Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Akumulator - co i jak

Featured Replies

Napisano

Jaki seryjnie jest akumulator w stilonie ? wymiary , ile Ah , rozruch ? I czy to normalne ze srednio co 3-4 lata sie konczy ?

Teraz mam jakas tople 66Ah , i nie wiem na co zmienic jakby sie okazalo ,ze padaka.

Jesli byl temat to zalinkujcie ,ale po wpisaniu akumulator w dzial stilo byly 2 niewazne tematy

Napisano

> Jaki seryjnie jest akumulator w stilonie ? wymiary , ile Ah , rozruch ? I czy to normalne ze

> srednio co 3-4 lata sie konczy ?

> Teraz mam jakas tople 66Ah , i nie wiem na co zmienic jakby sie okazalo ,ze padaka.

> Jesli byl temat to zalinkujcie ,ale po wpisaniu akumulator w dzial stilo byly 2 niewazne tematy

Seryjnie jest o ile pamięć mnie nie myli 62Ah, 540A. Jest napisane w książce serwisowej.... wymiary to chyba wszystkie o tych parametrach mają takie same wink.gif

Nie jest to normalne.... no chyba że jakaś chińszczyzna. Dobry aku (np. Centra, Bosch, fabryczny) prawidłowo eksploatowany winien wytrzymać co najmniej 5lat. A i 7-8lat nie jeden uciągną.

Napisano

Ponoć najlepsze aku to DAEWOO (wbrew nazwie).

Nie wiem czy jeszcze produkowane są pod tym szyldem, bo mógł ktos tę fabryke kupić (bo Daewoo już przeciez nie ma).

Napisano

> Nie jest to normalne.... no chyba że jakaś chińszczyzna. Dobry aku (np. Centra, Bosch, fabryczny)

> prawidłowo eksploatowany winien wytrzymać co najmniej 5lat. A i 7-8lat nie jeden uciągną.

nie te czasy ze aku wytrzymywaly po 6lat itp

Napisano

> nie te czasy ze aku wytrzymywaly po 6lat itp

Ori od 2005 roku....

Btw, autko cały rok parkowane "pod chmurką".

Czyli jednak - sie da sie cfaniak.gif

Napisano

> nie te czasy ze aku wytrzymywaly po 6lat itp

Jeśli dobry aku to nie powinno być problemu, w 'tamtych' czasach, to i 10lat potrafiły ciągnąć wink.gif Fabryczny w moim stilo wytrzymał właśnie 6lat (jeśli prawdę mówi ksiązka serwisowa), a w albei (produkcja: kwiecień 2004) jest do dziś wink.gif

Choć trzeba wziąć poprawkę że mamy wspaniały przepis całodobowej jazdy na światłach passed_out.gif co skutecznie skraca życie aku wink.gif

Napisano

u mnie od roku lata takie coś firmy Kager - na razie zero problemów

podobno robi to bosch cena przystępna

znajomy sprzedawca zachwalał że dużo tego im idzie i raczej brak reklamacji - w necie opinie tez raczej niezłe

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Kager to chyba jenox z tego co mi ostatnio przedstawiciel hurtowni mowil wink.gif

W sumie to robie dystanse typu 3km x 2 dziennie , nieraz wiecej. Jutro sprawdze napiecie z rana . Poprzedni ori akumulator pozyl 3.5 roku , teraz mijaja 4 lata i jak sie zrobilo chlodniej to tak lekko przygasa.

Powyzej 66Ah maja wieksza dlugosc akusy 278mm zamiast 242mm jaki mam teraz . Nie ma chyba sensu dawac za duzej pojemnosci bo moze byc lipa z doladowaniem tego.

Duzo tez jest akusow 60 i 63Ah (niekiedy roznica 50zl i nie wiem czy jest sens tyle doplaca za 3Ah) wink.gif

Napisano
  • Autor

Wczoraj rano juz nie odpalil , zapodana centra futura 64Ah zobaczymy jak bedzie sie sprawowac wink.gif Ma wiekszy rozruchowy niz stary akumulator .

Tak wiec jak komus coraz slabiej odpala (ja mialem rano 11.97v) to nie czekac wpysk.gif

Ponoc ruch w tym temacie sie zrobil , czyli jakas taka pora roku

Napisano

> Jaki seryjnie jest akumulator w stilonie ? wymiary , ile Ah , rozruch ? I czy to normalne ze

> srednio co 3-4 lata sie konczy ?

To nie jest normalne. Powinien wytrzymać co najmniej drugie tyle. W unolocie mam bosha silver, który bez problemów kręci w zimie na 20 st mrozie a ma 11 lat.

Niestety teraz jest taka "znakomita " jakość.

Zanim kupisz nowy, zmierz czy masz prawidłowe ładowanie. Powinno być 13,8-14,4V max.

Napisano
  • Autor

Ori MM akus padl w 3.5 roku , topla 4 lata wink.gif Ladowanie ~14V , nowy akus po jezdzie i odstaniu parunastu minut ma 12.7V , odpala elegancko. Jazda na malych dystansach oraz ogolnie trwalosc akumulatorow nowych drastycznie spadla + jest norma z tego co gadalem ,ze wytrzymuja max 4-5 lat zaleznie czy miasto czy trasa . Ja glownie miasto

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.