Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyminana kół na zimowe, padnięty akumulator

Featured Replies

Napisano

> Wydaje mi się że trudniej i dłużej komuś wyjechać o 4 rano niż w ciągu dnia.

Ale w ciagu dnia poza Pcimiem Dolnym ruch drogowy bardzo utrudnia dojazd w rozsadnym czasie....

Napisano

> Ale po co się brudzić i wojować godzinę (tyle średnio schodzi zwykłemu kierowcy),

Ile??? icon_eek.gif

Mnie wczoraj (właściwie, to przedwczoraj, bo już po północy grinser006.gif) zajęło to równe 27 min. razem z wyniesieniem i zniesieniem kół do piwnicy. Potem na stację benzynową dopompować koła (najdokładniejsze pompowanie kół moim zdaniem na Statoil) i wszystko działa, jak należy waytogo.gif.

A jak się nie zgubi ciężarków, albo nie wjedzie w wielką dziurę, to raz wyważone koło zawsze będzie wyważone. W każdym razie letnie koła były wyważane u mnie tylko raz 5 lat temu i jakoś nawet powyżej 160 km/h żadnych wibracji nie odczuwam do dziś.

Napisano

> Więcej bym nie pojechał do wulkanizatora który śruby 'dobija' kluczem pneumatycznym

To jest raczej norma.

A najśmieszniejsze jest to, jak po takim "dobiciu" biorą klucz dynamometryczny i niby dokręcają hahaha.gif

Jeszcze nie widziałem, żeby śruba drgnęła w tym momencie chociaż milimetr wpysk.gif.

O odkręceniu kluczem z zestawu można zapomnieć - pierwsze co kupiłem, to porządny "krzyżak", a i tak po wizycie w serwisie bywa ciężko przy zmianie kół...

Napisano

> O odkręceniu kluczem z zestawu można zapomnieć - pierwsze co kupiłem, to porządny "krzyżak", a i

> tak po wizycie w serwisie bywa ciężko przy zmianie kół...

ja mam cos podobnego

nie trafilo mi sie cos czego nie mozna bylo odkrecic. Do odkrecania wyciagasz teleskop a do zakrecania wsuwasz (zeby za mocno nie przykrecic). Sprawdza sie ok.gif

Kupilem po tym jak fabryczny forda okrecil sie w srodku na srubie zlosnik2.gif (w sensie sruba przezyla a klucz nie zlosnik.gif)

Napisano

> Ile???

> Mnie wczoraj (właściwie, to przedwczoraj, bo już po północy ) zajęło to równe 27 min. razem z

> wyniesieniem i zniesieniem kół do piwnicy.

Nie chwal się, w F1 robią to w 3-4sek.

Nie każdy jest szybki jak Ty. Mnie np napier... kręgosłup i zmiana kół nie jest czystą przyjemnością.

Napisano

> Pamietam film "gra" z Michaelem Douglasem, w scenie w ktorej uciekał swoją bmw 750, złapał kapcia,

> zatrzymał się, wyjął lewarek, spojrzał na brata- spytał czy umie zmienić koło, ten odparł, że

> nie i musieli porzucić wóz

To Amerykanie, oni są w innej kategorii zlosnik.gif

Napisano

> ja mam cos podobnego

Mam polecam.

Ale polecam też sprawdzenie na najbliższym Orlenie. Cena często jest jest dość atrakcyjna, np wczoraj krzyżak na allegro za 15.99 na Orlenie zobaczyłem za 16.40.

Napisano

> Zwróć uwagę na magiczne słowo "niektórzy". Odnośnie filigramowych blondynek to nie mam żadnych

> uwag, jest to całkowicie zrozumiałe.

Filigranowa blondynka była przykładem - kiedyś kumpel też wzywał Asistance do przebitego koła, bo kluczem z zestawu nie miał szans go ruszyć (mimo, że nie należy do drobnych). Ja też po jednej walce (tak, to dobre słowo) przy wymianie kół (na spokojnie, w garażu) przy użyciu klucza standardowego stwierdziłem, że nie robię - i kupiłem na następny raz porządny krzyżak - bo bez niego ani rusz.

Napisano

> Więcej bym nie pojechał do wulkanizatora który śruby 'dobija' kluczem pneumatycznym

a jeśli wszyscy w okolicy to robią? I weź pod uwagę, że nie każdy się musi na tym znać - w sensie nie każdy klient musi wiedzieć, że nie dobija się śrub pneumatem (choć akurat facet powinien) 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Filigranowa blondynka była przykładem - kiedyś kumpel też wzywał Asistance do przebitego koła, bo

> kluczem z zestawu nie miał szans go ruszyć (mimo, że nie należy do drobnych). Ja też po jednej

> walce (tak, to dobre słowo) przy wymianie kół (na spokojnie, w garażu) przy użyciu klucza

> standardowego stwierdziłem, że nie robię - i kupiłem na następny raz porządny krzyżak - bo bez

> niego ani rusz.

W takich sytuacjach nawet dobry klucz zawodzi. Co najwyżej można ukrecic śrubę. Polecam dwa młotki, jeden przykładasz do śruby a drugim walisz. Kilka uderzeń załatwia sprawę.

No i oczywiście następnym razem pojechać do takiego gumiarza, który dokręca ręcznie lub ma sprężynującą przedłużke.

W serwisie, do którego jeżdżę, mechanik wkręca śrube ręcznie, dokręca pneumatykiem, ale z przedłużką 20cm na cienkim trzpieniu. Przy dokręceniu trzpień skreca się lekko nie dobijając śruby. Na koniec dokręca dynamometrem i faktycznie śruba dokręca się jeszcze troche. Nawet wkręcanie ręczne na początku jest ważne, bo jak podejdzie macher z ambicjami z F1 i próbuje wkrecać śrubę od razu w kluczu to może zabić gwint.

Napisano

> Nie każdy jest szybki jak Ty. Mnie np napier... kręgosłup i zmiana kół nie jest czystą

> przyjemnością.

A to witam w klubie 20.GIF

Mnie też od czwartku kręgosłup... nap... znaczy dokucza (cenzura) grinser006.gif

Mam wrażenie, że 8 na 10 Polaków ma problem z kręgosłupem i mówię teraz całkiem poważnie sick.gif

A co do tempa wymiany - wymieniałem w czasie pracy i w każdej chwili szef mógł podjechać, więc motywacja była spora, żeby szybko skończyć hahaha.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.