Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przedłużona gwarancja OPLA - kit czy jednak może warto ?

Featured Replies

Napisano

Niedługo minie pół roku od zakupu J-ki i z racji "zaawansowanej" techniki, rozglądam się czy może warto jednak zabezpieczyć spokój ducha na kolejne lata po zakończeniu gwarancji producenta, zwłaszcza że kredyt będzie mi towarzyszył dłużej niż gwarancja hehe.gif

Opel oferuje przedłużoną gwarancję poprzez towarzystwo Allianz. Nabyć ową można na okres 2+1, +2, i +3 lata, jednak decyzję trzeba podjąć nie później niż 6 mc od daty zakupu. Wszystko fajnie, oczywiście dopóki nie zagłębimy sie w OWU.

Czytając §3, pkt 3

Quote:

Ochroną ubezpieczeniową objęte są wszystkie mechaniczne, elektryczne i elektroniczne elementy i zespoły pojazdy z wyłączeniem:

Dopóki nie dojechaliśmy do słowa wyłączenie było nieźle smirk.gif

ppkt 1)

Quote:

... wypalone lub odkształcone taśmy uszczelniające i uszczelki, w tym uszczelki drzwiowe i okienne,...

czerwona lampka busted.gif

ppkt 2)

Quote:

... sprzętu audio-wideo, systemów nawigacji satelitarnej, ... nadwozia, powłoki lakierniczej... układu wydechowego wraz z katalizatorem, zwrotnic McPersona, wahaczy oraz elementów metalowo-gumowych zawieszenia przedniego i tylnego... uszczelek i uszczelniaczy, pasków napędowych osprzętu silnika, rur i przwodów giętkich, w tym uszczelki drzwiowe i okienne,...

Hmm, podsumowując, zasadniczo ciężko znaleźć istotną rzecz która gwarancji by podlegała. Dajmy na to turbo sprężarka - najczęstszym uszkodzeniem przy relatywnie niskim przebiegu jest puszczanie oleju, a więc uszczelniacz - wg. OWU wyłączony. Uszkodzenie UPG - znowu uszczelka - wyłączony, itd... Katalizator, czy jak ktoś ma DPF - wyłączonu (ten ostatni to pewnie nawet w zwykłej gwarancji sick.gif)

Dodatkowo §4, pkt 1, ppkt 6

Quote:

Zakres ubezpieczenia nie obejmuje i Allianz nie ponosi odpowiedzialności za szkody powstałe wskutek następujących zdarzeń:

...

6) normalnego zużycia lub zaniedbania w trakcie eksploatacji pojazdu,
w tym wycieki oleju
;

...

Czyli jeżeli walnie olej ze sprężarki i silnik diesla rozleci się zanim zdołamy go zatrzymać, to też gwarancja tego zapewne nie obejmuje ?

Czy może jednak dramatyzuję i narzekam ? zlosnik.gif

Miał ktoś do czynienia z przedłużoną gwarancją opla ? Korzystał ktoś lub nabył takową ?

Napisano

Wszystko zależy od tego jaka jest cena .

Napisano
  • Autor

> Wszystko zależy od tego jaka jest cena .

Szczegolnie tania nie jest. Na J-ke

1 rok kosztuje = 980 pln

2 lata kosztuja = 1.961 pln

3 lata kosztuja = 3.369 pln

Napisano

> Szczegolnie tania nie jest. Na J-ke

> 1 rok kosztuje = 980 pln

> 2 lata kosztuja = 1.961 pln

> 3 lata kosztuja = 3.369 pln

Według mnie drogo - ja bym nie wykupił.

Napisano

Obecna A IV to trzecia Astra, którą kupiłem jak miała rok. Następnie 5 lat jeżdżenia i zmiana na nowy model.

Z doświadczenia (praktycznie bezawaryjność w okresie tych 5 lat) nie zdecydowałbym się na wydatek ponad 3 kzł.

Napisano
  • Autor

> Obecna A IV to trzecia Astra, którą kupiłem jak miała rok. Następnie 5 lat jeżdżenia i zmiana na

> nowy model.

> Z doświadczenia (praktycznie bezawaryjność w okresie tych 5 lat) nie zdecydowałbym się na wydatek

> ponad 3 kzł.

No właśnie ku temu się skłaniam. Aż 3 kpln nie miałem zamiaru wydać, zastanawiałem się nad 3 lub ew 4 rokiem, jednak mail od dealera, od osoby zajmującej się naprawami gwarancyjnymi potwierdziła obawy które zamieściłem w swoim poście. Ani UPG, ani nieszczelność sprężarki nie podlega przedłużonej gwarancji. To trochę lipa, bo w takim razie, praktycznie większość usterek w ten sposób wyłączyli.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.