Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Blos i sklad mieszanki.

Featured Replies

Napisano

Koledzy powiedzcie jak moge spr czy parownik juz nadaje sie na zlom i czas zalozyc drugi(na tym zrobione jakies 50-60tys.).

Bo sprawa ma sie z regulacja poprawna blosa.Mianowicie przy przyspieszeniu od razu sklad leci na skrajnie ubogo.Na wolnych i przy stalej predkosci idzie ustawic optymalnie.Ale jakiekolwiek wcisniecie gazu i jest ubogo.Probowalem rozkrecac srube od czulosci i obejscie na max(ale mimo to przyspieszenie i sonda leci w ubogo).

Nieszczelnosci raczej nie ma,bo tyle co moglem to spr wizualnie i reka (czy zaciaga powietrze lewe).Ale na benzynie sonda pracuje ok i predkosc maksymalna samochod osiaga bez problemu(na gazie 40km/h mniej).

Samochod uzywam teraz sporadycznie bo boje sie,zeby mi gniazd nie wypalilo albo upg przez ta uboga mieszanke.

Sklad mierze diodowym wskaznikiem afr i programem dedykowanym do samochodu.

Blosa oczywiscie czyscilem itp. ale to nic nie zmienilo.

Ma ktos moze jakis pomysl?

20.GIF

Napisano

Czy kręciłeś śrubką regulującą sklad mieszanki - nr 10 na załączonym obrazku ?

BLOS wymaga reduktora o bardzo stabilnym ciśnieniu. Najlepiej sprawują się wydajne reduktory od LPG sekwenyjnych. Dodatkową ich zaletą jest możliwość regulacji ciśnienia gazu.

198cfc9959a5b49f.jpg

Napisano
  • Autor

> Czy kręciłeś śrubką regulującą sklad mieszanki - nr 10 na załączonym obrazku ?

> BLOS wymaga reduktora o bardzo stabilnym ciśnieniu. Najlepiej sprawują się wydajne reduktory od LPG

> sekwenyjnych. Dodatkową ich zaletą jest możliwość regulacji ciśnienia gazu.

10tka tez.Bo nawet rozkrecajac mocno blosa(tak ze jest za bogato 0.7-08V).Nadal przy przyspieszeniu idzie w max ubogo.A kwestia reduktora mam tomasetto at07(i mowiac szczerze chcialbym albo taki sam,albo tej firmy-zeby nie bylo za duzo przerabiania przewodow itp.)

Patrzylem na alaske(bo mowiles o reduktorze do sekwencji)I czy oprocz regulacji cisnienia jest tam regulacja czulosci membrany i kanalu obejsciowego?

Bo generalnie alaska nie jest chyba dobrze oceniania jesli chodzi o sekwencje(przy blosie to ma znaczenie?).

Moze to bedzie potrzebne to podam:

Silnik 1.6 16v mocy ok 110-115kucy(byc powinno smile.gif)

Napisano

> 10tka tez.Bo nawet rozkrecajac mocno blosa(tak ze jest za bogato 0.7-08V).Nadal przy przyspieszeniu

> idzie w max ubogo.A kwestia reduktora mam tomasetto at07(i mowiac szczerze chcialbym albo taki

> sam,albo tej firmy-zeby nie bylo za duzo przerabiania przewodow itp.)

> Patrzylem na alaske(bo mowiles o reduktorze do sekwencji)I czy oprocz regulacji cisnienia jest tam

> regulacja czulosci membrany i kanalu obejsciowego?

Reduktory do sekwencji nie mają regulacji czułości membrany II stopnia ani kanału obejściowego, ba nawet wogóle nie mają II stopnia. spineyes.gif

Czy próbowałeś zakręcić na BLOSie śrubę 11 ( od jałowych ) oraz ograniczyć śrubą 14 podparcie przepustnicy?

Spróbuj śrubę 10 wkręcić, aby mocno obniżyć slit.

Bogatą mieszankę na jałowych i przy małych obciążeniach skorygujesz odkręcając czułość membrany reduktora.

Napisano
  • Autor

> Czy próbowałeś zakręcić na BLOSie śrubę 11 ( od jałowych ) oraz ograniczyć śrubą 14 podparcie

> przepustnicy?

Aktualnie wlasnie jest zakrecona(albo min odkrecona 1/4obrotu).Sruba od podparcia tez wykrecona,przepustnica nie jest podparta.

> Spróbuj śrubę 10 wkręcić, aby mocno obniżyć slit.

