Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima przestała pracowac.... CROMA II

Featured Replies

Napisano

Niestety dzisiaj stwierdziłem, ze moja klima przestała pracować. sick.gif Na zewnątrz +12C a tu niby soś zaczyna sie przelewać ale nie osusza powietrza... szybki test i niestety - brak czynnika - nic z zaworka nie wyleciało... Coś czuje, ze dopadła mnie choroba Fiata - czyli wypadające lamele z skraplacza.... umówiony jestem na test szczelności ale czuje wydatek sick.gif

Napisano

To ladny prezent na Nowy rok sick.gif

Napisano
  • Autor

> To ladny prezent na Nowy rok

Niestety odkręciłem atrapę i grill i na 99% skraplacz sick.gif po lewej stronie wyraźnie tłusty a o lamelach nie wspomnę bo to historia angryfire.gif

Napisano

> Niestety odkręciłem atrapę i grill i na 99% skraplacz po lewej stronie wyraźnie tłusty a o

> lamelach nie wspomnę bo to historia

lamele rozpadają się w okolicach dolnego grilla? Uszkodzenia są mechaniczne czy chłodnica jest taka lipna? Chodzi mi o to żeby ustrzec się takiej niespodziance i jakoś ją ochornić

Napisano
  • Autor

> lamele rozpadają się w okolicach dolnego grilla? Uszkodzenia są mechaniczne czy chłodnica jest taka

> lipna? Chodzi mi o to żeby ustrzec się takiej niespodziance i jakoś ją ochornić

Ja już nie zdążyłem... niestety tak, koledzy z kacika Nova Bravo bardzo ładnie to opisali i nawet jest akcja naprawcza ... niestety mi Fiat odmówił - auto miało 2,5 roku jak to stwierdziłem a gwarancję na 2 więc skraplacz zapryskałem czarnym matowym sprayem i wstawiłem od dołu coś w rodzaju kierownicy powietrza aby dolna cześc nie dostawała kamieniami ... wytrzymała rok sick.gif

Tu jest wątek na ten temat...

Napisano

a gdyby dołożyć siatex jak to jest przy górnym grillu, powinno pomóc

Napisano

> Niestety dzisiaj stwierdziłem, ze moja klima przestała pracować. Na zewnątrz +12C a tu niby soś

> zaczyna sie przelewać ale nie osusza powietrza... szybki test i niestety - brak czynnika - nic

> z zaworka nie wyleciało... Coś czuje, ze dopadła mnie choroba Fiata - czyli wypadające lamele

> z skraplacza.... umówiony jestem na test szczelności ale czuje wydatek

przechodziłem już przez to - koszt u mnie 1k zł (nowa chłodnica, wymiana, nabicie); padło po przebiegu 110kkm

Napisano
  • Autor

> przechodziłem już przez to - koszt u mnie 1k zł (nowa chłodnica, wymiana, nabicie); padło po

> przebiegu 110kkm

Chłodnica na alledrogo wraz z filtrem/osuszaczem to 330 zł valeo / do Vectry C.... niby do Cromy pasuje - sprzedawca zapewnia,że na pudełku jest wymieniona Croma ale nie jestem na 100% pewny bo w katalogu Valeo jest inny numer confused.gif u mnie na budziku 93 tys km rocznik produkcji 2007- paźdiernik

nr. OE: 71740472 nr Valeo to:814170

285606759-klimacroma.jpg

post-15502-14352515006479_thumb.jpg

Napisano

> nr. OE: 71740472 nr Valeo to:814170

tecdoc nie lyka numeru valeo, moze useruje za starego 4/2011 zlosnik.gif

ale po OE ktory podajesz

285606924-OE.JPG

zastosowanie OE = Nissens 94598

285606924-Zast.JPG

post-52188-14352515008313_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzisiaj byłem na diagnozie mojej klimy i niestety moje obawy się potwierdziły sick.gif Wyciek nie jest duży ale słyszalny na dole chłodnicy bąble po płynie do wykrywania nieszczelnyości

Koszty:

- chłodnica z filtrem 500 zł Valeo

- nabicie 150 zł

- wymiana 100 zł

- sprawdzenie nieszczelności 30 zł

sick.gif jestem umówiony po nowym roku frown.gif

Te jasne elementy na dole - kawałki to lamele które odpadły od chłodnicy...

