Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Calibra 2.0 8v mapa do oceny

Featured Replies

Napisano

witajcie

gaz montowany w nocy, dzisiaj rano strojenie wszystko wygląda tak. Jak oceniacie?

mapa3.JPG

Napisano
  • Autor

> Jakie wtryski Cali otrzymała?

valteki czerwone, miało być bardzo ekonomicznie niestety, dlatego tylko ag compact i valteki.

Napisano

> witajcie

> gaz montowany w nocy, dzisiaj rano strojenie wszystko wygląda tak. Jak oceniacie?

mnożnik nie za nisko?

Napisano
  • Autor

> mnożnik nie za nisko?

hmm a jak proponujesz? W sumie nie modyfikowałem go.

Napisano

> valteki czerwone...

ooniee.gif mnożnika opadającego poniżej 1 przy czasach wtrysków pb 2.5ms ten silnik chyba się w swoich snach nie spodziewał. Waldemar pewnie ledwo dźwignie tłoczek, a tu już po ptokach wink.gif.

Taki niski mnożnik i koniec na 9ms aż się prosi o mniejsze dysze hmm.gif

Napisano

> hmm a jak proponujesz? W sumie nie modyfikowałem go.

poczytaj instrukcję programowania np staga

zasada działania jest chyba podobna

Napisano
  • Autor

> poczytaj instrukcję programowania np staga

> zasada działania jest chyba podobna

czytałem już wszystkie instrukcje do najpopularniejszych instalacji, generalnie wszystko kończy się na ustawieniu mapek i nic więcej frown.gif

Dzisiaj do mnie dzwonił właściciel jedzie nim do francji wyszło mu obecnie na trasie 8-9l po dwóch zbiornikach. Czyli całkiem sensownie a z tego co wiem, jeździ w miarę spokojnie.

Napisano

> czytałem już wszystkie instrukcje do najpopularniejszych instalacji, generalnie wszystko kończy się

> na ustawieniu mapek i nic więcej

mapki są tylko poglądowe

zasada jest taka. ze czas wtrysku benzyny nie może się zmienić po przełączeniu na gaz

jak się skróci, to jest za bogato

jak wydłuży, to za ubogo

wtedy przy danym obciążeniu korygujesz mnożnikiem

mnożnik powinien się zaczynac od ok 1,4 i powoli schodzić do 1

u Ciebie zaczyna się od 1 i schodzi poniżej

tak jak pisał Orochimaru- za duże dysze dałeś

Napisano

To na pewno należy rozumieć wprost, jak mnożnik w stagu, bo czasy wtrysku gazu i benzyny wyświetlone w okienku wskazują chyba na coś innego? hmm.gif

Napisano

Ten silnik chodzi na full grupie i waldki są po prostu za wolne.

Można też spróbować z ustawieniem półsekwencji w programie. Wtedy gaz powinien sikać 2x dłużej i 2x rzadziej.

Napisano
  • Autor

> mapki są tylko poglądowe

> zasada jest taka. ze czas wtrysku benzyny nie może się zmienić po przełączeniu na gaz

> jak się skróci, to jest za bogato

> jak wydłuży, to za ubogo

> wtedy przy danym obciążeniu korygujesz mnożnikiem

> mnożnik powinien się zaczynac od ok 1,4 i powoli schodzić do 1

kurde nie miałem wierteł opisanych frown.gif robota po nocy tak właśnie wychodzi. Muszę to poprawić jak wróci.

> u Ciebie zaczyna się od 1 i schodzi poniżej

> tak jak pisał Orochimaru- za duże dysze dałeś

Nie bardzo rozumiem jednak tych zależności z dyszami, mógłbyś to jeszcze dokładniej opisać?

Przypomniało mi się, na mnożnik mógł mieć wpływ fakt obniżenia ciśnienia na reduktorze i brak późniejszej ponownej kalibracji? Miałem ciśnienie za wysokie i faktycznie tylko obniżyłem bez ponownej kalibracji.

Napisano

> Nie bardzo rozumiem jednak tych zależności z dyszami, mógłbyś to jeszcze dokładniej opisać?

punk 1.10 instrukcji stag

http://www.ac.com.pl/public/pubonline/cm..._instrukcja.pdf

edit:

widzę że na lpg forum też Ci odpisali

czas wtrysku sprawdzasz pod różnym ociążeniem, podczas jazdy

utrzymujesz stała prękość na benzynie, przerucasz na gaz i patrzysz co się dzieje

edit2:

nie napisaliśmy Ci tu że jest za ubogo, tylo że dysze są zbyt duże i za niski jest mnożnik smile.gif

Napisano

> nie napisaliśmy Ci tu że jest za ubogo, tylo że dysze są zbyt duże i za niski jest mnożnik

Czy 1.26 to za niski mnożnik ? niewiem.gif

Napisano

> Czy 1.26 to za niski mnożnik ?

ok, patrząc po czasie wtrysku benzyny i gazu wychodzi 1.26

a graficzny wykres co przedstawia?dlaczego zaczyna się o 1 i schodzi w dół

skąd taka różnica?

chyba że ta linia to nie mnożnik tak jak to jest w stagu

Napisano
  • Autor

> nie napisaliśmy Ci tu że jest za ubogo, tylo że dysze są zbyt duże i za niski jest mnożnik

hmm ale jeśli nie jest za ubogo i za bogato? to w czym jest problem? Dyszę dobrałem tak jak zapis w instrukcji bo wiertło zmierzyłem i było dobre.