Ale wtedy zmniejsze ilosc gazu,myslisz ze wtedy nie bedzie spadku przy obciazeniu/przyspieszeniu?

> Bogatą mieszankę na jałowych i przy małych obciążeniach skorygujesz odkręcając czułość membrany

> reduktora.

W sensie wykrecic srube?(rozkrecajac parownik na wieksza ilosgazu?)

Kurde no sam nie wiem,kiedys wszystko bylo ladnie tak jak byc powinno.Wzbogacienie bylo adekwatne do ilosci wcisnietego gazu.

Napisano

> Ale wtedy zmniejsze ilosc gazu,myslisz ze wtedy nie bedzie spadku przy obciazeniu/przyspieszeniu?

Wręcz przeciwnie. Masz zwiększyć ilość gazu. Gwint śruby ciągnie slit w dół (większa część szczeliny jest odsłonięta, więc na zdrowy rozum wkręcanie to wzbogacanie, ale w manualu może być to różnie opisane. Kręć tyle, aby przy nieobciążonych 6000 rpm była dobra mieszanka i wzbogać jeszcze o pół obrotu.

> W sensie wykrecic srube?(rozkrecajac parownik na wieksza ilosgazu?)

Najpierw pozostaw wykręconą i stopniowo zwiększaj napięcie sprężyny, aż mieszanka na jałowych będzie OK.

Napisano
  • Autor

> Wręcz przeciwnie. Masz zwiększyć ilość gazu. Gwint śruby ciągnie slit w dół (większa część

> szczeliny jest odsłonięta, więc na zdrowy rozum wkręcanie to wzbogacanie, ale w manualu może

> być to różnie opisane.

Hmm krecac w lewo sruba(wykrecajac ja) afr szedl w bogato.Zakrecajac w prawo,szedl w ubogo.

Chyba,ze juz mi sie pomieszalo i zle pamietam smile.gif

Napisano

> Chyba,ze juz mi sie pomieszalo i zle pamietam

Niekoniecznie. Wystarczy lewy gwint i już kierunki są odwrotne.

Napisano

> ... BLOS wymaga reduktora o bardzo stabilnym ciśnieniu. Najlepiej sprawują się wydajne reduktory od LPG sekwenyjnych...

Chyba się trochę zagalopowałeś ...

BLOS jest regulowanym mieszalnikem i jest stosowany w instalacjach podciśnieniowych, a w instalacjach sekwencyjnych reduktory są nadciśnieniowe ...

W podciśnieniowych mieszanka jest zasysana przez silnik, a w nadciśnieniowych jest wtryskiwana do kolektora. Jak dasz BLOSa i reduktor nadciśnieniowy to nie opanujesz ilości lpg w kolektorze. W sekwencji wtryskiwacze blokują ilość lpg dostającego się do kolektora jak nie będzie wtryskiwaczy to będzie lało niezależnie od tego jak otwarty będzie BLOS.

Napisano
  • Autor

> Niekoniecznie. Wystarczy lewy gwint i już kierunki są odwrotne.

Ale dziwi mnie jedno,czemu ustawiajac na 3tys zeby bylo bogato (o,8v).Przy przyspieszeniu leci na leb na ubogo.

Napisano

> Niekoniecznie. Wystarczy lewy gwint i już kierunki są odwrotne.

Ale mieszasz.

Tam jest prawy gwint, a odkręcając tę śrubę (10) obniżamy położenie ,,slita", poszerzamy szczelinę podającą gaz i wzbogacamy mieszankę.

Napisano

> Ale dziwi mnie jedno,czemu ustawiajac na 3tys zeby bylo bogato (o,8v).Przy przyspieszeniu leci na leb na ubogo.

Miałem tak samo - niezależnie od reduktora jaki zakładałem.

Przy zwiększaniu obrotów - zwiększaniu podciśnienia było ubogo.

Myślę, że to była wina silnika - miałem silnik 1.4 75KM.

Poza ubogą mieszanką na wolnych i podczas jazdy z obciążeniem było ok.

Uboga mieszanka jest niekorzystna dla silnika jak jest dłuższy czas, jak jest krótko to bym się tym nie przejmował, ale jednak monitorował. Założyłem sobie wskaźnik lambdy na desce rozdzielczej i wiedziałem co się dzieje na bieżąco.

Napisano

>

> Kurde no sam nie wiem,kiedys wszystko bylo ladnie tak jak byc powinno.Wzbogacienie bylo adekwatne

> do ilosci wcisnietego gazu.

