Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ceregiele z OC

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam taką sprawę z OC.

18.05.2011 zakupiłem złoma z NIBY ważnym OC do 07.10.2011.

01.09.2011 sprzedałem ten wyrób samochodopodobny

27.09.2011 przychodzi wezwanie do zapłaty składki, bo jednak nie było OC opłacone (ważne do 07.10, ale nieopłacone)

Kto ma to opłacić?

a) ja i już

b) ja ale tylko od 18.05 do 01.09

c) nie ja, bo w momencie wysyłania pisma to już nie moje auto

Kto coś wie? Kwota niewielka bo 199zł, ale auto warte było 1200zł, pozatym lepiej mieć 200zł niż nie mieć.

Pozdrawiam

Mars

Napisano

A zgłosiłeś w TU fakt kupna/sprzedaży samochodu? Jeżeli nie, to płacisz...

Napisano
  • Autor

> A zgłosiłeś w TU fakt kupna/sprzedaży samochodu? Jeżeli nie, to płacisz...

Nie, nie zgłaszałem nic. Ale w sumie to nigdy nie zgłaszałem w TU takich rzeczy. Jak coś to wysyłałem faxem umowę i było po sprawie.

Napisano

> Nie, nie zgłaszałem nic. Ale w sumie to nigdy nie zgłaszałem w TU takich rzeczy. Jak coś to

> wysyłałem faxem umowę i było po sprawie.

Wysłanie do TU faksem umowy to właśnie jest zgłoszenie wink.gif Zrobiłeś to w tym przypadku?

Napisano
  • Autor

> Wysłanie do TU faksem umowy to właśnie jest zgłoszenie Zrobiłeś to w tym przypadku?

Nie, w tym wypadku nie wysyłałem nic.

Napisano

> Nie, w tym wypadku nie wysyłałem nic.

No to płacisz, bo OC jest nadal na Ciebie. Można spróbować załatwić sprawę z TU - kupa odwołań, papierków, osobistych wizyt. Jeżeli wykażą się wyrozumiałością (nie muszą), to anulują to.

Napisano
  • Autor

> No to płacisz, bo OC jest nadal na Ciebie. Można spróbować załatwić sprawę z TU - kupa odwołań,

> papierków, osobistych wizyt. Jeżeli wykażą się wyrozumiałością (nie muszą), to anulują to.

Ale nawet jak płacę to tylko do 01.09 ... potem nie mam prawa nic zapłacić, bo to nie moje auto przecież wink.gif

Napisano

> Ale nawet jak płacę to tylko do 01.09 ... potem nie mam prawa nic zapłacić, bo to nie moje auto

> przecież

Potem przedłużą automatycznie i płacisz dalej, niestety. U nich w systemie auto nadal jest twoje.

Napisano
  • Autor

> Potem przedłużą automatycznie i płacisz dalej, niestety. U nich w systemie auto nadal jest twoje.

Jakim cudem mogę płacić za coś czego nie mam?

Owszem po 07.10 przedłużą umowę, ale kosztem nie będę obciążony ja, a nowy właściciel. To on musi w ciągu 30 dni wypowiedzieć to OC. Ostatnio sprzedałem seja, nie wysłałem do MTU nic, typek nie wymówił, przedłużyli umowę na mnie, dosłałem umowę i już jest na niego. I on musi to płacić. Bo to jego auto.

Więc o płaceniu za okres od 01.09.2011 w ogóle nie ma mowy, natomiast myślałem, że wykręcę się też za okres 18.05-01.09, ale jak nie to nie. Po prostu sprzedawca mnie oszukał mówiąc, że OC jest zapłacone.

Napisano

> Jakim cudem mogę płacić za coś czego nie mam?

> Owszem po 07.10 przedłużą umowę, ale kosztem nie będę obciążony ja, a nowy właściciel. To on musi w

> ciągu 30 dni wypowiedzieć to OC. Ostatnio sprzedałem seja, nie wysłałem do MTU nic, typek nie

> wymówił, przedłużyli umowę na mnie, dosłałem umowę i już jest na niego. I on musi to płacić.

> Bo to jego auto.

> Więc o płaceniu za okres od 01.09.2011 w ogóle nie ma mowy, natomiast myślałem, że wykręcę się też

> za okres 18.05-01.09, ale jak nie to nie. Po prostu sprzedawca mnie oszukał mówiąc, że OC jest

> zapłacone.

