Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik bezkolizyjny?

Featured Replies

Napisano

Hej,

Ostatnio obiło mi się o uszy, że silniki w pandach są budowane w technologii bezkolizyjnych 893goodvibes.gif w przypadku awarii rozrządu.

Prawda to?

Napisano

> Hej,

> Ostatnio obiło mi się o uszy, że silniki w pandach są budowane w technologii bezkolizyjnych w

> przypadku awarii rozrządu.

> Prawda to?

do pewnego momentu - z tego co pamietam latwo po pokrywie zaworow (inne umiejscowienie korka wlewu oleju) odroznic kolizyjne od niekolizyjnych

poszperaj bo bylo tu juz troche o tym

kolizyjny

bezkolizyjny

Napisano

> do pewnego momentu - z tego co pamietam latwo po pokrywie zaworow (inne umiejscowienie korka wlewu

> oleju) odroznic kolizyjne od niekolizyjnych

> poszperaj bo bylo tu juz troche o tym

> kolizyjny

> bezkolizyjny

Raduś - nieprawda- korek nie ma żadnego znaczenia - podobno kolizyjne są od września 2004

Napisano

> Raduś - nieprawda- korek nie ma żadnego znaczenia - podobno kolizyjne są od września 2004

znak szczególny cienkie świece, gruby pasek rozrządu swiety.gif

Napisano

silniki w pandach są budowane w technologii bezkolizyjnych

W starych - może cool.gif

Napisano

> Raduś - nieprawda- korek nie ma żadnego znaczenia - podobno kolizyjne są od września 2004

wiek swoje robi.. moge miec skleroze

Napisano

A je częściowo z Radkiem sie zgodzę . Te nowe dekle to na pewno kolizyjne . A zmiana nastą piła we wrześniu 2005 lub 2006 , kurcze już nie pamietam. Powtórze się, moja Pandzinka z listopada 2004 i silnik bezkolizyjny sprawdzone organoleptycznie..

Napisano

> A je częściowo z Radkiem sie zgodzę . Te nowe dekle to na pewno kolizyjne . A zmiana nastą piła we

> wrześniu 2005 lub 2006 , kurcze już nie pamietam. Powtórze się, moja Pandzinka z listopada

> 2004 i silnik bezkolizyjny sprawdzone organoleptycznie..

może i tak być - w sumie silnik też mogła Pandzina mieć z produkcji wrzesień 2004 waytogo.gif

• 4 tygodnie później...
Napisano

ja to tak czytam i trochu mi się śmieć chce, Panowie czy wy wiecie jakie macie silniki autach czy nie.

no to proszę skoczyć po chipsy.gif i do lektury

W pandzie II jest silnik FIRE czyli ten sam co w Pandzie 1 o pojemności 1.0, który był montowy w UNO. Po zmianie wału korbowego (zmiana skoku tłoka) uzyskano pojemności 1.1 silnik ten był montowany w Uno jako wersja 55KM. Po rozpoczęciu Produkcji Punto 1 silnik został wycofany z Uno a został montowany w Punto jako najsłabsza jednostka o 55KM. jednocześnie silnik rozwiercono i zwiększono średnice tłoka i uzyskano silnik 1.2 o mocy 60 KM. Przy zmianie klawiatury uzyskano moc 75KM jednakże zmiany w emisji spalin spowodowały wycofanie tego silnika i pozostaniu przy 1,2 60KM. Jednocześnie w tym samym czasie zaczęto montować te silniki w Bravo Brava z głowicą 16 zaworową i 80KM, które również trafiły do Punto II zamiast wycofanych 8V 75KM.

Silniki te również trafiły do seicento w wersji 1.1 po zaprzestaniu stosowania silnika 0,9 cm.

Można się dużo rozpisywać o Fajerce, ogólnie to najlepszy silnik FIATA i był napędzał samochody z segmentu A, B, C chodź znając Polskie realia to by i w segmencie D mogły by się znaleźć. (Croma 1)

Nie zależnie co zamontujesz w osprzęcie to wszystkie silniki wymienione w każdej mocy i ilości zaworów to jedna i ta sama wielka rodzina FIRE która zrodziła się z silnika kiedy jeszcze paru z was nie było na świecie.

