Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Panowie ratujcie! Croma nie żyje

Featured Replies

Napisano

nie żyje, schodzę na dół, wyspany w trasę chcę jechać na lotnisko po kuzynki, wsiadam wkładam kluczyk i reszta jak na załączonym filmiku do pobrania....

zgon kromy 19MB panic.gif

- aku nowy

- odłączyłem na chwilę - myślałem ze restart pomoże (ale to nie Windows)

- w ogóle nie kręci rozrusznikiem

- to głośne stukanie tam gdzie tak ciemno na filmie to ze skrzynki z bezpiecznikami przy kolanie

- na zewnątrz jak włączę zapłon to stuki są po lewej stronie silnika przy pasku

- dzisiaj jeździłem kromką byłem w sklepie, nic jej się nie działo, zaparkowałem wróciłem do pracy, a wieczorem jak w/w filmiku passed_out.gif

- FES nie może się podłączyć

- błędy na wyświetlaczu przeróżne, kupy się to nie trzyma

frown.gif20.GIF bo nic innego mi już dzisiaj nie pozostaje

Napisano

> - aku nowy

Jakie napięcie na akumulatorze? Do jakiego napięcia spada napięcie podczas próby rozruchu?

> - odłączyłem na chwilę - myślałem ze restart pomoże (ale to nie Windows)

Windowsa masz w B&M i akurat odłączenie akumulatora+kasowanie danych pomaga na jego fochy.

> - w ogóle nie kręci rozrusznikiem

> - to głośne stukanie tam gdzie tak ciemno na filmie to ze skrzynki z bezpiecznikami przy kolanie

> - na zewnątrz jak włączę zapłon to stuki są po lewej stronie silnika przy pasku

> - dzisiaj jeździłem kromką byłem w sklepie, nic jej się nie działo, zaparkowałem wróciłem do pracy,

> a wieczorem jak w/w filmiku

> - FES nie może się podłączyć

> - błędy na wyświetlaczu przeróżne, kupy się to nie trzyma

> bo nic innego mi już dzisiaj nie pozostaje

Albo padnięty rozrusznik, albo padnięty akumulator albo padnięty alternator.

Błędy okien sam spowodowałeś odłączając akumulator i jest to bez znaczenia( inicjalizacja okien ), cyka Ci jakiś przekaźnik - brak prądu albo padnięty przekaźnik, obstawiam brak prądu.

EDIT: Ładowanie akumulatora. Jeśli Twój nowy akumulator jest marki Centra to masz spore szanse, że to on powiedział 30.GIF

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Jakie napięcie na akumulatorze? Do jakiego napięcia spada podczas rozruchu?

Muszę to sprawdzić jak dorwę jakiegoś elektryka.

> Windowsa masz w B&M i akurat odłączenie akumulatora+kasowanie danych pomaga na jego fochy.

Ja ma tą Naviteqa (raczej bez Windows - z Windowsem były od 2007) - ale to akurat najmniejszy problem.

> Albo padnięty rozrusznik, albo padnięty akumulator albo padnięty alternator.

Jutro ze sklepu wezmę nowy akumulator i przetestuję, jak nie to do serwisu.

> Błędy okien sam spowodowałeś odłączając akumulator i jest to bez znaczenia( inicjalizacja okien ),

Tak o oknach wiem, ale tam były jeszcze błędy ABS, poduszek, tempomatu, EDB, ESP, hill holder i czego dusza zapragnie wink.gif - nie nagrałem wszystkiego

> cyka Ci jakiś przekaźnik - brak prądu albo padnięty przekaźnik, obstawiam brak prądu.

Oby brak prądu.....

> Pozdrawiam BAS

Dzięki, idę sleeping_2.gif, rodzinka jedzie już busem to chociaż tyle.

Z rana się tym zajmę.

> EDIT: Ładowanie akumulatora. Jeśli Twój nowy akumulator jest marki Centra to masz spore szanse, że to on powiedział

EDIT: Mam Akumulator Bosch S5 63Ah, 610A, L- na gwarancji jeszcze, i ma on ok roku. Miałem wcześniej padający akumulator i nie wyglądało to jak teraz.

Napisano

> Muszę to sprawdzić jak dorwę jakiegoś elektryka.

Do tego wystarczy miernik uniwersalny z marketu budowlanego za 10-20zł.

> Jutro ze sklepu wezmę nowy akumulator i przetestuję, jak nie to do serwisu.

> Tak o oknach wiem, ale tam były jeszcze błędy ABS, poduszek, tempomatu, EDB, ESP, hill holder i

> czego dusza zapragnie - nie nagrałem wszystkiego

> Oby brak prądu.....

Obstawiam brak prądu.

> EDIT: Mam Akumulator Bosch S5 63Ah, 610A, L- na gwarancji jeszcze, i ma on ok roku. Miałem

> wcześniej padający akumulator i nie wyglądało to jak teraz.

Natychmiast po odpaleniu zmierz miernikiem napięcie ładowania, norma mówi 13,8-14,4V, jeśli jest dużo poniżej 13,8V to masz padnięty alternator(ostatnio było kilka takich przypadków).

Pozdrawiam BAS

Napisano

Padniety aku, stilo zachowuje sie doslownie tak samo.

Wiec nie panikuj, tylko podmien aku:)

100% to aku

Napisano
  • Autor

> Padniety aku, stilo zachowuje sie doslownie tak samo.

> Wiec nie panikuj, tylko podmien aku:)

> 100% to aku

Dorwałem tester akumulatorów itp.

11,3V :| aku na 24h ładownie.

Później dam znać czy problem rozwiązany.

Czy FES podaje wartość ładowania?

Napisano

> Dorwałem tester akumulatorów itp.

> 11,3V :| aku na 24h ładownie.

