Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Luzy zaworowe w silniku Z16XEP - Astra H

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pewne problemy z w/w silnikiem w Astrze H. Ostatnio podczas jazdy zaświeciła mi się kontrolka emisji spalin. Oddałem tym samym auto do mechanika, aby sprawdzić luzy na zaworach, ponieważ jak wiadomo ten typ silnika ma szklankowe popychacze. Okazało się, że 13 luzów jako tako mieści się w szacunkowym przedziale, ale 3 na zaworach wylotowych są poza normą. Auto ma przebieg 112 tys. km. Czy to możliwe, aby przy tak małym przebiegu były już problemy z tym silnikiem? W jaki sposób najtaniej i najlepiej byłoby rozwiązać ten problem? Bardzo proszę o pomoc

Napisano

> 3 na zaworach wylotowych są poza normą. Auto ma

> przebieg 112 tys. km.

A czy auto ma LPG?

Napisano

Czy jesteś pierwszym właścicielem auta, jeżeli nie, to czy przebieg masz potwierdzony?

112k to toche brakuje do 150, ale pewnie jest to możliwe.

Było tutaj już o tym, jeden z kolegów zastosował szlifowanie zamiast wymiany i chyba jeździ zlosnik.gif

Po dokładny opis, użyj szukajki.

Jednak nie każdy mechanik się pewnie tego podejmie.

Napisano

Najtaniej to będzie jak te luzy wyregulujesz zanim sie zawór podeprze i wypali gniazdo w głowicy . Ja nie bawiłbym sie w szlify tylko pociągnął po całości nówkami i to nawet te "jako tako" żeby za rok znów nie mieć zabawy. 1 szt to ok 5 dych. Jak chcesz bawić sie w szlif to poszukaj posta kolegi "wszim" tu albo na kąciku gazowym

Jeśli jeździsz na gazie to i tak silnik bardzo długo wytrzymał. Jeśli na benzynie to cóż... zdaża się że nie każdy dojedzie do 150 tyś

Napisano
  • Autor

Auto sprowadziłem 3 letnie z przebiegiem 80 000 km. Wygląda na to, że tyle wtedy miał. Przebieg w pewnym stopniu potwierdzony książeczką serwisową, fabrycznymi oponami z roku produkcji, mało zniszczona kierownica, siedzenia itd. Zaraz jak go sprowadziłem założyłem instalację LPG firmy Elpigaz Stella OBD + system lubryfikacji. Jak widać, na gazie przejechałem 32 000 km. Mówicie, żeby wyregulować szklankami te luzy. Wychodzi z tego, że pasowałoby podregulować już wszystkie luzy, czyli 16 x 50 = 800 zł + robocizna przynajmniej 200 zł. Czy ten typ silnika tak ma? Nie warto np. wzmocnić gniazd zaworowych, aby tak się nie działo w przyszłości? (przynajmniej z taką częstotliwością)

Napisano

LPG wyjaśnia sprawę. Lubryfikacja jak sam widzisz nie pomaga Ten silnik ma słabsze zawory i nie ma samoregulacji luzu wiec nadaje sie do gazu tylko pod warunkiem że sie o te luzy dba i ponosi koszty regulacji. Ja tylko dlatego kupując Astrę III kupiłem diesla choć mam rownież Astrę II zagazowaną i jestem fanem LPG.

Załatw szybko sprawę bo wypalisz zawór i koszty będą większe

Napisano

Dodam tylko jeszcze, że właśnie dla tego silnika z LPG jest przewidziany przebieg ok. 30k po którym trzeba sprawdzać/regulować luzy.

Pochwal się zatem co założyłeś.

Napisano
  • Autor

Czyli teraz będę musiał regulować te zawory co 30 tys. km? To jaki jest sens trzymania tego auta, skoro co półtora roku będę musiał wydawać około 1000 zł za regulację? Czy to na 100% spowodowane jest przez LPG? Instalacja, o której wcześniej wspomniałem przecież jest z najwyżej półki. Może lepszym rozwiązaniem byłoby ponowne osadzenie gniazd zaworowych i wzmocnienie całej głowicy? Pytałem się, i koszt takiego czegoś wynosi tak samo około 1000 - 1300 zł. Poradźcie coś jeszcze

Napisano

> Poradźcie coś jeszcze

Tak, jak wspominał kolega wyżej - poczytaj TEN WĄTEK

Napisano

Podchodzisz do tego zbyt pesymistycznie. Choć faktycznie nie jest to silnik stworzony do gazu. Masz do wymiany 3 szklanki co daje ok. 150zł + ok. 60zł za uszczelkę pod klawiaturę. No i robocizna, jeśli nie masz warunków do samodzielnej wymiany.

30tyś to okres między przeglądami, a nie wymianami. Może się okazać, że przez 100tyś wszystko będzie dobrze. Ja osobiście sprawdzałbym co 60tyś. Podstawa to dobrze wyregulowana gazownia.

Wymień to co trzeba,... bo trzeba. Niech mechanik zapisze Ci luzy na wszystkich zaworach. Jeśli któryś będzie na granicy to przy okazji warto go też wymienić. Trzeba do tego zdejmować pasek rozrządu i wałek, więc jak już jest silnik rozgrzebany zrobić ile się da. A na przyszłość możesz sobie kupić szczelinomierz i sam sprawdzać luzy. Do tego trzeba zdjąć tylko pokrywę zaworów. Nic nie trzeba rozbierać.

Napisano

tutaj mój watek

Spróbuj poszukać mechanika który podszlifuje od spodu szklanki. Koszt pewnie max 2 stówki

edit:

Kontrolka spalin to ci świeci od lambdy i źle zestrojonej sekwencji LPG. Albo wtryskiwacze LPG mówią już pap pa. Zorientuj się jakie podzespoły LPG posiadasz i naginaj z problemem na GNU

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.