Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klasa kompakt/średnia bez 'kosztownych' bolączek.

Featured Replies

Napisano

Posiadanie jakiego modelu wykluczy awarię której jednorazowa naprawa (w tym eksploatacyjna) nie przekroczy 2500zł (z robocizną)

Bierzemy pod uwagę wszystko co wyprodukowano po 2006r.

Cena zakupu, spalanie, pojemność, wyposażenie - nieistotne.

Główny 'filtr' braku kosztownych kaprysów i tak praktycznie wyklucza modele premium.

Ceny części i robocizna - poza ASO

Pytanie główne jest ogólnie i chciałbym najpierw ustalić odpowiedź na nie. W drugiej kolejności, bardziej precyzując chodzi mi o małe kombi pokroju np. Volvo V50, zapewniające odrobinę wygody i prestiżu, jednocześnie dające się zgubić na parkingu i nie będące chodliwym towarem wśród złodziei wink.gif

Napisano

> Posiadanie jakiego modelu wykluczy awarię której jednorazowa naprawa (w tym eksploatacyjna) nie

> przekroczy 2500zł (z robocizną)

IMHO nie ma takiego auta. W kazdym (nawet tanim) moze sie cos zdupczyc za taka kwote

Napisano

Kup sobie focusa mkII kombii benzynę (jakąkolwiek) - bedziesz miał praktycznie bezobsługowe auto, które nie zapewnia żadnego prestiżu, nikt Ci go nie ukradnie, ale tez nie będzie czym zaszpanowac przed sasiadem wink.gif

Napisano
  • Autor

> IMHO nie ma takiego auta. W kazdym (nawet tanim) moze sie cos zdupczyc za taka kwote

W Suzuki SX4 1.6 (2007r.) dokładnie tyle kosztował zakup i wymiana silnika.

W Fiacie Stilo 1.8 (2001r.) za sam komputer sterowania wtryskiem (czy jakoś tak) poszło 3.5k zł.

Napisano

> W Suzuki SX4 1.6 (2007r.) dokładnie tyle kosztował zakup i wymiana silnika.

nowego? Chyba sobie jaja robisz.

Napisano

Gdyby nie "prestiż" to zaproponowalbym lacetii - woz do bolu prosty waytogo.gif

Napisano

> Kup sobie focusa mkII kombii benzynę (jakąkolwiek) - bedziesz miał praktycznie bezobsługowe auto,

> które nie zapewnia żadnego prestiżu, nikt Ci go nie ukradnie, ale tez nie będzie czym

> zaszpanowac przed sasiadem

tylko trzeba stawiać daleko od okien domu, bo ruda tak go chrupie, że nie daje w nocy spać hehe.gif

Napisano
  • Autor

> nowego? Chyba sobie jaja robisz.

nie, z przebiegiem 50k km zlosnik.gif ale 'dało się' za tyle wykonać naprawę, nie grzebiąc na szrotach, tylko dzwoniąc w jedno miejsce, kupując (1500zł) i wymieniając (1000zł). Nie da się w ten sposób kupić zapewne wtryskiwaczy albo sprzęgła - bo jest to część eksploatacyjna i jej wymiana na używaną mija się z celem.

Wspomniany komputer do Stilo też był chyba używany - nie pamiętam dokładnie, ale wiem, że 'normalnie' kosztował wówczas o wiele więcej wink.gif

Napisano

> tylko trzeba stawiać daleko od okien domu, bo ruda tak go chrupie, że nie daje w nocy spać

Znajdź mi niebitego focusa II z rdzą to odszczekam to, że p*isz głupoty ok.gif

Napisano

> Znajdź mi niebitego focusa II z rdzą to odszczekam to, że p*isz głupoty

Skoro mowa o focusie 2 to zwracam mu honor - ten już ponoć nie rdzewieje smile.gif Bo to co się działo z jedynką to dramat. zlosnik.gif

Natomiast jeśli o Focusie 2 napisałeś, że jest "bezobsługowy" to ja się z tym nie zgadzam. Znajomy ma takiego Focusa od nowości, dyszla, i non-stop ma z nim jakieś problemy. crazy.gif I z tego co mówił, nie tylko z silnikiem...