> Później dam znać czy problem rozwiązany.

> Czy FES podaje wartość ładowania?

Pewnie alternator, jakaś plaga ostatnio zlosnik.gif

FES podaje wartość ładowania, po odpaleniu powinno być w granicach 14,5V

Napisano

> Dorwałem tester akumulatorów itp.

> 11,3V :|

To bardzo głęboko rozładowany.

> aku na 24h ładownie.

We wcześniejszym poście masz opis ładowania, jeśli nie masz prostownika połówkowego a raczej nie masz, więc 24h to za mało, ale wystarczająco, żeby autko odpaliło, żeby sprawdzić stan alternatora, ale obawiam się, że poszedł się kochać alternator.

> Czy FES podaje wartość ładowania?

Podaje napięcie akumulatora, ale je zaniża, więc miernik uniwersalny w łapkę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Padniety aku, stilo zachowuje sie doslownie tak samo.

> Wiec nie panikuj, tylko podmien aku:)

Ja nie panikuję, moje autka jeżdżą. wink.gif

> 100% to aku

Na 100% jest to skutek, ale przyczyną raczej jest alternator, co niestety jest złą wiadomością dla autora wątku bo troszkę go szarpnie po kieszeni przed świętami.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Pozdrawiam BAS

OK panowie, kolega elektryk ma jakiś tam bardziej profesjonały prostownik, oddam mu aku do czwartku (wtedy potrzebuje kromy,po kolejną dostawę rodziny z lotniska), myślę ze ok 30-40h ładowania powinno wystarczyć i będę wstanie odpalić jeszcze samochód w sobotę rano przed wyjazdem do domu smile.gif

Alternatorem zajmę się po świętach, a przed sylwestrem tak się złożyło ze mam urlop.

Dzięki wszystkim, wesołych. bananaevil.gifmikolaj.gifbalwanek.gif

Napisano

> Alternatorem zajmę się po świętach, a przed sylwestrem tak się złożyło ze mam urlop.

Pamiętaj, że Croma to nie Mercedes w123 200D i potrzebuje do życia prąd, więc nie ryzykowałbym wycieczek bez alternatora.

> Dzięki wszystkim, wesołych.

Nawzajem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> EDIT: Mam Akumulator Bosch S5 63Ah, 610A, L- na gwarancji jeszcze, i ma on ok roku. Miałem

> wcześniej padający akumulator i nie wyglądało to jak teraz.

Takie same g@wno jak i Centra.

Napisano
  • Autor

> wycieczek bez alternatora.

W czwartek 30km, w sobotę 80km. I odstawiam, zresztą jak jak ją odpalę w czwartek to podłącze FES'a i sprawdzę ładowanie.

Jak jeszcze mogę sprawdzić czy alternator ładuje? Napięcie na poziomie 14,1V-14,4V na akumulatorze przy włączonym silniku?

Napisano

> Napięcie na poziomie 14,1V-14,4V na akumulatorze

> przy włączonym silniku?

Takie napięcia wskazują na sprawny alternator.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Takie napięcia wskazują na sprawny alternator.

> Pozdrawiam BAS

11,99V Przy włączonym silniki, i zaświeciła się dioda ładowania (przed pierwszym padem akumulatora dioda się nie świeciła). Jakoś przeturlam kromke do mechanika i dam alternator do sprawdzenia, naprawy, regeneracji - zobaczymy co ekspert powie.

Szkoda, jednak będę musiał wydać $$ przed nowym rokiem frown.gif

P.S To drugi większy wydatek na kromkę, pierwszy to wahacz, drążki i końcówki drążków.

Napisano

> 11,99V Przy włączonym silniki,

Brak ładowania.

> i zaświeciła się dioda ładowania (przed pierwszym padem akumulatora

> dioda się nie świeciła).

Kontrolką się nie przejmuj ona zapala się w 3 na 10 przypadków.

> Jakoś przeturlam kromke do mechanika i dam alternator do sprawdzenia,

> naprawy, regeneracji - zobaczymy co ekspert powie.

Altek do regeneracji lub wymiany, chyba że masz wyjątkowe szczęście i spadł Ci jakiś kabel, ale wątpię bo objawy wskazują na pad alternatora.

> Szkoda, jednak będę musiał wydać $$ przed nowym rokiem

Takie życie.

> P.S To drugi większy wydatek na kromkę, pierwszy to wahacz, drążki i końcówki drążków.

Zawieszenie i układ kierowniczy to są materiały eksploatacyjne takie same jak klocki, tarcze czy opony, zwłaszcza na naszych drogach, więc autka bym o to nie obwiniał.

Kosztują ile kosztują, ale decydując się na autko z segmentu D nie można liczyć na ceny części/materiałów eksploatacyjnych jak w autosegmencie A np. Panda.

Pozdrawiam BAS

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Brak ładowania.

No i zapomniałem powiedzieć co i jak, więc alternator poszedł do regeneracji, koszt 180PLN - Kromka działa ponownie aż miło :D

Trwało to jeden dzień oddałem samochód rano wieczorem mogłem odebrać.

Pozdrawiam,

I przy okazji szczęśliwego nowego roku, sprawnego akumulatora i taniego w naprawie alternatora bananaevil.gif

Napisano

> No i zapomniałem powiedzieć co i jak, więc alternator poszedł do regeneracji, koszt 180PLN - Kromka

> działa ponownie aż miło :D

> Trwało to jeden dzień oddałem samochód rano wieczorem mogłem odebrać.

No to po taniości smile.gif W Łodzi za wymontowanie/zamontowanie ~100zł, regeneracja altka 200zł lub więcej.

> I przy okazji szczęśliwego nowego roku, sprawnego akumulatora i taniego w naprawie alternatora

Nawzajem.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.