Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzedaż auta, zwrot OC/AC dla sprzedającego

Featured Replies

Napisano

Hej, muszę na szybko dowiedzieć się tej rzeczy bo za chwilę będę podpisywał umowę K-S. Pytanie odnośnie ubezpieczenia - czy kupujący musi mi podpisać jakiś dokument odnośnie rezygnacji z OC/AC ? Chciałbym dostać zwrot za nie wykorzystany okres. Wystarczy zgłosić się do ubezpieczyciela z wypowiedzeniem umowy ? Czy potrzebuję do tego jakiś podpis kupującego ?

Napisano

> Hej, muszę na szybko dowiedzieć się tej rzeczy bo za chwilę będę podpisywał umowę K-S. Pytanie

> odnośnie ubezpieczenia - czy kupujący musi mi podpisać jakiś dokument odnośnie rezygnacji z

> OC/AC ? Chciałbym dostać zwrot za nie wykorzystany okres. Wystarczy zgłosić się do

> ubezpieczyciela z wypowiedzeniem umowy ? Czy potrzebuję do tego jakiś podpis kupującego ?

tak musi Ci podpisać rezygnację z ubezpieczenia OC waytogo.gif

Ew, zwrot i tak za pozostały okres - 30 dni na których może jeździć nabywca. Kupujący może się również nie zgodzić na wypowiedzenie OC zlosnik.gif

Napisano

> Hej, muszę na szybko dowiedzieć się tej rzeczy bo za chwilę będę podpisywał umowę K-S. Pytanie

> odnośnie ubezpieczenia - czy kupujący musi mi podpisać jakiś dokument odnośnie rezygnacji z

> OC/AC ? Chciałbym dostać zwrot za nie wykorzystany okres. Wystarczy zgłosić się do

> ubezpieczyciela z wypowiedzeniem umowy ? Czy potrzebuję do tego jakiś podpis kupującego ?

AC - dostaniesz zwrot po powiadomieniu ubezpieczyciela, AC nie przechodzi na nowego właściciela.

OC - dostaniesz zwrot pod warunkiem, że kupujący nie zdecyduje się korzystać z tego ubezpieczenia.

Jeżeli chcesz uzyskać od kupującego pokrycie kosztów OC to możesz zawrzeć jeden z takich zapisów:

- kupujący przejmuje ubezpieczenie OC, w razie rezygnacji z ubezpieczenia, niewykorzystana składka przechodzi na kupującego. Sprzedający zobowiązuje się przekazać niewykorzystaną składkę kupującemu, niezwłocznie po otrzymaniu zwrotu od ubezpieczyciela.

..

Kwotę za niewykorzystaną składkę uwzględniasz w cenie...

- Kupujący zobowiązuje się do rezygnacji z ubezpiecznia OC, polisa .x..x..x. w terminie ..xx.xx.x.. . Niewykorzystana składka przypada sprzedającemu.

Sformułuj to tylko jakoś ładniej. Mam nadzieję że gra jest warta świeczki. Nigdy nie zawierałem tych zapisów w umowach. Zasadniczo, żeby komuś się opłacało przejąć polisę OC to musiałby mieć takie same zniżk, albo być z miejscowości, gdzie "stawka za ryzyko" jest dużo niższa i i to pod warunkiem, że kupiłeś OC w pełnej cenie (nie pakiecie z AC itp).

Napisano

> tak musi Ci podpisać rezygnację z ubezpieczenia OC

Drobna uwaga, takie zobowiązanie nie jest skuteczne wobec ubezpieczyciela. Kupujący może się z niego nie wywiązać, a wówczas pozostaje nam droga wyłącznie cywilna.

Napisano

> Drobna uwaga, takie zobowiązanie nie jest skuteczne wobec ubezpieczyciela. Kupujący może się z

> niego nie wywiązać, a wówczas pozostaje nam droga wyłącznie cywilna.

2 razy uczestniczyłem w takim wypowiedzeniu waytogo.gif

Raz jako kupujący angryfire.gif i raz jako sprzedawcy, gdzie nabywca poinformował mnie ze i tak bierze OC na ojca palacz.gif

Wypowiedzenie z nr pesel, nr dow. osobistych etc i własnoręcznym podpisem przesłałem do AXA i mi zwrócili kasę waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> AC - dostaniesz zwrot po powiadomieniu ubezpieczyciela, AC nie przechodzi na nowego właściciela.

