Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stilo i delikatnie falujace obroty

Featured Replies

Napisano

Witam,

Wlasnie stalem sie posiadaczem Stilo 1.6. Auto fajne, ale (juz przy zakupie to wiedzialem, ale uznalem, ze ten "feler" da sie naprawic wzglednie prosto) delikatnie faluja mi obroty. Skacza sobie od 800 do 600 (chyba, nie jestem w stanie dokladnie tego ocenic, w kazdym badz razie wyraznie to slychac). Co ciekawe czasem nie skacza, a skakanie ustaje po zalaczeniu klimatyzacji (reczne) gdy obroty wchodza na okolo 900 i jest ok. Auto nie gasnie, a osiagi ma ok (zrobilem wlasnie 250km). Zamierzam zabrac sie za czyszczenie przepustnicy, ale mam przedtem dwa pytania:

1) Wyczytalem (na forum), ze po odpieciu przepustnicy nalezy przeprowadzic kalibracje komputerem w ASO. Czy da sie to ominac ?

2) Czy odpiecie akumulatora ma jakis wplyw na obroty biegu jalowego ? Na 100% odpinano akumulator bo poresetowana byla data w komputerze (pokazywal 3.1.2000 i caly czas mrugal).

Napisano

1,6 benzyna-> falowanie obrotów na jałowym = czyszczenie przepustnicy

Napisano

> Witam,

> Wlasnie stalem sie posiadaczem Stilo 1.6. Auto fajne, ale (juz przy zakupie to wiedzialem, ale

> uznalem, ze ten "feler" da sie naprawic wzglednie prosto) delikatnie faluja mi obroty. Skacza

> sobie od 800 do 600 (chyba, nie jestem w stanie dokladnie tego ocenic, w kazdym badz razie

> wyraznie to slychac). Co ciekawe czasem nie skacza, a skakanie ustaje po zalaczeniu

> klimatyzacji (reczne) gdy obroty wchodza na okolo 900 i jest ok. Auto nie gasnie, a osiagi ma

> ok (zrobilem wlasnie 250km). Zamierzam zabrac sie za czyszczenie przepustnicy, ale mam

> przedtem dwa pytania:

> 1) Wyczytalem (na forum), ze po odpieciu przepustnicy nalezy przeprowadzic kalibracje komputerem w

> ASO. Czy da sie to ominac ?

> 2) Czy odpiecie akumulatora ma jakis wplyw na obroty biegu jalowego ? Na 100% odpinano akumulator

> bo poresetowana byla data w komputerze (pokazywal 3.1.2000 i caly czas mrugal).

1. czy masz LPG

2. jak 1.6 ma przepływkę - umyj ją alkoholem (preparat do mycia tarcz)

3. są środki do czyszczenia przepustnic i można to zrobić bez odpinania. Odpinasz rurę dochodzącą do przepustnicy, psikasz preparatem, czekasz, odpalasz myjesz alkoholem (ja używałem preparat do czyszczenia tarcz) przegazówka jeszcze raz preparat, przegazówka, jeszcze raz alkohol, przegazówka i czysto - jak jest przpływka wywali błąd ale 3x odpalisz i po błędzie.

Napisano
  • Autor

> 1,6 benzyna-> falowanie obrotów na jałowym = czyszczenie przepustnicy

Wlasnie mialem chwile i zdjalem oslone silnika - wszystko tam jest "dziewicze". Jak znajde chwile to zabiore sie z czyszczenie, potrzebna mi tylko opaska i spray do czyszczenia.

Napisano
  • Autor

> 1. czy masz LPG

Nie.

> 2. jak 1.6 ma przepływkę - umyj ją alkoholem (preparat do mycia tarcz)

Ten silnik to dla mnie nowosc, nie mam pojecia czy ma przeplywke (to wersja 103KM).

