube m6 podpinam sygnał, dwie śruby m8 i pytanie. pod która podpinam przewód plusowy, a pod którą przewód do alternatora.

I drugie pytanie pod co w alternagtorze podpiac ten przewód bo wyszlo że nie mam połaczenia żadnego. Mile widzane foty bo ożywiłem tigera

Napisano

> Szybkie pytanie.

> Rozrusznik ma śruby w liczbie 3. Pod śrube m6 podpinam sygnał, dwie śruby m8 i pytanie. pod która

> podpinam przewód plusowy, a pod którą przewód do alternatora.

> I drugie pytanie pod co w alternagtorze podpiac ten przewód bo wyszlo że nie mam połaczenia

> żadnego. Mile widzane foty bo ożywiłem tigera

Trochę nie wiem o co ci chodzi ale zasadniczo ma to wszystko być tak: Grubym przewodem ma być podłączony rozrusznik z akumulatorem tak samo grubym ma być podłączony alternator z akumulatorem (u mnie wygląda to tak ze idzie gruby kabel prosto z akumulatora do rozrusznika i w rozruszniku jest zrobiona przeplotka i dalej idzie do alternatora) drugi cienki kabel ma być podłączony do rozrusznika (u mnie jest na wsuwkę) i jest to sygnał do bendiksa i tyle. Do alternatora ma być tez cienki kabel do wzbudzenia (czyli kontrolka) i ten kabel do altka jest przykręcony bodajże śrubą m5. Podsumowójąc do rozrusznika idzie gruby i cięki i do altka tez idzie gruby i cięki

Napisano
  • Autor

do rozrusznika i

> w rozruszniku jest zrobiona przeplotka i dalej idzie do alternatora) '

Czyli pod jedną srube podpinam obydwa przewody w rozruszniku

drugi cienki kabel ma być

> podłączony do rozrusznika (u mnie jest na wsuwkę) i jest to sygnał do bendiksa i tyle.

No ja to mam na oczko i jest ok.

> alternatora ma być tez cienki kabel do wzbudzenia (czyli kontrolka) i ten kabel do altka jest

> przykręcony bodajże śrubą m5.

u mnie jest na wsuwke to zrobione mam w alternatorze przewód na wsuwce

I teraz mysle pod co podpiac ten prozewód z rozrusznika rozumiem ale nie wiem gdzioe w laternatorze jest sruba pod to chyba ze urwana... Masz foto?

Napisano

> do rozrusznika i

> Czyli pod jedną srube podpinam obydwa przewody w rozruszniku

> drugi cienki kabel ma być

> No ja to mam na oczko i jest ok.

> u mnie jest na wsuwke to zrobione mam w alternatorze przewód na wsuwce

> I teraz mysle pod co podpiac ten prozewód z rozrusznika rozumiem ale nie wiem gdzioe w laternatorze

> jest sruba pod to chyba ze urwana... Masz foto?

no nie wiem jak tam jest u ciebie rozwiazane no ale tak jak pisałem do altka ma iść + z akumulatora grubym kablem i cienkim kabelkiem wzbudzenie alternatora (czyli kabelek od kontrolki na desce) i do rozrusznika idzie tak samo + z akumulatora i cienkim kabelkiem sygnał ze stacyjki. Wielkiej filozofi tu nie ma. Jutro naladuje baterie w aparacie to pstykne fotke

Znalazłem schemacik i zeczywiście w 1.1 jest wyjscie na 3 kable (widocznie ja mam inna wersje) ale zasada jest ta sama (jak zauważysz dwa wejscia są w środku zwarte i to jest tak naprawde tylko jedno wejscie)

277s.jpg

25 - akumulator

12 rozrusznik

15 alternator

36 przekaźnik zespolony

34 zegary

Jak by ci trzeba bylo kolory kabli to napisz, wstawie zdjecie

Napisano
  • Autor

juz wiem brakuje dokładnie 1 przewodu. jutro go dodam

Napisano

na rozruszniku są dwie szpilki M8, ale tylko do jednej się przykręca "+' z aku, masa jest przez silnik/skrzynie i na samiczce wpinany kabelek od wzbudnika. Nie ma potrzeby ciągnięcia masy

Napisano
  • Autor

> na rozruszniku są dwie szpilki M8, ale tylko do jednej się przykręca "+' z aku, masa jest przez

> silnik/skrzynie i na samiczce wpinany kabelek od wzbudnika. Nie ma potrzeby ciągnięcia masy

wiem ze masa po silniku, po prostu uwalilo mi szpilke w altku juz wiem czego szukalem

Napisano

a ja mam podlaczone rozrusznik inaczej.

masa z silnika

gruby z akumulatora

i cienki zze stacyjki w rozrusznik

czyli czegos mi brakuje??

kolo rozrusznika mam kabelek z oczkiem bedacy w wiazce silnikowej. i mowiac szczerze musze po odpaleniu przygazowac zeby sie altek wzbudzil to ma cos w spolnego??

Napisano

> a ja mam podlaczone rozrusznik inaczej.

> masa z silnika

> gruby z akumulatora

> i cienki zze stacyjki w rozrusznik

> czyli czegos mi brakuje??

> kolo rozrusznika mam kabelek z oczkiem bedacy w wiazce silnikowej. i mowiac szczerze musze po

> odpaleniu przygazowac zeby sie altek wzbudzil to ma cos w spolnego??

Nie masz podpiętego kabelka wzbudzenia do alternatora. Uzwojenie wzbudzenia(to na wirniku) jest zasilane z alternatora w czasie jego pracy, ale przy wyłączonym silniku jest zasilane obwodem w który jest wpięta kontrolka ładowania. To że się wzbudza po przegazówce to efekt lekkiego namagnesowania wirnika. Jak włączasz stacyjkę to pewnie nie świeci Ci się kontrolka akumulatora?

Napisano

wlasnie w tym sek ze sie swieci i wszystko niby jest tak jak powinno byc ale czuczu mnie zmylil tym ze 3 kabelki pod rozrusznik maja isc i zglupilem teraz smile.gif

Napisano
  • Autor

> wlasnie w tym sek ze sie swieci i wszystko niby jest tak jak powinno byc ale czuczu mnie zmylil tym

> ze 3 kabelki pod rozrusznik maja isc i zglupilem teraz

Pierwszy: aku- rozrusznik

Drugi- rozrusznik - alternator

Trzeci- wzbudzenie

Więc??

Napisano

dobr juz wszystko wiem obadalem i jest dobrze :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.