Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dodatkowy elektrozawór przed mikser do II gen....

Featured Replies

Napisano

Witam, mam niestety problem w moim Lanosie i stwierdziłem, że po kilku latach mógłbym w końcu się zabrać za jego rozwiązanie zlosnik.gif W aucie jest zamontowany parownik BRC Tecno 100kW przy sterowniku BRC Blitz... tzw. 2 generacja, a tak serio to chyba 1,5 zlosnik.gif Niestety po zgaszeniu silnika na lpg jest problem z jego ponownym rozruchem na benzynie... winny jest oczywiście gaz spływający z węża od miksera do kolektora. Bawiłem się dwa razy w czyszczenie elektrozaworu na parowniku, ale pomagało to na krótko i problem powracał. Słyszałem kiedyś o możliwości dołożenia dodatkowego elektrozaworu tuż przed mikserem... szukałem takowych, ale nigdzie nie mogę ich znaleźć. Czy ktoś się może orientuje czy takie elektrozawory można w ogóle gdzieś kupić?

Napisano

>Słyszałem kiedyś o możliwości dołożenia

> dodatkowego elektrozaworu tuż przed mikserem... szukałem takowych, ale nigdzie nie mogę ich

> znaleźć. Czy ktoś się może orientuje czy takie elektrozawory można w ogóle gdzieś kupić?

W II generacji przed mikserem jest zamontowany attuator. To też rodzaj elektrozaworu.

Niektóre sterowniki LPG np. Loveco po paru sekundach od wyłączenia silnika zamykają attuator, co mogło by się sprawdzić w Twoim przypadku.

Zawór w pozycji otwartej nie może zaburzać przepływu gazu. Większość znanych mi konstrukcji elektrozaworów nie spełnia tego warunku. Być może sprawdził by się drugi attuator w szereg zasilany z pomocą sterownika silnika krokowego. Jest to jednak robota dla szalonego hobbisty, a nie rozsądnego użytkownika.

W tej roli sprawdziła by się klapa gasząca do diesla. Można użyć podciśnieniowej, korzystającej z podciśnienia w kolektorze lub elektrycznej. Jednak jest to element całkiem spory i nie kompatybilny ze średnicami wężów gazowych. Ponadto nie jestem pewien jej wystarczającej szczelności.

IMHO najsensowniejszą opcją jest naprawa lub wymiana elektrozaworu fazy ciekłej przy reduktorze.

Napisano

>Być może sprawdził by się drugi attuator w szereg

> zasilany z pomocą sterownika silnika krokowego.

A sterownik skąd wziąć? smile.gif W Blitzu jest attuator sterowany warością skuteczną prądu, czy jakoś tak. Na pewno nie silnik krokowy. Z resztą, jaki by nie był, to i tak będzi on raczej marny w dokładnym zamknięciu tego przewodu.

>Jest to jednak robota dla szalonego hobbisty,

> a nie rozsądnego użytkownika.

No właśnie.

> IMHO najsensowniejszą opcją jest naprawa lub wymiana elektrozaworu fazy ciekłej przy reduktorze.

Zdecydowanie tak. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Ok, rozumiem więc, że zabawa jest nieopłacalna... a czy poza samym elektrozaworem, stan membran w parowniku może mieć też wpływ na "przeciekanie" gazu dalej? W sumie parownik ma już 7 lat i ze 150 tys... zdaniem gazownika (dobrego gazownika) parownik jest jeszcze w dobrym stanie, ale może jednak membrany po takim czasie i przebiegu straciły swoje właściwości i już nie są na tyle elastyczne?

Napisano

Landi-rezo miało taki zawór z reguły stosowali to w parze z "ok-start"(wypalanie gazu)

Napisano

> Ok, rozumiem więc, że zabawa jest nieopłacalna... a czy poza samym elektrozaworem, stan membran w

> parowniku może mieć też wpływ na "przeciekanie" gazu dalej? W sumie parownik ma już 7 lat i ze

> 150 tys... zdaniem gazownika (dobrego gazownika) parownik jest jeszcze w dobrym stanie, ale

> może jednak membrany po takim czasie i przebiegu straciły swoje właściwości i już nie są na

> tyle elastyczne?

Dokładnie zacznij od parownika. Wiek i przebieg świadczą raczej o jego agonii.

Napisano
  • Autor

> Dokładnie zacznij od parownika. Wiek i przebieg świadczą raczej o jego agonii.

Ok, dzięki za informację 20.GIF Na szczęście BRC Tecno nie jest drogim sprzętem i po takim czasie oraz przebiegu zasłużył na wieczny odpoczynek zlosnik.gif, więc niedługo pewnie odstawię samochód na wymianę parownika na nowy wink.gif Jak wymiana pomoże, z pewnością dam jeszcze znać w tym wątku waytogo.gif

Napisano

> Ok, dzięki za informację Na szczęście BRC Tecno nie jest drogim sprzętem i po takim czasie oraz

> przebiegu zasłużył na wieczny odpoczynek , więc niedługo pewnie odstawię samochód na wymianę

> parownika na nowy Jak wymiana pomoże, z pewnością dam jeszcze znać w tym wątku

w razie wymiany niezakładaj znowu tecno, zakładaj coś lepszego biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> w razie wymiany niezakładaj znowu tecno, zakładaj coś lepszego

A dlaczego uważasz, że Tecno jest złym modelem? Miałem do czynienia w 3 Lanosach z 3 parownikami Tecno i we wszystkich wytrzymały spore przebiegi (nie przełączano z noPb na LPG na zimno, więc może to miało wpływ...) i dawały się właściwie regulować. W innych autach miałem też Lovato i Bedini, gdzie niestety w moim odczuciu BRC bije je na głowę... mógłbym ew. myśleć o zamianie np. na model AT90E, ale czy jest w takiej sytuacji sens? Ew. jaki inny model?

Napisano

> A sterownik skąd wziąć? W Blitzu jest attuator sterowany warością skuteczną prądu, czy jakoś tak.

> Na pewno nie silnik krokowy. Z resztą, jaki by nie był, to i tak będzi on raczej marny w

> dokładnym zamknięciu tego przewodu.

Nie zamknie się, gdyż jest tam otwór przelotowy. W przypadku braku sterowania attuatorem instalka sobie poradzi i na lpg można jechać.

> No właśnie.

> Zdecydowanie tak.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.