Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogrzewanie tylnej szyby

Featured Replies

Napisano

Panowie mam problem z tylną szybą, a mianowicie sprawdziłem całą szybę czy nie są gdzieś przerwane połączenia i wtyczki przy szybie też są ok a ogrzewanie jak nie działało tak nie działa jakie mogą być jeszcze przyczyny ???

Napisano

> Panowie mam problem z tylną szybą, a mianowicie sprawdziłem całą szybę czy nie są gdzieś przerwane

> połączenia i wtyczki przy szybie też są ok a ogrzewanie jak nie działało tak nie działa jakie

> mogą być jeszcze przyczyny ???

A sprawdzał czy jest napięcie na wtyczkach?

Napisano

> Tego nie bo nie miałem czym

Jak nie masz miernika(10zł w markecie budowlanym) to wystarczy żarówka samochodowa.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

jutro sobie sprawdzę wiec jak będzie to co dalej lub jak nie będzie to co... ???

Napisano

> jutro sobie sprawdzę wiec jak będzie to co dalej lub jak nie będzie to co... ???

Jak będzie(a nie będzie) to masz problem z szybą, ponieważ nie będzie to po sprawdzeniu bezpieczników bliżej przyjrzysz się połączeniu nadwozie-klapa.

Swoją drogą ciekawe czy FES by czegoś nie pokazał.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Panowie mam problem z tylną szybą, a mianowicie sprawdziłem całą szybę czy nie są gdzieś przerwane

> połączenia i wtyczki przy szybie też są ok a ogrzewanie jak nie działało tak nie działa jakie

> mogą być jeszcze przyczyny ???

a lusterka grzeją?

Napisano

> szczeze raczej nie

bo mam ten sam problem i jeszcze się nim nie zająłem confused.gif

Napisano
  • Autor

a wiesz ktory bezpiecznik jest od ogrzewania lusterek i tylnej szyby bo bym go sprawdzil

Napisano
  • Autor

u mnie bezpiecznik sa ok wiec trzeba chyba sprawdzic napiecie czy do chodzi do szyby

Napisano

> a lusterka grzeją?

Wszystkie Stilony miały grzane lusterka?

U mnie jest ten sam problem co u autora wątku, też nie grzeje mi tylna szyba frown.gif

Napisano

> u mnie bezpiecznik sa ok wiec trzeba chyba sprawdzic napiecie czy do chodzi do szyby

Na F40 napięcie powinno pojawić się po włączeniu szyby, więc włącz szybę i sprawdź czy na F40 zaświeci Ci żarówka/ próbnik/ miernik pokaże 12V.

Jeżeli tak to sprawdź czy do szyby dochodzi +12V. Jak masz kombi to na bank awaria jest pomiędzy klapą a budą, tam będzie jakaś gumowa przelotka w której są poprowadzone przewody, pewnie ten od szyby już się połamał i jest przerwa. Jak się za to zabierzesz to przygotuj się na porobienie wstawek na kilku przewodach bo pewnie wszystkie będą w kiepskim stanie .....

Jak po włączeniu szyby na F40 masz echo to oznacza że trzeba sprawdzić przekaźnik T11, tzn podmienić na sprawny, albo podać mu na cewkę 12V i zobaczyć czy zadziała (po wyciągnięciu oczywiście).

Napisano

> Wszystkie Stilony miały grzane lusterka?

wszystkie

> U mnie jest ten sam problem co u autora wątku, też nie grzeje mi tylna szyba

no to sprawdź czy grzeją lusterka, czy bezpiecznik cały, jak cały a lustra nie grzeją to grzebanko Cie czeka...

Napisano

> wszystkie

> no to sprawdź czy grzeją lusterka, czy bezpiecznik cały, jak cały a lustra nie grzeją to grzebanko

> Cie czeka...

Bezpiecznik, ztcp to był ok, chciałbym sprawdzić przekaźnik (bo nie grzeje ani szyba, ani lusterka), tylko się zastanawiam który to zlosnik.gif

Napisano

Ze schematów które kiedyś ściągnąłem do Stilo wynika że przekaźnik T11 obsługuje szybę i dysze spryskiwaczy. Lusterka zasilane są bezpośrednio z komputera pokładowego .....

A wyłącznik sprawny ? F31 cały ?

Napisano

> Bezpiecznik, ztcp to był ok, chciałbym sprawdzić przekaźnik (bo nie grzeje ani szyba, ani

> lusterka), tylko się zastanawiam który to

trochepoprawie to co mój przedmówca napisał - rzeczywiście tylna szyba jest załączana przez przekaźnik T11 (skrzynka bezpieczników w kabinie)

Lusterka są załączane przez moduł sterowania drzwi (po każdym w drzwiach)

I jedynym wspólnym elementem w tym momencie jest w zasadzie wyłącznik i jego podłączenie do body.