A czy silnik FIRE jest bezkolizyjny.

Nie świadczy o tym zabudowa osprzętu, lub puszka filtra, sposobu zasilania ani też świece. O bezkolizyjności świadczy tylko ilość miejsca między zaworami na max otwartymi a główką tłoka. Niestety wszystkie Pandy II mają śliniki 1.1 lub 1,2 a te są kolizyjne, zresztą tylko 1.0 były nie kolizyjne Ojciec o nie okiełznanych 45 KM

A dlaczego świece są o mniejszym gwincie, bo to taka konstrukcja a nie ze silnik jest bezkolizyjny. W alfie w silnikach TS masz jeszcze mniejsze świece a silniki są kolizyjne.

Może to wielu nie w smak ale powiem że prócz rodziny silnika FIRE 1,0 która tak pięknie urosła i dała nam tyle radości była silnik FIRE 750 montowany w Pandzie I jednak silnik ten nie można zaliczyć do wymienione rodziny FIRE mimo iż miał on oznaczeni FIRE gdyż FIRE nie oznacza jednego silnik czy też jego dzieci, ale sposobu montażu. Czyli razem z oznaczeniem FIRE zakończył się montaż silnika prze pracowników a rozpoczęto montaż przez linie robotów które gwarantowały iż każdy silnik był zmontowany zgodnie z założeniem konstrukcji oraz powtarzalności wykonania. Dziś jeżeli mówimy o silnikach FIRE lub rodzinie silników FIRE to pamiętamy o silniku 1.0, który rozpoczął tak piękny rozwój i długo letnie spijanie sukcesu. Silnik FIRE 750 to krótka i seria silników które musiał zniknąć. ustępując pola pięknej i szalone 1.0 FIRE

podsumowanie

1,0

PANDA 1

UNO

1,1

UNO

PUNTO

SECENTO

PANDA

1,2

PUNTO

PANDA

BRAVO

BRAVA

STILO

500

Dziękuję i za uwagę.

Napisano

WSZYSTKIE SILNIKI PANDY II SĄ KOLIZYJNE A TO ŻE KOMUŚ SIĘ PASEK ZERWAŁ I NIC SIĘ NIE STAŁO TO MOŻE DZIĘKOWAĆ ŻE TAK SIĘ ZŁOŻYŁO.

I CZYTAJĄC ŻE PO ROKU 2004 a przed nie to dodał tylko tyle że silnik to najstarsza część pojazdu. Silniki projektuje się na wiele lat potem są skrzynie, płyty podłogowe, zawieszenie a całą resztę się zmienia.

Określenie czy silnik jest kolizyjny czy nie to oznacza że tłok wysunięty ma max i zawór otwarty się styka lub nie. Więc czy puszka jest metalowa, brązowa, różowa nie ma nic do znaczenia.

Napisano

hmm, jakieś zródło czy to tylko Twoje przemyślenia? hmm.gif

Napisano

> ja to tak czytam i trochu mi się śmieć chce, Panowie czy wy wiecie jakie macie silniki autach czy

> nie.

> no to proszę skoczyć po i do lektury

Uporządkuj kolego to co napisałeś ponieważ jeden wielki bełkot wyszedł to raz, a dwa wytłumacz to mojemu koledze, któremu w pandzie z 2003 r. zerwał się pasek rozrządu i jedynym objawem było zgaśnięcie silnika - aha- po zamontowaniu paska samochód normalnie odpalił. smirk.gif

30.GIF

Napisano

> WSZYSTKIE SILNIKI PANDY II SĄ KOLIZYJNE A TO ŻE KOMUŚ SIĘ PASEK ZERWAŁ I NIC SIĘ NIE STAŁO TO MOŻE

> DZIĘKOWAĆ ŻE TAK SIĘ ZŁOŻYŁO.

jasne - do Częstochowy na piechotę niech idzie hehe.gif

aha- Capsa "se" wyłącz i nie krzycz po nocy 20.GIFwaytogo.gif

Napisano

> hmm, jakieś zródło czy to tylko Twoje przemyślenia?