Możesz profilaktycznie wyczyścić blosa, ale jeśli to nie pomoże to blos jest niewinny. Pszesz że kiedyś było dobrze, to ewidentnie albo parownik już nie wyrabia, albo gaz nie dochodzi do parownika.

Napisano
  • Autor

> Możesz profilaktycznie wyczyścić blosa, ale jeśli to nie pomoże to blos jest niewinny. Pszesz że

> kiedyś było dobrze, to ewidentnie albo parownik już nie wyrabia, albo gaz nie dochodzi do

> parownika.

No wlasnie a moze odkrecic przewod parownik-blos (chociarz to odkrecalem i bylo slychac syczenie-nie wiem jak mocno powinno syczec,ale bylo to slyszalne to syczenie).A moze odkrecic przewod idacy do parownika i spr tam jak mocno gaz leci?Tylko,ze wlasciwie nie wiem jak mocno powinien ten gaz uciekac po odkreceniu przewodu miedzianego.

Napisano

> ... Tylko,ze wlasciwie nie wiem jak mocno powinien ten gaz uciekac po odkreceniu przewodu miedzianego.

No chyba nie chcesz odkręcać przewodu miedzianego na włączonym silniku ...

Tam jest ciekły gaz i jak go odkręcisz to zamrozisz sobie ręce i możesz spowodować wybuch albo pożar ...

Napisano
  • Autor

> No chyba nie chcesz odkręcać przewodu miedzianego na włączonym silniku ...

> Tam jest ciekły gaz i jak go odkręcisz to zamrozisz sobie ręce i możesz spowodować wybuch albo

> pożar ...

No jasne,ze nie(mam opcje awaryjne odpalanie,wiec moge wlaczyc na lpg przy zgaszonym silniku).Generalnie lapie sie za wszystkie opcje,bo troche lipa gdybym kupil nowy parownik.A by sie okazalo,ze to nie to.

Napisano

> No jasne,ze nie(mam opcje awaryjne odpalanie,wiec moge wlaczyc na lpg przy zgaszonym

> silniku).Generalnie lapie sie za wszystkie opcje,bo troche lipa gdybym kupil nowy parownik.A

> by sie okazalo,ze to nie to.

A sprawdzałeś stan oringów:12, 13, 24 w BLOSie i czy aby śruby regulacyjne nie są za luźne ?

Nawet w nówkach zdarzały się zbyt luźne oringi.

Napisano
  • Autor

> A sprawdzałeś stan oringów:12, 13, 24 w BLOSie i czy aby śruby regulacyjne nie są za luźne ?

> Nawet w nówkach zdarzały się zbyt luźne oringi.

Te dolne przy srubach regulacyjnych nie byly popekane.Siedzialy sztywno.Ale moze je uszczelnic,np tasme teflonowa nakrecic pod oring?Bo smarem oringu chyba nie wolno smarowac?

Hmmm troche luzno na moj gust jest ten kruciec na gorze blosa(do ktorego idzie przewod od parownika-moze to tam cos sie dzieje).

Chyba dzis znowu rozkrece blosa i spr te gumki wszystkie crazy.gif

Napisano

> No jasne,ze nie(mam opcje awaryjne odpalanie,wiec moge wlaczyc na lpg przy zgaszonym silniku).Generalnie lapie sie za wszystkie opcje,bo troche lipa gdybym kupil nowy parownik.A by sie okazalo,ze to nie to.

Czekaj, czekaj, mam chyba w piwnicy ATE90, którego przez ok. 10 tys. km po wymianie membran używałem z BLOSem ...

Napisano
  • Autor

> Czekaj, czekaj, mam chyba w piwnicy ATE90, którego przez ok. 10 tys. km po wymianie membran

> używałem z BLOSem ...

Zintegrowany z filtrem?I wiela bys chcial za niego?

Napisano
  • Autor

Trochę nowych info.Rozkręciłem wszystko i okazało się,że śrubka trzymająca klapkę anty-wybuchową wyleciała(była wkręcona od spodu,wiec normalnie jej nie było widać). W sumie to 5mm dziurka tylko była.Czy ona była przyczyna anomalii to nie wiem,bo jeszcze nie miałem okazji jeździć.

Druga kwestia to oglądając redukcje blos-przepustnica,stwierdziłem, że mimo iż nie widać pęknięć(już wcześniej drutowana taśmą).

Szarpnę się na redukcje ze zbrojeniem.