> 3. są środki do czyszczenia przepustnic i można to zrobić bez odpinania. Odpinasz rurę dochodzącą

> do przepustnicy, psikasz preparatem, czekasz, odpalasz myjesz alkoholem (ja używałem preparat

> do czyszczenia tarcz) przegazówka jeszcze raz preparat, przegazówka, jeszcze raz alkohol,

> przegazówka i czysto - jak jest przpływka wywali błąd ale 3x odpalisz i po błędzie.

Dzieki waytogo.gif To chyba zrobie w pierwszej kolejnosci + wymiana swiec bo poprzednik nie zmienial, a wedle ksiazki serwisowej powinien to zrobic 3kkm temu.

Napisano
  • Autor

> Po doświadczeniach z 1,6 ... wadliwa cewka, nie daj Boże Sagem

Nie kracz zlosnik.gif Powiedz jak poznac te Sagem ? Na razie zdjalem tylko oslone silnika i tam niespecjalnie widzialem jakies napisy Sagem. Pewnie trzeba zdjac cewke ze swiecy, ale juz dzis czasu nie mialem.

Napisano

> Nie kracz Powiedz jak poznac te Sagem ?

Po tym, że padają.

A tak poważnie to jak zdejmiesz osłonę silnika to zobaczysz cewki, na cewkach są takie plastikowe kapturki, jak zdejmiesz kapturki to pod nimi zobaczysz napis/logo.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ale w 1,6 falowanie to raczej TPS albo krokowy, tym bardziej ze stabilizuje się przy obciążeniu to ja bym jednak na krokowy stawiał .......

Napisano

Podepnę się wink.gif

A w 1,4 takie właśnie drobne falowanie obrotów na co może wskazywać (105kkm przejechane)?

Zagazowany przy 95 500 km przebiegu ale falowanie było już przed zagazowaniem.

Świece wymienione, przewody nie, cewki nawet nie wiem gdzie są grinser006.gif

Napisano

> Wlasnie mialem chwile i zdjalem oslone silnika - wszystko tam jest "dziewicze". Jak znajde chwile

> to zabiore sie z czyszczenie, potrzebna mi tylko opaska i spray do czyszczenia.

Panie, jak sie Pan juz z tym upora to napisz no jakiego posta co i jak i czym zrobiles bo mam to samo u siebie i tez mnie czeka czyszczenie smile.gif A wole tego nie robic bez zadnej wiedzy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Poki co jest poprawa - wg. mnie bardzo wyrazna, obroty na jalowym to okolo 700 i jezeli skacza to niezauwazalnie na obrotomierzu, a akustycznie ledwo to slychac. Tak jest w tej chwili, nie wiem co bedzie za tydzien lub jutro zlosnik.gif Co zrobilem ? Trywial wink.gif Wyczytalem, ze po odpieciu przepustnicy z ukladu elektrycznego trzeba przeprowadzac ponowna adaptacje z uzyciem skanera (?). Nie mam dostepu do skanera wiec oczyscilem tylko zgrubnie. Kupilem sobie spray do czyszczenia gaznikow (Tectane, do nabycia w Norauto) i siknalem podczas pracy silnika, cofnelo sie jakies czarne bloto, silnik zakaszlal i zgasl - objaw normalny (zalalem go). Po odpaleniu zaczelo sie poprawiac. Potem poprawilem juz na zgaszonym - napsikalem w przepustnice sporo, az przestalo wylatywac bloto i wytarlem delikatnie co nie odparowalo. Tutaj mala uwaga (jest to napisane na tym forum anglojezycznym z FAQ) - nie wolno ruszac motylkiem przepustnicy, po prostu psikamy, czekamu, psikamy i delikatnie scieramy to co lezy przed motylkiem. Silnik po tej akcji nie zapali od razu (jest zalanu), trzeba chwile pokrecic. Zapalil i chodzil rowno. Dodatkowo na noc wypialem akumulator i wstawilem do ladowania, a teraz odpalilem Stilo i dalem mu pochodzic na luzie, az sie wlaczy wentylator. Caly czas mial obroty stabilne (na poczatku oczywiscie wysokie, ale w trakcie caly czas lecialy w dol, az do pelnego rozgrzania silnika gdy osiagnely 700 smile.gif