obrazek.gif

masz możliwości kącik PUNTO, kącik UNO pytaj się starszych co zjedli zęby.

masz możliwości wójak Googla, wiki itp

może od wiki LINK

potem zapraszam na www.fiatuno.pl

Napisano

> Uporządkuj kolego to co napisałeś ponieważ jeden wielki bełkot wyszedł to raz, a dwa wytłumacz to

> mojemu koledze, któremu w pandzie z 2003 r. zerwał się pasek rozrządu i jedynym objawem było

> zgaśnięcie silnika - aha- po zamontowaniu paska samochód normalnie odpalił.

Miał szczęście.

Napisano

> Miał szczęście.

jasneee!!! facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gifKolego - polecam lekturę danych serwisowych fiata a nie wrzucanie po nocy linków do Wikipedii gdzie bardzo często wypisują głupoty a po drugie nie rób z ludzi idiotów- na tym forum wiedzą jakimi autkami jeżdżą i linka do wiki z Fiatem Pandą raczej userom nie trzeba!! waytogo.gif

Napisano

> masz możliwości kącik PUNTO, kącik UNO pytaj się starszych co zjedli zęby.

> masz możliwości wójak Googla, wiki itp

> może od wiki LINK

> potem zapraszam na www.fiatuno.pl

uważaj, zebys sobie czoła nie rozbił ok.gif

pierwszy link, wiki, gdzie tam jest cokolwiek napisane o tym czy silniki w pandzie II są kolizyjne lub nie??

Napisano

> jasneee!!! Kolego - polecam lekturę danych serwisowych fiata a nie wrzucanie po nocy linków do

> Wikipedii gdzie bardzo często wypisują głupoty a po drugie nie rób z ludzi idiotów- na tym

> forum wiedzą jakimi autkami jeżdżą i linka do wiki z Fiatem Pandą raczej userom nie trzeba!!

Kolego, płakać sie chce weź po prostu odpal allegro napisz w wyszukiwarce silnik uno 1.0 punto 1.1 panda 1.1 punto 1.2 i przyjrzyj się im Tylko nie patrz na osprzęt lecz na Korpus bo korpus to silnik a nie to co do niego jest dokręcone. Nawet dekiel i wlew oleju jest ten sam w każdym z tych silników. I to nie dlatego że jakiś włoch narobił korków gumowych.

Napisano

> uważaj, zebys sobie czoła nie rozbił

> pierwszy link, wiki, gdzie tam jest cokolwiek napisane o tym czy silniki w pandzie II są kolizyjne

> lub nie??

ale panda to tylko nosiciel fajerki 1.1

weź zapytaj się na Punto kąciku oni mają 1.1 w punto 1 ci powiedzą a debata czy puszka jest czarna, a świece cienka nie ma nic wspólnego za 1.0

Napisano

> Kolego, płakać sie chce weź po prostu odpal allegro napisz w wyszukiwarce silnik uno 1.0 punto 1.1

> panda 1.1 punto 1.2 i przyjrzyj się im Tylko nie patrz na osprzęt lecz na Korpus bo korpus to

> silnik a nie to co do niego jest dokręcone. Nawet dekiel i wlew oleju jest ten sam w każdym z

> tych silników. I to nie dlatego że jakiś włoch narobił korków gumowych.

Korpus kolego to nie tylko blok silnika to także reszta elementów, która pracuje - niestety wrzucasz hasło o czymś o czym nie masz bladego pojęcia- do twojej wiadomości - pierwsze z brzegu porównaj parametry techniczne np korbowodu, cylindra do Pandy z 2003 r oraz do Pandy 2010 r. - dziękuję dobranoc!

Napisano

> ale panda to tylko nosiciel fajerki 1.1

> weź zapytaj się na Punto kąciku oni mają 1.1 w punto 1 ci powiedzą a debata czy puszka jest czarna,

> a świece cienka nie ma nic wspólnego za 1.0

ale tym, ze to jest silnik fire naprawde ameryki nie odkryłes, o tym wszyscy wiedzą ok.gif

interesują mnie Twoje dalsze wnioski odnosnie kolizyjnosci, sam do tego doszedłes?

