Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[H] Astra 1,3 cdti 90 KM - wskazówki dla nowego użytkownika

Featured Replies

Napisano

Witam,

Jako że w rodzinie pojawiło się nowe auto:

Astra III 1,3 cdti 90KM 6-biegów - htb 5d z 2008 roku i przebiegiem 34000 km

Proszę o rady na co zwracać uwagę w użytkowaniu oraz może jakieś doświadczenia co do takiego modelu a przedewszystkim takiego silnika

Napisano

Przede wszystkim na stan oleju, aby na bagnecie zawsze było 3/4 stanu, gdyż ubytki oleju mogą prowadzić do nadmiernego wydłużenia się łańcucha rozrządu, a w efekcie do jego możliwego przeskoku. Silnik niestety jest kolizyjny.

Auto ponadto posiada koło dwumasowe, więc trzeba to mieć na uwadze jeżdżąc na niskich biegach. W jeździe miejskiej i na krótkich odcinkach lubi się blokować zawór EGR oraz łopatki zmiennej geometrii turbosprężarki, więc trzeba co jakiś czas dać porządnie w palnik.

Jeśli do tego auto posiada filtr DPF, jest to kolejna rzecz jaką należy mieć na uwadze, jeżdżąc w mieście.

Napisano

Co do tego stanu oleju to czytałem, że ten silnik tak samo nie lubi gdy stan jest za wysoki i to też może kosztować.

Radził bym regularnie wymieniać co 15 tyś.

Zapobiegawczo wyczyść sobie czujnik ciśnienia doładowania, bo w tym modelu to normalne, że się zasyfia.

Dwumasa padła mi po 150 tyś, nie wiem czy mam oryginalny przebieg, zresztą ty pewnie tez nie wiesz smile.gif

Przy pierwszym problemie z DPF lub EGR radzę wywalić obydwie rzeczy programowo i mieć święty spokój na zawsze.

Napisano

> Co do tego stanu oleju to czytałem, że ten silnik tak samo nie lubi gdy stan jest za wysoki i to

> też może kosztować.

Oczywiście, nie mówimy o stanie oleju ponad max.

> Radził bym regularnie wymieniać co 15 tyś.

> Zapobiegawczo wyczyść sobie czujnik ciśnienia doładowania, bo w tym modelu to normalne, że się

> zasyfia.

W każdym dieslu z bezpośrednim wtryskiem czujniki się zasyfiają przez odmę i EGR.

> Dwumasa padła mi po 150 tyś, nie wiem czy mam oryginalny przebieg, zresztą ty pewnie tez nie wiesz

> Przy pierwszym problemie z DPF lub EGR radzę wywalić obydwie rzeczy programowo i mieć święty spokój

> na zawsze.

Specjaliści dopiero raczkują w tym modelu silnika, więc radzę uważać na te sprawy przy wycince.

Napisano

> Witam,

> Jako że w rodzinie pojawiło się nowe auto:

> Astra III 1,3 cdti 90KM 6-biegów - htb 5d z 2008 roku

wiem ze to juz po fakcie ale sie zastawiam nad sensem zakupu auta z takim silnikiem i takimi ekstrasami typu dwumas itp. Nie lepiej bylo kupic benzyniaka? Jeszcze rozumiem jakiegos mocnego diesla ale to? mad.gif

Napisano

Mnie taką Astrą jeździło się bardzo przyjemnie, do tego skrzynia 6 biegowa smile.gif

90KM pomimo sporej turbodziury daje radę.

Koła dwumasowe występują praktycznie w każdym obecnie produkowanym dieslu i niedługo czeka to również silniki benzynowe.

Napisano
  • Autor

> wiem ze to juz po fakcie ale sie zastawiam nad sensem zakupu auta z takim silnikiem i takimi

> ekstrasami typu dwumas itp. Nie lepiej bylo kupic benzyniaka? Jeszcze rozumiem jakiegos

> mocnego diesla ale to?

zmienne łopatki oraz dwumasa to już w starym TDI wiec akurat nie jest to dla mnie żadnym "ekstrasem"

natomiast benzyniak zarówno mi jak i ojcu średnio odpowiada tymbardziej że przyzwyczailiśmy się do ropniaków

Napisano
  • Autor

> Mnie taką Astrą jeździło się bardzo przyjemnie, do tego skrzynia 6 biegowa

właśnei z uwagi na 6b padł wybór na 1,3 cdti

> 90KM pomimo sporej turbodziury daje radę.

jak ze spalaniem średnio ci wychodzi ?

> Koła dwumasowe występują praktycznie w każdym obecnie produkowanym dieslu i niedługo czeka to

> również silniki benzynowe.

w benzynach już od kilku lat dwumasy są

pytanie: czy na DPF jedyny rozsądny sposób to szybsza jazda raz na jakiś czas ?