Napisano

> Poki co jest poprawa - wg. mnie bardzo wyrazna, obroty na jalowym to okolo 700 i jezeli skacza to

> niezauwazalnie na obrotomierzu, a akustycznie ledwo to slychac. Tak jest w tej chwili, nie

> wiem co bedzie za tydzien lub jutro Co zrobilem ? Trywial Wyczytalem, ze po odpieciu

> przepustnicy z ukladu elektrycznego trzeba przeprowadzac ponowna adaptacje z uzyciem skanera

> (?). Nie mam dostepu do skanera wiec oczyscilem tylko zgrubnie. Kupilem sobie spray do

> czyszczenia gaznikow (Tectane, do nabycia w Norauto) i siknalem podczas pracy silnika, cofnelo

> sie jakies czarne bloto, silnik zakaszlal i zgasl - objaw normalny (zalalem go). Po odpaleniu

> zaczelo sie poprawiac. Potem poprawilem juz na zgaszonym - napsikalem w przepustnice sporo, az

> przestalo wylatywac bloto i wytarlem delikatnie co nie odparowalo. Tutaj mala uwaga (jest to

> napisane na tym forum anglojezycznym z FAQ) - nie wolno ruszac motylkiem przepustnicy, po

> prostu psikamy, czekamu, psikamy i delikatnie scieramy to co lezy przed motylkiem. Silnik po

> tej akcji nie zapali od razu (jest zalanu), trzeba chwile pokrecic. Zapalil i chodzil rowno.

> Dodatkowo na noc wypialem akumulator i wstawilem do ladowania, a teraz odpalilem Stilo i dalem

> mu pochodzic na luzie, az sie wlaczy wentylator. Caly czas mial obroty stabilne (na poczatku

> oczywiscie wysokie, ale w trakcie caly czas lecialy w dol, az do pelnego rozgrzania silnika

> gdy osiagnely 700

claps.gif

Takie rzeczy najlepiej w dwie osoby przeprowadzać.

Trochę inną procedurę zastosowałem;

1. Zalałem przepustnicę na zapalonym silniku (krótko) tak aby się przepustnica otwarła i środek czyszczący wszedł do środka po czym go zgasiłem i zostawiłem na czas (pkt2)

2. wytargałem przepływkę z auta i ją wymyłem alkoholem (5-10min)

3. Wróciłem do przepustnicy i ją umyłem alkocholem - odpalić i bawić się but.gif = przepustnicą gdy druga osoba myje przepustnicę.

4. Na koniec mycie rur dolotowych - składanie

5. 3x odpalić by wszystkie błędy znikły - bez podpinania kompa.

A to wszystko robione było profilaktycznie 270751858-jezyk.gif więc jakiejś różnicy nie odczułem

Napisano

> Witam,

> Wlasnie stalem sie posiadaczem Stilo 1.6. Auto fajne, ale (juz przy zakupie to wiedzialem, ale

> uznalem, ze ten "feler" da sie naprawic wzglednie prosto) delikatnie faluja mi obroty

W Stilo 1.4 falujące obroty "załatwiłem" resetem przepustnicy, powszechnie znanym.

-kilka razy wcisnąć i puścić gaz

-włączyć zapłon na 60sek

-wyłączyć na 10sek

-zapalić silnik i gotowe.

U mnie to zawsze działa i na długo pomaga.

Napisano
  • Autor

> 2. wytargałem przepływkę z auta i ją wymyłem alkoholem

U mnie (1.6) chyba nie ma przeplywki (widze, ze masz 2.4), a jezeli jest to mozesz mi powiedziec gdzie jej szukac i jak wyglada ?

