Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak ściagnąć wskazówki w liczniku ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mojego Stilona dopadł syndrom "martwego licznika". Po analizie wątków na ten temat wziąłem się za czyszczenie płyty głównej licznika.

Licznik zdemontowany, obudowa rozebrana i teraz jest problem z wyjęciem płyty głównej:

- jak ściągnąć wskazówki ?

- jak je później zamontować poprawnie ? Koledzy którzy to robili wspominali o problemie z ich ustawieniem.

Napisano

Nie robiłem tego nigdy, ale z tego co pamiętam z innych postów ludzi którzy wyciągali wskazówki, to trzeba pozaznaczać na tarczy położenie wskazówki a później zakładając trzeba ją ustawić względem tego znaku. Poszukaj sobie w DIY manuala chudego dotyczącego montażu woltomierza w zegarach, znajdziesz tam kilka informacji związanych z demontażem liczników.

Napisano

Od siebie dodam ze nalezy zachowac ostroznosc bo wskazowki strasznie mocno sie trzymaja i ja osobiscie uszkodzilem krokowca - oska wyciagla sie razem ze wskazowka frown.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję Kolegom za podpowiedzi, bardzo pomogły - licznik rozebrałem.

Niestety wszystko wskazuje na to, iż padła całkowicie elektronika płyty głównej.

Do tej pory zrobiłem:

- czyszczenie płyty + styki wtyczki + poprawienie lutów;

- sprawdzenie wszystkich bezpieczników w aucie;

- wymiana kondensatora na płycie;

- sprawdzenie diod półprzewodnikowych (tych do których było dojście miernikiem)

- konserwacja wtyczki D40 (tej pod bezpiecznikami w komorze silnika)

Co jeszcze Koledzy proponują zrobić (sprawdzić) ?

Napisano
  • Autor

Na chwilę obecną licznik uruchomiony.

Poprawiłem lutowanie kondensatora, na początku przylutowałem go "od góry płyty" wyrywając stary. Później jednak po zdjęciu wskazówek przylutowałem go poprawnie.

Jestem skłonny potwierdzić (jeden z Kolegów to sugerował), że przyczyną usterki był kondensator lub zimny lut w jego obwodzie. Za parę dni dam znać jak pracuje licznik.

Napisano

> Na chwilę obecną licznik uruchomiony.

> Poprawiłem lutowanie kondensatora, na początku przylutowałem go "od góry płyty" wyrywając stary.

> Później jednak po zdjęciu wskazówek przylutowałem go poprawnie.

> Jestem skłonny potwierdzić (jeden z Kolegów to sugerował), że przyczyną usterki był kondensator lub

> zimny lut w jego obwodzie. Za parę dni dam znać jak pracuje licznik.

Daj fotkę tego fragmentu licznika, gdzie było to lutowane, albo chociaż napisz, w którym to miejscu. Ja kiedyś miałem tak, że mi przerywał licznik. Przez tydzień chodził a później nagle przestawał działać. Przejrzałem dokładnie wszystkie luty na PCB i nic podejrzanego nie znalazłem i w końcu wymieniłem całe liczniki.

Napisano
  • Autor

> Daj fotkę .... <

285567402-AAA.jpg

Jestem prawie pewny, że problem leży w punktach lutowniczych wskazanego kondensatora. Prawdopodobnie płytka pod kondensatorem posiada otwory metalizowane i tu właśnie nastepuje przerwa w zasilaniu.

Widzę, że jesteś elektronikiem czyli fachowcem ok.gif, jak masz stary licznik to spróbuj połączyć ścieżki zasilające spodniej i wierzchniej warstwy płytki drukowanej pod kondensatorem.

Przeanalizowałem schemat elektryczny Stilo - do licznika dochodzą dwa plusy zasilania (jeden za stacyjką drugi z akumulatora) oraz jeden minus (znajdziesz w schemacie o które piny chodzi).

Jeżeli ktoś z Kolegów ma uszkodzony licznik to może mi podesłać samą płytę główną (bez wskazówek zlosnik.gif). spróbuję naprawić - potwierdzić moją teorię (może powstanie manual jak coś z tego wyjdzie). Oczywiście naprawioną płytę odeślę z powrotem do właściciela, jeżeli nie naprawię to wyrzucę ją do kosza. Jest szansa zaoszczędzenia paru stówek lub straty kilku złotych na przesyłkę.

Podsumowując, elektronicy łączmy siły ok.gif a parę stówek Kącikowiczom zostanie w kieszeni.

EDIT:

Moje "wywody" dotyczą usterki gdzie licznik jest "martwy" przy czym żyją tylko kontrolki od poduszek.

post-115567-14352514866426_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Opis pinów licznika:

1 - plus zasilania po stacyjce, zabezpieczony bezpiecznikiem F37;

2 - plus z akumulatora, zabezpieczony bezpiecznikiem F53;

7 - masa;

3 oraz 4 - linia CAN;

9, 12, 16 - przyciski (ustawienia zegarka, TRIP itd)

Zasilanie kontrolek od poduszek jest podawane z pinu nr 1 i zwierane do masy bezpośrednio przez główny komputer.

Sterowanie innych kontrolek odbywa się za pomocą magistrali CAN.

Napisano

zajmuje sie elektoniką na codzien , choc liczniki zadko ale powiem z doswiadczenia ,że te liczniki mają problem z przelotkami na PCB jak kolega słusznie zauważył , ja osobiscie tego nie naprawiam bo jesli mialbym ślęczeć nad płyta kilka godzin na poszukiwaniu uszkodzonej przelotki to musiałbym skasowac klienta tylo co nowy licznik, a na allegro licznik mozna kupic za stówkę

Napisano
  • Autor

> zajmuje sie elektoniką na codzien , choc liczniki zadko ale powiem z doswiadczenia ,że te liczniki

> mają problem z przelotkami na PCB ... <

Wypowiedź doświadczonego Kolegi dużo wnosi do tematu ok.gif potwierdza sposób walki z "martwym" licznikiem.

Napisano

> ja osobiscie tego nie

> naprawiam bo jesli mialbym ślęczeć nad płyta kilka godzin na poszukiwaniu uszkodzonej

> przelotki to musiałbym skasowac klienta tylo co nowy licznik

Między zewnątrznymi warstwami to można poprawić, a licznik jest na PCB wielowarstwowej (4)

Napisano
  • Autor

> Między zewnątrznymi warstwami to można poprawić, a licznik jest na PCB wielowarstwowej (4)

Cztery warstwy to pewna informacja ?

Szczególnie obwód zasilania - wskazany obwód kondensatora.

Napisano

> Cztery warstwy to pewna informacja ?

Z Twojego zdjęcia trudno ocenić, a ja mam udokumentowany licznik abarthowski. Jest 4ro warstwowy i główny minus wewnątrz.

285581710-P1000829.2.JPG285581710-P1010019.2.JPG

post-28378-143525149237_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Z Twojego zdjęcia trudno ocenić, ... <

OK! cenna uwaga. Jeżeli chodzi o zasilanie to można sobie poradzić przy tylu warstwach analizując PDF-a mikrokontrolera Motoroli oraz drugiej kości - ale to zadanie dla doświadczonego elektronika.

• 5 tygodni później...
Napisano
  • Autor

> Witam,

> Mojego Stilona dopadł syndrom "martwego licznika".... <

Od naprawy (wskazany kondensator ) minął miesiąc, licznik pracuje poprawnie - bez uwag.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.