Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.2 16v nie wkreca sie na obroty

Featured Replies

Napisano

Witam zlosnik.gif

albo szukajka mnie nie lubi, alob nie było takiego tematu tongue.gif

Problem jest taki, jade sobie kulturalnie, nagle zaczyna przerywac i nie wkreca sie na obroty pod obciążeniem. Jak wysprzegle to sie wkreci do ok 4.5 k rpm. Jak dam pełen gaz to zaczyna zwalniać, a jak tylko delikatnie to utrzymuje obroty tak że da rade sie turlać. Jak sie jakos rozpedzi i zredukuje na jakiś bieg zeby było powyżej 4k rpm to jedzie normlanie.

Jakieś propozycje ? Pompa, cewka CPW(który był dopiero co wymieniony, bo stary się przetarł i nie odpaliło auto) ? confused.gif

edit:

raz na jakiś czas mu sie odwidzi i jedzie normlanie... a za chwile znowu przerywa

Napisano

> Witam

> albo szukajka mnie nie lubi, alob nie było takiego tematu

> Problem jest taki, jade sobie kulturalnie, nagle zaczyna przerywac i nie wkreca sie na obroty pod

> obciążeniem. Jak wysprzegle to sie wkreci do ok 4.5 k rpm. Jak dam pełen gaz to zaczyna

> zwalniać, a jak tylko delikatnie to utrzymuje obroty tak że da rade sie turlać. Jak sie jakos

> rozpedzi i zredukuje na jakiś bieg zeby było powyżej 4k rpm to jedzie normlanie.

> Jakieś propozycje ? Pompa, cewka CPW(który był dopiero co wymieniony, bo stary się przetarł i nie

> odpaliło auto) ?

> edit:

> raz na jakiś czas mu sie odwidzi i jedzie normlanie... a za chwile znowu przerywa

4-4.5krpm to brzmi jak tryb awaryjny. Na dzień dobry proponwałbym iawecuscan, a potem wróżenie ok.gif

Napisano
  • Autor

Niestety nie mam narazie gdzie się podpiąć, ale w miedzy czasie zmieniłem cewki, później świece i ustało, ale przy ponownym zapaleniu(po ok godzienie) wszystko wróciło. Później zmiana CPW, kabli i dalej to samo frown.gif Przy mapsensorze wszsytko wyglada w porządku, no ale nie wiem.

Wiem, że narazie to takie wróżenie, ale cóż poradzić, święto to nikomu sie nic nie chce sprawdzać 270751858-jezyk.gif

A jak komp nic nie wykaże, żadnych błędów ? czy musi coś pokazać, jak ewidentnie nie pali na 1, a czasem na 2 cylindry.

Napisano

Jak rzuca marchewą (?) to na pewno coś pokaże. Jak nie rzuca to różnie może być...

Napisano

miałem tak samo w 900 pomogła zmiana stacji z paliwem smile.gif

Napisano
  • Autor

miałem zatankowane praktycznie do pełna i zaraz poniżej połowy baku sie to stało.

A co do wywalania marchewy, to nie pokazuje oslabiony.gif

Napisano

> miałem zatankowane praktycznie do pełna i zaraz poniżej połowy baku sie to stało.

To obadaj, czy jest zależność między jednym a drugim, bo może pompa coś jest nie tego.

Napisano
  • Autor

> To obadaj, czy jest zależność między jednym a drugim, bo może pompa coś jest nie tego.

Nie ma zależności, nawet podmieniłem pompe i dalej to samo. oslabiony.gif Chciałem go podpiąć pod ten program co jeden z szanownych userów stworzył, ale nie chce mi sie połączyć z ecu. Już nie wiem za co się czepić....

Opisze objawy jakie dzisiaj były. Na wolnych tak jakby 'wypadał zapłon', na luzie wkreca sie nawet w miare na obroty, chcoiaz rekacja na gaz jest opóźniona, pod obciążenie nie wkreca sie zbytnio na obroty, potem od 4,5k rpm idzie jak głupi, a od 6,5k rpm brakuje mocy i sie nie moze dokrecić do odcinki, ale czasem idzie do końca czyli 7,2 i odcina bez problemu.

Napisano

> Nie ma zależności, nawet podmieniłem pompe i dalej to samo. Chciałem go podpiąć pod ten program

> co jeden z szanownych userów stworzył, ale nie chce mi sie połączyć z ecu. Już nie wiem za co

> się czepić....

