Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Subaru Boxer Diesel ....

Featured Replies

Napisano

No wlasnie ... mowiono kiedys o spalonych sprzeglach itp ... czy ta "wada" zostala wyeliminowana ? Czy faktycznie spalone sprzegla byly wina uzyszkodnikow, jak swego czasu komentowalo SIP ? cfaniaczek.gif

Moze ktos z szanownych uzyszkodnikow (wiem ze kiedys Yarek uzywal Forestera z tym motorem) moze sie podzielic swoimi doswiadczeniami z tym "przelomowym zrodlem mocy na mazut" ? zlosnik.gif

i pytanie dodatkowe: czy rozrzad napedzany jest lancuszkiem czy plastikowym paseczkiem ? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

z gory dzieki za rozwianie powyzszych, a moze przy okazji i innych watpliwosci icon_rolleyes.gif

blagam.gifpanic.gif

waytogo.gif

Napisano

> No wlasnie ... mowiono kiedys o spalonych sprzeglach itp ... czy ta "wada" zostala wyeliminowana ?

> Czy faktycznie spalone sprzegla byly wina uzyszkodnikow, jak swego czasu komentowalo SIP ?

> Moze ktos z szanownych uzyszkodnikow (wiem ze kiedys Yarek uzywal Forestera z tym motorem) moze sie

> podzielic swoimi doswiadczeniami z tym "przelomowym zrodlem mocy na mazut" ?

> i pytanie dodatkowe: czy rozrzad napedzany jest lancuszkiem czy plastikowym paseczkiem ?

> z gory dzieki za rozwianie powyzszych, a moze przy okazji i innych watpliwosci

wystarczajaco duzo powiedzieli na forum.subaru.pl na temat diesla subaru nie warto tego tu powielac

ogolnie - auta po 2010 sa "poprawione", ale czy w 100% wolne od wad tego jeszcze nie wiadomo

Napisano
  • Autor

> wystarczajaco duzo powiedzieli na forum.subaru.pl na temat diesla subaru nie warto tego tu powielac

przyznasz, ze nie wszyscy to forum wertuja od lewej do prawej ... ok.gif

> ogolnie - auta po 2010 sa "poprawione", ale czy w 100% wolne od wad tego jeszcze nie wiadomo

ok.gif to juz cos ...

a jak pedzony jest rozrzad ? wink.gif

Napisano

Zdaje się też była akcja naprawcza polegająca na wgrywaniu softu z mniejszą liczną Nm z dołu zlosnik.gif

Napisano

> Zdaje się też była akcja naprawcza polegająca na wgrywaniu softu z mniejszą liczną Nm z dołu

to też wink.gif

Napisano

> No wlasnie ... mowiono kiedys o spalonych sprzeglach itp ... czy ta "wada" zostala wyeliminowana ?

> Czy faktycznie spalone sprzegla byly wina uzyszkodnikow, jak swego czasu komentowalo SIP ?

> Moze ktos z szanownych uzyszkodnikow (wiem ze kiedys Yarek uzywal Forestera z tym motorem) moze sie

> podzielic swoimi doswiadczeniami z tym "przelomowym zrodlem mocy na mazut" ?

> i pytanie dodatkowe: czy rozrzad napedzany jest lancuszkiem czy plastikowym paseczkiem ?

> z gory dzieki za rozwianie powyzszych, a moze przy okazji i innych watpliwosci

IMO problem lezy po srodku. SIP twierdzi, ze to uzytkownicy, uzytkownicy, ze to wina auta. Ja swoje Subaru od 4 lat serwisuje poza ASO w dosc dobrym polecanym zakladzie, ktoremu ufam. Wg jego opinii wina jest po stronie uzytkownikow i nie tylko to dotyczy diesla. Na moje pytanie (odnosnie diesla) dostalem odp:

"u pana to by dlugo to sprzeglo pojezdzilo bo widze po pana stylu jazdy i stanie auta jak pan jezdzi, ale mam kilka klientek co juz min 2 razy sprzegla wymienialem i to nie w dieslach. Tyle, ze jak wyjezdzaja z bramy to jest chmura dymu" ( jest u niego dosc trudny wyjazd grinser006.gif).

Tak czy inaczej sprzegla w Subaru sa inne i trzeba sie do tego przyzwyczaic i nauczyc jezdzic. Sa m.in delikatne i latwo je nadpalic. Dla przykladu w FWD bedziesz mial uslizg kol jak dasz za duzo gazu w AWD bedziesz mial szarpniecie. Kazde zle dobranie ilosci gazu i sprzegla idzie niestety w ukl przeniesienia napedu a w szczegolnosci tarcza + dwumasa.

Co do poprawek to nie slyszalem o zmianiach, jedynie co to jest wgrywany inny SW obnizajacy moment na niskich obrotach + kurs jazdy. Ten ostatni w sumie nie jest taki glupi jak by sie wydawac mialo, bo sprzeglo na prawde wymaga wyczucia.

Napisano

Wszystko o.k., tylko ja czegoś nie rozumiem - jest jakiś problem, żeby zrobic mocniejsze te sprzęgła? blush.gif

Obniżanie Nm...? facepalm%5B1%5D.gif

Niektórzy się "biją" o te niutki, czipsują auta, etc., a tu metodą na trwałośc ma byc zmniejszenie momentu? hehe.gif

Trochę to dziwne, szczególnie przy marce, która jest mocno kojarzona ze sportami motorowymi. hmm.gif

Napisano

> Wszystko o.k., tylko ja czegoś nie rozumiem - jest jakiś problem, żeby zrobic mocniejsze te

> sprzęgła?

to nie problem w tarczy (srenica jest identyczna jak w audi 2.0 TDI quattro)

a w "0-1" docisku

> Obniżanie Nm...?

wartyosc i obroty przy jakich jest osiagany nie zmienil sie

korekta softu dotyczyla jego "narastania" oraz mniejszej czulosci na dodawanie gazu

> Niektórzy się "biją" o te niutki, czipsują auta, etc., a tu metodą na trwałośc ma byc zmniejszenie

> momentu?

j.w.

> Trochę to dziwne, szczególnie przy marce, która jest mocno kojarzona ze sportami motorowymi.

racja ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.