Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opadający pedał hamulca

Featured Replies

Napisano

Po wymianie klocków i tarcz obserwuję powolne opadanie pedału hamulca przy mocnym wciśnięciu. Wciskam pedał i po chwili zaczyna on pomału wędrować w dół. Hamulca działają w sumie ok (może nieco słabiej niż bym chciał, ale to obstawiam z powodu "docierania" się klocków i tarcz).

Przy wymianie ściskałem tłoczki. Musiałem ścisnąć je właściwie na maxa, tak że spod uszczelek pociekł płyn hamulcowy. Czy mogło to spowodować jakieś uszkodzenia/zapowietrzenia, które skutkuje opisywanym powyżej opadaniem hamulca?

Gdzie szukać przyczyny?

Napisano

że pedał delikatnie siądzie przy mocnym wciśnięciu to chyba raczej nic niepokojącego ale, że przy wciskaniu tłoczka w zacisku poleciał płyn hamulcowy to tak raczej być nie powinno.

Napisano

Zanim się dotrą klocki do tarczy - hamulec będzie miękki i mało skuteczny. Przejedź kilkaset km i powinno być w porządku, tyle, że najpierw napraw przecieki z tłoczka, które nie mogą mieć miejsca!

Napisano

> Przy wymianie ściskałem tłoczki. Musiałem ścisnąć je właściwie na maxa, tak że spod uszczelek

> pociekł płyn hamulcowy.

Nie bój nic, pociekło wcale nie z tego powodu, że tak mocno scisnąłeś-ot, cieknie. Niedługo pewnie zacznie ciec mocniej. Niektórzy wymieniają same uszczelnienia, inni wolą wymienić cały cylinderek/zacisk na nowy.

Napisano

> Po wymianie klocków i tarcz obserwuję powolne opadanie pedału hamulca przy mocnym wciśnięciu.

> Wciskam pedał i po chwili zaczyna on pomału wędrować w dół. Hamulca działają w sumie ok (może

> nieco słabiej niż bym chciał, ale to obstawiam z powodu "docierania" się klocków i tarcz).

> Przy wymianie ściskałem tłoczki. Musiałem ścisnąć je właściwie na maxa, tak że spod uszczelek

> pociekł płyn hamulcowy. Czy mogło to spowodować jakieś uszkodzenia/zapowietrzenia, które

> skutkuje opisywanym powyżej opadaniem hamulca?

> Gdzie szukać przyczyny?

Obstawiam, że nie zaglądałeś co się dzieje pod gumką przeciwkurzowa. A tam pewnie skorodowany tłoczek, którego nie uszczelnia właściwie jego uszczelka. I stąd wspomniany wyciek przy wciskaniu, którego nie ma prawa być .

Napisano
  • Autor

> Obstawiam, że nie zaglądałeś co się dzieje pod gumką przeciwkurzowa. A tam pewnie skorodowany

> tłoczek, którego nie uszczelnia właściwie jego uszczelka. I stąd wspomniany wyciek przy

> wciskaniu, którego nie ma prawa być .

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pod gumki faktycznie nie zaglądałem. Rozumiem, że powinienem szykować się do wymianu tłoczka i uszczelek.

Napisano

> Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Pod gumki faktycznie nie zaglądałem. Rozumiem, że powinienem

> szykować się do wymianu tłoczka i uszczelek.

No raczej. Zajrzyj, wyjaśni się.

Napisano

Jeśli pociekło trochę płynu to jest szansa że trochę powietrza dostało się do układu. Najlepiej rozbierz to jeszcze raz i faktycznie zwróć uwagę co dzieje się pod osłoną tłoczka. Jeśli są jakieś wżery albo powłoka chromowa odpada z tłoczka to musisz kupić zestaw naprawczy z nowym tłokiem. Pod warunkiem że gniazdo w zacisku jest nienaruszone. Jeśli jest to ten zacisk bardzo dobrze spełni rolę kwietnika a zacisk będziesz musiał wymienić w całości. Warto przy okazji zmienić przewody elastyczne.

Odpowietrzenie tylko podciśnieniowo/ciśnieniowo. Stara zasada pompuj-trzymaj w aucie z ABSem i innymi systemami może nie dać odpowiednich efektów.

Napisano

> Zanim się dotrą klocki do tarczy - hamulec będzie miękki i mało skuteczny. Przejedź kilkaset km i

> powinno być w porządku. Jeśli nie - odpowietrz układ i sprawdź czy nadal nie poci się z

> tłoczka.

Z zacisku zapie...sza mu płyn a Ty twierdzisz, że po przejechaniu kilkuset kilometrów coś się poprawi???

Napisano

Jeśli zdecydujesz sie rozebrać zacisk i zajrzec do tłoczka to poszukaj w necie wcześniej jakioegoś manuala jak zregenerować zacisk hamulcowy. Niby sprawa prosta ale warto wiedzieć gdzie jakie uszczelki leżą, jak to dokładnie działa, gdzie i czym czyścić, smarować itd.

Napisano

Masz rację, dlatego poprawiłem swojego posta ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.