Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto miał okazję użyć łatki w sprayu??

Featured Replies

Napisano

Witam!

Strasznie mnie męczy wożenie koła zapasowego w bagażniku, a kapcia złapałem raz w ciągu paru ładnych lat.

Zastanawiałem się nad zakupem łatki w spray, ale czytając fora różne są opinie : nie można zmyć, wyważyć, opona nadaje się na śmietnik.

Więc poproszę o opinie osób tych które miały okazję skorzystać z takiego wynalazku.

Narazie zainteresowałem się firmą Slime.

Pzd

Napisano

Jakbys wykrakal. Dokładnie godzinę temu naprawialem koło za pomocą Fix-a-flat. Złapałem gumę w Orlando a zapasowego oczywiście nie wożę w samochodzie. Do domu (jakies 100 km) dojechalem, jutro zawiozę pojazd na porządne naprawienie tego koła.

http://www.fixaflat.com/products.asp?page=1_0

Podobno nie niszczy czujnikow ciśnienia + mozna go usunąć z opony za pomocą wody i recznika.

Napisano

> Zastanawiałem się nad zakupem łatki w spray, ale czytając fora różne są opinie : nie można zmyć,

> wyważyć, opona nadaje się na śmietnik.

Ja kiedyś miałem preparat z Norauto zamiast zapasu. Zdarzyło mi się go raz użyć. Nie wiem czy to preparat był kiepskiej jakości czy uszkodzenie było za duże (a może nawet po prostu nieumiejętnie go zastosowałem, chociaż posługiwałem się instrukcją), ale efekt był mizerny.

Musiałem dzwonić po pomoc do ojca i szukać wulkanizatora w okolicy, . Niestety był to niedzielny poranek i skończyło się na przywiezieniu całego koła z zimówką. Jakoś wtedy nie pomyślałem o assistance...

Koło zostało naprawione przez wulkanizatora, oczywiście nie obyło się bez narzekania, że musiał czyścić itp...

Napisano

uzywalem w skuterze co prawda, wiec przy znacznie mniejszej oponce, trzymalo z miesiac spokojnie, potem wymienilem oponki, bo juz byly zuzyte, wiec nie wiem jak z czyszczeniem, ale cisnienie trzyma bardzo dlugo jak widac

Napisano
  • Autor

Hehe no jak na zawołanie:) Po tej przygodzie widzisz sens wożenia takiej łatki nadal?

Druga kwestia to jaki wybrać AŚ robili test to jedynie z Shella dawała radę.

Pzd

Napisano

Ja używałem dwa razy i dwa razy dało radę, pierwszy jakiego używałem nie pamiętam jakiej był firmy ale bardzo fajny, za to K2 już był wyraźnie gorszy, niechętnie opróżniał puszkę z zawartości.

Napisano

> Witam!

> Strasznie mnie męczy wożenie koła zapasowego w bagażniku, a kapcia złapałem raz w ciągu paru

> ładnych lat.

> Zastanawiałem się nad zakupem łatki w spray, ale czytając fora różne są opinie : nie można zmyć,

> Więc poproszę o opinie osób tych które miały okazję skorzystać z takiego wynalazku.

> Narazie zainteresowałem się firmą Slime.

> Pzd

Ja uzywałem, jakoś tam działa i dojechałem do domu. Ale zastanów się co będzie jak skrzywisz felgę wink.gif

Napisano

> Hehe no jak na zawołanie:) Po tej przygodzie widzisz sens wożenia takiej łatki nadal?

> Druga kwestia to jaki wybrać AŚ robili test to jedynie z Shella dawała radę.

> Pzd

Oczywiście - zresztą nie mam za bardzo wyboru, bo po prostu nie posiadam koła zapasowego do tego samochodu (oryginalnie był z oponami run-flat które są jeszcze bardziej nieprzydatne niż brak koła zapasowego).

Ale dziś rano żona pojechała moim do pracy a pacjent stoi w garażu - pewnie w porze lunchu się wybiorę na naprawę tej opony.

Napisano
  • Autor

> Ja uzywałem, jakoś tam działa i dojechałem do domu. Ale zastanów się co będzie jak skrzywisz felgę

Raczej staram się po obcym terenie jeździć normalnie więc raczej mogę wykluczyć skrzywienie felgi.

