Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana tulei w przednim wahaczu

Featured Replies

Napisano

Witam

mam do wymiany tuleje w przednim wahaczu i za bardzo nie wiem jak za to się zabrać. Nie wiem czy trzeba wyjmować cały wahacz jaki koszt ile czasu trzeba zarezerwować. Może ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenie w tym temacie.

Napisano

> Witam

> mam do wymiany tuleje w przednim wahaczu i za bardzo nie wiem jak za to się zabrać. Nie wiem czy

> trzeba wyjmować cały wahacz jaki koszt ile czasu trzeba zarezerwować. Może ktoś z kolegów ma

> jakieś doświadczenie w tym temacie.

boje_sie.gif

Pomijając fakt że nie wiem o co pytasz, to:

1. Jesteś pewny że chodzi o tuleje a nie o sworzeń ?

2. Masz wahacze odlewane, czy stalowe ?

3. Wymiana wahacza to jakieś 2h roboty wink.gif

Napisano

Wahacz na stół + prasa do wciśnięcia tulei.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Pomijając fakt że nie wiem o co pytasz, to:

> 1. Jesteś pewny że chodzi o tuleje a nie o sworzeń ?

> 2. Masz wahacze odlewane, czy stalowe ?

> 3. Wymiana wahacza to jakieś 2h roboty

tuleja ta pozioma większa byłem na ścieżce diagnostycznej bo coś mi tam stuka na nierównościach łącznik bez luzów . tylko wyszło na tej tulei .

Napisano

>Pomijając fakt że nie wiem o co pytasz, to:

>1. Jesteś pewny że chodzi o tuleje a nie o sworzeń ?

>2. Masz wahacze odlewane, czy stalowe ?

>3. Wymiana wahacza to jakieś 2h roboty

Nie wiesz co to są tuleje w wahaczu?????????????

demontaż,

wywalenie starych dwóch

montaż nowych dwóch

wyjazd z warsztatu 30min

Robiłem niedawno swoje (Ruville i Sasic) znam warsztat w Lublinie który w tyle czasu robi i kasuje za to 70zł (tak za obydwa!)

A w dwóch innych warsztatach chcieli 100zł od sztuki hahaha.gif

Za 70zł to mi się nawet nie opłaciło przy tym brudzić a robota prosta palacz.gif

Wyszedłem na tym 90 + 70=160 (sworznie były mega sztywne dlatego robiłem tuleje)

Regeneracja sworznia (jak jest niewymienny) w Lublinie 80zł

Napisano

> Nie wiesz co to są tuleje w wahaczu?????????????

Wiem, ale z racji że w stilowych wahaczach tuleje te uznaje się za niewymienne i z reguły wymienia się cały wahacz, stąd moje zdziwienie wink.gif Myślałem że auto ma pewnie na myśli sworzeń i skończy się na wymianie całego wahacza wink.gif

Ale tak jak bas powiedział, wyciągasz wahacz, potem prasa (ewentualnie palnik uzbroj_zlo.gif), potem wciskasz nową i po kłopocie. Jeśli nie masz prasy to szukał bym jakiegoś taniego (jak np. ten co kolega właśnie wymienił) warsztatu który się tym zajmie wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Wiem, ale z racji że w stilowych wahaczach tuleje te uznaje się za niewymienne i z reguły wymienia

> się cały wahacz, stąd moje zdziwienie Myślałem że auto ma pewnie na myśli sworzeń i skończy

> się na wymianie całego wahacza

> Ale tak jak bas powiedział, wyciągasz wahacz, potem prasa (ewentualnie palnik ), potem wciskasz

> nową i po kłopocie. Jeśli nie masz prasy to szukał bym jakiegoś taniego (jak np. ten co kolega

> właśnie wymienił) warsztatu który się tym zajmie

> Pozdrawiam.

no i na sam koniec zbieżność

Napisano

> no i na sam koniec zbieżność

nie jest to obowiązek

przy końcówkach tak

Napisano

> nie jest to obowiązek

> przy końcówkach tak

Ciężko stwierdzić czy coś jest obowiązkowe czy też nie... pewnie jest to że na pewno nie zaszkodzi, więc warto zrobić wink.gif

Napisano

Zatem niech ktoś napisze jak to (wymontowanie wahacza) wpływa na zmianę zbieżności przy wcześniej ustawionej na dobrych: końcówkach, drążkach i sztywnych wahaczach

podobnie niektórzy piszą o zbieżności po wymianie sprężyny, amorka (w Stilo).