> OC - dostaniesz zwrot pod warunkiem, że kupujący nie zdecyduje się korzystać z tego ubezpieczenia.

> Jeżeli chcesz uzyskać od kupującego pokrycie kosztów OC to możesz zawrzeć jeden z takich zapisów:

> - kupujący przejmuje ubezpieczenie OC, w razie rezygnacji z ubezpieczenia, niewykorzystana składka

> przechodzi na kupującego. Sprzedający zobowiązuje się przekazać niewykorzystaną składkę

> kupującemu, niezwłocznie po otrzymaniu zwrotu od ubezpieczyciela.

> ..

> Kwotę za niewykorzystaną składkę uwzględniasz w cenie...

> - Kupujący zobowiązuje się do rezygnacji z ubezpiecznia OC, polisa .x..x..x. w terminie ..xx.xx.x..

> . Niewykorzystana składka przypada sprzedającemu.

> Sformułuj to tylko jakoś ładniej. Mam nadzieję że gra jest warta świeczki. Nigdy nie zawierałem

> tych zapisów w umowach. Zasadniczo, żeby komuś się opłacało przejąć polisę OC to musiałby mieć

> takie same zniżk, albo być z miejscowości, gdzie "stawka za ryzyko" jest dużo niższa i i to

> pod warunkiem, że kupiłeś OC w pełnej cenie (nie pakiecie z AC itp).

To za dużo zachodu, OC było w pakiecie, na dodatek płacone "na pół". Wystąpię jedynie o zwrot AC. Dziekuję bardzo cool.gif20.GIF

Napisano

> To za dużo zachodu, OC było w pakiecie, na dodatek płacone "na pół". Wystąpię jedynie o zwrot AC.

> Dziekuję bardzo

Możesz zrobić też tak jak kolega misiaczek napisał. Spisać wypowiedzenie polisy OC jako kupujący z jego podpisem i zanieść / wysłać do ubezpieczyciela.

Napisano

> AC - dostaniesz zwrot po powiadomieniu ubezpieczyciela, AC nie przechodzi na nowego właściciela.

> OC - dostaniesz zwrot pod warunkiem, że kupujący nie zdecyduje się korzystać z tego ubezpieczenia.

> Jeżeli chcesz uzyskać od kupującego pokrycie kosztów OC to możesz zawrzeć jeden z takich zapisów:

> - kupujący przejmuje ubezpieczenie OC, w razie rezygnacji z ubezpieczenia, niewykorzystana składka

> przechodzi na kupującego. Sprzedający zobowiązuje się przekazać niewykorzystaną składkę

> kupującemu, niezwłocznie po otrzymaniu zwrotu od ubezpieczyciela.

> ..

> Kwotę za niewykorzystaną składkę uwzględniasz w cenie...

> - Kupujący zobowiązuje się do rezygnacji z ubezpiecznia OC, polisa .x..x..x. w terminie ..xx.xx.x..

> . Niewykorzystana składka przypada sprzedającemu.

> Sformułuj to tylko jakoś ładniej. Mam nadzieję że gra jest warta świeczki. Nigdy nie zawierałem

> tych zapisów w umowach. Zasadniczo, żeby komuś się opłacało przejąć polisę OC to musiałby mieć

> takie same zniżk, albo być z miejscowości, gdzie "stawka za ryzyko" jest dużo niższa i i to

> pod warunkiem, że kupiłeś OC w pełnej cenie (nie pakiecie z AC itp).

Kolego mieszasz

Żadnych zapisów w umowie się nie zawiera. Jeśli sprzedający uprze się na te czasem kilkadziesiąt zł, to kupują podpisuje zrzeczenie i wszystko. W normalnym układzie OC przechodzi na kupującego z mocy prawa.

Podpisana rezygnacja z automatu powoduje zwrot niewykorzystanej składki sprzedającemu. Kupujący nie ma możliwości dostać niewykorzystanej składki jeśli się zrzeknie i zawrze nowe OC.

Polise OC opłaca się przejąć jeśli jest opłacona jednorazowo i ma jeszcze długi termin. TU nie zawsze zwracają się o rekalkulację. Potem tylko trzeba obliczyć czy warto przedłużać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.