Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zestaw naprawczy TOMASETTO - różnice w modelach?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Potrzebuję zrobić regenerację reduktora - manuale już przerobione - bez problemu dam radę ale w najłatwiejszej kwestii mam pytanie.

Co wiem:

1. Reduktor marki TOMASETTO ale jaki model niewiem.gif w dokumentacji instalacji bark info - czy na reduktorze znajdę taką informację i czy w ogóle mi jest potrzebna by kupić zestaw regeneracyjny (przy zestawach naprawczych wymienione są różne opcje do jakich pasuje - wynika mi z tego wielka uniwersalność)?

2. Jaki zestaw kupić by był dobry? Dużo na allegro jest firm "no name " spineyes.gif

3. czy reduktory TOMASETTO mają jakiś korek spustowy na zabrudzenia zgromadzone w reduktorze? Jeśli jest to gdzie go szukać i czy muszę jakąś specjalną procedurę zrobić (spuścić gaz itp.?)

Instalacja założona do silnika 2.4 R5 170KM - przejechane na LPG 65kkm bez dotykania (wymiana tylko filtrów co 10kkm)

Napisano

> 2. Jaki zestaw kupić by był dobry? Dużo na allegro jest firm "no name "

tylko oryginal ok.gif

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Potrzebuję zrobić regenerację reduktora - manuale już przerobione - bez problemu dam radę ale w

> najłatwiejszej kwestii mam pytanie.

> Co wiem:

> 1. Reduktor marki TOMASETTO ale jaki model w dokumentacji instalacji bark info - czy na

> reduktorze znajdę taką informację i czy w ogóle mi jest potrzebna by kupić zestaw

> regeneracyjny (przy zestawach naprawczych wymienione są różne opcje do jakich pasuje - wynika

> mi z tego wielka uniwersalność)?

> 2. Jaki zestaw kupić by był dobry? Dużo na allegro jest firm "no name "

Będę szukał oryginałów - jak będę wiedział do czego (jakiego modelu)

> 3. czy reduktory TOMASETTO mają jakiś korek spustowy na zabrudzenia zgromadzone w reduktorze? Jeśli

> jest to gdzie go szukać i czy muszę jakąś specjalną procedurę zrobić (spuścić gaz itp.?)

Odpowiedź znalazłem gdzieś w necie - korki są na samym dole na imbus - najlepiej odkręcić gdy silnik jest rozgrzany.

Tyle, że jak znalazłem odpowiedź na to pytanie znalazłem kolejną informację - są dwie śruby do regulacji:

1) regulacja biegu jałowego

2) regulacja stałej dawki gazu:

> Instalacja założona do silnika 2.4 R5 170KM - przejechane na LPG 65kkm bez dotykania (wymiana tylko

> filtrów co 10kkm)

Napisano

ty masz reduktor do sekwencji i tam sie nic nie ustawia. Nie kręć żadnymi śróbkami. Skaład mieszanki ustawiasz przy 2,3 generacji a tam jest inny parownik.

A co sie dzieje że chcesz regenerować parownik?

Napisano

> ty masz reduktor do sekwencji i tam sie nic nie ustawia. Nie kręć żadnymi śróbkami.

Ciekawa sprawa, ale do tej pory wydawało mi się, że mowa jest o instalacji mieszalnikowej. smile.gif

Napisano
  • Autor

> ty masz reduktor do sekwencji i tam sie nic nie ustawia. Nie kręć żadnymi śróbkami. Skaład

> mieszanki ustawiasz przy 2,3 generacji a tam jest inny parownik.

> A co sie dzieje że chcesz regenerować parownik?

icon_rolleyes.gif mam tak zabudowany, że nie widzę jego boku.

Co się dzieje? Mam problemy przy 4,5 czasem 5 obr/min - odcina gaz i jedzie na Pb. Instalacja nie wyrabia crazy.gif

Muszę jeszcze raz przeglądnąć filtry (wymienione jakieś 3kkm temu) - wymienię jeszcze raz.

A najprawdopodobniej to wina wtrysków nie reduktora - wstępna diagnoza - jeśli nie filtry cfaniaczek.gif

Napisano

Jeśli problemy zaczęły się wraz ze spadkiem temperatury otoczenia, to z dużą dozą prawdopodobieństawa można celować w reduktor. Z resztą piszesz, że na noPb przepina się przy wyższych RPM, więc objaw dość typowy. Jak masz Tomasetto w aucie 170 KM, to pewnie model "najmocniejszy" Artic.

Jakiś taki:

art_38_1_rgat3900-3-b.jpg

art_38_1_rgat3900-1-b.jpg

Z relacji jednego z Kolegów z kącika Chevroleta ten reduktor klękał Mu w aucie ~130 KM.

Z tego względu zamiast bawić się w regenerację tego sprzetu, wypadałoby chyba pomyśleć o jego wymianie na coś bardziej odpowiedniego. Może KME Silver? Z mocniejszymi wozami nie mam za wielkiego doświadczenia, więc może niech wypowie się ktoś bardziej obeznany w temacie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.