> Opisze objawy jakie dzisiaj były. Na wolnych tak jakby 'wypadał zapłon', na luzie wkreca sie nawet

> w miare na obroty, chcoiaz rekacja na gaz jest opóźniona, pod obciążenie nie wkreca sie

> zbytnio na obroty, potem od 4,5k rpm idzie jak głupi, a od 6,5k rpm brakuje mocy i sie nie

> moze dokrecić do odcinki, ale czasem idzie do końca czyli 7,2 i odcina bez problemu.

a sprawdzałeś czujnik przepływu powietrza czyli potocznie zwana przepływka , ja miałem tak w nissanie dokładnie takie same objawy i wymiana przepływki pomogła

Napisano

> a sprawdzałeś czujnik przepływu powietrza czyli potocznie zwana przepływka , ja miałem tak w

> nissanie dokładnie takie same objawy i wymiana przepływki pomogła

nie ma przeplywomierza w 16v. jest za to mapsensor

Napisano

> nie ma przeplywomierza w 16v. jest za to mapsensor

no to mapsensor bym sprawdził smile.gif

Napisano

> no to mapsensor bym sprawdził

na podobnych objawach u mnie była nieszczelność w układzie paliwowym

Napisano
  • Autor

Podpięty do kompa i w sumie pokazało to co zawsze 270751858-jezyk.gif carnister value"filtr par paliwa"( czy jakos tak) oraz O2 Sonda, a poza tym nic, a dalej ujowo chodzi oslabiony.gif

da rade jakos wtryski sprawdzić czy coś ?

Napisano

> Podpięty do kompa i w sumie pokazało to co zawsze carnister value"filtr par paliwa"( czy jakos

> tak) oraz O2 Sonda, a poza tym nic, a dalej ujowo chodzi

> da rade jakos wtryski sprawdzić czy coś ?

wymien sonde lambda

Napisano
  • Autor

Że tak powiem, to raczej nie przez sonde, bo ten błąd był no od zawsze 270751858-jezyk.gif a mi sie przypomniało był jeszcze błąd "idle actuator" czyli chyba krokowiec. Po skasowaniu błedoów przez chwile był spokoj jezdził jak trzeba, potem znowu ujowo, a po ponownym podłączeniu nie było błedu sondy i krokowca a i tak sie cos źle jechło hmm.gif tylko że ten błąd krokowca mógł sie zrobić prze zto że kiedy niechacy na zapłonie go odłączyłem...

Napisano

> Że tak powiem, to raczej nie przez sonde, bo ten błąd był no od zawsze a mi sie przypomniało był

> jeszcze błąd "idle actuator" czyli chyba krokowiec. Po skasowaniu błedoów przez chwile był

> spokoj jezdził jak trzeba, potem znowu ujowo, a po ponownym podłączeniu nie było błedu sondy i

> krokowca a i tak sie cos źle jechło tylko że ten błąd krokowca mógł sie zrobić prze zto że

> kiedy niechacy na zapłonie go odłączyłem...

Odlacz sonde i sprawdz czy cos sie zmieni, zatankuj np za 20zl i sprawdz ile Ci spali z sonda i bez zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

wiem narazie, że z tą sonda to mi pali w trasie nawet ok 5,9 L zszedłem przy eko eko, normalnie ok 6,5-7L, a tak to w mieście normlanie ok 9L przy energicznym ruszaniu z pod świateł zlosnik.gif

Co nie zmienia faktu że z tym błędem zrobiłem no z 20k km 270751858-jezyk.gif

Jako wskazówke, jeśli to coś pomoże wink.gif to powiem że on najpierw zaczął troche nierówno pracować na wolnych, a kilka dni później, ok 200km później, zaczeły sie właśnie te cyrki podczas jazdy... Teraz to wyglada tak jakby przezaje..... tyrkolił do tych 4,5k rpm, że ledwo sie wkreca i szarpie i w ogole, apotem jedzie.

Napisano

> Ja bym kable sprawdzil

o to to ok.gif czasem lubia wyskoczyc fajki ze swiec :D

Napisano
  • Autor

Zmieniane na drugi komplet i nic, jedynie jak podmieniłem świece to było no można powiedzieć idealnie, pojeździłem ok 15km bez żadnych problemów. Zgasiłem i odpalam po godzienie i yeb, znowu nie działa oslabiony.gif

Napisano

> Zmieniane na drugi komplet i nic, jedynie jak podmieniłem świece to było no można powiedzieć

> idealnie, pojeździłem ok 15km bez żadnych problemów. Zgasiłem i odpalam po godzienie i yeb,

> znowu nie działa

Ja bym jeszcze poszukal programu w ktorym dziala autoadaptacja bo w twoim raczej nie (jesli jest seryjny nie zmieniony)

Napisano

program jest napisany pod mody, mial wyeliminowane tyrkolenie, przeniesiona odcinke itd :D

Napisano
  • Autor

Zauważyłem że jest to zależne od temp silnika, jak jest zimny to nie ma szarpania jak sie jedzie ze stałą predkością i obrotami(dlatego wnioskuje że na zimnym go nie ma, bo nie mam zamiaru ryzykować i krecić go wysoko wink.gif ) Jak przekroczy ok 70* (według wskaźnika, ktorego czujnik znajduje się w głowicy) może to coś ułatwi zdiagnozowanie, jakieś sugestie ? hmm.gif

Napisano

> Zauważyłem że jest to zależne od temp silnika, jak jest zimny to nie ma szarpania jak sie jedzie ze

> stałą predkością i obrotami(dlatego wnioskuje że na zimnym go nie ma, bo nie mam zamiaru

> ryzykować i krecić go wysoko ) Jak przekroczy ok 70* (według wskaźnika, ktorego czujnik

> znajduje się w głowicy) może to coś ułatwi zdiagnozowanie, jakieś sugestie ?

spróbowałeś z odpięciem tej sondy?

jak to się dzieje na ciepłym to tym bardziej bym to sprawdził,

nie ważne czy błąd jest czy nie..