Takei jest prawo. Nie musisz mi tłumaczyć, że to jest absurdalne, ja to wiem wink.gif Życzę natomiast powodzenia w tłumaczeniu tego TU, które Ci naliczyło opłatę (zgodnie z prawem). Musisz po prostu u nich to zgłosić, inaczej zgodnie z prawem nadal będziesz płacił OC za auto, którego nie masz.

Napisano

i co się rzucasz jak ryba bez wody jak Ci grzecznie tłumaczą, ZTCW to powinieneś zgłosić fakt sprzedaży samochodu w WK i TU, skoro sobie nie dopilnowałeś to Twoja wina. Przeca na odcinku OC jest napisane do kiedy jest ważne i do kiedy wymagana jest następna wpłata / rata...

Napisano
  • Autor

> Takei jest prawo. Nie musisz mi tłumaczyć, że to jest absurdalne, ja to wiem Życzę natomiast

> powodzenia w tłumaczeniu tego TU, które Ci naliczyło opłatę (zgodnie z prawem). Musisz po

> prostu u nich to zgłosić, inaczej zgodnie z prawem nadal będziesz płacił OC za auto, którego

> nie masz.

Płacić nie będę, bo OC kończy się 07.10, a do tego czasu to już na pewno im doślę tą umowę. Więc zostaje okres 18.05-07.10

Za okres 18.05-01.09 tak myślałem, że będę musiał zapłacić, natomiast 01.09-07.10 teoretycznie nie ... ale dowiem się.

Sęk w tym, że byłem święcie przekonany, że OC zapłacone. Stąd nie zgłaszałem nic nigdzie. A opłacone nie było wink.gif

Napisano

> Ale nawet jak płacę to tylko do 01.09 ... potem nie mam prawa nic zapłacić, bo to nie moje auto

> przecież

Zgodnie z przepisami (ustawa) po zbyciu samochodu trzeba powiadomić Tow. ubezpieczeniowe. Do chwili powiadomienia obie strony tj. sprzedający i nabywca odpowiadaja solidarnie za nie zapłacone składki. Gdy sprzedający powiadomi, to wówczas już nie odpowiada.

Zatem skoro towarzystwo ubezpieczeniowe nie zostało powiadomione o zbyciu to ma prawo egzekwować od tego, który sprzedał, na mocy zapisów w ustawie o ubezpieczeniach.

Napisano

> Jakim cudem mogę płacić za coś czego nie mam?

A skąd TU ma wiedzieć, że nie masz ?

Jak na razie nie ma obowiązku zatrudniania przez TU wróżek i zakupu szklanych kul.

Napisano
  • Autor

> Zgodnie z przepisami (ustawa) po zbyciu samochodu trzeba powiadomić Tow. ubezpieczeniowe. Do chwili

> powiadomienia obie strony tj. sprzedający i nabywca odpowiadaja solidarnie za nie zapłacone

> składki. Gdy sprzedający powiadomi, to wówczas już nie odpowiada.

> Zatem skoro towarzystwo ubezpieczeniowe nie zostało powiadomione o zbyciu to ma prawo egzekwować od

> tego, który sprzedał, na mocy zapisów w ustawie o ubezpieczeniach.

No i wsio jasne.

Natomiast tak jak pisałem, MTU wystawiło nowe OC na mnie mimo, że sprzedalem auto, dosłałem kwity i polisa jest wypisana ze mnie. Fakt faktem, że im wysyłałem faxem wcześniej umowę, ale podobno nie doszła. Ale problemu nie było.

Trudno, 199zł w plecy frown.gif

Napisano

> Potem przedłużą automatycznie i płacisz dalej, niestety. U nich w systemie auto nadal jest twoje.

Jesli OC bylo placone w ratach i rata nie zostalo oplacona to ubezpieczenie nie przedluza sie automatycznie na nastepny rok. old.gif

Napisano
  • Autor

Dla potomnych.

Po zatelefonowaniu i wytłumaczeniu, do zapłaty mam tylko za okres faktycznego posiadania samochodu, czyli 18.05-01.09.

Z dniem 01.09 polisa jest na nowego właściciela wink.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.