> 5. 3x odpalić by wszystkie błędy znikły - bez podpinania kompa.

Po trzykrotnym odpaleniu kasuja sie wszystkie bledy ? Czy to trzeba jakos konkretnie 3x (jakis okreslony czas) czy po prostu po 3 rozruchach znikaja ?

Napisano
  • Autor

> W Stilo 1.4 falujące obroty "załatwiłem" resetem przepustnicy, powszechnie znanym.

> -kilka razy wcisnąć i puścić gaz

Kilka to ile ? 3, 5 ? Obojetnie ?

> -włączyć zapłon na 60sek

> -wyłączyć na 10sek

> -zapalić silnik i gotowe.

Czekac na rozgrzanie czy mozna od razu jezdzic ?

> U mnie to zawsze działa i na długo pomaga.

Czy to dziala rowniez w 1.6 ? To jest moze "reset systemu autoadaptacji przepustnicy" ?

Napisano

> U mnie (1.6) chyba nie ma przeplywki (widze, ze masz 2.4), a jezeli jest to mozesz mi powiedziec

> gdzie jej szukac i jak wyglada ?

Przepływak jest nabudowana an filtrze powietrza - wygląda z zewnątrz taka samo jak każda inna:

przeplywomierz-powietrza-opel-astra-g-corsa-c-combo-silniki-dti-di-td.-0281002180.jpg

> Po trzykrotnym odpaleniu kasuja sie wszystkie bledy ? Czy to trzeba jakos konkretnie 3x (jakis

> okreslony czas) czy po prostu po 3 rozruchach znikaja ?

tylko odpalić silnik - 4 raz spokój.

Tak większość chwilowych błędów usuniesz z silnika bez kompa.

Napisano

> Podepnę się

> A w 1,4 takie właśnie drobne falowanie obrotów na co może wskazywać (105kkm przejechane)?

> Zagazowany przy 95 500 km przebiegu ale falowanie było już przed zagazowaniem.

> Świece wymienione, przewody nie, cewki nawet nie wiem gdzie są

Przy LPG falowanie obrotów niekiedy pojawia się dopiero po zagrzaniu silnika, konkretnie to przy jeździe w korkach, jak chwilę pojedziesz trasą i staniesz to tego nie ma.

Jeżeli masz taki objaw, to przyjrzyj się dolotowi powietrza do filtra, często gazownicy wycinają łącznik filtra ze zderzakiem, przez co do dolotu idzie ciepłe powietrze z komory silnika.

Ciepłe powietrze dla silnika to wróg, wiec takie kwiatki powstają.

Napisano

> Przy LPG falowanie obrotów niekiedy pojawia się dopiero po zagrzaniu silnika, konkretnie to przy

> jeździe w korkach, jak chwilę pojedziesz trasą i staniesz to tego nie ma.

Praktycznie cały czas. Wystarczy chwila pracy na wolnych obrotach i już lekkie falowanie.

> Jeżeli masz taki objaw, to przyjrzyj się dolotowi powietrza do filtra, często gazownicy wycinają

> łącznik filtra ze zderzakiem, przez co do dolotu idzie ciepłe powietrze z komory silnika.

Jak już pisałem było to już przed założeniem gazu.

Ale będę zmieniał filtr powietrza to obejrzę.

Napisano

> W Stilo 1.4 falujące obroty "załatwiłem" resetem przepustnicy, powszechnie znanym.

> -kilka razy wcisnąć i puścić gaz

> -włączyć zapłon na 60sek

> -wyłączyć na 10sek

> -zapalić silnik i gotowe.

> U mnie to zawsze działa i na długo pomaga.

Nie pomogło nic a nic frown.gif, w dodatku zapala za drugim razem, chyba będę musiał poczytać o mechanicznym czyszczeniu przepustnicy.