Napisano
  • Autor

sprawdzone, niby lepiej na wolnych i sie niby wkreca,(ale możliwe że to przez to że pada śnieg i slisko jest)... ale 'odcina' tzn, dalej poprostu nie moze sie wkrecić, przy 6800rpm. Ja już nie wiem co to może być... oslabiony.gif

Napisano

> to może program pokopany :/

Odcięcie to jest odcięcie, słychać i czuć, że jest. Jak się nie chce wkręcić, to mu po prostu pary nie starcza, z programem mało ma co wspólnego podejrzewam.

Napisano

> Odcięcie to jest odcięcie, słychać i czuć, że jest. Jak się nie chce wkręcić, to mu po prostu pary

> nie starcza, z programem mało ma co wspólnego podejrzewam.

cos w ta strone. moze regulator cisnienia paliwa?? a filtr paliwa nie zapchany?? wymien na nowy

Napisano

No to faktycznie trza by układ paliwowy sprawdzić od początku do końca. Na marginesie, masz katalizator? Pytam, bo się kiedyś w starym agencie, którego użytkowałem, "zapchał" i też różne dziwne jaja się działy... Ale było to pierwszy i ostatni raz co widziałem coś takiego.

Napisano

> Zmieniane na drugi komplet i nic, jedynie jak podmieniłem świece to było no można powiedzieć

> idealnie, pojeździłem ok 15km bez żadnych problemów.

Stare świece jaki miały kolor okopcenia? Czarny, biały czy brąz?

Napisano
  • Autor

Woj76 nie, nie mam katalizatora. A co do świec to 3 były takie lekko kakaowe, a 1 bardziej biała, czyli teoretycznie jakby tam było zaubogo tak ? hmm.gif

Napisano

> Woj76 nie, nie mam katalizatora. A co do świec to 3 były takie lekko kakaowe, a 1 bardziej biała,

> czyli teoretycznie jakby tam było zaubogo tak ?

Dokładnie! Wyciąg listwe wtryskową i zobacz co z niej wyleci. Jak będzie to paliwo zmieszane z wodą i syfem to powypinaj wszystkie wtryski z listwy i zobacz czy nie zaszły syfem. W 1,2 8V zawsze najbardziej zapycha wtrysk na 2 tłoku, w 16V może być inaczej, u mnie w listwie bez powrotu zatykało zawsze 1 od rozrządu. Jeśli będzie syf to kup "zmywacz do hamulców" w sprayu i wypłukaj je dobrze... niekoniecznie musisz podawać im napięcie.

Jeśli będzie to tylko mętne paliwo tzn, że targasz koszyk z pompą z baku i patrzysz co jest w środku.

Napisano
  • Autor

Ta troche bielsza świeca była właśnie na 2gim cylindrze(tzn od rozrządu no i w numeracji przy cewkach 270751858-jezyk.gif ) a kosz z pompą wyciągałem i w sumie nie było tam dużo syfu, a żeby wyciągnąć listwe wtryskową to musze demontować plastikowy kolektor ssący ? czy da rade jakoś bokiem ? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ta troche bielsza świeca była właśnie na 2gim cylindrze(tzn od rozrządu no i w numeracji przy

> cewkach ) a kosz z pompą wyciągałem i w sumie nie było tam dużo syfu, a żeby wyciągnąć listwe

> wtryskową to musze demontować plastikowy kolektor ssący ? czy da rade jakoś bokiem ?

Musisz zdemontowac ssacy wink.gif

Napisano
  • Autor

Dobra, przeczyściłem wtryski podpiąłem sonde i chodzi teraz w maire normlanie i w miare jedzie, tak jak na odpiętej sondzie 270751858-jezyk.gif ALE dalej sie nei dokreca do odcinki, tzn na luzie sprobowałem to jest, ale nie taka jak powinna być, tzn nie ma szybkiego łut łut, tylko strasznie wolne... Może ja coś źle robie ? 270751858-jezyk.gif o co mu może chodzić ? 270751858-jezyk.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Tak tylko dodam, żeby nie było 270751858-jezyk.gif , podmieniłem jeszcze cewke, która daje iskre na 2 i 3ci cylinder, wymieniłem filtr paliwa i w sumie jeździ zlosnik.gif

Tak więc, można usunąć czy coś 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.