Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

buczenie silnika przy przyspieszaniu

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio wyłączyłem radio i trochę powkręcałem asterkę na obroty co by wydmuchać trochę syfu z silnika wink.gif Niestety zauważyłem że silnik (x16szr ) strasznie buczy przy max bucie. Na lpg bardziej zauważalne . Na 1biegu efektu prawie brak (koła piszczą przy gwałtownym ruszaniu ) na 2gim (przy gwałtownym strzale też piszczą) więc tu z mocą nie ma problemu jednak gdy wrzucam wyższe biegi i chce przyśpieszyć z butem w podłodze to pojawia się owe buczenie z pod maski. Autko przyśpiesza ale tak jakby ciągło coś za sobą sick.gif Na 3cim biegu wyraźnie ospale idzie powyżej 4000tyś obrotów. Buczenie podobne do takiego które występuje gdy zapłon jest mocno opóźniony. Sprawdziłem dolot bo myślałem że coś z pokrywą filtra ale nic nie znalazłem no.gif Może to coś z kątem zapłonu? Jakieś rady ?

Napisano

Sprawdź czy wszystkie spinki przy filtrze powietrza dobrze zapięte i dociśnięte.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy wszystkie spinki przy filtrze powietrza dobrze zapięte i dociśnięte.

Toć napisałem że sprawdziłem dolot wink.gifnono.gif

Napisano

i jak udało się coś naprawić ??

pytam się bo mam podobny problem przy silniku C14SE.

na 1 i 2 biegu ok później zaczyna mulić i strasznie buczeć przy pełnym gazie.

ostatnio zauważyłem że jak się trochę odejmie gazu to lepiej idzie.

Napisano

mam to samo z Z16XEP. Ok 1500obr cos wpada w jakies wibracje i rzęzi. Auto jezdzi normalnie. Podejrzewalem obudowe filtra, listwę nad cewką, i parę innych pirdołów - ale nie pomoglo.

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Problem nadal nie rozwiązany a i bardziej denerwuje przy max bucie . Jeżdżę dość dynamicznie więc często to słychać . Ostatnio jeździłem podobną astrą i efektu brak . Może kat zapchany? A może to to iż mam rurę łączącą filtr z obudową wtrysku mocno owiniętą taśma? i przenosi wibracje z silnika na obudowę filtra?Sorka że tak długo nie pisałem

Napisano

> Problem nadal nie rozwiązany a i bardziej denerwuje przy max bucie . Jeżdżę dość dynamicznie więc

> często to słychać . Ostatnio jeździłem podobną astrą i efektu brak . Może kat zapchany? A może

> to to iż mam rurę łączącą filtr z obudową wtrysku mocno owiniętą taśma? i przenosi wibracje z

> silnika na obudowę filtra?Sorka że tak długo nie pisałem

mysle ze to dobry trop. U mnie to buczenie bojawia sie przy ok 1500-2000obr, co ciekawe , przy przegazowaniu na luzie jest ok, pojawia sie to tylko pod obciazeniem.

Napisano

U mnie za to grzechotanie gdzies z okolicy przepustnicy/wtryskiwacza po dodaniu gazu, jednakowo na luzie i na biegu, jednakowo na lpg i benzynie. Bede szukal icon_rolleyes.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Odświeżam co by służyło innym;) Problemem okazał się zapchany układ wydechowy (a buczało niby pod maską) . Po wymianie kompletnego układu astra śmiga jak szalona i nie buczy tylko ochoczo mruczy 893goodvibes.gif Pozdro

Napisano

Czyli katalizator też wymieniłeś? Jeśli tak to na nowy czy używka? Ciekawi mnie też koszt kompletnego układu wydechowego jeśli to nie tajemnica. Jeśli będzie "rozsądny" to na wiosnę chyba też się skuszę na wymianę.

Napisano
  • Autor

Komplet dla mnie stanowi środkowy tłumik (który w wyniku zapchania eksplodował ) oraz końcowy tłumik . Katalizator sprawdzony i ponoć w dobrej kondycji ale niedługo i jego się pozbędę .. Koszt środkowego i końcowego to 260zet z wymianą . Jakiś tani zamiennik , fakt głośniejszy ale mi to nie przeszkadza ok.gif

Napisano

U mnie jak moje kombi jest na podnośniku, a ja pod nim i stukam pięścią w tłumik (nie pamiętam, czy w środkowym czy w końcowym) to słychać takie "grzechotanie" - jakby jakieś drobiazgi w środku tłumika latały. Chyba wnętrze tłumika się rozleciało w środku od wieku i temperatury (99 rocznik). Ale jak tak samo stukam w katalizator to nic takiego nie słychać. Czy to może utrudniać wydalanie spalin z silnika? Jak dziur w układzie wydechowym nie ma to zostawić tą "grzechotkę" czy wymieniać tłumik?

Napisano
  • Autor

Widzisz u mnie zapchał się środkowy slinka.gif Oryginal wink.gif 1997 ,na zewnątrz wyglądał ok a jednak wata w nim zawarta oberwała się i autko mocno osłabło ... dość długo jeździłem tak aż wkońcu wybuchł.. Końcowy przy demontażu rozpadł się (nie trzeba było odkręcać opaski)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.