Napisano
  • Autor

Troche odgrzeje. Nie chce tworzyc nowego watku, bo pytanie pewnie trywialne, ale.... Gdzie jest filtr paliwa w benzynowym (1.6) Stilo ? Gdzies w komorze silnika czy przy baku (dostep pewnie od spodu ?). Pytanie drugie - gdzie go kupic, bo na allegro nie moge znalezc, to samo w InterCars.

Napisano

> Troche odgrzeje. Nie chce tworzyc nowego watku, bo pytanie pewnie trywialne, ale.... Gdzie jest

> filtr paliwa w benzynowym (1.6) Stilo ?

Nie ma (tzn. jest zintegrowany z pompą i teoretycznie się go nie wymienia).

Napisano
  • Autor

> Nie ma (tzn. jest zintegrowany z pompą i teoretycznie się go nie wymienia).

Kurcze, "genialny" patent jak w Lagunie II no.gif

Napisano

> Kurcze, "genialny" patent jak w Lagunie II

Nie mam nic przeciw temu patentowi.

Miałem taki sam w Brava 1,2 (rozstałem się z nią przy ok. 200 000 km na liczniku).

Napisano
  • Autor

> Nie mam nic przeciw temu patentowi.

Do momentu gdy trzeba jednak ten filtr wymienic, a przy naszym paliwie to raczej wczesniej niz pozniej.

> Miałem taki sam w Brava 1,2 (rozstałem się z nią przy ok. 200 000 km na liczniku).

W Lagunie przewidzieli wymiane przy afair 180kkm - cena 905 zl.

Napisano

> Do momentu gdy trzeba jednak ten filtr wymienic, a przy naszym paliwie to raczej wczesniej niz

> pozniej.

Nie siej defetyzmu grinser006.gif

Jeśli konstrukcja jest podobna do tej z BBM, to sobie można gąbkę wyjąć i nawet w pralce wyprać. hehe.gif

Zresztą pisałem Ci już ile przejechałem i nie było z tym żadnych problemów a tankowało się różnie.

To nie diesel.

> W Lagunie przewidzieli wymiane przy afair 180kkm - cena 905 zl.

To żabojady screwy.gif

We Fiacie się nie wymienia grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie siej defetyzmu

> Jeśli konstrukcja jest podobna do tej z BBM, to sobie można gąbkę wyjąć i nawet w pralce wyprać.

Niestety nie wiem jak to wyglada, auto mam tydzien, a zadnej ksiazki p.t. "Sam naprawiam Stilo" znalezc nie moge, nie wydal tego chyba ani WKL ani Haynes.

> Zresztą pisałem Ci już ile przejechałem i nie było z tym żadnych problemów a tankowało się różnie.

Moj ma 84kkm na blacie, ale chcialem wymienic.

> To nie diesel.

> To żabojady

Coz, taka maja polityke - pompa niby nierozbieralna, ktos z forum Laguny probowal i chyba czesciowo sie udalo, a drugi juz nie zlozyl i trzeba bylo kupic nowa.

Napisano

> Niestety nie wiem jak to wyglada, auto mam tydzien, a zadnej ksiazki p.t. "Sam naprawiam Stilo"

> znalezc nie moge, nie wydal tego chyba ani WKL ani Haynes.

Możesz wyjąć, porobić fotki i wrzucić tutaj. zlosnik.gif

Zaspokoisz swoją ciekawość i przysłuzysz się może komuś wink.gif

> Moj ma 84kkm na blacie, ale chcialem wymienic.

Jak nie ma powodów to po co?

Nudzi Ci się? hmm.gif

Skoro w wątku "Zrób to sam albo z siostrą" nic na ten temat nie ma, to chyba dobrze świadczy. cool.gif

> Coz, taka maja polityke - pompa niby nierozbieralna, ktos z forum Laguny probowal i chyba czesciowo

> sie udalo, a drugi juz nie zlozyl i trzeba bylo kupic nowa.