Napisano

> Skoro mowa o focusie 2 to zwracam mu honor - ten już ponoć nie rdzewieje Bo to co się działo z

> jedynką to dramat.

Jedynka pod względem korozji to niezła loteria była. Więc tu się zgadzam. Ale dwójek niebitych z rdzą nie widziałem. ani jednej.

> Natomiast jeśli o Focusie 2 napisałeś, że jest "bezobsługowy" to ja się z tym nie zgadzam. Znajomy

> ma takiego Focusa od nowości, dyszla, i non-stop ma z nim jakieś problemy. I z tego co

> mówił, nie tylko z silnikiem...

Dyszle, szczególnie te francuskie (czyli wszystkie poza 1.8) niestety wcale nie grzeszyły bezobsługowością. Ot zwykły diesel, co mu raz na 150 padła dwumasa, trzeba było wiedzieć jak go serwisować bo zdechnie turbo (trochę inna procedura wymiany oleju - jak się nie robi w ASO to można się zdziwić).

Ale silniki benzynowe to sa takie proste i niekulturalne konstrukcje, że hej. Znam wiele fok które mają przebiegi grubo ponad 200kkm i poza eksploatacją (tu inna definicja eksploatacji niż we fiatach - eksploatacja nie równa się UPG, alternator. Eksploatacja = klocki, tarcze, świece wink.gif ) to tam był wymieniony np jeden łącznik stabilizatora i tyle. Wszystko bangla.

Napisano
  • Autor

> Kup sobie focusa mkII kombii benzynę (jakąkolwiek) - bedziesz miał praktycznie bezobsługowe auto,

> które nie zapewnia żadnego prestiżu, nikt Ci go nie ukradnie, ale tez nie będzie czym

> zaszpanowac przed sasiadem

No właśnie, sprecyzuję wink.gif W moim mniemaniu większy prestiż zapewni Focus z 2008 niż Audi A3/A4 z 2001.

Nie chodzi mi o 'lans na dzielni' z ładnym logo na masce, tylko o ładne linie nadwozia i trochę błysku którego np. w Loganie nie znajdę wink.gif

Napisano

> No właśnie, sprecyzuję W moim mniemaniu większy prestiż zapewni Focus z 2008 niż Audi A3/A4 z

> 2001.

> Nie chodzi mi o 'lans na dzielni' z ładnym logo na masce, tylko o ładne linie nadwozia i trochę

> błysku którego np. w Loganie nie znajdę

No to masz kandydata zlosnik.gif

Napisano

> nie, z przebiegiem 50k km ale 'dało się' za tyle wykonać naprawę, nie grzebiąc na szrotach, tylko

> dzwoniąc w jedno miejsce, kupując (1500zł) i wymieniając (1000zł). Nie da się w ten sposób

> kupić zapewne wtryskiwaczy albo sprzęgła - bo jest to część eksploatacyjna i jej wymiana na

> używaną mija się z celem.

> Wspomniany komputer do Stilo też był chyba używany - nie pamiętam dokładnie, ale wiem, że

> 'normalnie' kosztował wówczas o wiele więcej

ja po Fordzie chcialem miec nieupierdliwego diesla i kupilem Lagune 3. Z historii serwisowej i mojego jej posiadania wynika, ze przez prawie 100kkm wymieniana byla tylko rura z dolotu (ta gorna metalowogumowa). Koszt wymiany nie powalil i zmiescil sie z nawiazka w proponowanej kwocie.

Dwumasy nie mam wiec nie wiem jak z nia w tym aucie ale pewnie srednio te 150-200 tys powinna spokojnie wytrzymac. O jakis innych problemach z silnikiem 2.0 nie slyszalem. IMHO dobrze kupic uzywke 3 letnia bo spadek wartosci na poczatku jest spory.

Napisano

> Civic z silnikiem benzynowym tylko prestiżu brak.

