Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klasa jakości oleju ACEA A5/B5

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy ktoś może mi polecić jakiś dobry olej 5W-30 do silnika, który spełania normy A5/B5? Czy jest coś poza Castrolem? A moze takie coś jak olej motocraftu "F"? Nie wiem tylko czy spełnia to w/w normy?

Napisano

> Witam,

> czy ktoś może mi polecić jakiś dobry olej 5W-30 do silnika, który spełania normy A5/B5? Czy jest

> coś poza Castrolem? A moze takie coś jak olej motocraftu "F"? Nie wiem tylko czy spełnia to

> w/w normy?

No cóż prawie każdy producent ma taki olej:

Castrol, Xtech, BP (Visco), Motul, Total.

Ogólnie to polecam wpisanie frazy "5w-30 a5/b5" w pasek na stronie www.google.pl.

Napisano

> Witam,

> czy ktoś może mi polecić jakiś dobry olej 5W-30 do silnika, który spełania normy A5/B5? Czy jest

> coś poza Castrolem? A moze takie coś jak olej motocraftu "F"? Nie wiem tylko czy spełnia to

> w/w normy?

Może coś takiego ?

Napisano

> Witam,

> w/w normy?

Jak dobrze pamiętam olej brandowany marką GM spełnia takie normy. I do tego jest stosunkowo niedrogi na tle konkurencji.

Napisano

AMSOIL Synthetic 5W-30 Motor Oil (ASL)

PI SN (Resource Conserving), SM; ILSAC GF-5, GF-4; ACEA A5/B5, A1/B1; Ford WSS-M2C946-A, WSS-M2C929-A; Chrysler MS-6395; GM dexos1; (supersedes LL-A-025, 6094M and 4718M) Fortified with detergents that exceed dexos1; sulfated ash specifications.

Q HorsePower 5W/30

API SM/CF, ILSAC GF-4, ACEA A5-02, GM 6094M, Ford WSS M2C929-A, Chrysler MS 6395N, GM 4718M

Oba 100% syntetyczne i dostępne w Polsce

Napisano
  • Autor

ok, jesteśmy już trochę bliżej wink.gif A czy jeżeli planuję założyć LPG do silnika 2.0 (ford) to wybór oleju ma znaczenie?

Napisano

> ok, jesteśmy już trochę bliżej A czy jeżeli planuję założyć LPG do silnika 2.0 (ford) to wybór

> oleju ma znaczenie?

A czemu założenie LPG ma w jakikolwiek sposób wpływać na to jaki zastosujesz olej? wink.gif olej ma spełniać normy jak w instrukcji i tyle smile.gif

Napisano

> A czemu założenie LPG ma w jakikolwiek sposób wpływać na to jaki zastosujesz olej? olej ma

> spełniać normy jak w instrukcji i tyle

bo oleje eko i LPG nie ida w parze biglaugh.gif

Napisano

> A czemu założenie LPG ma w jakikolwiek sposób wpływać na to jaki zastosujesz olej? olej ma

Cicho...Są oleje do LPG, są świece, będą płyny do układu chłodzenia i spryskiwaczy a nawet opony rotfl.gif Ważne, żeby się sprzedało.

Napisano

> Cicho...Są oleje do LPG, są świece, będą płyny do układu chłodzenia i spryskiwaczy a nawet opony

> Ważne, żeby się sprzedało.

Jak by nie było to używanie LPG w aucie ma związek z świecami i olejem, ciężko ocenić na ile duży ale z pewnością ma.

Napisano

Bo chyba na lpg lepiej nie używąc olejów lekkobieżnych, eko, itp. Bo jak się ma lpg to raczej jeździ się troszkej ostrzej, bo paliwo jest tańsze i już tak nie boli płacenie na stacjach benzynowych (wiem to z doświadczenia) hehe.gif

A poza tym temperatura spalania w silniku jest minimalnie wyższa.

Napisano

> Jak by nie było to używanie LPG w aucie ma związek z świecami i olejem, ciężko ocenić na ile duży

> ale z pewnością ma.

Oczywiście, że ma. Tak samo, jak używanie zamiennie benzyn 95/98 czy innych v-powerów. Jakoś nikt pod tym kątem świec i oleju nie zmienia. Powiesz, że to podobne paliwo? No dobra, ale już do CNG specjalnych olejów/świec/przewodów zapłonowych i tylnych wycieraczek nie ma zlosnik.gif Ale będą, jeśli tylko odpowiednio zdąży się rynek rozwinąć hehe.gif

Napisano

LPG zawiera dużo więcej siarki w porównaniu z ON czy noPb. Dlatego wybierając olej danej klasy lepkościowej dobrze jest zwrócić uwagę na TBN i wybrać taki, który ma tę wartość największą.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.