P 60 i 61 - lusterka prawe i lewe

M 66 i 67 - moduły sterowania drzwi

P55 - grzalka tylnej szyby

O50 i 51 - grzałki spryskiwaczy

M1 - body

B2- skrzynka bezp.

M70 - centralka klimatyzacji

H80 - ster. klimatyzacją

285456156-Schowek-1.jpg

post-36421-14352514498532_thumb.jpg

Napisano

> wszystkie

? to mnie teraz zadziwiłes smile.gif

muszę sprawdzić....

jak tj sterowane? auto z kompa wg temperatury czy razem z tylna szyba?

Napisano

> ? to mnie teraz zadziwiłes

> muszę sprawdzić....

> jak tj sterowane? auto z kompa wg temperatury czy razem z tylna szyba?

no jeżeli fresh (czyli cos jeszcze poniżej active) z 2006 roku (jeszcze ze stara atrapą) ma to chyba wszystkie miały zlosnik.gif

Tylko z tylna szybą - zał. szybę, zał. lustra (z reszta wynika to ze schematu powyżej)

Napisano

> I jedynym wspólnym elementem w tym momencie jest w zasadzie wyłącznik i jego podłączenie do body.

JA bym też dokładnie sprawdził czy F31 jest OK i czy dochodzi do niego napięcie po odpaleniu auta, jeżeli potwierdzimy że wszystko z nim gra, to mamy też raczej pewność że na T11 (85) też mamy +12V i brakuje tylko masy na (86) żeby układ zadziałał.

Jeżeli nie będzie na nim napięcia to ja obstawiam że traci się na zacisku 1 skrzynki bezpiecznikowej, pewnie mu się zgniło ...... no chyba że stacyjka ale to pewnie coś innego by też nie działało ...

Napisano

> Ze schematów które kiedyś ściągnąłem do Stilo wynika że przekaźnik T11 obsługuje szybę i dysze

> spryskiwaczy. Lusterka zasilane są bezpośrednio z komputera pokładowego .....

> A wyłącznik sprawny ? F31 cały ?

Sprawdziłem wspomniane wcześniej - są ok. Przekaźnik "cyka" ... teraz się zastanawiam, gdzie szukać dalej.

Napisano

> Sprawdziłem wspomniane wcześniej - są ok. Przekaźnik "cyka" ... teraz się zastanawiam, gdzie szukać

> dalej.

no to sprawdź czy po zał. masz napięcie na bezpieczniku F40 (tym od szyby), bo

- albo masz uwaloną jakąś cześć wspólna dla szyb i lusterek (czyli bezpiecznik 70A od aku dający zasilanie przez przekaźnik na syzbe i jednocześnie idący do złącza D97 dający zasilanie na oba moduły sterowania drzwiami, ale w to wątpię, bo tak zamek pewnie centralny i szyby nie działały jeszcze, poza tym to jest też zasilanie body, wiec więcej rzeczy by padło)

- albo padły wkłady w obu lusterkach i spieprzyło Ci sie ogrzewanie szyby (czyli masz 2 niezależne przyczyny)

chyba to drugie bardziej prawdopodobne zlosnik.gif

Napisano

> no to sprawdź czy po zał. masz napięcie na bezpieczniku F40 (tym od szyby), bo

> - albo masz uwaloną jakąś cześć wspólna dla szyb i lusterek (czyli bezpiecznik 70A od aku dający

> zasilanie przez przekaźnik na syzbe i jednocześnie idący do złącza D97 dający zasilanie na oba

> moduły sterowania drzwiami, ale w to wątpię, bo tak zamek pewnie centralny i szyby nie

> działały jeszcze, poza tym to jest też zasilanie body, wiec więcej rzeczy by padło)

No i właśnie wszystko działa ok.gif

> - albo padły wkłady w obu lusterkach i spieprzyło Ci sie ogrzewanie szyby (czyli masz 2 niezależne

> przyczyny)

> chyba to drugie bardziej prawdopodobne

ok.giffrown.gif

Napisano
no to chyba najprościej, zdejmij jeden wkład lusterka, zał. ogrzewania i zobaczy czy jest napięcie. Jak tak to przynajmniej częściowo jesteś w domu.
Napisano

> no to chyba najprościej, zdejmij jeden wkład lusterka, zał. ogrzewania i zobaczy czy jest

> napięcie. Jak tak to przynajmniej częściowo jesteś w domu.

jak się można dobrać do lusterka, żeby niczego nie popsuć?

Napisano

> jak się można dobrać do lusterka, żeby niczego nie popsuć?

klik

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.