Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podłączenie halogenów poprzez oryginalny przełącznik.

Featured Replies

Napisano

Halogeny oraz światła dzienne mam aktualnie na podświetlanych przełącznikach, zainstalowanych pod kierownicą. No ale po co ta samoróbka, jeśli posiadam zarówno licznik jak i przełączniki z wersji SX. Pytanie - czy i jakie kabelki muszę poprowadzić, żeby przełącznik koło zegarka działał, włączał zarówno halogeny z przodu jak i kontrolkę na tablicy wskaźników. Kostki przyłączeniowe mam standardowe, więc zarówno przy przełączniku jak i liczniku trzeba będzie dołożyć jakieś styki. Z góry dzięki za pomoc - nie chcę wyważać otwartych drzwi ani odkrywać ameryki bawiąc się w mierzenie i testowanie smile.gif

Pacjent: Fiat Uno 1.0 ieS

Rok urodzenia: 1997

Obecna instalacja: Wpięta za stacyjką, sterowanie światłami oczywiście poprzez przekaźnik.

Napisano

z obwodu sterowania przekaznikiem do halogenow w orginale masz tak:

85 - do pozycyjnych

86 - do kostki od panelu przyciskow wpinasz przewod w puste miejsce w kostce

ze styku 87 ciagniesz przewod do kostki od licznika piewsza kostka od lewej masz puste miejsce od kontrolki halogenow.

Napisano

podstawa to jaki masz przekaźnik??

jak z dwiema nóżkami 87 to dobry, inne (np z nózkami 87 i 87a) nie będą dobrze działać.

30 - zasilanie lamp

87 - kontrolka p. mgielnych

87 - lampy

85 - kontrolka świateł pozycyjnych/plus świateł pozycyjnych (jeżeli chcesz mieć zgodnie z przepisami) lub po prostu plus aby działały zawsze)

86 - kabelek do przycisków na konsoli

ps. nie masz oryginalnej instalacji już w aucie??

Napisano

> podstawa to jaki masz przekaźnik??

> jak z dwiema nóżkami 87 to dobry, inne (np z nózkami 87 i 87a) nie będą dobrze działać.

A wytłumacz czemu nie można podpiąć kontrolki i żarówek pod 87 a 87a zostawić wolne? grinser006.gif

Napisano

halogeny mają dwa odrębne obwody i to musi być przekaźnik załączający, nie przełączający

Napisano

> tylko nie zapomnij dać tam żarówkę, prawda Marek

warto by było sprawdzić biglaugh.gif

Napisano

> A wytłumacz czemu nie można podpiąć kontrolki i żarówek pod 87 a 87a zostawić wolne?

hm... w sumie racja... ale jakoś tak przyzwyczajony jestem do rozwiązania fabrycznego, czyli osobna nóżka do lamp a osobna do kontrolki

Napisano
  • Autor

> podstawa to jaki masz przekaźnik??

> jak z dwiema nóżkami 87 to dobry, inne (np z nózkami 87 i 87a) nie będą dobrze działać.

> 30 - zasilanie lamp

> 87 - kontrolka p. mgielnych

> 87 - lampy

> 85 - kontrolka świateł pozycyjnych/plus świateł pozycyjnych (jeżeli chcesz mieć zgodnie z

> przepisami) lub po prostu plus aby działały zawsze)

> 86 - kabelek do przycisków na konsoli

> ps. nie masz oryginalnej instalacji już w aucie??

A jeśli miałbym oryginalną instalację, to miałbym również kable gdzieś pod zderzakiem do lamp, czy tylko te w kabinie?

Ile kabelków dochodzi do oryginalnej kostki panelu przycisków (tej pod 4 przyciski) ?

Napisano

> Ile kabelków dochodzi do oryginalnej kostki panelu przycisków (tej pod 4 przyciski) ?

u mnie (1,4ieS 98r) była część instalacji: podstawka pod przekaźnik, kable do lamp doprowadzone do komory silnika, nie było kabli od przycisku sterującego i kontrolki w liczniku, kabel zasilający i bezpiecznik też musiałem dołożyć

Napisano

przy oryginalnej instalacji kable od lamp wiszą parę centymetrów poniżej kostek od lamp głównych. Dodatkowo za licznikiem powinieneś mieć podstawkę pod przekaźnik oraz kostkę z 3 pinami (przycisk, kontrolka, światła postojowe).

Napisano
  • Autor

> przy oryginalnej instalacji kable od lamp wiszą parę centymetrów poniżej kostek od lamp głównych.

> Dodatkowo za licznikiem powinieneś mieć podstawkę pod przekaźnik oraz kostkę z 3 pinami

> (przycisk, kontrolka, światła postojowe).

Nic takiego nie mam frown.gif

Obecnie mam z grubsza tak (wiem, artystyczny obrazek)

halo1.jpg

Czy jeśli połączę szeregowo przycisk i kontrolkę w tablicy wskaźników będzie to działać (to znaczy włączać światła i kontrolkę)?

halo1.jpg

Napisano

> Nic takiego nie mam

> Obecnie mam z grubsza tak (wiem, artystyczny obrazek)

są 2 takie same, albo już źle widzę? hmm.gif

> Czy jeśli połączę szeregowo przycisk i kontrolkę w tablicy wskaźników będzie to działać (to znaczy

> włączać światła i kontrolkę)?

patrząc od strony zasilania możesz podłączyć kontrolkę za wyłącznikiem - równolegle do cewki, czyli na potencjały 85 i 86. możesz też dać kontrolkę równolegle do lamp, czyli z potencjału 87 na kontrolkę i dalej do masy, czyli 85 na Twoich malowidłach biglaugh.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

> są 2 takie same, albo już źle widzę?

Tak, źle mi się wkleiło, drugi obrazek miał być taki:

halo2.jpg

> patrząc od strony zasilania możesz podłączyć kontrolkę za wyłącznikiem - równolegle do cewki, czyli

> na potencjały 85 i 86. możesz też dać kontrolkę równolegle do lamp, czyli z potencjału 87 na

> kontrolkę i dalej do masy, czyli 85 na Twoich malowidłach

Napisano

Hmm... Oryginalny przełącznik (ten koło zegarka) zwiera do masy (minusa) a nie do plusa.

Kontrolka w zegarach jest sterowana plusem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.