Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kończy się pompa wtryskowa??

Featured Replies

Napisano

Witam!

No i dalej działamy w asterixie gdyż trzeba go już doprowadzić do stanu co najmniej bdb.

Problem taki gorący jak jest to trzeba nim pokręcić.

Zmienione wszystkie przelewy,założony zawór zwrotny .Filtr nowy .

Jak jest zimny czasami ma tak że zapali od kopa a czasami troszke dłużej zakręci i zapali.Natomiast jak jest nagrzany to czuć nawet jak sie nim rusza że jest słaby.

Dodatkowo jak jest nagrzany to niestety ale potrafi pokręcić z 3-4 sekundy i dopiero zaopali.

Byłem u pompiarza i powiedział że najprawdopodobniej jest tak tongue.gifompa póki zimna trzyma jeszcze w miarę ciśnienie i auto odpala w miarę dobrze.Jak się nagrzewa to następuje coś takiego jak rozszerzalność cieplna i pompa stopniowo zaczyna tracić ciśnienie .Dodam ,że jeszcze jak się ją zgasi na gorącym i za chwilkę zapali to odpala z kopa ale jak poczeka się z 5 min to już wtedy trzeba go pokręcić.

Powiedział ,że nie opłaca mi się tego regenerować gdyż koszt może wynieść nawet do 2tysi.

Powiedział,żebym się dogadał o gwarancje rozruchową i przed założeniem nowo kupionej pompy przywiózł ją i będzie ją sprawdzał czy jest dobra czy zła.

Proszę o jakieś porady czy gość kumato gada czy też nie.

Miał ktoś kiedyś taki problem??

Napisano

Ja bym, dla samej ciekawości, zrobił test przelewowy i zmierzył ciśnienie na wyjściu z pompy.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Popytałem jeszcze mechaników i każdy mówi ,że pompa pewnie siada.

Mam okazję kupić Pompę Bosch wraz z wałkiem rozrządu ,obudową i pokrywą za 350 zł i całość jest w bdb stanie.

Pytanie teraz o tą tabliczkę z numerami.Ona jest od strony chłodnicy i nie idzie tam za chiny nic odczytać

W tym modelu były tylko 2 pompy??

Lucas i bosch.Ja mam bosch.Czym wogóle się różnią pompy z innymi numerami ?? Czy można np: założyć pompę bosch o innym numerze??

Tylko zdziwiła mnie jedna rzecz,mianowicie poniżej 1 świecy żarowej znajduje się taka kostka 2 pinowa wolna o kolorach czerwony i brązowy.Przewód czerwony jest nacięty i na niego jest nawinięty czerwony przewód który idzie do elektrozaworu pompy wtryskowej.

Czy to oznacza że coś już tam było dłubane wcześniej?? Znalazłem na allegro pompy i były z kostką również pompy ale to co one mają już jakiś sterownik??

Napisano

> Popytałem jeszcze mechaników i każdy mówi ,że pompa pewnie siada.

> Mam okazję kupić Pompę Bosch wraz z wałkiem rozrządu ,obudową i pokrywą za 350 zł i całość jest w

> bdb stanie.

Ja juz wymienilem 3 pompy w i kazda gorsza od poprzedniej teraz szukam jakiegos dobrego warsztatu aby zregenerowac pompe, skad masz pewnosc ze pompa ktora kupisz bedzie lepsza od tej co masz? Co do przewodow to jak mozesz zrob fotke jak to u ciebie wyglada, pompy z tego co mi sie wydaje sa zamiennne, jedynie inaczej ustawia sie w nich poczatek tloczenia.

Napisano
  • Autor

Kurde ja to się zastanawiam nad taką rzeczą.Napewno mam do wymiany wałek wraz z pokrywą zaworów i to biorę napewno. Cieknie mi z tyłu olej po silniku i to tak ,że zostawia spore plamy oleju. Turbo nowe,uszczelki nowe ,przewody olejowe na nowo zakute ,opaski ,śruby nowe i nie wiem jak się rozgrzeje i przegazówe czy w palnik się da to z tyłu pojawia się olej.Zastanawiam się czy czasem głowica nie jest pęknięta i dopiero jak się rozgrzeje to pęknięciem spierdziela olej,lub uszczelka pod głowicą i być może dlatego nie chce odpalać na gorącym silniku dobrze bo ucieka ciśnienie gdzieś.

