Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to normalny objaw czy ja szukam na siłę usterek?? x17dtl

Featured Replies

Napisano

Witam!

Panowie mam takie pytanie do was bo według mnie objaw ten nie jest normalny ale może się mylę.

Ostatnio jak miałem problem z zapchanym układe paliwowym w ojca dieslu.

Jak odpowietrzaliśmy bezskutecznie diesla i kręciłem rozrusznikiem dosyć długo tzn z przerwami ale regularnie to jak wysiadłem przez przypadek dotknąłem się do przewodu masy jak opierałem łapska na akumulatorze i przewód ten był gorący .

Wszystkie styki poczyszczone do gołego i zabezpieczone smarem miedziowym.

Alternatore zregenerowany(szczotki,łożyska,komutator,koło pasowe ) i daje bez obciązenia 13,9 w porywach 14v po załączeniu obciążenia trzyma 13,5.

Aku nówka 70 ah .

Rozrusznik ciężko mi jest określić ale chyba troszeczkę za słabo kręci.Jak jest zimny to kurde ciężko mu jest odpalić .

Pozdrawiam

Napisano

Z tego co piszesz, wygląda że rozrusznik stawia ogromny opór i dlatego masa jest gorąca. Alternator troszkę słabo daje skoro 13,5 na obciążeniu.

Napisano

kup regulator 14,5V zamiast 14 którą masz, to o razu rozrusznik zacznie Ci dwa razy szybciej kręcić.

Nie żartuję. Te pół Volta w dieslu daje bardzo dużo.

u mnie po takiej wymianie z 14V/13,6V (bez i z obciążeniem) na akumulatorze zrobiło się 14,55V/14,1V i odpalanie w zimie jest nieporównywalnie lepsze niż przedtem (a aq ciagle ten sam)

Napisano

Regulator regulatorem, ale tulejki w rozruszniku tez chyba o wymiany. Sprawny rozrusznik nie prowadzi do nagrzewania się złączy.

Napisano

Wymiana regulatora to dobry pomysł. Rozrusznik i świece nie rozpieszczają akumulatora.

Sprawdź, czy klema nie jest ciepła podczas normalnej eksploatacji. Możliwe, że jest słaby styk między nią i przewodem i dlatego się grzeje.

Napisano
  • Autor

Zobacze z tym regulatorem ale najpierw jeszcze pomierze jakie wyjściowe napięcie daje alternator w chwili obecnej przed dojściem do akumulatora.

Być może ,że są spore straty na przewodach i to odbija się na napięciu które dochodzi do akumulatora.

Załatwiłem już gruby przewód 35mm i jak coś to po prostu zarobię masę na nowo i zobacze czy będzie poprawa.

Az tym regulatorem to nie wiedziałem że zrobili na 14.5 v .

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No witam!

Panowie ostatnio trochę podciągnąłem asterkę ojca.

Wziąłęm ten gruby przewód 35 mm i zarobiłem nowe oczka na nim.

Wywaliłem starą masę.Kupiłem nową klemę i pociągnąłem masę na nowo od rozrusznika do akumulatora ,A starą masę użyłem jako masa z pasa przedniego i klemy jeszcze.

Wszystko puszczone ładnie w peszlach .Efekt rozrusznik odrazu lżej ma i teraz nic się nie grzeje.

Ale powiedzcie mi jeszcze taką rzecz .

Jak wygląda sprawa z tymi regulatorami napięcia. Ostatnio miałem dyskusję w sklepie na temat regulatorów napiecia z kolegą.

On twierdzi ,że każdy regulator jest robiony na 14,5 v .

Więc jak to jest w praktyce .Producenci podają na regulatorach albo 12v (w tym przypadku ,że jest do instalacji 12 voltowych) inne oznaczenia to 14 v( ja właśnie taki mam ) i on za chiny nie chce podać więcej jak 14 v oraz jeszcze inni podają czasem 14,5.Kupiłem od niego ostatnio taki regulator na którym było napisane 12v dla sprawdzenia czy na nim będzie lepsze ładowanie i po zmianie tej masy i założeniu tego regulatora jest 14,12 v na wolnych i więcej za chiny nie wypluje z niego. Alternator robiłem i zmieniane były łożyska,koło pasowe,pasek,komutator i właśnie ten regulator ze szczotkami .Kumpel właśnie mi mówi że mam coś nie tak w altku i rozwale akumulator przez to ładowanie ale ja mu na to ,że ten aku już tak z rok czasu jeźdźi i nic mu nie dolega i w mrozy nie padał .

