Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzona pompa vacum ?

Featured Replies

Napisano

Pacjent Seat Ibiza II FL 99-02 TDI. Jakiś czas temu wymieniłem płyn hamulcowy w układzie bo hamowanie było nie za ciekawe, po zmianie polepszyło się ale to nadal nie było to, później zauważyłem że wąż od serwo delikatnie się zsunął i uciekało powietrze więc wiadomo hamulec robił się czasami twardy.

Po założeniu węża było wszystko okej, ale teraz jak zrobiło się zimniej to czasami mam problem np. jak stoję na postoju i powciskam parę razy hamulec to robi się twardy i dopiero po ruszeniu i przejechaniu kawałka hamulce wracają do normy, dojeżdżam np. do skrzyżowania na luzie wcisnę z 3 razy hamulec i znowu pedał robi się twardy do momentu aż nie ruszę i przejadę kawałka sick.gif jak objawia się problem popsutego vacum ? czy problemu szukać w pompie hamulcowej ? a i jeszcze jedno pytanie czy ten króciec wystający z vacum powinien się delikatnie ruszać czy być na sztywno ?

Pomóżcie mi bo na forum ibizy oczywiście odpowiedzi nie otrzymałem crazy.gifno.gif

Napisano

Jak króciec się rusza to niedobrze,powinien być na sztywno.Odkręć wakumpompę i sprawdź czy przypadkiem nie masz uszkodzonego jej napędu.U mnie przy naprawie głowicy okazało się,że jeden z dwóch "języczków" jest ułamany,ale to pewnie przez bałagan związany u mnie z wałkiem rozrządu.Co do używek wakum to loteria,zależy jak trafisz,ja kupiłem za 200zł,nowa niewiele ponad tysiąc.Jak będziesz coś rzeźbił ze swoją starą pompą to mam zapasowe części ze swojej starej pompy. smile.gif

Napisano
  • Autor

Okej, za dnia rozbiorę dziada i zobaczymy, a powiedz mi ta uszczelka co w niej aktualnie jest nada się do ponownego założenia czy lepiej kupić nową, a jak kupić to gdzie u nas w Łodzi ? grinser006.gif

Napisano

Można na silikon,ale nie polecam bo można kanał przytkać. grinser006.gifJak metalową to u mnie zlosnik.gif za jedyne 23zł,jak masz już uszczelnione na oringach to na zamówienie jakieś 27zł.Pzdr. ok.gif

Napisano
  • Autor

A więc od początku:

Zdjąłem tego węża z króćca pompy w celu zobaczenia jak zasysa mi palucha grinser006.gif palucha zasysało słabo, ale w momencie jak docisnąłem króciec do pompy to palucha zassało mocniej palacz.gifgrinser006.gif a więc na szybko myśląc owinąłem taśmą izolacyjną ten króciec co by tam wokół nic nie uciekało, założyłem węża na króciec i zrobiłem przejażdżkę, fakt faktem na zimnym silniku bo za daleko nie pojechałem ale hamulce zaczęły normalnie łapać i pedał nie robił się po 3-4 wciśnięciach twardy waytogo.gif

jeszcze gdzieś pojadę dalej co by silnik był rozgrzany i hamulce i zobaczę czy wsio normalnie bangla ok.gif a w razie czego nie wiem czy ten króciec najlepiej pocisnąć jakimś silikonem czy dać jakiemuś stachowi co spawa aluminium żeby zrobił jakiegoś glutka żeby króciec był na sztywno grinser006.gif

Napisano

Ale to standard w dieselkach vagowskich. Jak króciec się rusza to trzeba coś z tym zrobić. Jedni kleją, inni wymieniają vacu. Spróbuj zkleic jak pomoże to spoko. Jak nie to wymiana na nową.

A auto nie zrobiło się mułowate???

Napisano
  • Autor

> Ale to standard w dieselkach vagowskich. Jak króciec się rusza to trzeba coś z tym zrobić. Jedni

> kleją, inni wymieniają vacu. Spróbuj zkleic jak pomoże to spoko. Jak nie to wymiana na nową.

No pokminie coś żeby to zalepić ok.gif

> A auto nie zrobiło się mułowate???

Nie, nie odczułem zmian ok.gif

Napisano

> Ale to standard w dieselkach vagowskich. Jak króciec się rusza to trzeba coś z tym zrobić. Jedni

> kleją, inni wymieniają vacu. Spróbuj zkleic jak pomoże to spoko. Jak nie to wymiana na nową.

> A auto nie zrobiło się mułowate???

A z jakiego powodu miało być mułowate?

Napisano

> A z jakiego powodu miało być mułowate?

Przy usterce podciśnienia turbina może być sterowana nieprawdiłowo.Niekoniecznie będzie od razu łapał notlauf bo ciśnienie będzie się łapać w tolerancji choć będzie niższe od prawidłowego.

Napisano

> A z jakiego powodu miało być mułowate?

Tak jak już kolega niżej napisał. Większość elementów wykonawczych, układu doładowania i sterowania EGR oraz klapą gaszenia sterowane jest w tdi podciśnieniem z owej pompy. Często jest tak że ludzie notorycznie czepiają się samej turbiny a problem jest zupełnie gdzie indziej. Usuwa się skutek a przyczyna jest dalej. Człowiek klnie na czym świat stoi a winny jest tutaj tylko i wyłącznie diagnosta wink.gif

Napisano

> Czy tu chodzi o tą samom pompę vacum która podaje na pompowtryski?

Tak. Przy PD vacum jest zintegowane z pompą paliwa. Mówią czasem na to tandem-pompa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.