Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

piszczy koło pasowe klimatyzacji czy może łożysko?pomocy!

Featured Replies

Napisano

witm, otóż od wakacji mam problem ze po zapaleniu zimnego silnika słychac piszczenie, metaliczny dzwięk . czy to może być koniec łożyska? czy może te koło pasowe elektromagnes? nie wiem jak to nazwac bo nieznaju sie na tym. Miał ktoś z kolegów jakis podony problem? dodam że po kilku chwilach dźwięk ustaje. Na ciepłym silniku nie słychać. czekam na na pomoc. pozdrawiam.

Napisano

> chwilach dźwięk ustaje. Na ciepłym silniku nie słychać. czekam na na pomoc. pozdrawiam.

Miałem identycznie w Stilo. Okazało się, że to nawet nie alternator na który stawiał jeden z mechaników a ..tu zapomniałem smile.gif...to coś na d.... co jest przy sprężarce klimy. Tu pytanie..klima działa?

Napisano
  • Autor

> Miałem identycznie w Stilo. Okazało się, że to nawet nie alternator na który stawiał jeden z

> mechaników a ..tu zapomniałem ...to coś na d.... co jest przy sprężarce klimy. Tu

> pytanie..klima działa?

tak, klima działa, chyba hihi teraz ciężko sprawdzić przy takim zimnie....

Napisano

jest łożysko na kole pasowym od sprężarki klimy, najlepiej będzie jak zrzucisz pasek i zakręcisz kołem - wtedy będzie wszystko jasne ok.gif

Napisano
  • Autor

> jest łożysko na kole pasowym od sprężarki klimy, najlepiej będzie jak zrzucisz pasek i zakręcisz

> kołem - wtedy będzie wszystko jasne

no to tak własnie robił moj kolega mechanik i stwierdził ze to hałas własnie od łożyska idzie ale nie wiem czy to na tym kole pasowym jest czy gdzies indziej?

Napisano

> no to tak własnie robił moj kolega mechanik i stwierdził ze to hałas własnie od łożyska idzie ale

> nie wiem czy to na tym kole pasowym jest czy gdzies indziej?

na przykładzie mojego mondka mk3 - sądzę, że w Twoim przypadku jest tak samo:

- zrzucasz pasek

- odkręcasz nakrętkę trzymającą koło pasowe sprężarki klimy,

- uważasz bo pod nakrętką może acz nie musi być jedna lub kilka podkładek dystansujących tarczkę sprzęgła do koła pasowego - nie pogub tych podkładek!!!

- zdejmujesz tarczkę sprzęgła,

- zdejmujesz seger który zabezpiecza łożysko,

- chwytasz w obie ręce koło pasowe i zdejmujesz je, trzeba użyć siły ale schodzi - siedi ono na cewce...

- łożysko jest w kole pasowym, koszt łożyska jakieś 40 zł,

- skłądasz w odwrotnej kolejności,

to łożysko obraca się cały czas, nie ważne czy klima jest wyłączona czy załączona.

aha i padnięte będzie raczej to łożysko ponieważ w sprężarce oba łożyska pracują w oleju więc raczej mała szansa, że padły wcześniej.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

okej dziekuje wreszcie konkrety smile.gif a samemu sie da rade czy trzeba jakies specjalistyczne narzedzia? oprócz koła jeszcze trzeba coś sciagac? nigdy paska nie sciagałem? jakas regulacja potem? czy co?

pozdrawiam i dzieki

Napisano
  • Autor

a jak dokładnie te łożysko sie nazywa? nie umiem tego jakos na necie znaleść....

Napisano

> a jak dokładnie te łożysko sie nazywa? nie umiem tego jakos na necie znaleść....

tu opis jak ja się bawiłem i na końcu nr łożyska, nie jest powiedziane, że u Ciebie będzie takie samo ale zdejmij koło to zobaczysz, a w pierwszym sklepie z łożyskami dopasują takie po wymiarach.

Ja pojechałem do znajomego do sklepu i zaczynam mu nawijać, że potrzebuję łożysko takie a takie taki a taki numer a on do mnie: dobrze się czujesz? co mi pierdołami głowe zawracasz dawaj wymiary łożyska! i po sprawie smile.gif

Po odkręceniu owej nieszczęsnej śrubki kluczykiem 14 zdejmujemy tarczkę, pod spodem w moim przypadku była cała jedna podkładka, bardzo cienka, nie sądzę, żeby była to podkładka regulacyjna.

Dalej już albo trzeba mieć dość długie szczypce do segerów albo... odkręćić sprężarkę od silnika... ja wybrałem drugą opcję...

Po odkręceniu kompresora od silnika kierujemy go kołem pasowym do dołu i spod auta szczypcami do segerów prostymi zdejmujemy zabezpieczenie, potem młoteczkiem delikatnie w kółko i zdjęte

A teraz uwaga... koło pasowe zejdzie nam wraz z łożyskiem... to łożysko to: NACHI 35BGO5S7DL

pasek wielorowkowy jest na samonapinaczu, niec nie musisz potem ustawiać itd. Tak samo z tarczą sprzęgła sprężarki.

Po prostu rozbierasz, wymieniasz łożysko - ale tu trzeba udać się na prasę bo młotkiem możesz pokrzywić koło pasowe a wtedy będzie się dymiło z tarczy sprzęgła sprężarki i normalnie poskładać w odwrotnej kolejności.

Może być potrzebna ręka coby przytrzymać tarczę sprzęgła jak bedziesz luzować nakrętkę...

Pozdrawiam

Napisano

a pompa wody kiedy była wymieniana ? cool.gif

Napisano
  • Autor

> a pompa wody kiedy była wymieniana ?

A NIE WIEM? moze ze 3 -4 lata temu. a co ma do tego pompa wody?

Napisano

> A NIE WIEM? moze ze 3 -4 lata temu. a co ma do tego pompa wody?

a skąd masz pewność, że to łożysko klimy ? blush.gif

Napisano

> a skąd masz pewność, że to łożysko klimy ?

bo napisał, że jego kolega mechanik zrzucał pasek i wszyło mu, że to łożysko na kole pasowym albo dalej w sprężarce - tylko kolega nie wiedział, że łożyska wewnątrz sprężarki pracują dopiero po uruchomieniu klimy.

U mnie poleciało łożysko na kole pasowym ale z inszego powodu - miałem uszkodzony uszczelniacz na pompie wspomagania, powodowało to spore ubytki oleju od wspomagania a cały wyciek szedł centralnie w elektromagnes i częściowo olej był zabierany przez owo nieszczęsne łożysko i stąd awaria...

Napisano

fakt, nie doczytałem blush.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.