Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przejazd przez znak p17-"linia przystankowa"

Featured Replies

Napisano

Wg przepisów obowiązuje zakaz zatrzymywania się pojazdów na przystanku.

Nie jest zabroniony przejazd.

A co w przypadku, gdy znak ten jest "otoczony" przez znak p7a- " linia krawędziowa przerywana" . Jest miejsce do objechania przystanku, nawet jak stoi autobus, bez wjeżdżania na przeciwny pas.

Można jechać przez przystanek czy trzeba go objeżdżać ?

Napisano

> Można jechać przez przystanek czy trzeba go objeżdżać ?

Możesz przejechać przez przystanek oznaczony linią P-17, czasem nie ma nawet innej możliwości... ZUMI

Jeżeli taki znak jest dodatkowo otoczony linią krawędziową P-7a, to też możesz przez niego przejechać... Ale należy pamiętać, że wjeżdżając na pole przystanku zjeżdżasz ze swojego pasa i musisz ten manewr zasygnalizować. Przy wyjeździe z pola przystanku oprócz sygnalizowania zmiany pasa musisz dodatkowo ustąpić pierwszeństwa omijającym pole przystanku (ktoś jedzie za Tobą, Ty zjeżdżasz a ktoś Cię wyprzedza omijając pole przystanku).

Napisano

> Wg przepisów obowiązuje zakaz zatrzymywania się pojazdów na przystanku.

Naprawdę?! yikes.gif

Nie bijcie, nie robiłem prawka w Polsce.

U mnie zatoczki są do wysiadania-z dowolnego pojazdu.

Niby dlaczego w Polsce nie można? niewiem.gif

Nie sądziłem, że są jeszcze tak fundamentalne różnice w przepisach mlot.gif

Napisano

> Naprawdę?!

> Nie bijcie, nie robiłem prawka w Polsce.

> U mnie zatoczki są do wysiadania-z dowolnego pojazdu.

> Niby dlaczego w Polsce nie można?

> Nie sądziłem, że są jeszcze tak fundamentalne różnice w przepisach

A wydaje się na logikę, że przystanek służy do "przystawania" zlosnik.gif. W istocie tak jest, ale nie każdemu wolno grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Możesz przejechać przez przystanek oznaczony linią P-17, czasem nie ma nawet innej możliwości...

> ZUMI

> Jeżeli taki znak jest dodatkowo otoczony linią krawędziową P-7a, to też możesz przez niego

> przejechać... Ale należy pamiętać, że wjeżdżając na pole przystanku zjeżdżasz ze swojego pasa

> i musisz ten manewr zasygnalizować. Przy wyjeździe z pola przystanku oprócz sygnalizowania

> zmiany pasa musisz dodatkowo ustąpić pierwszeństwa omijającym pole przystanku (ktoś jedzie za

> Tobą, Ty zjeżdżasz a ktoś Cię wyprzedza omijając pole przystanku).

No to jednak dobrze mi się wydawało, że można jechać, ao co tamtędy jadę to wszyscy omijają, nawet elki.

Kolegi żona chodzi na kurs i instruktor jej powiedział, że nie można jechać przez ten obszar

Napisano

> No to jednak dobrze mi się wydawało, że można jechać, ao co tamtędy jadę to wszyscy omijają, nawet

> elki.

> Kolegi żona chodzi na kurs i instruktor jej powiedział, że nie można jechać przez ten obszar

Mojej kobicie też coś takiego wbijali do głowy ale powoli wychodzimy na prostą wink.gif

Napisano
  • Autor

> Mojej kobicie też coś takiego wbijali do głowy ale powoli wychodzimy na prostą

ciekawe czym kieruja sie kieruja instruktorzy

Napisano

> No to jednak dobrze mi się wydawało, że można jechać, ao co tamtędy jadę to wszyscy omijają, nawet

> elki.

> Kolegi żona chodzi na kurs i instruktor jej powiedział, że nie można jechać przez ten obszar

Jeśli pas ruchu, którym się poruszam omija taki oszar, to jadę swoim pasem i nie pcham się w pole wydzielone znakami P-7a i P-17... Chociaż wg mojej wiedzy nie jest to zabronione. Ale wszystko zależy od układu pasów i lokalizacji takiego przystanku.

Napisano

> Jeżeli taki znak jest dodatkowo otoczony linią krawędziową P-7a, to też możesz przez niego

> przejechać...