Tylko mam problem,bo jedyne kolanko redukcyjne 45stopni o odpowiadających mi wymiarach 60-70mm kosztuje prawie 30zl więcej, niż tako samo kolanko o wymiarach 63-76.I tak myślę czy mogę nawinąć kilka warstw taśmy izolacyjnej w celu zniwelowania tych kilku mm.

Jak sądzicie ma to sens działać poprawnie?

Napisano

moim zdaniem te 3 lub 6mm na średnicy to da sie spokojnie zniwelowac obejmą ale dla bezpieczeństwa można dać jakis pas gumy np ze starej dentki rowerowej smile.gif no i tu może tkwić probem z lewym powietrzem a blos jest na to bardzo czuły

Napisano

> moim zdaniem te 3 lub 6mm na średnicy to da sie spokojnie zniwelowac obejmą ale dla bezpieczeństwa

> można dać jakis pas gumy np ze starej dentki rowerowej no i tu może tkwić probem z lewym

> powietrzem a blos jest na to bardzo czuły

A nie lepiej kupić gotową redukcję??

np taka Link

Napisano
  • Autor

> moim zdaniem te 3 lub 6mm na średnicy to da sie spokojnie zniwelowac obejmą ale dla bezpieczeństwa

> można dać jakis pas gumy np ze starej dentki rowerowej no i tu może tkwić probem z lewym

> powietrzem a blos jest na to bardzo czuły

Redukcja zamowiona smile.gif.Dla pewnosci przy zakladaniu posmaruje silikonem lekko,zeby wykluczyc nieszcelnosc.

Napisano
  • Autor

> A nie lepiej kupić gotową redukcję??

> np taka Link

Tylko sprawa sie tyczy redukcji blos-przepustnica.

Napisano

Zapytam tutaj bo nie chcę tworzyć zamieszania z nowym temacie, jaki powinien być skład mieszanki podczas przyśpieszania z pedałem w podłodze? Czytałem gdzieś, że wtedy zawsze będzie ubogo i nie szkodzi to silnikowi bo wtryski nie są po prostu w stanie (czy to gazowe czy benzynowe) podać tyle paliwa ile należałoby aby mieszanka stechiometryczna występowała w każdym zakresie obrotów.

Napisano

> Zapytam tutaj bo nie chcę tworzyć zamieszania z nowym temacie, jaki powinien być skład mieszanki

> podczas przyśpieszania z pedałem w podłodze?

Podstawowym kryterium poprawności doboru elementów instalacji sekwencyjnej i poprawnej regulacji jest stabilność składu mieszanki podczas rozpędzania z pedałem w podłodze do odcięcia (ew. 6000 rpm). Ma być cały czas bogato. Nawet w instrukcji STAGA jest to napisane !

W II generacji akceptowalna jest też mieszanka stechiometryczna.

Napisano

przy 2gen przy pełnym przyspieszaniu moze być uboga - ale nie skrajnie uboga

Napisano

> przy 2gen przy pełnym przyspieszaniu moze być uboga - ale nie skrajnie uboga

Popatrz na wykresy, które zamieściłem tutaj. Przy skrajnie ubogiej silnik po prostu traci moc. Przy umiarkowanie ubogiej wypala zawory.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Popatrz na wykresy, które zamieściłem tutaj. Przy skrajnie ubogiej silnik po prostu traci moc.

> Przy umiarkowanie ubogiej wypala zawory.

No wiec Panowie,sprawa ubogiej mieszanki przy przyspieszeniu wyjasniona.Mianowicie wymienilem gume laczaca blosa z przepustnica,stara miala spekania(chociaz nie wygladaly na tyle,zeby ciaglo lewew powietrze).Teraz juz nie idzie w ubogo grinser006.gif

Ale wydaje mi sie,ze parownik,tez trzeba bedzie ruszyc.Bo regulujac tak,aby przy obciazeniu bylo ok na wolnych idzie w mi w bogato 0.8v.Zmniejszenie wartosci na wolnych,skutkuje mieszanka zbyt uboga przy przyspieszeniu.

Generalnie narazie ustawione jest na ta opcje zbyt bogato na wolnych(zawsze to zdrowsze,niz za ubogo).

Mam nadzieje,ze po wymianie parownika(chce wymienic tomasetto,na ten model zintegrowany z filtrem-duzo latwiej wymieniac filtr gazu).

Stary rozbiore-ciekaw jestem jak wyglada w srodku.

Reasumujac blos jest bardzo,bardzo czuly na nieszczelnosc,na benzynie problemu nie bylo najmniejszego-a na gazie i owszem.

Dziekuje wszystkim za poswiecony czas i za kazda odp 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.