Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie jest czujnik ciśnienia oleju w 1.4

Featured Replies

Napisano

Wyskoczył mi oil pressure sensor failure i szukam czujnika żeby go obadać.

Myślałem że jest pomiędzy filtrem oleju i czujnikiem położenia wału, ale chyba nie trafiłem.

Zdjęcie z elerna jest tak szczegółowe, że nie wiem gdzie to jest.

Przy okazji koncepcje przyczyna alarmu mile widziane.

Napisano

> Wyskoczył mi oil pressure sensor failure i szukam czujnika żeby go obadać.

> Myślałem że jest pomiędzy filtrem oleju i czujnikiem położenia wału, ale chyba nie trafiłem.

> Zdjęcie z elerna jest tak szczegółowe, że nie wiem gdzie to jest.

> Przy okazji koncepcje przyczyna alarmu mile widziane.

wyskoczył podczas jazdy - jeśli tak czy na zakręcie? Czy uruchamiania silnika? Czy sprawdzał Pan poziom oleju?

Napisano

> Myślałem że jest pomiędzy filtrem oleju i czujnikiem położenia wału, ale chyba nie trafiłem.

i właśnie tam powinien być

20090727155.jpg

Tutaj to wolny otwór w pompie oleju ciut nad czujnikiem położenia wału. Tam powinien być czujnik

Napisano
  • Autor

> wyskoczył podczas jazdy - jeśli tak czy na zakręcie? Czy uruchamiania silnika? Czy sprawdzał Pan poziom oleju?

Kolega chyba myli z low oil pressure.

Ja mam oil pressure sensor failure, po przekręceniu kluczyka do MAR pojawia się fail i nie zapala się "olejarka". Pozostaje do czasu wyłączenia zapłonu. Poziom oleju sprawdzony - 3/4.

A z tym "Pan", to bez komentarza smile.gif

Napisano
  • Autor

> i właśnie tam powinien być

> Tutaj to wolny otwór w pompie oleju ciut nad czujnikiem położenia wału. Tam powinien być czujnik

Czyli ma elektrycznie jedną końcówkę, więc albo zwiera do masy, albo ma jakąś rezystancję - ktoś wie jak działa.

Napisano

> Kolega chyba myli z low oil pressure.

> Ja mam oil pressure sensor failure, po przekręceniu kluczyka do MAR pojawia się fail i nie zapala

> się "olejarka". Pozostaje do czasu wyłączenia zapłonu. Poziom oleju sprawdzony - 3/4.

> A z tym "Pan", to bez komentarza

rozmawiałem z drugą osobą równocześnie czytając i odpisując na posta ... skupienie małe ... przeoczyłem sensor failure waytogo.gif

Napisano

> Czyli ma elektrycznie jedną końcówkę, więc albo zwiera do masy, albo ma jakąś rezystancję - ktoś

> wie jak działa.

Dokładnie tak tak jak piszesz.

Też miałem ten błąd, przeczyszczenie styku na czujniku pomogło i od roku wszystko OK.

Napisano
  • Autor

> przeczyszczenie styku na czujniku pomogło i od roku wszystko OK.

U mnie niestety nie pomogło, narazie sprawdziłem okablowanie i do wtyczki czujnika jest elektrycznie ok.

Styk czujnika czyściłem na ślepo, bo nie miałem dostępu.

Chcę go wykręcić i nie wiem czy nie poleje się olej np. z filtra - ktoś próbował ?

Jeszcze raz pytam czy ktoś zna logikę działania (zwarcie, rozwacie, jakaś rezystancja)

Napisano
  • Autor

Czujnik okazał się uszkodzony (wywalał błąd przy gaszeniu silnika), natomiast zdziwiło mnie że błąd oil pressure sensor failure się zatrzaskuje i trzeba go skasować FESem lub egzaminerem i tyle.

Więc diagnostyka bez FESa nie ma sensu.

Diagnostycznie - czujnik daje rozwarcie przy niskim ciśnieniu i zwarcie do masy po przekroczeniu 0,3-0,6 bara. Komputer podaje 12v na końcówkę i prąd zwarcia do masy to 8mA - mierząc te dwie wartości mamy pewność że okablowanie i komp działają OK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.