Co do pompy to koleszka mówił że 4 lata miał auto i nie miał żadnych problemów z odpalaniem z brakiem mocy na gorącym silniku .U mnie jak silnik jest gorący to trzeba sobie pomóc ruszać z lekkim wciśnięciem gazu.

Napisano
  • Autor

Panowie ,mam jescze pytanie bo byłem wczoraj jeszcze u mechanika i on mówił ,że przyczyną tego ciężkiego palenia mogą być też przewody wtryskowe ,że jak są stare to silnik nie dostaje odpowiedniej dawkia.

Czy on źle gada??

Pzdr

Napisano

> Panowie ,mam jescze pytanie bo byłem wczoraj jeszcze u mechanika i on mówił ,że przyczyną tego

> ciężkiego palenia mogą być też przewody wtryskowe ,że jak są stare to silnik nie dostaje

> odpowiedniej dawkia.

> Czy on źle gada??

no ale w jaki sposób mogłyby one zmniejszyc dawkę?, przeciez nagle sie nie zmniejszyły...

Napisano

A może mnie ktoś oświecić o jakim silniku mowa??

Napisano
  • Autor

No właśnie też mnie to dziwiło.On mówił ,że te przewody gdzieś na zagięciach są ponacinane czy coś.Słuchałem tak go i sobie myśle kurde coż on gada .

Silnik X17DTL

Napisano

> No właśnie też mnie to dziwiło.On mówił ,że te przewody gdzieś na zagięciach są ponacinane czy

> coś.Słuchałem tak go i sobie myśle kurde coż on gada .

> Silnik X17DTL

ale mówił o przewodach wtryskowych, przelewowych czy doprowadzających paliwo do pompy??

Napisano

> Panowie ,mam jescze pytanie bo byłem wczoraj jeszcze u mechanika i on mówił ,że przyczyną tego

> ciężkiego palenia mogą być też przewody wtryskowe ,że jak są stare to silnik nie dostaje

> odpowiedniej dawkia.

> Czy on źle gada??

> Pzdr

Raczej gada glupoty, bo nie wiem jak przewody wtryskowe moga ulec zużyciu zmniejszajac dawke podawanego paliwa. Przelewy co jakis czas warto wymienic, ale jak one byly by winne to by mial problem z zapalaniem na zimno, co do glowicy i problemow z olejem nie mam takich przypadlosci.

Czy przy pompie masz podlaczone 2 przewody elektryczne? W mojej sa podlaczone 2 jeden do elektrozaworu odpowiedzialnego za gaszenie silnika, a drugi do jakiegos innego elektrozaworu wnioskuje ze moze byc odpowiedzialny za zimny/cieply rozruch moze to jest problem.

Napisano
  • Autor

Przelewy pozmieniane na nowe, założyłem nawet zawór zwrotny,wymieniłem nawet przewód odprowadzający paliwo bo był przetartyi delikatnie sączył.

Właśnie co do tych przewodów,fabrycznie zobaczyłem że idzie kostka z 3 przewodami.U mnie jest zrobione tak ,jest nacięty chyba przewód czarno-żółty i do niego jest dolutowany i zaizolowany przewód czerwony który idzie na ten górny zawór pompy. Dolny zawór pompy (ten przy tabliczce) jest do niego przykręcony przewód czarny który idzie gdzieś dalej i wchodzi tam w ten czarny peszel.

Do czego jest górny zawór a do czego dolny??

Pozdrawiam

Napisano

> W mojej sa podlaczone 2 jeden do

> elektrozaworu odpowiedzialnego za gaszenie silnika,

dokładnie, kolor przewodu cały czarny

>a drugi do jakiegos innego elektrozaworu

> wnioskuje ze moze byc odpowiedzialny za zimny/cieply rozruch moze to jest problem.

elektrozawór zimnego rozruchu, kolor przewodu czarny z białym paskiem

Napisano

> Do czego jest górny zawór a do czego dolny??

> Pozdrawiam

Gorny odpowiada za gaszenie, +12 v pojawia sie w momecie wlaczenia zaplonu, dolny tak jak kolega wyzej wspomnial odpowiada za zimny rozruch ( chyba na zimnym powinno byc +12 v) zrob test i odlacz przewod od tego zaworka na dole, na cieplym i zimnym silniku i sprawdz czy jest tam napiecie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.