Pzd

Napisano

czemu nie wezwałeś assistance ?

Napisano

> czemu nie wezwałeś assistance ?

Bo bym czekał 20 minut aż przyjadą...

Napisano

Parę lat temu złapałem gumę, wymieniłem na zapas i po przejechaniu kilkuset metrów złapałem kolejną facepalm%5B1%5D.gif Zastosowałem dwa spreje, jeden z Shella, drugi z jakiejś innej firmy - jedyny efekt taki że umazałem się po łokcie, poza tym nie dało to kompletnie nic, auto wylądowało na lawecie (niedziela wieczór, brak czynnego wulkanizatora w pobliżu). Od tamtej pory nie wierzę w żadne spreje, jedynie normalny zapas + assistance.

Napisano

> Parę lat temu złapałem gumę, wymieniłem na zapas i po przejechaniu kilkuset metrów złapałem kolejną

> Zastosowałem dwa spreje, jeden z Shella, drugi z jakiejś innej firmy - jedyny efekt taki że

> umazałem się po łokcie, poza tym nie dało to kompletnie nic, auto wylądowało na lawecie

> (niedziela wieczór, brak czynnego wulkanizatora w pobliżu). Od tamtej pory nie wierzę w żadne

> spreje, jedynie normalny zapas + assistance.

Jak mozna sie ubabrac przy tak banalnej roboiocie niewiem.gif

Co rozumiesz przez stwierdzenie ze nic to nie dalo?

Napisano

> Witam!

> Strasznie mnie męczy wożenie koła zapasowego w bagażniku, a kapcia złapałem raz w ciągu paru

> ładnych lat.

> Więc poproszę o opinie osób tych które miały okazję skorzystać z takiego wynalazku.

> Pzd

Używałem oryginalnych continentali dołączonych do samochodów jako zestaw naprawczy.

JEŻELI trafisz na sytuację typu gwóźdź - zazwyczaj daje radę.

Domycie opony po tym szuwaksie nie stanowi problemu - gorzej z rękoma - - schodzi łatwo, ale w warunkach polowych masz problem, bo trzeba mieć dostęp do wody bieżącej.

Problem jest, jeżeli rozprujesz oponę, a - niestety - w Polen to bardzo częsta usterka - rzekłbym, że dużo częstsza, niż pospolity kapeć.

Osobiście nie uznaję tego ustrojstwa i korzystam z dojazdówek.

Napisano

> Domycie opony po tym szuwaksie nie stanowi problemu - gorzej z rękoma

Jak Ci się udało ręce tym ubabrać?

Napisano

> Jak Ci się udało ręce tym ubabrać?

Normalnie - po odpięciu zawsze się trochę wyleje.

Napisano

> czemu nie wezwałeś assistance ?

Bo to będzie nowa martyrologia - "ŁAŁ, sam wymieniłem klocki h-cowe w leksusie" bis :-)

Napisano

> Jak mozna sie ubabrac przy tak banalnej roboiocie

Jak tego używasz pierwszy raz w nocy, zgrabiałymi z zimna łapami to można. Spora część z pierwszego spreja zamiast pójść w oponę uciekła bokiem z zaworka. Dlatego właśnie spróbowałem z kolejnym sprejem, tym razem wszystko poszło zgodnie z instrukcją. Nie wykluczam, ze coś zrobiłem źle, ale jak te spreje wymagają większego przeszkolenia niż postępowanie zgodnie z krótką instrukcją to są dla mnie nieprzydatne.

> Co rozumiesz przez stwierdzenie ze nic to nie dalo?

Nie uszczelniło/wypełniło opony na tyle by umożliwić kontynuowanie jazdy.

Napisano

> Witam!

> ładnych lat.

> Pzd

często używam ale w quadzie wink.gif daje rade

ale ciśnienie male bo 0,3 bara

Napisano

> Jak tego używasz pierwszy raz w nocy, zgrabiałymi z zimna łapami to można. Spora część z pierwszego

> spreja zamiast pójść w oponę uciekła bokiem z zaworka.

Hmm, w tym co wczoraj używałem była rurka - nakręcało się jej końcówkę na wentyl i nie było żadnych szans żeby coś poszło bokiem. To samo po zakończeniu procesu - przy odkręcaniu też nic się nie lało itp.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.