Napisano

> ale tym, ze to jest silnik fire naprawde ameryki nie odkryłes, o tym wszyscy wiedzą

> interesują mnie Twoje dalsze wnioski odnosnie kolizyjnosci, sam do tego doszedłes?

Spoko Jacku - doszedł do momentu że mu się wydaje - na razie zerro konkretów! grinser006.gif

Na marginesie nawet inne są płytki regulacyjne luzów zaworowych w silniach pozmianowych

Napisano

> Spoko Jacku - doszedł do momentu że mu się wydaje - na razie zerro konkretów!

> Na marginesie nawet inne są płytki regulacyjne luzów zaworowych w silniach pozmianowych

agresja- zero skromny.gifzlosnik.gif

ale chyba sie nie dowiemy skąd taka pewnosc u kolegi frown.gif

Napisano

> Korpus kolego to nie tylko blok silnika to także reszta elementów, która pracuje - niestety

> wrzucasz hasło o czymś o czym nie masz bladego pojęcia- do twojej wiadomości - pierwsze z

> brzegu porównaj parametry techniczne np korbowodu, cylindra do Pandy z 2003 r oraz do Pandy

> 2010 r. - dziękuję dobranoc!

oj nie kolego korpus to silnik a nie to co do niego przykręcasz. Może to być przykre ale takie są realia.

kolejnym silnikiem fiata który tak pięknie modyfikuje się jest silnik 1.9

który występuje lub występował jako

1,9 D

1,9 TD

1,9 JTD

1,9 CDTI

1,9 MutiJet

2,0 mutijet

1,6 mutijet

a i saab też ma 1,9 JTD

różnice między nimi to osprzęt i tuleje.

oczywiście możesz nie wierzyć za nie wiarę nie wsadzają do więzienia ale zawsze możesz udać się do FIATa i popytać.

Napisano

> oj nie kolego korpus to silnik a nie to co do niego przykręcasz. Może to być przykre ale takie są

> realia.

> kolejnym silnikiem fiata który tak pięknie modyfikuje się jest silnik 1.9

> który występuje lub występował jako

> 1,9 D

> 1,9 TD

> 1,9 JTD

> 1,9 CDTI

> 1,9 MutiJet

> 2,0 mutijet

> 1,6 mutijet

> a i saab też ma 1,9 JTD

> różnice między nimi to osprzęt i tuleje.

> oczywiście możesz nie wierzyć za nie wiarę nie wsadzają do więzienia ale zawsze możesz udać się do

> FIATa i popytać.

no i? gdzie tu odpowiedź o kolizyjnosci silników w pandzie?

Napisano

Siem wtrącę, pozwolisz, ile widziałeś "na żywo" silników z Punto 2 i Pandy po 2003r z pękniętymi rozrządami? hmm.gif

Napisano

> Może to wielu nie w smak ale powiem że prócz rodziny silnika FIRE 1,0 która tak pięknie urosła i

> dała nam tyle radości była silnik FIRE 750 montowany w Pandzie I jednak silnik ten nie można

> zaliczyć do wymienione rodziny FIRE mimo iż miał on oznaczeni FIRE gdyż FIRE nie oznacza

> jednego silnik czy też jego dzieci, ale sposobu montażu. Czyli razem z oznaczeniem FIRE

> zakończył się montaż silnika prze pracowników a rozpoczęto montaż przez linie robotów które

> gwarantowały iż każdy silnik był zmontowany zgodnie z założeniem konstrukcji oraz

> powtarzalności wykonania. Dziś jeżeli mówimy o silnikach FIRE lub rodzinie silników FIRE to

> pamiętamy o silniku 1.0, który rozpoczął tak piękny rozwój i długo letnie spijanie sukcesu.

> Silnik FIRE 750 to krótka i seria silników które musiał zniknąć. ustępując pola pięknej i

> szalone 1.0 FIRE

Swoje wiadomości to chyba z forum onetu czerpiesz.

