Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Duże spalanie benzyny

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Te okolice, gdzie znaczyłeś. Obok EGR. Ten drugi niepodpięty czujnik ma doś nietypowy pojedynczy

> konektor i jest wykonany z mosiądzu.

Aaa to ja zrozumiałem Twoją wypowiedź tak, że to ten powinien być niepodpięty i że on został wykorzystany, ale w takim razie z jego podłączeniem wszystko jest ok.

> Zastanawiam się, jak gaziarz mógł go wykorzystać, bo trafić na termistor taki, jak ma być w

> reduktorze (czy tym trójniku), łatwo raczej nie jest.

Szczerze przyznam, że też jeszcze nie mogę dotrzeć, skąd jest brana w takim razie temperatura, może jeszcze w innym miejscu jest ten trójnik. Generalnie jak jechałem z podpiętym laptopem to wyszło mi, że przy 40stopniach po około 5s się przełącza na gaz.

Będę musiał zrobić taki myk, że odepnę czujnik, sprawdzę, gdzie znika temperatura - czy np. wskaźnik się nie ruszy, co pokaże komputer i czy komputer gazowy będzie mieć informacje o temperaturze.

Napisano
  • Autor

> Aaa to ja zrozumiałem Twoją wypowiedź tak, że to ten powinien być niepodpięty i że on został

> wykorzystany, ale w takim razie z jego podłączeniem wszystko jest ok.

No to jest pewien kłopot kolega zamówił mi czujnik w katalogu, twierdził, że wyświetla mu tylko 1 więc nie będzie problemu, ale chyba właśnie jest, bo dostałem ten z mosiądzu:

coś tu się rozjechało

Do lacetti udało mi się znaleźć jeszcze jeden - wygląda z zewnątrz (czyli sam konektor) bliżej jak ten:

czujnik-temperatury-plynu-chlodzacego-meat-doria-24401272.jpg

Nuki_tsw czy może pamiętasz gdzie znalazłeś w TISie ten schemat gdzie był drugi czujnik, bo nie mogę go znaleźć. To bym od razu posprawdzał co i jak jest u mnie.

Napisano

Ten pierwszy, to jest właśnie czujnik, który w starszych modelach dawał sygnał "na deskę" i on Ci nie jest potrzebny.

Ten właściwy wygląda podobnie, ale czy identycznie, to się nie wypowiem. Jak wrócę z pracy, to postaram się sprawdzić numer oryginalnego czujnika, bo mam katalog papierowy.

Napisano
  • Autor

> Ten pierwszy, to jest właśnie czujnik, który w starszych modelach dawał sygnał "na deskę" i on Ci

> nie jest potrzebny.

Ok, to trzeba będzie oddać. A wiesz może gdzie on się znajduje, chętnie sprawdziłbym, czy faktycznie funkcjonuje jako zaślepka.

> Ten właściwy wygląda podobnie, ale czy identycznie, to się nie wypowiem. Jak wrócę z pracy, to

> postaram się sprawdzić numer oryginalnego czujnika, bo mam katalog papierowy.

Będę bardzo wdzięczny.

Napisano

Tak, jak pisałem wcześniej, szukaj obu pod zaworem EGR.

Czujnik "zaślepka" wg katalogu to 96177604, natomiast właściwy czujnik ma numer 96182634. Wygląda na to, że oba sa znane ze starszych modeli i z ich dostępnością nie powinno być żadnych kłopotów.

Napisano
  • Autor

> Wygląda

> na to, że oba sa znane ze starszych modeli i z ich dostępnością nie powinno być żadnych

> kłopotów.

Zamówiłem, już 2,5 raza droższy niż poprzedni frown.gif

Dzięki za pomoc, zdam relacje po wymianie.

Napisano
  • Autor

> Zamówiłem, już 2,5 raza droższy niż poprzedni

> Dzięki za pomoc, zdam relacje po wymianie.

No i dziś była i chwila czasu i odpowiednia pogoda aby zrobić w końcu ten czujnik. Wymieniłem. Co się okazało - ten nowy zamówiony zgodny z tym numerem, co podał Nuki_tsw (jednak nie oryginalny a zamiennik EPS czy jakoś w tym stylu) okazał się nieco cieńszy. Jednak wlazł bez problemu, zakręcił się jak i wtyczka pasowała, to uznałem, że będzie działać smile.gif . W tej chwili właśnie rozpoczął się czas testów.

Jedno co mnie nurtuje to odpowietrzenie układu chłodzenia. We fiacie jeszcze jak zmieniałem płyn, musiałem odkręcać takie koreczki na chłodnicy i odpowietrzać. Dzisiaj ściągnąłem gril i ten fragment zabudowy nad chłodnicą i nie zobaczyłem niczego, jak tylko 2 wypustki, które wyglądałyby jak odpowietrzniki, ale takie, które działają same i nic nie trzeba przy tym kombinować, to prawda?

Aaa i doszedłem w końcu, skąd temperaturę wody bierze instalka gazowa. Zaraz obok tego czujnika, bliżej EGRu jest czujnik od temperatury wody dla inst. LPG. Wygląda on zupełnie tak, jak ten który kupiłem przez pomyłkę (tzn ten nietypowy z 1 konektorem tylko). Głowę dałbym sobie jednak uciąć, że ten, który kupiłem przez pomyłkę był sporo większy. Dla porównania czujnik dzisiaj wymieniłem kluczem 19, tamten był podobnego rozmiaru, a ten wypatrzony dzisiaj wyglądał na 12... góra 14. Będe musiał zatem jeszcze sprawdzić czy jednak on też dodatkowo nie daje sygnału na zegary, czy jednak zostało tu coś poprzerabiane przez gazowców.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

No i w końcu problem rozwiązany. Chciałem post zedytować, aby zostawić rozwiązanie, jakby ktoś jednak szukał w przyszłości, jednak zedytować nie mogę, pewnie za stary post.

Generalnie pomimo badania temperatury płynu w zbiorniku, która miałaby być prawidłowa, problemem okazał się termostat, jak złapałem się rury, robiła się ciepła od około 50st. (badałem tym samym termometrem). Wymieniłem więc termostat, dzisiaj przy 7st pokazywanych przez wskaźnik temp. zewnętrznej, dzisiaj po około 400m (w korku) przełączył się na lpg, wcześniej w podobnych warunkach trwało to około 1,5km.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.