Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pojedynka ws. parka używanych opon

Featured Replies

Napisano

Panowie,

Do obecnego auta mam 3 opony zimowe Continental 195/50/15 w wersji WinterContact TS800 (od groma ma Conti tych wersji zimówek facepalm%5B1%5D.gif). Miałem 4 do kompletu ale miała bocznego guza i poszła na śmietnik. Nie robiłem pomiarów wysokości bieżnika tych opon, ale wygląda na "oko" na jakieś 6-7 mm. W każdym bądź razie dwie zimy jestem w stanie na nich odjeździć. Jak jeździłem na nich zeszłej zimy to były jak najbardziej ok - czuć było, że to lepsiejsze opony wink.gif

Co lepiej zrobić:

- kupić roczną nową pojedyńczą oponę Conti TS800 za 230 PLN z przesyłką i wstawić na tylną oś (FWD)?

czy hmm.gif

- kupić parę zimowych Fuld w podobnych stanie za 250 PLN (z robotą wulkanizatora przy przerzucaniu w cenie)?

Kosztuje to niby tyle samo, ale jedno i drugie rozwiązanie ma swoje wady i zalety...

Różnica 2 mm na kołach jednej osi będzie jakoś zauważalne? Auto bez ESP i elektroniki.

Napisano

kupiłbym pojedynczą taką jak masz

Napisano
  • Autor

> kupiłbym pojedynczą taką jak masz

No taka opcja przemawia do mnie bardziej niż ta druga alien.gif

Napisano

> No taka opcja przemawia do mnie bardziej niż ta druga

nie wiem nad czym sie tu zastanawiac, oczywiscie opcja pierwsza.

Napisano

2 razy dokupowałem 1 oponę nową do kompletu po jednym sezonie. Nowa opona dosyć szybko się docierała do poziomu pozostałych i ściągania na drodze nie było. Raz zmieniałem na przodzie letnią, raz na tyle zimówkę przy FWD.

Napisano

popatrz na alegro za pojedynka z podobna iloscia miesa smile.gif

Napisano

kup nową,poszukaj wulkanizacji gdzie mogą zszorstkować oponę

Napisano
  • Autor

> kup nową,poszukaj wulkanizacji gdzie mogą zszorstkować oponę

I to jest myśl! wink.gif

Napisano

Spokojnie kupuj nową oponę i pakuj ją z drugą na oś nienapędzaną.

Myślę że jeśli różnica w wysokości bieżnika w oponie nowej i używanej nie będzie przekraczać 2,5mm to nic złego się dziać nie będzie.

Napisano

Dokup jedną taką jak masz pozostałe 3 szt. z moich doświadczeń wynika, że jak będziesz miał pecha do bieżnika to na różnych oponach będzie głośniej bo 2 opony będą wytwarzały hałas o częstotliwości X a 2 o częstotliwości !X(różnej od X) co będzie powodować, ze będziesz słyszał 2 różne częstotliwości zamiast jednej.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Kosztuje to niby tyle samo, ale jedno i drugie rozwiązanie ma swoje wady i zalety...

> Różnica 2 mm na kołach jednej osi będzie jakoś zauważalne? Auto bez ESP i elektroniki.

Obawiam się, że kawałek szmaty zamiast dachu będzie Ci zimą doskwierał bardziej niż te 2mm. zlosnik.gif

Napisano

Koniecznie nówka ale ja bym dał na przednią oś. Wyższy bieżnik daje potencjalnie lepsze warunki przy hamowaniu. Poza tym jak sie troche zetrze to zostawisz ją na przodzie a dasz jakąś z tyłu gdzie bieżnik sie mniej zużywa. Dalbym ją na prawą stroną bo tam są troche cięższe warunki pracy.

Napisano
  • Autor

> Obawiam się, że kawałek szmaty zamiast dachu będzie Ci zimą doskwierał bardziej niż te 2mm.

Eeee tam, przyjdzie kit i będzie git! grinser006.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.