Napisano

> Swoje wiadomości to chyba z forum onetu czerpiesz.

Tez tak czytam i jeden wielki chaos yikes.gifyikes.gifyikes.gif

Napisano

> Tez tak czytam i jeden wielki chaos

Dodam, że "rekordzista" jeśli chodzi o niewymienienie paska rozrządu dolatał 2003-2005 do 194kkm i przy tym przebiegu pasek strzelił w 1,1 8v Pandy, w P2 z 2004r, przedzmianowym 1,2 8v pasek strzelił przy 110kkm i po 4 latach eksploatacji, powód - stanęła pompa chłodziwa grinser006.gif

Silniki po wymianach rozrządu dalej jeździły bez kłopotów, "bebechy" nie uległy uszkodzeniom żadnym skromny.gif

Napisano

> WSZYSTKIE SILNIKI PANDY II SĄ KOLIZYJNE

Hmm hmm.gif a może strzały były lub mgła. Zmień dealera ganja.gif

Auto sprzedałem i po takich pertubacjach z rorządem, silnik o dziwo kręcił . Znam organoleptynie przypadki zatarcia pompy wody , pasek zamieniał się w nitki . I co nowy pasek , pompa i silnika jak na złość działaja.

Napisano

oki dostało się do mojej wypowiedzi błąd gdyż mechanik z którym rozmawiałem na temat 1,2 75KM powiedział zę są kolizyjne a mając 1.0 wiedziałem że są bez kolizyjne więc wywnioskowałem że każdy silnik 1,2 jest kolizyjny. Po zapoznaniu tematu muszę przyznać iż zamieszałem o kolizyjności

Silniki 1.1 55KM nie są kolizyjne co do 1.2 mam za mało potwierdzonych informacji.

Ale nadal utrzymuje że można spytać na Punto kąciku bo mają większe doświadczenie.

Napisano

> oki dostało się do mojej wypowiedzi błąd gdyż mechanik z którym rozmawiałem na temat 1,2 75KM

> powiedział zę są kolizyjne a mając 1.0 wiedziałem że są bez kolizyjne więc wywnioskowałem że

> każdy silnik 1,2 jest kolizyjny. Po zapoznaniu tematu muszę przyznać iż zamieszałem o

> kolizyjności

> Silniki 1.1 55KM nie są kolizyjne co do 1.2 mam za mało potwierdzonych informacji.

> Ale nadal utrzymuje że można spytać na Punto kąciku bo mają większe doświadczenie.

Też dlatego zaraz na początku pisałem o przed

i po zmianowych wersjach 1,1 8v mpi

i 1,2 8v mpi 60KM w Pandzie /Punto 2 wink.gif

Jako że mam częsty kontakt z P2 i Pandami, sam mam 1 Pandę i 2 P2, z czego jeden fl po 2005r z pozmianowym silniczkiem, to też muszę się orientować co mam pod maskami pojazdów wink.gif

Napisano

A może by tak zajrzeć do książki, zamiast toczyć boje. Teraz okazuje się że twoja 100 procentowa wiedza to słowa jakiegoś mechanika.

Napisano

> A może by tak zajrzeć do książki, zamiast toczyć boje. Teraz okazuje się że twoja 100 procentowa

> wiedza to słowa jakiegoś mechanika.

Ale to nie moja wiedza, nie ja toczyłem boje old.gifzlosnik.gif

Napisano

> Ale to nie moja wiedza, nie ja toczyłem boje

Źle odpowiedział jedynie wink.gif

Napisano

> Źle odpowiedział jedynie

Też się o to upomniałem, żeby nie było na mnie skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

> Źle odpowiedział jedynie

hahaha.gif i nic z tego nie wyszło

Napisano

czy można inf o kolizyjnyczy czy też bezkolizyjnych podwiesić, bo są wątpliwości po raz kolejny

Napisano

Witam.

Panda Van 1.2 z końca 2006 sprawdzone dzisiaj przy wymianie paska czym bym nie kręcił dół czy góra jakoś nie blokowało niewiem.gif

szeroki pasek 129/22 cienkie świece.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.