Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzenie auta wskutek wandalizmu

Featured Replies

Napisano

W nocy na osiedlu grasowało kilku bohaterów którym przeszkadzały zaparkowane samochody. smirk.gif

Sąsiadom pourywali lusterka, jeden zastał auto z rozbitą przednią szybą, a mi uszkodzili maskę.

Policja była pod blokiem, porobiła zdjęcia ale muszę się zgłosić jeszcze osobiście.

Ktoś sobie chodził po mojej masce, i zostawił na niej ślady butów i trochę błota.

Na pierwszy rzut oka widać głębsze zarysowania.

Czy są jakieś wgniecenia - nie wiem.

Auto oglądałem na szybko po 16 jak wróciłem z pracy, i mogłem czegoś nie zauwazyć.

Mam wykupione mini-casco, dzwoniłem na infolinię i wygląda na to że PZU pokryje koszt ewentualnej naprawy - oczywiście jeśli takowa będzie miała miejsce.

Na razie nie zgłaszam szkody, bo chcę jeszcze dzisiaj zgłosić sprawę na policję.

No i teraz jak to rozegrać?

Zgłosić sprawę na policję, później do PZU i co dalej?

Chodzi o to żeby narobić trochę syfu koło tyłka tym cwaniaczkom. smirk.gif

Jeśli temat pasuje bardziej na HP to proszę o przeniesienie. ok.gif

Napisano

Pamiętaj że przy minicasko jest minimalna wartość szkody chyba 500zł.

Znalazłem Ubezpieczeniem nie są objęte szkody:

których wartość nie przekracza 500 zł

Napisano

Zgłaszać.

§ 288 kodeksu karnego, ścigany na wniosek pokrzywdzonego.

Sprawca znany? Są świadkowie? (warto porozmawiać z sąsiadami) Inne auta uszkodzone?

Jeżeli nie, policja przyjmie, a potem umorzy - będziesz miał papier dla ubezpieczalni ino crazy.gif

Napisano

Mieliśmy troszkę inną sytuację, ale również wandalizm:

Jako, iż pod blokiem mamy bar oslabiony.gif to pewnego wieczoru ok. 2 w nocy, wyszli z niego ludzie (ok dwadzieścia kilka lat, z tego co pamiętam to były 3 osoby) krzycząc i śpiewając (nic nowego), po chwili gdy podeszli do naszego auta które stało na skraju parkingu, jeden kopnął w nadkole/słupek z tyłu, a drugi puszą po piwie parę razy uderzył w klapę bagażnika. Po zejściu na dół zastaliśmy wgniecenie, oczywiście wezwaliśmy policję, potem z policjantami wizyta u właścicielki baru na co ona bezczelnym tonem rzuciła- "Niech sobie pani zobaczy ja już mam posprzątane, żadnych klientów nie ma". Policja spisała, no ale co zrobi jeśli nie wiadomo kto to zrobił.

O naprawę pytaliśmy w ASO, ale pracownik (spoko facet) powiedział że nie warto tego naprawiać bo jest to w takim miejscu że trzeba by było ciąć ćwiartkę, i w ogóle jest to nieopłacalne.

Dodam że mama widziała z okna całe zajście jak kopali w auto, no ale z wysokości ~~20m ciężko byłoby rozpoznać twarz.

Po ok. roku autobus wyjeżdżający z zatoczki nie zauważył laczka i "przytarł" go, m.in w miejscu wgniecenia zlosnik.gif

Napisano

Z ciekawości która dzielnica?

Napisano

> Mieliśmy troszkę inną sytuację, ale również wandalizm:

A jaki z tej opowieści wynika morał dla kolegi świętego? hmm.gif

Napisano

> No i teraz jak to rozegrać?

> Zgłosić sprawę na policję, później do PZU i co dalej?

> Chodzi o to żeby narobić trochę syfu koło tyłka tym cwaniaczkom.

zgłaszasz na policji, z notatką z miejsca i zgłoszeniem idziesz do PZU, potem jak znajdą sprawcę sprawa idzie do sądu, a ubezpieczyciel ściągnie już z delikwenta to co zapłacił za naprawę

Napisano

> Z ciekawości która dzielnica?

Stawiał bym na Kopernik bo tydzień temu ( w sobotę rano) widziałem astrę sąsiada z wyrwanym lusterkiem ... leżało metr od samochodu oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości która dzielnica?

Helenka.

Zdaje się że uszkodzono 8 samochodów.

Napisano
  • Autor

> zgłaszasz na policji, z notatką z miejsca i zgłoszeniem idziesz do PZU, potem jak znajdą sprawcę

> sprawa idzie do sądu, a ubezpieczyciel ściągnie już z delikwenta to co zapłacił za naprawę

Sprawa zgłoszona na policję, ale żadnej notatki nie dostaliśmy. niewiem.gif

Zgłaszał brat, bo ja nie mam czasu. no.gif

Maska jest porysowana dość mocno, W jednym miejscu jest minimalnie skrzywiona, a do tego lekko przerysowany jest przedni błotnik. no.gif

Jutro brat pojedzie do ASO Audi, niech obejrzą i przedstawią kosztorys. Mam go dowieźć na policję, no ale jeśli będę naprawiał z minicasco to raczej nie będzie takiej potrzeby.

No ale przynajmniej będę miał orientację ile wyniesie naprawa. ok.gif

Napisano

> Sprawa zgłoszona na policję, ale żadnej notatki nie dostaliśmy.

zależy od gliniarza, ale jak będziesz/cie wypełniać druk to zaznaczacie, że miśki wiedzą, a po info do nich wystąpi TU

> Zgłaszał brat, bo ja nie mam czasu.

> Maska jest porysowana dość mocno, W jednym miejscu jest minimalnie skrzywiona, a do tego lekko

> przerysowany jest przedni błotnik.

> Jutro brat pojedzie do ASO Audi, niech obejrzą i przedstawią kosztorys. Mam go dowieźć na policję,

> no ale jeśli będę naprawiał z minicasco to raczej nie będzie takiej potrzeby.

> No ale przynajmniej będę miał orientację ile wyniesie naprawa.

Chodzi o kwalifikację czynu, a to zależy od wielkości szkody.

Napisano

Zobacz jaki % amortyzacji części jest w umowie, niestety minicasco to jest zwykle na otarcie łez i ledwo przywrócenia do stanu sprzed zdarzenia frown.gif

Napisano
  • Autor

> Zobacz jaki % amortyzacji części jest w umowie, niestety minicasco to jest zwykle na otarcie łez i

> ledwo przywrócenia do stanu sprzed zdarzenia

Amortyzacja ponad 50%, ale zgodnie z OWU dotyczy ona wyłącznie części.

U mnie będą malowane dwa elementy, a więc powinienem dostać całość. hmm.gif

285507028-pzu.jpg

Jutro wyjeżdżam w delegację innym autem, ale brat zrobi zdjęcia i prześle mi emailem, a ja przez internet zgłoszę szkodę.

Jeśli okaże się że odszkodowanie nie przysługuje to trudno, później będę się martwił.

Na szczęście uszkodzenia to tylko dwa elementy do malowania, i autem normalnie można jeździć. ok.gif

post-81530-14352514663611_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.