Może ja czegoś nie wiem - ale chętnie się dowiem idea.gif

Tylko konkrety bez domysłów i spiskowych teorii.

Napisano

> Zatem niech ktoś napisze jak to (wymontowanie wahacza) wpływa na zmianę zbieżności przy wcześniej

> ustawionej na dobrych: końcówkach, drążkach i sztywnych wahaczach

> podobnie niektórzy piszą o zbieżności po wymianie sprężyny, amorka (w Stilo).

> Może ja czegoś nie wiem - ale chętnie się dowiem

> Tylko konkrety bez domysłów i spiskowych teorii.

Jeśli nowy wahacz/tuleja będzie dłuższy/krótszy o 2mm to zmienią się kąty, nawet jeśli zmienisz oba wahacze.

Jeśli będzie dłuższy to będziesz miał koła rozbieżne a jeśli krótszy to będą zbieżne.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Zatem niech ktoś napisze jak to (wymontowanie wahacza) wpływa na zmianę zbieżności przy wcześniej

> ustawionej na dobrych: końcówkach, drążkach i sztywnych wahaczach

> podobnie niektórzy piszą o zbieżności po wymianie sprężyny, amorka (w Stilo).

> Może ja czegoś nie wiem - ale chętnie się dowiem

> Tylko konkrety bez domysłów i spiskowych teorii.

Tuleja nie wybija się z dnia na dzień, geometria wcale nie musiała ostatnio być ustawiana tuż po wymianie wahacza, a mogła być w trakcje jego eksploatacji... czyli ustawiona pod lekko już wybitą tuleję, teraz gdy wsadzimy nową, wszystko wróci do pkt. zero, a geometria ucieknie.

Podobnie jest z amorkami, to że ma 50% sprawności i nie cieknie, nie oznacza że nie jest skrzywiony, tutaj wystarczy 1mm i już geometria idzie w las. Ja po wymianie amorków, które wizualnie były dobre, na diagnostyce jeszcze dawały radę... a jak wsadziłem nowe to na wprost jechałem z kierownica przekręconą o 90 stopni.

Każda ingerencja w zawieszenie, tj. wymiana któregokolwiek podzespołu, może wpłynąć na zmianę geometrii, więc zawsze warto to sprawdzić, nawet jeśli nie czuć tego na kierownicy wink.gif

Pozdrawiam cfaniak.gif

Napisano

ma to jakiś sens waytogo.gif

Jak regulują geometrię w Stilo?

Napisano

> ma to jakiś sens

> Jak regulują geometrię w Stilo?

Tylnej osi się nie reguluje w ogóle swiety.gif

Na przodzie też skromnie, pochyłu kół też tutaj się nie reguluje, no poza panem Kaziem który rozwierca dziury w amorku przy mocowaniu piasty wink.gif

Regulacja dotyczy tylko prawo/lewo czyli zbieżność i rozbieżność, regulacja jest na drążku kierowniczym, standardowa nakrętka kontrująca wink.gif

Ofc. nie polecam wykonywania tego samodzielnie na deski i sznurek, 30-50zł to nie tak tragiczny koszt za tą usługę wink.gif

ps. no i uważajmy komu zostawiamy samochód... mi kiedyś ASO ustawiało gemoetrię za pomocą palnika.... screwy.gif przy okazji kasując mnie podwójnie za "konieczność użycia specjalistycznego sprzętu blacharskiego" facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> 30-50zł to nie tak tragiczny

> koszt za tą usługę

W Łodzi 80zł, po targach 70zł.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tylnej osi się nie reguluje w ogóle

> Na przodzie też skromnie, pochyłu kół też tutaj się nie reguluje, no poza panem Kaziem który

> rozwierca dziury w amorku przy mocowaniu piasty

> Regulacja dotyczy tylko prawo/lewo czyli zbieżność i rozbieżność, regulacja jest na drążku

> kierowniczym, standardowa nakrętka kontrująca

To to wiem bo na amorku nie 'łezki' stąd moje pytanko.

Pytam dlatego bo ludzie często piszą/mówią jedź na geometrię - może niektórzy mylą to ze zbieżnością icon_rolleyes.gif

Wyciągałem wielokrotnie McPersona i nigdy nie jechałem na zbieżność/geometrię.

Napisano

> To to wiem bo na amorku nie 'łezki' stąd moje pytanko.

