Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strefa płatnego parkowania

Featured Replies

Napisano

Mam taki problem, stoi znak pionowy strefa płatnego parkowania a na nim umieszczony jest rysunek ze sposobem parkowania wzdłuż krawężnika po lewej stronie jezdni. Problem polega na tym, że moja babcia ma przez ten chodnik wjazd na działkę więc automatycznie też przez parking. Znaki poziome wymalowane na jezdni wyłączają kawałek z parkingu na ten wjazd. Zawsze tam stałem i nie było żadnego problemu aż do ostatniego weekendu kiedy Pan kontroler strefy wypisał mi wezwanie do zapłaty za nieuiszczenie opłaty parkingowej. Jakie przepisy prawne regulują taką sytuację? Dodam że wezwałem policję która stwierdziła że jest ono bezpodstawne i nie mieli prawa mnie ukarać w żaden sposób za parkowanie bez opłaty.

Napisano

może po prostu idź i im wytłumacz, że jestes właścicielem ichniej działeczki ok.gif

kontroler może był nowy i skąd miał wiedzieć, że stoisz pod posesją?

Napisano

Przeczytaj regulamin strefy. U mnie strefa obejmuje cały obszar za znakiem niezależnie od miejsca postoju.

Napisano

> może po prostu idź i im wytłumacz, że jestes właścicielem ichniej działeczki

> kontroler może był nowy i skąd miał wiedzieć, że stoisz pod posesją?

To nie kwestia tlumaczenia. Mieszkam w centrum wawy i non stop są akcje z wreczaniem kwitkow za nie uiszczenie oplaty. Problem w tym, że dają je autom zaparkowanym na zakazie, na wysepce lub najzwyczajniej za znakiem koniec parkingu.

4/5 ludzi się lapie i jest zarobek. 1/5 się szarpie i nie płaci

to swiadome dzialania ok.gif

Napisano

> Przeczytaj regulamin strefy. U mnie strefa obejmuje cały obszar za znakiem niezależnie od miejsca

> postoju.

Jak ma się regulamin do oznakowania?

Napisano

> To nie kwestia tlumaczenia. Mieszkam w centrum wawy i non stop są akcje z wreczaniem kwitkow za

> nie uiszczenie oplaty. Problem w tym, że dają je autom zaparkowanym na zakazie, na wysepce lub

> najzwyczajniej za znakiem koniec parkingu.

> 4/5 ludzi się lapie i jest zarobek. 1/5 się szarpie i nie płaci

> to swiadome dzialania

Na zakazie to powinni odholować/ukarać mandatem co chyba więcej kosztuje niż opłata za brak kwitka parkingowego

Napisano

> Mam taki problem, stoi znak pionowy strefa płatnego parkowania a na nim umieszczony jest rysunek ze

> sposobem parkowania wzdłuż krawężnika po lewej stronie jezdni. Problem polega na tym, że moja

> babcia ma przez ten chodnik wjazd na działkę więc automatycznie też przez parking. Znaki

> poziome wymalowane na jezdni wyłączają kawałek z parkingu na ten wjazd. Zawsze tam stałem i

> nie było żadnego problemu aż do ostatniego weekendu kiedy Pan kontroler strefy wypisał mi

> wezwanie do zapłaty za nieuiszczenie opłaty parkingowej. Jakie przepisy prawne regulują taką

> sytuację? Dodam że wezwałem policję która stwierdziła że jest ono bezpodstawne i nie mieli

> prawa mnie ukarać w żaden sposób za parkowanie bez opłaty.

Opłaty za parkowanie trzeba ponosić w całej strefie, niezależnie od tego czy parkujesz na wyznaczonym miejscu parkingowym czy poza nim. Jest tylko jedno zastrzeżenie - strefa działa tylko i wyłącznie na terenie będącym własnością miasta. Jeśli więc podjazd jest fragmentem działki należącej do Twojej babci - odwołaj się.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Opłaty za parkowanie trzeba ponosić w całej strefie, niezależnie od tego czy parkujesz na

> wyznaczonym miejscu parkingowym czy poza nim. Jest tylko jedno zastrzeżenie - strefa działa

> tylko i wyłącznie na terenie będącym własnością miasta. Jeśli więc podjazd jest fragmentem

> działki należącej do Twojej babci - odwołaj się.

> pozdrawiam,

> bromsky

a zapewne nie jest wlasnoscia budynku, gdyz reguluje to ustawa z 1997r., wedllug ktorej wszystkie dzialki zajete pod drogi publiczne staja sie wlasnoscia podmiotu wykonujacego dzialania z zakresu ustawy o drogach publicznych. Do chyba 2003 roku wlasciciele gruntow zajetych pod DP mogli ubiegac sie o odszkodowanie

Napisano

> To nie kwestia tlumaczenia. Mieszkam w centrum wawy i non stop są akcje z wreczaniem kwitkow za

> nie uiszczenie oplaty. Problem w tym, że dają je autom zaparkowanym na zakazie, na wysepce lub

> najzwyczajniej za znakiem koniec parkingu.

> 4/5 ludzi się lapie i jest zarobek. 1/5 się szarpie i nie płaci

> to swiadome dzialania

i bardzo dobrze, ze wreczaja zawiadomienia. Jesli auto stoi na srodku jezdni to rownie dobrze moze otrzymac takie zawiadomienie. To jest obszar objety oplatami i kazdy postoj na drodze publicznej musi odbyc sie za oplata

Napisano

> i bardzo dobrze, ze wreczaja zawiadomienia. Jesli auto stoi na srodku jezdni to rownie dobrze moze

> otrzymac takie zawiadomienie. To jest obszar objety oplatami i kazdy postoj na drodze

> publicznej musi odbyc sie za oplata

W regulaminie jest zapis mòwiacy o tym, że strefa obowiązuje na drogach publicznych ale jest wyznaczania znakiem D44 i D45.

Ja osobiście takiego oznaczenia nie widzialem. Wszedzie jest D18 z dopiskiem parking platny i D18 z dopiskiem koniec.

Rozumiem, że za tym ostatnim parking platny nie obowiązuje?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.