Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Takie głupie teoretyczne pytanie o hamowanie w zimie

Featured Replies

Napisano

Czysto teoretyczne.

Jest sobie oblodzona nawierzchnia. Pojawia się konieczność gwałtownego hamowania. Kowalski wciska pedał hamulca w podłogę.

a] jeśli nie ma ABS to sobie leeeeeci - niekoniecznie mając wpływ na tor lotu.

b] ma ABS - też sobie leeeeeeci - ale w miarę prosto i w miarę w przewidywalnym kierunku.

i uwagaaaa:

c] nie ma ABS blokują mu się koła, pedał sprzęgła też w podłodze, obroty lecą momentalnie do jałowych i wbija wsteczny - koła kręcą się w przeciwną stronę.

Ciekaw jestem czy skróciłoby to drogę hamowania. Raczej mechanicznie nie powinno się nic stać, ponieważ wbije wsteczny tak jakby z postoju (obroty jałowe, koła zatrzymane).

Ma to sens?

No dobra - nie bijcie, tak się zastanawiałem już jakieś parę zim, aczkolwiek nie chciałem sam testować.

Jak próbuję sobie to zwizualizować to widzę że Kowalskiego zacznie obracać wokół osi, ale być może sięmylę hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a skrzynia po tym incydencie mowi pierdziele nie robie

A czemuż to? Jeśli sunie parę metrów zanim wbije wsteczny to wsio w skrzyni będzie się kręcić jak na postoju - zdąży zwolnić.

Napisano

> a skrzynia po tym incydencie mowi pierdziele nie robie

na lodzie? bez przesady

Napisano

> Czysto teoretyczne.

> Jest sobie oblodzona nawierzchnia. Pojawia się konieczność gwałtownego hamowania. Kowalski wciska

> pedał hamulca w podłogę.

> a] jeśli nie ma ABS to sobie leeeeeci - niekoniecznie mając wpływ na tor lotu.

"niekoniecznie" zamieniłbym na "nie ma na pewno" Większy wpływ na tor jazdy w takim momencie ma bujanie "delfinkiem" na boki niż kręcenie kierownicą.

> b] ma ABS - też sobie leeeeeeci - ale w miarę prosto i w miarę w przewidywalnym kierunku.

na wprost leci. A jeśli chce zmienić kierunek to z mocnym opóźnieniem i oporami może coś tam wskórać. Delikatnie ale jednak.

> i uwagaaaa:

> c] nie ma ABS blokują mu się koła, pedał sprzęgła też w podłodze, obroty lecą momentalnie do

> jałowych i wbija wsteczny - koła kręcą się w przeciwną stronę.

I... nic to nie daje oprócz efektów akustycznych palacz.gif Koła już nie mają przyczepności żeby hamować a my jeszcze je napędzamy w przeciwną stronę zwiększając różnicę prędkości podłoże/guma. Efekt odwrotny do zamierzonego.

> Ciekaw jestem czy skróciłoby to drogę hamowania. Raczej mechanicznie nie powinno się nic stać,

Nie powinno.

> ponieważ wbije wsteczny tak jakby z postoju (obroty jałowe, koła zatrzymane).

> Ma to sens?

Jeśli chcesz wykręcić efektownego oberka to jak najbardziej ma sens cool.gif

> No dobra - nie bijcie, tak się zastanawiałem już jakieś parę zim, aczkolwiek nie chciałem sam

> testować.

Przetestuj. Od tego się nie umiera*

*jeśli się to zrobi w bezpiecznych warunkach i z głową. Duży plac, drugi bieg, prędkość podróżna 40-50km/h i hamujemy ze wstecznym. Uważaj na szybko zbliżające się do bocznej szyby latarnie grinser006.gif

Napisano

.

> Ma to sens?

Nie ma smile.gif Najwyżej zmienisz w niekontrolowany sposób tor jazdy

Napisano

> .

> Nie ma Najwyżej zmienisz w niekontrolowany sposób tor jazdy

ale to ładne może być. cool.gif Niech próbuje. Skrzyni nie rozwali.

Napisano
  • Autor

Rzecz jasna zakładam że przez cały ten odcinek "hamowania" jest jednakowo marna przyczepność (lód).

Wydaje mi się że jakby przez nawet moment złapał suchy beton czy glebę z sunącym do przodu bolidem i kręcącymi się w przeciwną stronę kołami to Kowalski wypluł by żebra, a nadwozie wyprzedziłoby koła.

Napisano

Szybciej się zatrzymasz hamując.

W sytuacji zaplanowanej z tym R jesteś przygotowany na taką reakcję i działasz sobie ze świadomością.

W nagłym wypadku pierwsze co robi zaskoczony to hebble w podłogę-pół biedy jak z abs-sem-trzyma hebel i próbuje uniknąć zderzenia.

Bez abs-u walczy z autem hamuje pulsacyjnie,próbuje go postawić bokiem i nożny...albo heble w podłogę i kiedyś gdzieś się zatrzyma...

Napisano

> Rzecz jasna zakładam że przez cały ten odcinek "hamowania" jest jednakowo marna przyczepność (lód).

ale jakaś tam przyczepność jest. Jest też mechanizm różnicowy i duże prawdopodobieństwo podania innych momentów obrotowych na koła P/L. To może się zakończyć jazdą figurową.

> Wydaje mi się że jakby przez nawet moment złapał suchy beton czy glebę z sunącym do przodu bolidem

> i kręcącymi się w przeciwną stronę kołami to Kowalski wypluł by żebra, a nadwozie

> wyprzedziłoby koła.

Nie. To co klęknie to:

-dyfer

-skrzynia

-półosie

-nic

Losowo w zależności od szczęścia.

Napisano

Raczej mechanicznie nie powinno się nic stać,

> ponieważ wbije wsteczny tak jakby z postoju (obroty jałowe, koła zatrzymane).

Kiedyś z kolegą jechałem poldkiem 6cio letnim i na suchym asfalcie przy 50kmh wbił wsteczny i but.gif w podłogę sciana.gif mechanicznie nic się nie stało lecz opony odmówiły dalszej jazdy zostały bbq.gifrotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.