Napisano
  • Autor

> Dwumasa padła mi po 150 tyś, nie wiem czy mam oryginalny przebieg, zresztą ty pewnie tez nie wiesz

w moim przypadku myśle że przebeig 34 tys jest akurat realny gdyż poprzedni właściciel 45 rocznik, do auta faktura zakupu pełna dokumentacja, oraz minimalne zużycie zarówno elementów wnętrza jak i oryginalnych fabrycznych opon wskazuje na taki przebieg.

Napisano

> właśnei z uwagi na 6b padł wybór na 1,3 cdti

> jak ze spalaniem średnio ci wychodzi ?

W Combo mam wersję 5b 75KM i pali średnio 5,5 litra. Wersja 90KM nie powinna spalić więcej jak 6,5l w mieście.

> w benzynach już od kilku lat dwumasy są

> pytanie: czy na DPF jedyny rozsądny sposób to szybsza jazda raz na jakiś czas ?

Najpierw upewnij się, czy masz DPFa a dopiero potem pogadamy smile.gif.

Naklejka na słupku pasażera, w lewym dolnym rogu tej nalepki będzie cyfra w kwadracie: 0.3 - jest DPF, 1.5 - nie ma.

Napisano
  • Autor

> Naklejka na słupku pasażera, w lewym dolnym rogu tej nalepki będzie cyfra w kwadracie: 0.3 - jest

> DPF, 1.5 - nie ma.

dzięki za bardzo cenną rade smile.gifok.gif

Napisano

> wiem ze to juz po fakcie ale sie zastawiam nad sensem zakupu auta z takim silnikiem i takimi

> ekstrasami typu dwumas itp. Nie lepiej bylo kupic benzyniaka? Jeszcze rozumiem jakiegos

> mocnego diesla ale to?

no widzisz, ja cale życie jeździłem na LPG, ostanie 130tyś na LPG było w sekwencji, no i teraz bym się bardzo zastanawiał nad kupnem diesla, jestem już po wymianie dwumasy i łożyska oporowego, walczę z EGR i pewnie jak bym miał to tez bym płakał nad DPFem, wychodzi na to ze wszystkie pieniądze które zaoszczędziłem jeżdżąc dieslem wydałem już na naprawę

Napisano
  • Autor

> no widzisz, ja cale życie jeździłem na LPG, ostanie 130tyś na LPG było w sekwencji, no i teraz bym

> się bardzo zastanawiał nad kupnem diesla, jestem już po wymianie dwumasy i łożyska oporowego,

> walczę z EGR i pewnie jak bym miał to tez bym płakał nad DPFem, wychodzi na to ze wszystkie

> pieniądze które zaoszczędziłem jeżdżąc dieslem wydałem już na naprawę

widzisz ja natomiast jeździłem kiedyś CC z LPG i wszystkie pieniądze zaoszczędzone na paliwie władowałem w wymiany uszczelek termostatów i innych rzeczy które na skutek LPG się popsuły zlosnik.gif

Napisano

> widzisz ja natomiast jeździłem kiedyś CC z LPG i wszystkie pieniądze zaoszczędzone na paliwie

> władowałem w wymiany uszczelek termostatów i innych rzeczy które na skutek LPG się popsuły

pierwszy raz słyszę żeby padały jakiekolwiek uszczelki od jazdy na LPG,

a gdyby nawet pomyśl ile byś tych uszczelek kupił za 2700zł (dwumasa, łozysko opirowe, robocizna) a to i tak cena po max zniżkach (-30%)

Dokładnie tyle to kosztowało.

Napisano

> widzisz ja natomiast jeździłem kiedyś CC z LPG i wszystkie pieniądze zaoszczędzone na paliwie

> władowałem w wymiany uszczelek termostatów i innych rzeczy które na skutek LPG się popsuły

Chyba Ci uszczelka gdzie indziej padła mlot.gif

Napisano
  • Autor

> pierwszy raz słyszę żeby padały jakiekolwiek uszczelki od jazdy na LPG,

zaczynamy troche OT no ale trudko - uszczelki padały z uwagi na przegrzania silnika spowodowane ingerencją w układ chłodzenia przy montażu LPG

> a gdyby nawet pomyśl ile byś tych uszczelek kupił za 2700zł (dwumasa, łozysko opirowe, robocizna) a

> to i tak cena po max zniżkach (-30%)

> Dokładnie tyle to kosztowało.

wiesz wymieniałem już dwumas w swojej Ibizie i aby nie mieć powtórki z rozrywki wymieniłem na zamiennik jednomasa - całość z nowym mocniejszym sprzęgłem z 2,0 16v oraz wymianą kosztowała mnie 800-900 zł i podejżewam że w większości popularnych aut można coś pokombinować w tym zakresie - pozatym aby dwumas nie padł wystarczy rozsądnie operować gazem i nie butować od dołu obrotów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.