Z taką konstrukcją oznakowania na jezdni jakoś nie kojarzę żebym się spotkał. Owszem klasyczny układ jak na przykładzie zjazdu z Mostu śląsko-dąbrowskiego w Warszawie to tak, ale ta druga opcja z linią krawędziową?. Pole "zatoczki autobusowej" i owszem, ale bez zygzaka.

A ja mam pytanie: Skoro taka zatoczka jest wydzielona i nie pokrywa się z normalnym pasem ruchu, to po co mam tam przejeżdżać?

Napisano

> Z taką konstrukcją oznakowania na jezdni jakoś nie kojarzę żebym się spotkał. Owszem klasyczny

> układ jak na przykładzie zjazdu z Mostu śląsko-dąbrowskiego w Warszawie to tak, ale ta druga

> opcja z linią krawędziową?. Pole "zatoczki autobusowej" i owszem, ale bez zygzaka.

> A ja mam pytanie: Skoro taka zatoczka jest wydzielona i nie pokrywa się z normalnym pasem ruchu, to

> po co mam tam przejeżdżać?

To przejedz się między Trzebinią a Chrzanowem na DK 79. Z wiaduktu nad autostradą wygląda to jakby pijani malarze pasy malowali. Prosta ok. kilometra, po dwa przystanki z kazdej strony, wysepki z przejsciami dla pieszych, teren wydzielony do wyjazdu z drogi podporządkowanej- nie lewoskręt.

Napisano

> To przejedz się między Trzebinią a Chrzanowem na DK 79. Z wiaduktu nad autostradą wygląda to jakby

> pijani malarze pasy malowali. Prosta ok. kilometra, po dwa przystanki z kazdej strony, wysepki

> z przejsciami dla pieszych, teren wydzielony do wyjazdu z drogi podporządkowanej- nie

> lewoskręt.

Eee, no fajnie się jedzie, zwłaszcza dużym autem... a spróbuj wykonać lewoskręty bez najeżdżania na ciągłe linie... zablokujesz cały pas hahaha.gif

Pierwszy dzień jak malowali te linie to fajne komentarze na CB leciały biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Z taką konstrukcją oznakowania na jezdni jakoś nie kojarzę żebym się spotkał. Owszem klasyczny

> układ jak na przykładzie zjazdu z Mostu śląsko-dąbrowskiego w Warszawie to tak, ale ta druga

> opcja z linią krawędziową?. Pole "zatoczki autobusowej" i owszem, ale bez zygzaka.

> A ja mam pytanie: Skoro taka zatoczka jest wydzielona i nie pokrywa się z normalnym pasem ruchu, to

Tak to wygląda( mniej więcej, na szybko rysowane)

333bc.png

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

To, że nie widziałeś nie oznacza jeszcze, że czegoś takiego nie można spotkać...

Ale to chyba nie do mnie?

Napisano

> Tak to wygląda( mniej więcej, na szybko rysowane)

> Uploaded with ImageShack.us

a widzisz - to zmienia postać rzeczy. Takie coś teoretycznie powinno się omijać, bo ta przerywana linia to P-7a, czyli linia krawędziowa - i to z powodu tej linii należałoby to ominąć, a nie z powodu P-17. Ale wiadomo - to będą robiły tylko Lki 270751858-jezyk.gif

Napisano

> To, że nie widziałeś nie oznacza jeszcze, że czegoś takiego nie można spotkać...

> Ale to chyba nie do mnie?

Myślałem, że podyskutujemy dlaczego tamtędy się przejeżdża.

Równie dobrze można by w trakcie jazdy normalną ulicą zjeżdżać do zatoczki za każdym razem, kiedy jest obok pasa, którym się poruszamy. Sens taki sam.

Napisano

> Wg przepisów obowiązuje zakaz zatrzymywania się pojazdów na przystanku.

> Nie jest zabroniony przejazd.

> A co w przypadku, gdy znak ten jest "otoczony" przez znak p7a- " linia krawędziowa przerywana" .

> Jest miejsce do objechania przystanku, nawet jak stoi autobus, bez wjeżdżania na przeciwny

> pas.

> Można jechać przez przystanek czy trzeba go objeżdżać ?

A co, ciężko już ruszyć kierownicą, żeby objechać? Niektórym równie ciężko przychodzi objechanie powierzchni wydzielonej z ruchu, przecież to nie ściana...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.