Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarząca się kontrolka ładowania [F]

Featured Replies

Napisano

Hmm...żarzy się czerwona kontrolka ładowania.

Bardzo minimalnie - praktycznie tylko w nocy to widać - mocniej jeżeli się włączy większy odbiornik prądu np. stop+kierunek albo ogrzewanie tylnej szyby.

Aku zdrowy - trzyma 12.5V po nocy

Ładowanie 14,2V

Nie przypuszczam żeby było gdzieś zwarcie bo inaczej światła by przygasały w rytm np. kierunkowskazu.

Gdzieś mi świta że to może być przy alternatorze kabelek wzbudzenia czy jak to tam zwał - może ktoś przerabiał temat?

Napisano

Miałem podobnie niby aku sprawny, ale ostatnio padł kompletnie. Wymiana na nowy i lampka juz się nie żarży

Napisano

> Hmm...żarzy się czerwona kontrolka ładowania.

> Bardzo minimalnie - praktycznie tylko w nocy to widać - mocniej jeżeli się włączy większy odbiornik

> prądu np. stop+kierunek albo ogrzewanie tylnej szyby.

> Aku zdrowy - trzyma 12.5V po nocy

> Ładowanie 14,2V

> Nie przypuszczam żeby było gdzieś zwarcie bo inaczej światła by przygasały w rytm np.

> kierunkowskazu.

> Gdzieś mi świta że to może być przy alternatorze kabelek wzbudzenia czy jak to tam zwał - może ktoś

> przerabiał temat?

To czesty objaw padu diod w alternatorze. Niekoniecznie wiążący sie z całkowitym zanikiem ładowania od razu. Napiecia moga być w porzadku. Uszkodzony mostek prostowniczy bedzie sie dużo bardziej grzał aż do chwili kiedy zupełnie padnie....

Zainteresował bym sie wymiana alternatora. Jak masz na waski pasek to moge za dwa piwa oddać swój z rozbebeszonego auta.

Napisano
  • Autor

> To czesty objaw padu diod w alternatorze. Niekoniecznie wiążący sie z całkowitym zanikiem ładowania

> od razu. Napiecia moga być w porzadku. Uszkodzony mostek prostowniczy bedzie sie dużo bardziej

> grzał aż do chwili kiedy zupełnie padnie....

> Zainteresował bym sie wymiana alternatora. Jak masz na waski pasek to moge za dwa piwa oddać swój

> z rozbebeszonego auta.

Nom mhmm pewnie i tak wyląduje na regeneracji u elektryka.

Mówisz "będzie się grzał" Tyle że odpalenie poranne na zimno i pierwsze sekundy działania - objaw żarzenia jest.

ps. Dzięki za ofertę, ale będę regenerował. Tak, to wąski pasek.

Napisano

> Bardzo minimalnie - praktycznie tylko w nocy to widać - mocniej jeżeli się włączy większy odbiornik

> prądu np. stop+kierunek albo ogrzewanie tylnej szyby.

> Aku zdrowy - trzyma 12.5V po nocy

> Ładowanie 14,2V

> Nie przypuszczam żeby było gdzieś zwarcie bo inaczej światła by przygasały w rytm np.

> kierunkowskazu.

> Gdzieś mi świta że to może być przy alternatorze kabelek wzbudzenia czy jak to tam zwał - może ktoś

> przerabiał temat?

A sprawdzałeś czy jest dobra masa, a zatem czy klemy są w należytym stanie i mocno skręcone na aku? Może coś z nimi nie tak.

Napisano
  • Autor

> A sprawdzałeś czy jest dobra masa, a zatem czy klemy są w należytym stanie i mocno skręcone na aku?

> Może coś z nimi nie tak.

To pierwsze co zrobiłem jak zauważyłem problem. Zdjąłem zaciski z klem, oczyściłem czyścikiem klemy i zaciski i skręciłem jak trzeba.

Napisano

Na wakacjach w tym roku nad morzem. Raz mocniej raz slabiej. Jak popukalem w alternator potrafila zgasnac. Przejechalem prawie 100km w kilka dni czesto odpalajac auto i zdechlo dopiero na warsztacie elektryka samochodowego. Wymienil szczotki, skasowal i pojechalismy dalej

Napisano

> ... Zdjąłem klemy ...

Co to sa klemy? Moze masz na mysli "zaciski"?

Napisano
  • Autor

> Co to sa klemy? Moze masz na mysli "zaciski"?

Tfu, tfu, jęzor nie w te dziurę grinser006.gif

Napisano

> Co to sa klemy?

1210000 wyników w google wink.gif

Quote:

Klema - rodzaj zacisku przykręcanego śrubą, np. zacisk umożliwiający dołączenie do akumulatora kabli zasilających (popularne klemy akumulatorowe), lub zacisk mocujący szynę do torowiska.

Wg Słownika Języka Polskiego:

Quote:

zacisk mocujący do akumulatora kable zasilające

Pozdroofka

Napisano

> 1210000 wyników w google

To taki zarcik byl wynikajacy powiedzmy z wyksztalcenia ...

Za powiedzenie "klema akumulatora" zamiast "zacisk akumulatora" dostawalo sie laczka wink.gif

jakby w TWOJE google wpisal powyzsze wynik z zaciskiem jest bardziej popularny niz z klema wink.gif

Nie badz taki magik wink.gif

Napisano

> dostawalo sie laczka

Dobrze, że nie "z laczka" wink.gif

> jakby w TWOJE google wpisal powyzsze wynik z zaciskiem jest bardziej popularny niz z klema

Zgadza się, 1430000 zlosnik.gif

> Nie badz taki magik

270751858-jezyk.gif

Pozdroofka

Napisano

> Dobrze, że nie "z laczka"

to w ramach zartu dodam ze za tekst o zaworze "ssacym" walili po mordzie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.