285613045-ch%B3odnicaklimy.JPG

Napisano

A juz wiesz ile Cie to wyjdzie, masz auto miesiac starsze od mojego, a jaki przebieg??

Napisano
  • Autor

> A juz wiesz ile Cie to wyjdzie, masz auto miesiac starsze od mojego, a jaki przebieg??

Tak jak napisałem w sumie 780 zł sick.gif

Można by było kupić to taniej od Vectry C na alledrogo z przesyłką może 350 zł ale czy to bedzie pasować to nie wiem bo wymiary sa inne więc nie ryzykowałem i zamówiłem w warsztacie Valeo do Cromy wraz z filtrem/osuszaczem

Napisano

szkoda bo osuszacz mi lezy

Napisano

Obejrzałem chłodnice klimy i puki co lamele nie wypadają, ale jest mnóstwo wgnieceń po kamyczkach icon_eek.gif

Trzeba to zabezpieczyć jakąś aluminiową siatką hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Obejrzałem chłodnice klimy i puki co lamele nie wypadają, ale jest mnóstwo wgnieceń po kamyczkach

> Trzeba to zabezpieczyć jakąś aluminiową siatką

Ja kupiłem plastykową siatkę na muchy zlosnik.gif ale nie zrobiłem ramki do tego... teraz do nowej to koniecznie muszę coś zrobić...

Napisano

> Tak jak napisałem w sumie 780 zł

> Można by było kupić to taniej od Vectry C na alledrogo z przesyłką może 350 zł ale czy to bedzie

> pasować to nie wiem bo wymiary sa inne więc nie ryzykowałem i zamówiłem w warsztacie Valeo do

> Cromy wraz z filtrem/osuszaczem

Mój oryginał ma znaczek i naklejkę GM, więc obstawiam, że jest dokładnie taki sam skraplacz.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Ja nie wiem... niby ma inne wymiary confused.gif

285617326-ch%B3odnice.jpg

Napisano

> Ja nie wiem... niby ma inne wymiary

Nie udało mi się dostać do numerków skraplacza, ale skoro chłodnica wody jest GM to skraplacze pewnie też.

Moja chłodnica wody ma nr 13156387.

285617526-zp1000457.jpg

285617526-zp1000459.jpg

Pozdrawiam BAS

ps. Zauważyłem, że chłodnica wody jest Made in Poland, skraplacz pewnie też, więc już mam pewne podejrzenia czemu wypadają lamelki.

post-23749-14352515035635_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> ps. Zauważyłem, że chłodnica wody jest Made in Poland, skraplacz pewnie też, więc już mam pewne

> podejrzenia czemu wypadają lamelki.

Tak są produkowane w Polsce

• 1 miesiąc później...
Napisano

hiahiahiahiahia

u mnie stało się to samo ale za całą chłodnicę ze skarlaplaczem zapłaciłem 450 smile.gif teraz tylko wymiana frown.gif

oczywiscie Valeo.

ps.

jakie to wielkie !! frown.gif

Napisano
  • Autor

> hiahiahiahiahia

> u mnie stało się to samo ale za całą chłodnicę ze skarlaplaczem zapłaciłem 450 teraz tylko wymiana

> oczywiscie Valeo.

Valeo sie rozsypało więc może lepiej nie Valeo... ja ciągle nie wymieniłem bo albo mnie choroba dopadła albo mrozy odstraszyły... więc może za tydzień sick.gif

Napisano

> Valeo sie rozsypało więc może lepiej nie Valeo... ja ciągle nie wymieniłem bo albo mnie choroba

> dopadła albo mrozy odstraszyły... więc może za tydzień

kurde chyba faktycznie jakiś siatex dokupie i od środka dolny grill zabezpiecze. Jedyne co mnie odstrasza to demontaż zderzaka, nie wiem czy da rade przez płyte pod silnikiem się tam dostać.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

W końcu wymieniłem chłodnice i osuszacz... ciekawe jak długo będzie tak wyglądać confused.gif - Valeo

285786953-ch%B3od1.JPG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.