Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana koła w suv Chevroleta (dojazdówka)

Featured Replies

Napisano

Witam. Właśnie wróciłem z zakupów, po drodze coś łupało, wróciłem, w garażu zobaczyłem dużego gwoździa. Proste - wymiana koła. Mam dojazdówkę, więc pojemnik na nią jest niewielki. Czyli "kapcia" trzeba wrzucić do bagażnika i do wulkanizatora. I tu ciekawostka. Gdy zajrzałem do instrukcji, jak obejść się z automatem w przypadku wymiany koła - zobaczyłem instrukcję przechowywania kapcia w bagażniku. Jest taki kabel, który przetyka się przez zaczep tylnej klapy, potem przez centralny otwór w kole, potem kabel trzeba dociągnąć do dwóch zawiasów tylnej klapy i tak koło sobie "wisi" na tych kablach.

Teraz pytanko: to jakiś wynalazek, czy raczej coś normalnego w suvach? Dodam, że przypuszczam, iż z racji na tylny "most" (AWD) koło dojazdowe jest wsadzone "pod kątem, jakby podniesione nieco z przodu, przez co pełne koło się nie zmieści...

Napisano

Pewnie chodzi o to żeby koło w razie wypadku/dachowania nie urwało głowy ludziom w kabinie. Dlatego powinno być przywiązanie a nie luźno latać po bagażniku.

Podejrzewam, że w kombi i suvach, gdzie nie ma sztywnej przegrody między kabiną a bagażnikiem, takie rozwiązania sugerują.

Napisano

IMO raczej kwestia bezpieczenstwa, zeby pozniej pozwow nie bylo. Bo z "normalnym" kolem wlozysz tam gdzie zapas a tu klops. Trzeba porownac do aut z UE czy tez jest tak rozwiazane? U mnie co prawda hb nie ma o tym ani slowa.

Napisano
  • Autor

> IMO raczej kwestia bezpieczenstwa, zeby pozniej pozwow nie bylo. Bo z "normalnym" kolem wlozysz tam

> gdzie zapas a tu klops. Trzeba porownac do aut z UE czy tez jest tak rozwiazane? U mnie co

> prawda hb nie ma o tym ani slowa.

Wróciłem od miejscowego wulkanizatora. Jak mu pokazałem na żywo, jak instrukcja przedstawia kwestię przewozu koła w kufrze, to był zauważalnie zdziwiony.

Z tym kablem za nic w świecie nie dało się domknąć kufra, żeby zgasło światełko w kabinie. Nawet w nocy nie zauważyłem idąc do domu, że bagażnik jest niedomknięty...

Ale już po naprawie, założeniu koła, umyciu autka i weekend można zaczynać waytogo.gif

Napisano

U mnie dzisiaj jakieś cuda się działy.

Wróciłem z fabryki i okazało, że jedno koło leży plackiem.

Dopompowałem i pojechałem do gumiarza.

Ten zdjął koło, sprawdzał na różne sposoby i nie znalazł dziury, nieszczeloności.

Zobaczymy jutro.

Jeśli powietrze zejdzie, tzreba będzie poszukać dziury w całym.

Jeśli nie, to będzie to zagadka, czemu dzisiaj zeszło ...

Napisano

> Jeśli nie, to będzie to zagadka, czemu dzisiaj zeszło ...

Np. głupi dowcip. wink.gif

Ty masz nowsze auta, ale w naszym nastoletnim nissanie (mało jeżdżony) po prostu obręcz nie trzymała. Gumiarz zdjął, oczyścił rant, założył od nowa i trzymie. ok.gif

Napisano

> Np. głupi dowcip.

> Ty masz nowsze auta, ale w naszym nastoletnim nissanie (mało jeżdżony) po prostu obręcz nie

> trzymała. Gumiarz zdjął, oczyścił rant, założył od nowa i trzymie.

Gumiarz sugerował, że mogłem coś zawadzić, koło rozszczelniło się i powietrze zeszło.

Dopompowałem i z powrotem trzyma.

Choć tym kółkom pewnie przydałoby się przełożenie, bo od 5 lat tylko zmieniam całe koła, bez ruszania opon z obręczy.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Gumiarz sugerował, że mogłem coś zawadzić, koło rozszczelniło się i powietrze zeszło.

> Dopompowałem i z powrotem trzyma.

> Choć tym kółkom pewnie przydałoby się przełożenie, bo od 5 lat tylko zmieniam całe koła, bez

> ruszania opon z obręczy.

No i znów zeszło.

Zmieniłem na zimówki, a to trzeba będzie oddać do gumiarza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.