> Pytam dlatego bo ludzie często piszą/mówią jedź na geometrię - może niektórzy mylą to ze

> zbieżnością

Fakt, mój bład... cały czas miałem na myśli ustawianie zbierzności, ale w większości przypadków, a nawet w warsztatach mówią na to poprostu geometria, biorąc pod uwagę że w stilo geometrii się nie ustawia, logicznym jest że mówimy cały czas o zbierzności wink.gif

> Wyciągałem wielokrotnie McPersona i nigdy nie jechałem na zbieżność/geometrię.

Wyciągnięcie i włożenie nic nie zmienia, chodzi mi tutaj cały czas o wymianę danego elementu, który to z reguły nam namiesza w zbieżności wink.gif

Napisano

> Pytam dlatego bo ludzie często piszą/mówią jedź na geometrię - może niektórzy mylą to ze

> zbieżnością

Bo ludzie tych pojęć nie rozróżniają albo wydaje im się, że geometria to jest coś więcej niż zbieżność, co jest zresztą prawdą, ale nie mają pojęcia, że te pojęcia się wzajemnie wykluczają(w pewnym sensie, tzn. w aucie gdzie jest tylko zbieżność robi się zbieżność a w aucie gdzie jest coś więcej niż tylko regulacja na drążkach z przodu robi się geometrię i zasadniczo nie powinno się robić tylko zbieżności).

Tyle o ludziach, pozostaje kwestia mechaników, o ile mogę zrozumieć, że Pan Kazio nie wie z pamięci czy Stilo ma zbieżność czy geometrię do ustawiania, to nie jestem wstanie zrozumieć dlaczego ASO FIAT tego nie wie z pamięci(zwłaszcza, że NB ma identyczną konstrukcję).

Ostatnio zmieniałem końcówki, później przejeżdżałem obok jednego z ASO, więc wyciągam stojąc w korku komórkę i dzwonię do tego ASO i pytam faceta, który siedzi za biurkiem w serwisie, ile za zbieżność(możliwe, że napomknąłem coś, że miałem zmieniane końcówek) w Stilo 3d?

ASO: Wie Pan u nas geometria kosztuje 150zł...

JA: A w Stilo robi się geometrię czy zbieżność?

ASO: A wie Pan to ja muszę sprawdzić...

JA: A powiedzmy, że robi się tylko zbieżność, to ile taka przyjemność?

ASO: 80zł

Ostatecznie nie mieli wolnego terminu w tej sekundzie jak byłem obok a nie miałem możliwości w innym terminie, więc zrobiłem gdzie indziej.

Mam wrażenie, że gdybym był kobietą bez większego pojęcia, której ktoś powiedział, że musi ustawić coś tam po wymianie końcówek, to pewnie zostałbym naciągnięty.

Pozdrawiam BAS

Napisano

w warsztatach różne rzeczy mówią palacz.gif

Zbieżność to zabawa końcówkami drążków a geometria kątami.

Fiat nam kątów zaoszczędził serduszka.gif

Może się przejadę na kontrolę ZBIEŻNOŚCI po wymianie tulei w wahaczach - chociaż absolutnie nic na to nie wskazuje furious.gif

Poczekam na wypłatę i zaszaleję uzbroj_zlo.gif

@bas a ile razy naciągają ludzi - robisz zbieżność - wychodzi ok (ale mówią że mogą poprawić i będzie lux)

Diagnosta pogmera kluczami w kanale (kto tam wchodzi i sprawdza?) i mówi że wyregulował, czyli

30zł sprawdzenie

30zł regulacja

Nie jest tam zawsze ale zależy kto przyjedzie.

Normalnie Meksyk spineyes.gif

Napisano

> Fiat nam kątów zaoszczędził

Ile razy wjeżdżałem na sprawdzenie geometrii, to na różnym sprzęcie

różne kąty pokazuje... Za każdym razem proponowano mi wymianę

elementów odpowiedzialnych za te kąty czyli np. wahaczy, górnych

mocowań amortyzatorów, w skrajnym przypadku pan wymyślił,

że trzeba wymienić zwrotnicę...

Napisano

> Ile razy wjeżdżałem na sprawdzenie geometrii, to na różnym sprzęcie

> różne kąty pokazuje... Za każdym razem proponowano mi wymianę

> elementów odpowiedzialnych za te kąty czyli np. wahaczy, górnych

> mocowań amortyzatorów, w skrajnym przypadku pan wymyślił,

> że trzeba wymienić zwrotnicę...

a nóż się klient trafi i wymieni więc zarobek jest nono.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.