W BBMie oglądałem. Nawet można było samą pompę wymienić. Były/są* na allegro dostępne same tzw wkłady.

Jak nasi ulubieni konstruktorzy nic nie wymyślili to pewnie jest podobnie. skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Jak nie ma powodów to po co?

Troche dziwnie wyglada pierwszy rozruch - IMHO dlugawo kreci i zaskakakuje tak jakby cos przytykalo doplyw paliwa. Sadzilem, ze moze to by brudnawy filtr lub zaworek przecwzrotny na tym filtrze. Skoro jednak filtra nie ma to nie bardzo wiem co moze byc powodem takiego rozruchu moze TTTM.

Napisano

> Troche dziwnie wyglada pierwszy rozruch - IMHO dlugawo kreci i zaskakakuje tak jakby cos przytykalo

> doplyw paliwa.

Może warto byłoby sprawdzić ciśnienie paliwa przed startem?

Spróbuj może włączyć zapłon na chwilę (pompa powinna dopompować paliwa aby osiągnąć właściwe ciśnienie w układzie), wyłączyć, znowu włączyć na chwilę, znowu wyłączyć i wtedy uruchomić.

Zobaczysz czy będzie jakaś różnica.

Napisano
  • Autor

> Spróbuj może włączyć zapłon na chwilę (pompa powinna dopompować paliwa aby osiągnąć właściwe

> ciśnienie w układzie), wyłączyć, znowu włączyć na chwilę, znowu wyłączyć i wtedy uruchomić.

> Zobaczysz czy będzie jakaś różnica.

Tak juz robilem - roznicy nie ma. Zmienilem tez swiece, stare mialy nalatane te 40kkm, ale wygladaly wzglednie normalnie (brazowe, elektrody juz troszeczke nadjedzone). Gdyby to byly cewki to sadze, ze i swiece wygladalyby malo ciekawie, a z cewek to 3 mam championa, a jedna sagem. Wszystko dziala ok, tylko wlasnie ten rozruch troszke dziwny. Jedyne co mnie jeszcze niepokoi to czujnik poozenia walu korbowego, ale bez skanera czy to raczej nic nie sprawdze (mam elm327, ale poki co jeszcze nie mam FES). Jest jeszcze jedna rzecz, ale nie wiem czy wiazac ja z rozruchem - wydech jest w stanie agonalnym, wlacznie z plecionka, tyle, ze to raczej chyba tylko wplywa na akustyke (piekny basowy pomruk niczym Alfa V6 zlosnik.gif).

Napisano

> Tak juz robilem - roznicy nie ma... [ciach]

No to może niech mądrzejsi ode mnie wypowiedzą.

Ja po odzieżówce jestem grinser006.gif

Napisano

ja dziś przeczyściłem i falowanie ustało,mam też wrażenie że jakoś bardziej "miękko" się zachowuje przy ruszaniu ale może mi sie wydaje 270751858-jezyk.gif

Napisano

Jakiego preparatu uzyles? smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Hejka

Od paru dni dopadamnie takie coś:

Odpalam silnik jest ok przejade 4 - 5 km i dojeżdzając do skrzyżowania silnik mocno faluje obrotam aż w pewnym momencie sie dusi i gaśnie. Po rozgrzaniu silnika robi się to coraz częściej. Sytuacja jest taka smaa na benzynie i na LPG. Co moze być powodem?

Napisano

> Hejka

> Od paru dni dopadamnie takie coś:

> Odpalam silnik jest ok przejade 4 - 5 km i dojeżdzając do skrzyżowania silnik mocno faluje obrotam

> aż w pewnym momencie sie dusi i gaśnie. Po rozgrzaniu silnika robi się to coraz częściej.

> Sytuacja jest taka smaa na benzynie i na LPG. Co moze być powodem?

przeczyśc przepustnice i zobaczysz jak nie pomoże to będziesz szukal dalej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.