I "w kombi" chyba też nie uświadczysz hmm.gif

Może Corolla z benzynowym 1.6 , chociaż sam wolałbym już wymienionego w wątku Focusa II , tylko koniecznie po lifcie bo ten sprzed to totalna kupa jeśli chodzi o wygląd.

Napisano

> Posiadanie jakiego modelu wykluczy awarię której jednorazowa naprawa (w tym eksploatacyjna) nie

> przekroczy 2500zł (z robocizną)

> Bierzemy pod uwagę wszystko co wyprodukowano po 2006r.

> Cena zakupu, spalanie, pojemność, wyposażenie - nieistotne.

> Główny 'filtr' braku kosztownych kaprysów i tak praktycznie wyklucza modele premium.

> Ceny części i robocizna - poza ASO

> Pytanie główne jest ogólnie i chciałbym najpierw ustalić odpowiedź na nie. W drugiej kolejności,

> bardziej precyzując chodzi mi o małe kombi pokroju np. Volvo V50, zapewniające odrobinę wygody

> i prestiżu, jednocześnie dające się zgubić na parkingu i nie będące chodliwym towarem wśród

> złodziei

impreza kombi i forester oba 2.5 N/A AT

Napisano

> Civic z silnikiem benzynowym tylko prestiżu brak.

Trudniej byłoby mi podać przykład, który jeszcze bardziej nie pasuje do pytania. grinser006.gif

Napisano

> Ale silniki benzynowe to sa takie proste i niekulturalne konstrukcje, że hej. Znam wiele fok które

> mają przebiegi grubo ponad 200kkm i poza eksploatacją (tu inna definicja eksploatacji niż we

> fiatach - eksploatacja nie równa się UPG, alternator. Eksploatacja = klocki, tarcze, świece )

> to tam był wymieniony np jeden łącznik stabilizatora i tyle. Wszystko bangla.

czy ja wiem ... masz dwumasę, masz słynne klapki w kolektorze ... itd

sąsiad niedawno wymieniał pedał gazu - elektryczny oczywiście frown.gif też nie kosztował stówę ...

do tego zawieszenie które tanie w serwisowaniu nie jest

Napisano

> czy ja wiem ... masz dwumasę, masz słynne klapki w kolektorze ... itd

Słyszałeś kiedyś o wymianie tej dwumasy, albo tych klapek w focusie? (wiem, ze lata wczesniej w mondeo były z nimi jaja. Klapki były bodajże w 2.0 mondeo). Bo jak miałem 2 focusy i udzielałem się na forach forda, tak nigdy nie słyszałem o żadnym problemie z tym.

> sąsiad niedawno wymieniał pedał gazu - elektryczny oczywiście też nie kosztował stówę ...

> do tego zawieszenie które tanie w serwisowaniu nie jest

Ale trwałe. Jak mówiłem - 200kkm dla niego to pikuś.

Napisano

> Słyszałeś kiedyś o wymianie tej dwumasy, albo tych klapek w focusie? (wiem, ze lata wczesniej w

> mondeo były z nimi jaja. Klapki były bodajże w 2.0 mondeo).

hmm w focusie może nie, ale nie wiem czy nie dlatego że duratec 1.8 i 2.0 jest dość rzadkim silnikiem w foce icon_rolleyes.gif

w mondeo jest to dość spory problem, nie wiem na ile wyeliminowany, ale faktycznie spotkałem się z taką opinią ok.gif

> Bo jak miałem 2 focusy i

> udzielałem się na forach forda, tak nigdy nie słyszałem o żadnym problemie z tym.

ok.gif

ale raczej nie jest to prosty silnik icon_rolleyes.gif (mowa o 1.8 i 2.0)

> Ale trwałe. Jak mówiłem - 200kkm dla niego to pikuś.

nie wiem, ja mam 120kkm i na przeglądzie gość mówił że na tyle już mam do roboty jakieś łączniki

ostatnio na forum c-max'a ktoś przy 160kkm zbierał się do kpl remontu tyłu icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.