Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno nie działa na PB

Featured Replies

Napisano

Witam, czy ktoś ma jakiś pomysł co mogło sie stac?

Problem jest taki, że uno po prostu nie chce działac na PB

Instalacja jest II gen. Zawsze odpałałem go na PB a potem gaz ale zawsze jakos nierówno chodził na PB, a teraz to juz wogole przestał...

przez to musze go odpalac na gazie, a to chyba nie za dobre dla instalacji...

problem ten wystepował zawsze niezaleznie od temperatury.. mianowicie jak go ostro przegoniłem w trasie na benz. to chodził ale do momentu az jakiejs trasy nie zrobiłem na gazie. Jak przejechałem na gazie z 100 km to na Pb juz nie chodzi... i tak w kółko mam

Napisano

> Witam, czy ktoś ma jakiś pomysł co mogło sie stac?

> Problem jest taki, że uno po prostu nie chce działac na PB

> Instalacja jest II gen. Zawsze odpałałem go na PB a potem gaz ale zawsze jakos nierówno chodził na

> PB, a teraz to juz wogole przestał...

> przez to musze go odpalac na gazie, a to chyba nie za dobre dla instalacji...

> problem ten wystepował zawsze niezaleznie od temperatury.. mianowicie jak go ostro przegoniłem w

> trasie na benz. to chodził ale do momentu az jakiejs trasy nie zrobiłem na gazie. Jak

> przejechałem na gazie z 100 km to na Pb juz nie chodzi... i tak w kółko mam

Wygląda na złą emulację sondy lambda i komp noPB głupieje. Spróbuj odłączyć klemę akumulatora na kilka minut. Jeśli nie odpali na noPB to sprawdź czy pompa pracuje.

Napisano
  • Autor

pompa działa na 100%, a właśnie zapomniałem dodać, że odłączenie akumulatora często pomaga, co to może znaczyć? gdzie szukać przyczyny?

Napisano

> pompa działa na 100%, a właśnie zapomniałem dodać, że odłączenie akumulatora często pomaga, co to

> może znaczyć? gdzie szukać przyczyny?

Zła emulacja sondy lambda tak jak kolega wyżej pisał. W Uno najlepiej jest ustawić emulację na masę lub na otwartą.

Napisano
  • Autor

> Zła emulacja sondy lambda tak jak kolega wyżej pisał. W Uno najlepiej jest ustawić emulację na masę

> lub na otwartą.

cholera powiem szczerze, że nie wiem co co mnie mówisz:D

tzn. z lambda do wymiany czy cos tam robić?

Napisano

> cholera powiem szczerze, że nie wiem co co mnie mówisz:D

> tzn. z lambda do wymiany czy cos tam robić?

Nie do wymiany, spokojnie. wink.gif ECU benzynowy podczas pracy na LPG ma emulowany sygnał z sondy lambda, po to aby mapa benzynowa się nie rozjeżdżała, bo na gazie jak to na gazie nie zawsze wszystko gra. Za emulację jest odpowiedzialny komp od gazu albo oddzielny emulator. Jeśli tą emulację źle się ustawi efekt jest taki że po jakimś czasie jazdy na LPG komp benzynowy (ECU) zaczyna świrować bo mapa się rozjeżdża. Jeśli trochę wtedy pośmigasz na benzynie znowu wszystko wraca do normy ale jeśli latasz non stop na LPG to mapa tak się rozjedzie, że auto potem nie chce nawet odpalić na noPb.

Napisano
  • Autor

aha no ok, a proszę powiedz mi- da się coś z tym zrobić?

Napisano

> aha no ok, a proszę powiedz mi- da się coś z tym zrobić?

jak najbardziej wpinasz sie interfejsem do centralki(odpowiedni program) i zmnieniasz ustawienie emulacji na taką jak kolega pisze wyżej.jeśli nie masz interfejsu to raczej nic nie wskurasz sam.podjedz do gazownika i ci to przestawi.

ewentualnie jesli zaspokoi to uno (trzeba podpytać) obwod rozwarty to mozna dać przekażnik ktory rozlączy sygnal z sondy(modyfikowany przez centralke gazu) do ecu w chwili przelączenia sie na gaz.

realizuje sie to przez wpięcie cefki przekaznika (NC) miedzy mase a wysterowanie elektrozaworu gazu +12V. na styki wykonawcze dajemy przewód wyjscie(emulowanego) sygnalu sondy dla ecu ( z centralki gazu)

Napisano
  • Autor

dobra dzięki Panowie za info

co prawda nic z tego nie rozumiem hehehehe

ale jadę do gaziarza albo elekryka:) bo nić z takich urządzeń na stanie nie mam

a i pojęcia do ustawiania tez..

dzięki

Napisano
  • Autor

dzięki Panowie, już mi wszystko działa jak powinno

odwiedziłem gazownika i wspomniałem o tej sondzie, i coś tam pogrzebał, dał ten przekaźnik chyba no i działa elegancko

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.