Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prezent dla Krówki, a ona niewdzięczna ...

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich Kierowników,

Na 120kkm-urodziny nabyłem swojej Cromie licencję do FES. Zaraz potem pojechaliśmy w 1000-km podróż, podczas której zaobserwowałem dziwny fakt. Mianowicie na równych i płaskich odcinkach A1 spalanie wskazywane przez komputer skakało mi dość znacznie - od 6 do ponad 8 litrów. Jechałem cały czas na tempomacie, około 130 km/h. Jeszcze raz zaznaczam, że mówię o dłuższych płaskich fragmentach drogi (płaskich w sensie intuicyjnym oczywiście).

Do tego tuż przed podróżą chciałem zrobić eksperyment z próbą włączenia "dodatkowej nagrzewnicy" - uruchomiłem tę opcję i wykonałem osiowanie proxy. Ogrzewanie się nie zmieniło, za to auto przestało migać kierunkowskazami przy otwieraniu/zamykaniu z pilota.

No i wobec tego dwa pytania:

- drugie - jak ponownie włączyć w FES sygnalizację otwierania/zamykania

- pierwsze - co może być przyczyną tak nierównego spalania i czy FES może pomóc w diagnozie

- trzecie grinser006.gif - czy jest jakiś zestaw podstawowych pomiarów, które warto wykonać przy pomocy FES żeby ocenić stan auta?

Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.

Napisano

> - drugie - jak ponownie włączyć w FES sygnalizację otwierania/zamykania

Zdarza się to przy osiowaniu proxy, potrzebujesz niebieską kartę kodową, następnie: Nadwozie->Marelli BC->F7->...

> - pierwsze - co może być przyczyną tak nierównego spalania i czy FES może pomóc w diagnozie

Złudzenie optyczne, droga miejscami była pod górkę. Chyba w Bieszczadach jest taka droga gdzie samochody podjeżdżają z wyłączonymi silnikami pod górę - jest to złudzenie optyczne spowodowane brakiem pewnego punktu odniesienia.

> - trzecie - czy jest jakiś zestaw podstawowych pomiarów, które warto wykonać przy pomocy FES żeby

> ocenić stan auta?

Miały być dwa pytania. wink.gif

Tu albo na SSP jest opis jak logować MJTD.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Złudzenie optyczne, droga miejscami była pod górkę. Chyba w Bieszczadach jest taka droga gdzie

> samochody podjeżdżają z wyłączonymi silnikami pod górę - jest to złudzenie optyczne

> spowodowane brakiem pewnego punktu odniesienia.

wystarczy ze zacznie wiac w nos zamiast w plecy i na tempomacie nie odczujesz zadnych reakcji poza spalaniem

Napisano

Masz DPF? Jeśli tak to możliwe, że widziałeś skoki spalania w momentach wypalania DPF -u smile.gif

> Witam wszystkich Kierowników,

> Na 120kkm-urodziny nabyłem swojej Cromie licencję do FES. Zaraz potem pojechaliśmy w 1000-km

> podróż, podczas której zaobserwowałem dziwny fakt. Mianowicie na równych i płaskich odcinkach

> A1 spalanie wskazywane przez komputer skakało mi dość znacznie - od 6 do ponad 8 litrów.

> Jechałem cały czas na tempomacie, około 130 km/h. Jeszcze raz zaznaczam, że mówię o dłuższych

> płaskich fragmentach drogi (płaskich w sensie intuicyjnym oczywiście).

> Do tego tuż przed podróżą chciałem zrobić eksperyment z próbą włączenia "dodatkowej nagrzewnicy" -

> uruchomiłem tę opcję i wykonałem osiowanie proxy. Ogrzewanie się nie zmieniło, za to auto

> przestało migać kierunkowskazami przy otwieraniu/zamykaniu z pilota.

> No i wobec tego dwa pytania:

> - drugie - jak ponownie włączyć w FES sygnalizację otwierania/zamykania

> - pierwsze - co może być przyczyną tak nierównego spalania i czy FES może pomóc w diagnozie

> - trzecie - czy jest jakiś zestaw podstawowych pomiarów, które warto wykonać przy pomocy FES żeby

> ocenić stan auta?

> Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.

Napisano

> Masz DPF? Jeśli tak to możliwe, że widziałeś skoki spalania w momentach wypalania DPF -u

Też myślałem o tym, ale one są zwykle większe.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Masz DPF? Jeśli tak to możliwe, że widziałeś skoki spalania w momentach wypalania DPF -u

Tak, mam DPF - ale wg. FES stopień zużycia, czy jak to się określa, wynosi zaledwie 23%.

Załóżmy przez chwilę, że faktycznie źle oceniałem nachylenie terenu. Nie mogło być ono oczywiście bardzo duże, no bo aż taki pozbawiony błędnika to nie jestem smile.gif. Czy przy 130 km/h powinienem podejrzewać, że 6l/100 było z górki, czy 8l/100 pod górkę? Auto było lekko tylko załadowane, bez niczego na dachu.

Napisano

> Tak, mam DPF - ale wg. FES stopień zużycia, czy jak to się określa, wynosi zaledwie 23%.

> Załóżmy przez chwilę, że faktycznie źle oceniałem nachylenie terenu. Nie mogło być ono oczywiście

> bardzo duże, no bo aż taki pozbawiony błędnika to nie jestem . Czy przy 130 km/h powinienem

> podejrzewać, że 6l/100 było z górki, czy 8l/100 pod górkę? Auto było lekko tylko załadowane,

> bez niczego na dachu.

Na tempomacie owszem - jeśli masz lekko pod górkę tempomat dodaje gazu aby utrzymać prędkość a to podnosi spalanie

Napisano
  • Autor

> Na tempomacie owszem - jeśli masz lekko pod górkę tempomat dodaje gazu aby utrzymać prędkość a to

> podnosi spalanie

He he, no ja wiem jak działa tempomat, zresztą przecież nawet bez niego utrzymanie tej samej prędkości pod górę wymaga zużycia większej ilości paliwa. Może sprecyzuję pytanie - które z tych dwóch wskazań (6/100 czy 8/100) jest bardziej prawdopodobne dla jazdy po płaskim? W weekend spróbuję zrobić to logowanie dynamiczne, o którym pisał BAS. Podzielę się wynikami, a Wy wyśmiejecie albo zzieleniejecie z zazdrości smile.gif

Napisano

A nie jest to trochę tak, że masz nową zabawkę i w zasadzie musisz się pobawić tymi logowaniami itp? Dzieje się coś złego z samochodem? Spala 8-9-10 litrów, nie zapala, telepie, dymi i trzęsie czy po prostu chodzi o zgłębienie wiedzy tajemnej ,,dlaczego komputer pokazuje raz 6, a raz 8'' ?

O co tak na prawdę chodzi ? grinser006.gif

> He he, no ja wiem jak działa tempomat, zresztą przecież nawet bez niego utrzymanie tej samej

> prędkości pod górę wymaga zużycia większej ilości paliwa. Może sprecyzuję pytanie - które z

> tych dwóch wskazań (6/100 czy 8/100) jest bardziej prawdopodobne dla jazdy po płaskim? W

> weekend spróbuję zrobić to logowanie dynamiczne, o którym pisał BAS. Podzielę się wynikami, a

> Wy wyśmiejecie albo zzieleniejecie z zazdrości

Napisano

> He he, no ja wiem jak działa tempomat, zresztą przecież nawet bez niego utrzymanie tej samej

> prędkości pod górę wymaga zużycia większej ilości paliwa. Może sprecyzuję pytanie - które z

> tych dwóch wskazań (6/100 czy 8/100) jest bardziej prawdopodobne dla jazdy po płaskim? W

> weekend spróbuję zrobić to logowanie dynamiczne, o którym pisał BAS. Podzielę się wynikami, a

> Wy wyśmiejecie albo zzieleniejecie z zazdrości

Na tak postawione pytanie odpowiedź brzmi 6/100.

8/100 to chyba przy prędkościach 160-170

Napisano
  • Autor

> A nie jest to trochę tak, że masz nową zabawkę i w zasadzie musisz się pobawić tymi logowaniami

> itp? Dzieje się coś złego z samochodem? Spala 8-9-10 litrów, nie zapala, telepie, dymi i

> trzęsie czy po prostu chodzi o zgłębienie wiedzy tajemnej ,,dlaczego komputer pokazuje raz 6,

> a raz 8'' ?