Instrukcja staga pisze tak (dzięki za link miałem starą instrukcję gdzie tego punktu nie było)

"instalacja przy dużych obciążeniach (czas wtrysku 15ms) była powinna mieć mnożnik bliski jedności" U mnie jest ok 0.6 czyli sporo za mało, jeśli zaś mnożnik odpowiada za (dół ubogo, góra bogato) skład to wychodzi, że przy 15ms mam za ubogo lub dzięki temu, że wtryski są rozwiercone bardziej niż powinny dostaje tyle gazu, że i tak nie jest ubogo? Trochę zakręciłem ale chyba o to chodzi, tak?

Jeśli bym teraz podniósł mnożnik wyżej aby przy ok 15ms było 1 to po prostu wzbogacę mieszankę?

przepraszam może za głupie pytania ale jestem jeszcze przed szkoleniami u dostawców instalacji smile.gif

Napisano

> U mnie jest ok 0.6 czyli sporo za mało, jeśli zaś mnożnik odpowiada za (dół ubogo, góra

> bogato) skład to wychodzi, że przy 15ms mam za ubogo lub dzięki temu, że wtryski są

> rozwiercone bardziej niż powinny dostaje tyle gazu, że i tak nie jest ubogo?

mnoznik odpowiada za czas wtrysku

mapa wtrysku lpg powinna pokrywac się z mapą benzyny

obie mapy powinny być zbierane w tych samych warunkach

jeżeli się pokrywają-powinno być ok, jezeli nie, to korygujemy mnożnikiem

jeżeli mapa gazu jest poniżej mapy benzyny ("za ubogo"), mnożnikiem ruszamy w tym punkcie lekko w górę, aby się pokryło

jezeli jest powyżej ("za bogato")- mnożnikiem zjeżdżamy w dół

jeżeli mnożnik będzie poniżej 1 to czasy wtrysku lpg będą krótsze niż benzyny, a powinny być dłuższe lub takie same (tam gdzie mnożnik schodzi do 1)

u Ciebie wykres graficzny mnożnika zaczyna się od 1 i schodzi w dół

aczkolwiek czasy wtrysków benz to 2.9 a lpg 3,70- tu wychodzi że mnożnik to 1,26, co jednak nie ma odwzorowania w grafice- dlaczego? nie mam pojęcia- może jakiś fachowiec się wypowie

jak byś dał mniejsze dysze to mnożnik poszedł by do góry- nie musisz robić ponownej autokalibracji, tylko podczas jazdy zauważysz odchyłkę i będziesz korygował w górę

Napisano

> hmm ale jeśli nie jest za ubogo i za bogato? to w czym jest problem?

Tu nie ma problemu, problem jest na dole. Valteki nie obrobią tak krótkich czasów. Zmniejszając dysze wydłużysz czasy wtrysków.

Co do 15ms to ten silnik - jak widać po mapie - takowych nie osiąga.

Możesz sobie sprawdzić jak wtryski działają wkręcając silnik lekko na obroty i obserwując zakres czasów do 4ms. Jeśli nie będzie różnic w czasach wtrysków pb przy zmianie paliwa to git.

Jeśli możesz to napisz co się dzieje z czasami lpg przy bucie do dechy? Jakie max i do jakich obrotów się utrzymuje.

Napisano

> chyba że ta linia to nie mnożnik tak jak to jest w stagu

Wygląda na to, że nie, bo wtedy czas wtrysku gazu nie byłby nigdy większy niż benzyny (zaczyna się od 1 i spada).

Skoro Krzysiek 82, to montował, to pewnie ma instrukcje, gdzie opisano ten parametr. Ja szukałem i wygląda na to, że producent nie udostępnia instrukcji tak, jak AC.

Co do wyboru wtryskiwaczy, to czerwone Valteki nie za bardzo pasują do wtrysku full-group.

Napisano
  • Autor

> Skoro Krzysiek 82, to montował, to pewnie ma instrukcje, gdzie opisano ten parametr.

Niestety instrukcja jest pobieżna coś w stylu 1,2,3 i następny klient. Instrukcję można pobrać z forum.agcentrum.pl trzeba się zarejestrować.

Dodałem instrukcję także tutaj

> Co do wyboru wtryskiwaczy, to czerwone Valteki nie za bardzo pasują do wtrysku full-group.

i tu mój kolejny problem, znam zasadę podziału na różne wersje wtrysków ale nie za bardzo umiem to rozpoznawać stojąc przed autem i nie znam zasad dobierania wtrysków pod konkretny typ wtrysku, sekwencja, półsekwencja czy full-group.