To jak to jest z tymi regulatorami Firmu HUCO co są wzmocnione niby i dają 14,5 v http://allegro.pl/regulator-napiecia-typ-bosch-14-5v-wieksza-moc-i2042155551.html.

Czym one się różnią ?

Napisano

> To jak to jest z tymi regulatorami Firmu HUCO co są wzmocnione niby i dają 14,5 v

Ten regulator co najwyżej leżał na półce w sklepie obok HÜCO.

qap to - delikatnie mówiąc - nie jest lider w dziedzinie jakości wink.gif.

Napisano

są 14 i są 14,5.

JAk Ci w sklepie nie chcą załatwić, to weź z allegro 14,5V

Gwarantuję wyraźną różnicę. (A teraz jak masz świeże i grube kable, to możesz miec nawet nieco za dużo, typu 14,6 bez obciążenia. Ale że trzeba teraz jeździć na światłach bez przerwy, to po ich zapaleniu napięcie wejdzie w górne granice normy)

Napisano
  • Autor

> Ten regulator co najwyżej leżał na półce w sklepie obok HÜCO.

> qap to - delikatnie mówiąc - nie jest lider w dziedzinie jakości .

Czyli co uważasz że ten regulator co podałem w linku to badziew??

Ja też tłumaczyłem mu że są regulatory na 14 v i 14,5 ale oni swoje ,że nie ma i mam coś z...ane w alterantorze .

Napisano

> Czyli co uważasz że ten regulator co podałem w linku to badziew??

Troszkę tak wink.gif.

A widziałeś w ogóle ten regulator? Bo np: 70A Delco w tym silniku miał regulator i szczotkotrzymacz osobno. Zapisz sobie numer z obudowy altka i szukaj wg niego.

Napisano
  • Autor

> Troszkę tak .

> A widziałeś w ogóle ten regulator? Bo np: 70A Delco w tym silniku miał regulator i szczotkotrzymacz

> osobno. Zapisz sobie numer z obudowy altka i szukaj wg niego.

http://allegro.pl/huco-regulator-napiecia-typ-bosch-14-5v-h130512-i2004987968.html

Pardon o ten chodziło.

Zły link wrzuciłem.

Właśnie właśnie jeszcze odnośnie tego alternatora, jakie konkretnie wychodziły te alternatory w tych silnikach???

Czy było ich kilka czy były różne?

Wiem,że delco 70a ma osobno regulator a osobno szczotki(Brat w viki a ma taki -robiłem ostatnio go)

Ojciec ma o ile dobrze pamiętam Boscha 70a z wychodzi z niego wtyczka do podłączenia.

Czy tylko X17DTL miały taką wtyczkę??

Napisano

> o ten chodziło.

waytogo.gif

> jakie konkretnie wychodziły te alternatory w

> tych silnikach???

Były 3 rodzaje: dwa 70A Delco i Bosch i 100A Delphi (z ażurową obudową i wentylatorem w środku).

> Czy tylko X17DTL miały taką wtyczkę??

Wtyczka jest bo to altek do diesla, więc obok D+ ma też W do obrotomierza. B+ (gruby kabel) jest już na śrubie, zgadza się?

Ale wtyczka to raczej najmniejszy problem.

Napisano
  • Autor

> Były 3 rodzaje: dwa 70A Delco i Bosch i 100A Delphi (z ażurową obudową i wentylatorem w środku).

> Wtyczka jest bo to altek do diesla, więc obok D+ ma też W do obrotomierza. B+ (gruby kabel) jest

> już na śrubie, zgadza się?

> Ale wtyczka to raczej najmniejszy problem.

Nie spoko czyli na 100% mam Ten bosch 70 A.

No i tak jak mówię wyminione w nim łożyska,komutator,regulator ze szczotkami,koło pasowe i oczywiście pasek.

Zamówię jednak ten regulator i zobacze co się bedzie działo.

Tak plus jest na śrubie już.

Puszczę jeszcze cały nowy plus ,tylko już bez rozgrzebywania starego i podebne pod śrubę klemy i musi być ok.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> W alternatorze nie ma komutatora .

Kurde już z przyzwyczajenia tak mi się mówi , a więc nie komutator tylko ślizgi szczotek .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.