Nie będę ukrywał, że jest w tym trochę prawdy. Kolejki elektrycznej w domu nie mam, ale ciągoty do różnych urządzeń mam, no i po prostu lubię wiedzieć jak co działa.

Natomiast co do samochodu, to idealnie nie jest - obserwacje nierównego spalania (a przynajmniej podejrzenie) miałem zanim jeszcze wiedziałem, że istnieje coś takiego jak FES. Nikła bo nikła, ale szansa na włączenie dodatkowego ogrzewania także stanowiła pokusę.

Z najkonkretniejszych natomiast zagadnień dokucza mi buczenie układu paliwowego po włączeniu stacyjki. Na forum Stilo omawiali to szeroko wskazując na przewody paliwowe, ale u nich buczenie trwało nawet kilkanaście minut. U mnie trwa kilka sekund, za to przy uruchamianiu silnika zdarza się chwila mocno nierównej pracy. Mechanik powiedział, żeby się z tym pogodzić dopóki działa, ale to nierówne odpalanie trochę mnie martwi. FES nie ma pewnie opcji "turn strange noise ON/OFF", ale może znajdzie się tam jakiś parametr, którego wartość obserwowana będzie skorelowana z nasileniem owego buczenia.

Uff, czuję się teraz prawie jak po spowiedzi biglaugh.gif. Obiecuję nie marudzić więcej, ale za wszelkie odpowiedzi udzielone do- i od- teraz serdecznie dziękuję.

Napisano

Silniki 1.9 150 mają pewne wady, główne to klapy wirowe, często dzieją się takie czary, że po odpaleniu nierówno pracuje przez czas jakiś, potrafi też zakopcić na niebiesko. Niestety też tak mam, znajomy od którego kupiłem nie powiedział mi o tym , jego mechanicy z ASO powiedzili mu ponoć, że to diesel i tak ma....... ręce opadają.

Będę robił teraz u Cinka kolektor + wycięcie EGR-a, zobacze jakie będą efekty, na forach opla dość częsta przypadłość.

Póki co mam mieszane uczucia odnośnie Cromy, obym nie wtopił się w jakieś bagienko jak kiedyś z Multiplą frown.gif

> Nie będę ukrywał, że jest w tym trochę prawdy. Kolejki elektrycznej w domu nie mam, ale ciągoty do

> różnych urządzeń mam, no i po prostu lubię wiedzieć jak co działa.

> Natomiast co do samochodu, to idealnie nie jest - obserwacje nierównego spalania (a przynajmniej

> podejrzenie) miałem zanim jeszcze wiedziałem, że istnieje coś takiego jak FES. Nikła bo nikła,

> ale szansa na włączenie dodatkowego ogrzewania także stanowiła pokusę.

> Z najkonkretniejszych natomiast zagadnień dokucza mi buczenie układu paliwowego po włączeniu

> stacyjki. Na forum Stilo omawiali to szeroko wskazując na przewody paliwowe, ale u nich

> buczenie trwało nawet kilkanaście minut. U mnie trwa kilka sekund, za to przy uruchamianiu

> silnika zdarza się chwila mocno nierównej pracy. Mechanik powiedział, żeby się z tym pogodzić

> dopóki działa, ale to nierówne odpalanie trochę mnie martwi. FES nie ma pewnie opcji "turn

> strange noise ON/OFF", ale może znajdzie się tam jakiś parametr, którego wartość obserwowana

> będzie skorelowana z nasileniem owego buczenia.

> Uff, czuję się teraz prawie jak po spowiedzi . Obiecuję nie marudzić więcej, ale za wszelkie

> odpowiedzi udzielone do- i od- teraz serdecznie dziękuję.

Napisano

Ostatnio jechałem z Łodzi do Poznania i na tempomacie. Ustawiłem 158 wg gps - zdziwko mnie chwyciło, bowiem przy zakończeniu ekranów jak dostawałem podmuchy, to chwilowe spalanie latało w zakresie 2,8 litra!!! Jakbym nie widział to bym nie uwierzyl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.