Moglibyście mi polecić jakaś literaturę na ten temat? Przewertowałem już wszystkie materiały p.Myszkowskiego na temat układów wtryskowych i zasadach działania co rozjaśniło mi trochę pojęcie o tej tematyce ale daje albo już nic nie ma albo ja źle szukam frown.gif

Napisano

> Instrukcję można pobrać z forum.agcentrum.pl trzeba się zarejestrować.

W FAQ kącika gazowego od jakiegoś czasu wisi takie coś:

Quote:

Link do softu i manuali:

Login: klient

Hasło: agc

Napisano

> Próbowałem i coś mi to logowanie nie idzie.

Idzie, ale inne dane:

Login: agc

Hasło: agc

Napisano
  • Autor

Znalazłem na stronie stara coś takiego:

Zbyt duża dysza lub cisnienie reduktora ( niski mnożnik ) - na granicy akceptacji

Zbyt mała dysza lub zbyt małe cisnienie gazu – mnożnik powinien byc niższy ( przy pełnej

mocy 14, 15 ms powinien byc ok. 1 )

To opisy które widniały pod mapkami, i teraz pytanie jakie relacje zachodzą między mnożnikiem a wielkością dyszy. Myślałem, ze jak mnożnik niski to jest ubogo czyli za mało gazu a tutaj się okazuje, że jest odwrotnie. Skoro dysza jest większa przepuszcza więcej gazu który może podać reduktor.

Tak na prawdę do pojęcia wszystkiego chyba zostało mi tylko to smile.gif

Napisano

Mnożnik dla danego czasu wtrysku benzyny zależy następująco:

-Im większe ciśnienie - tym mniejszy mnożnik

-Im większa dysza - tym mniejszy mnożnik.

To, jak przebiega mnożnik w funkcji czasu wtrysku benzyny, to już zależy od samych wtryskiwaczy, nawiercenia kolektora i całej masy innych czynników.

Generalnie mnożnik to parametr, który pozwala na dopasowanie składu mieszanki w danym punkcie pracy na gazie do tego, co było na benzynie tak, aby czas wtrysku benzyny generowany przez sterownik silnika był taki sam na obu paliwach.

Tyle tylko, że mnożnik wg AG i w takim np. Stagu nie oznacza chyba tego samego. Przynajmniej nie 1:1. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Mnożnik dla danego czasu wtrysku benzyny zależy następująco:

> -Im większe ciśnienie - tym mniejszy mnożnik

> -Im większa dysza - tym mniejszy mnożnik.

to już mi coś usystematyzowało, czyli reasumując jeśli po kalibracji mnożnik jest nie tak jak powinno być to oznacza, że muszę podziałać z ciśnieniem a nie ręcznym korygowaniem mnożnika bo przecież to nic nie da, zgadza się?

> To, jak przebiega mnożnik w funkcji czasu wtrysku benzyny, to już zależy od samych wtryskiwaczy,

> nawiercenia kolektora i całej masy innych czynników.

> Generalnie mnożnik to parametr, który pozwala na dopasowanie składu mieszanki w danym punkcie pracy

> na gazie do tego, co było na benzynie tak, aby czas wtrysku benzyny generowany przez sterownik

> silnika był taki sam na obu paliwach.

przeprowadzałem kontrolę w kilku wariantach obrotów i czas wtrysku benzyny po przełączeniu na lpg nie zmieniał się.

> Tyle tylko, że mnożnik wg AG i w takim np. Stagu nie oznacza chyba tego samego. Przynajmniej nie

> 1:1.

muszę jeszcze raz obydwie instrukcje przeczytać bo dzisiaj już totalnie zgłupiałem.

Napisano

> to już mi coś usystematyzowało, czyli reasumując jeśli po kalibracji mnożnik jest nie tak jak

> powinno być to oznacza, że muszę podziałać z ciśnieniem a nie ręcznym korygowaniem mnożnika bo

> przecież to nic nie da, zgadza się?

Albo z ciśnieniem, albo z dyszami (bardziej), dlatego lepej je na poczatek rozwiercać na mniejszy wymiar z zalecanego przedziału.

> przeprowadzałem kontrolę w kilku wariantach obrotów i czas wtrysku benzyny po przełączeniu na lpg

> nie zmieniał się.

No to tak ma być.

> muszę jeszcze raz obydwie instrukcje przeczytać bo dzisiaj już totalnie zgłupiałem.

Chodzi o to, że w stagu masz tak, że jeśli w danym punkcie mnożnik jest np 1,2, a czas wtrysku benzyny 5 ms, to czas wtrysku gazu (pomijając różne dostępne korekcje) wyjdzie 1.2*5 = 6 ms. Wartości mnożnika masz wprost na jednej z osi mapy.

Natomiast w tym Compakcie, jest jakoś inaczej, bo jeśli jako mnożnik brać wartości z lewej strony mapy z Twojego screena, to w żadnym wypadku nie miałbyś czasu wtrysku gazu dłuższego niż benzyny, a przecież tak jest, bo widać to po czasach w okienkach.

No chyba, ze poustawiałeś jakieś korkecje (po RPM?), a się nie chwalisz?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.