Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia z e36 do e30

Featured Replies

Napisano

Tak sobie pomyślałem co by jeszcze trochę urwać w czasach to może by zmienić skrzynię w e30 318is na taką z e36 318is. Podobno na krótsze przełożenia. Czy to prawda oraz czy pasuje "plug and play"?

I przy okazji... czy magiel z każdej e36 ze wspomaganiem ma 3,5 "lock to lock" (wyłączając jeszcze krótszą z M-ki 3,2l). Musiałbym zmienić w e30. Więc też pytanie, czy pasuje tak jak gdzieś słyszałem, że wystarczą podkładki i mała kształtu korekta przewodów do wspomagania.

Napisano

> Tak sobie pomyślałem co by jeszcze trochę urwać w czasach to może by zmienić skrzynię w e30 318is

> na taką z e36 318is. Podobno na krótsze przełożenia. Czy to prawda oraz czy pasuje "plug and

> play"?

plug and play niekoniecznie, ale ponoć niewiele trzeba przerabiać. Zapytaj kolegę "kojdus" z kącik jak się jeździ. Robił mu to Kuner (też z kącika).

przy przełożeniu głównym 4.1 Vmax spada do 175 km/h. Można ruszac z dwójki i zmieniać co dwa biegi. Jazda na trasie powyżej 100km/h to już ciężka sprawa.

Osiągi?

Auto na serii silniku żre jak wściekłe palacz.gif

> I przy okazji... czy magiel z każdej e36 ze wspomaganiem ma 3,5 "lock to lock" (wyłączając jeszcze

> krótszą z M-ki 3,2l).

Zaraz ci powiem ile ma mój w kompakcie. cool.gif

Chyba wszystkie wersje (oprócz Z3) mają ten sam magiel.

Musiałbym zmienić w e30. Więc też pytanie, czy pasuje tak jak gdzieś

> słyszałem, że wystarczą podkładki i mała kształtu korekta przewodów do wspomagania.

a tego to już nie wiem.

Napisano

> Tak sobie pomyślałem co by jeszcze trochę urwać w czasach to może by zmienić skrzynię w e30 318is

> na taką z e36 318is. Podobno na krótsze przełożenia. Czy to prawda

Piątka w skrzyni z e36 ma przełożenie czwórki z e30. Różnica bardzo znaczna.

> I przy okazji... czy magiel z każdej e36 ze wspomaganiem ma 3,5 "lock to lock" (wyłączając jeszcze

> krótszą z M-ki 3,2l).

Krótszy magiel ma M-ka 3,0 i Z3. M-ka 3,2 i wszystkie inne e36 mają taką samą maglownicę, która pasuje po kilku zabiegach (podkładki, ew. dogięcie przewodów) do e30. Ja wsadziłem magiel z e36 w te dodatkowe otwory w belce (poza tymi w których mocowana jest standardowa maglownica są jeszcze dwa o takim samym rostawie 2 cm bliżej przodu auta). Ja spojrzysz od dołu na mocowanie magla to zrozumiesz o co chodzi.

Napisano
  • Autor

Ok, dzięki za informacje. A czy wraz ze zmianą skrzyni należy wymienić również dyfer?

Jak szukać skrzyni? Brać obojętnie z jakiej wersji silnikowej czy może takiej z większym czy mniejszym?

Myślałem o 318is e36.

Napisano

> Ok, dzięki za informacje. A czy wraz ze zmianą skrzyni należy wymienić również dyfer?

jak masz mozliwość założyć krótszy to tak.(jaki masz teraz?)

> Jak szukać skrzyni? Brać obojętnie z jakiej wersji silnikowej czy może takiej z większym czy

> mniejszym?

od każdej czterocylindrówki.

> Myślałem o 318is e36.

Napisano

szkoda że wcześniej nie pisałeś, moglibyśmy sie zamienic 1:1 bo ja mam skrzynie z E36 a dyfer mam 4,1:1 i trochę mały Vmax w Ładzie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jak masz mozliwość założyć krótszy to tak.(jaki masz teraz?)

> od każdej czterocylindrówki.

> > Myślałem o 318is e36.

Z ciekawosci wyszedlem zobaczyc ale nie widze zadnych oznaczen z tylu dyfra. Jak bede mial moment to podjade na jakis kanal i sprawdze.

W sumie warto przed ewentualnymi zakupami.

Napisano

> Z ciekawosci wyszedlem zobaczyc ale nie widze zadnych oznaczen z tylu dyfra. Jak bede mial moment

> to podjade na jakis kanal i sprawdze.

> W sumie warto przed ewentualnymi zakupami.

tabliczka-podkładka przy którejś śrubie (albo przy czujniku prędkości. Nie pamiętam już dokładnie.

Właśnie.. a może ma ktoś na zbyciu obudowę dyfra do kompakta e36? była się pękła ostatnio i muszę zmienić irked.gif

Napisano

> Właśnie.. a może ma ktoś na zbyciu obudowę dyfra do kompakta e36? była się pękła ostatnio i muszę

> zmienić

Mała czy duża głowa ?

Napisano

> Mała czy duża głowa ?

zabij a nie powiem.

Jutro sprawdzę i zrobię foto. ok.gif

Napisano

> szkoda że wcześniej nie pisałeś, moglibyśmy sie zamienic 1:1 bo ja mam skrzynie z E36 a dyfer mam

> 4,1:1 i trochę mały Vmax w Ładzie

co to masz za dyfer dokładnie? hmm.gif

Napisano

> co to masz za dyfer dokładnie?

dyfer z Łady zlosnik.gif z torsenem od ruskich zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.