Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

VW Caddy - Opel Zafira samochody 7 osobowe

Featured Replies

Napisano

Witam

Chodzą takie plany zakupu jednego z powyższych samochodów (aczkolwkiem mam nadzieje że jeszcze troche to potrwa) Czy ktoś z was miał z nimi styczność ?? Dokładnie chodzi mi o te 6 i 7 miejsce jaki tam jest komfort podrózy ?? da sie tam jechać ?? Oraz jakie silniki mozecie polecić, osobiście wolał bym benzyne ale tak przegladajac allegro widze że to bardzo cięzki temat, wiec jakie diesle ?? W zafirze jest tylko 1,9 CDTI a jak w Caddy ?? 1.9 czy 2.0 ?? Jakie oznaczenia silnika ?? których sie wystrzegać ??

Mają te samochody jakieś wady ?? Wadliwa elektronika, korozja ?? Słabe zawieszenie ??

Napisano

Touran chyba a nie caddy. Caddy to dostawczak. Vw to raczej 1,9. Jak będzie za słaby zawirusować i będzie podobnie chodziło jak 2,0. W zafirze silniki są mniej upierdliwe, warianty mocy najczęściej spotykane 120 i 150km, możliwe że były też 100km ale głowy nie dam. Raczej udana konstrukcja ok.gif Co do komfortu to 5 miejsc jest ok, pozostałe 2 to raczej awaryjne lub dla dzieci.

Napisano

Dziś oglądałem zafiry dla sąsiada... przeważenie facepalm%5B1%5D.gif liczniki cofane min 100 tyś... ale trafiliśmy jeden ładny egzemplarz i może coś z tego wyjdzie. Ogólnie mankamenty które stwierdziłęm po I-wszych oględzinach to:

ślady korozji w autach 2005-2007 na granicy zderzaka i błotnika przód/tył, również na tylnej klapie nad listwą srebrną..

uszkodzone podłokietniki... dość delikatna konstrukcja

w tych gorszych egzemplarzach wytarte przełączniki na kierze multi, zresowane progi plastikowe - ale to wynik dużego przebiegu i nadmiernej eksploatacji...

nasz rodzynek takowych wad nie miał oprócz podłokietnika-urwany zaczep i uszkodzony element hamujący - reszta oki... widocznie stan licznika był oryginalny

na szybko co zdąrzyłem się zorientować to: silniki 1,9 miały:

100 PS - muł, lepiej nastawić się na 120 PS

120 PS - żwawiej żwawiej... wielkiego szału nie ma ale można pocisnąć... autko waży ok 1300 kg i ten 120 daje radę.

Oba silniki z opini użytkowników to udane konstrukcje 8v bodajże...

150 PS to pewno dużo lepiej jedzie ale to 16v, podobno głowice lubią mieć nieszczelność lub pękają-opinie zasłyszane, troszkę mniej ogarnięte motory - opinie zasłyszane

najlepszą opcją jest podobno ta 120-sto konna jednostka później 100...

to tyle co mogę podpowiedzieć...

Komfort tak ogólnie: fotele przednie ok-dużo miejsca i fajnie się siedziało, środkowe ok- siedziałem jako pasażer i też oki, na tyle czyli trzeci rząd są takie dwa składane foteliki - tylko i wyłacznie do dzieci w wielu do 14 lat (młodzieży do 14 lat)

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Touran chyba a nie caddy. Caddy to dostawczak. Vw to raczej 1,9. Jak będzie za słaby zawirusować i

> będzie podobnie chodziło jak 2,0. W zafirze silniki są mniej upierdliwe, warianty mocy

> najczęściej spotykane 120 i 150km, możliwe że były też 100km ale głowy nie dam. Raczej udana

> konstrukcja Co do komfortu to 5 miejsc jest ok, pozostałe 2 to raczej awaryjne lub dla

> dzieci.

Widzisz akurat że Caddy ma wygląd dostawczaka to nie problem.... Samochód ma być wielo zadaniowy, od małego dostawczaka, poprzez autobus, skończywszy jako holownik do lawety. Tak jak czytam to w Caddy popularny jest silnik 1.9 105 KM Te jednostki chyba są bardziej bezproblemowe jak 2.0 ?? Oczywiście 1.9 też posiada dwu mase ?? A jakiś producent oferuje do niego jednomas (samochód może dość często ciągac lawete a to chyba dla dwumasy nie pomaga) ??

Napisano
  • Autor

> Dziś oglądałem zafiry dla sąsiada... przeważenie liczniki cofane min 100 tyś... ale trafiliśmy

My prawdopodobnie bedziemy sienastawiać na uszkodzony egzemplarz (jak się skórak za wyprawkę opłaci) więc tam jest znaczaco mniejsze ryzyko kręconego przebiegu...... raczej zlosnik.gif

> ślady korozji w autach 2005-2007 na granicy zderzaka i błotnika przód/tył, również na tylnej klapie

> nad listwą srebrną..

tego właśnie po oplu bym sie spodziewałsmirk.gif

> Komfort tak ogólnie: fotele przednie ok-dużo miejsca i fajnie się siedziało, środkowe ok-

> siedziałem jako pasażer i też oki,

A ile masz wzrostu ?? bo wiesz wygoda i ilosc miejsca to pojęcie względne zlosnik.gif

na tyle czyli trzeci rząd są takie dwa składane foteliki -

> tylko i wyłacznie do dzieci w wielu do 14 lat (młodzieży do 14 lat)

No własnie bo jak sienie mylę to zafira ma takie taborety i nie sa to pełnowymarowe fotele jak sie to ma w przypadku właśnie Caddy.... Nie mowię o Galaxy S-Maxie itp

Do głowy przychodzi jeszcze nowe Kangoo.... fajnie wyglada (fakt tylko 5 osób) ale jakos nie mam do niego przekonania.... co do blach to może i tak ale co do ich elektroniki....

Napisano
  • Autor

> Jest jeszcze 1.7 cdti

jest i 1.8 benzyna co by mi bardziej pasowało ale jest tego bardzo mało....

Napisano

> A ile masz wzrostu ?? bo wiesz wygoda i ilosc miejsca to pojęcie względne

tak rozumiem... mam 179cm i powiem szczerze, że na I-wszą opinię byłem zadowolony (mam porównanie do swojego A4 B7 w skórzanych kubłach ) było wg mnie dużo miejsca i dość wygodnie.... oczywiście najlepiej jakby się wypowiedział ten co Zafirą jeździ już dłużej....

> na tyle czyli trzeci rząd są takie dwa składane foteliki -

tak-takie śmieszne-skojarzyło mi się to z nysą smile.gif

Więcej raczej nie podpowiem...

Caddy są ładne-jeździ u mnie po osiedlu jedna rodzinka... silnik 1,9 najlepiej... choć w późniejszym czasie poprawili nieco te 2-litrówki ale spalenie większe niż 1,9...

1,9 TDI jak ktoś wcześniej wspomniał bardziej podatne na delikatny wirus który nie zmieni znacząco spalania...

Napisano

> Do głowy przychodzi jeszcze nowe Kangoo....

Jeżeli szukasz 7 os., a nie chcesz autobusu, to logan MCV. + 2 są dla normalnego dorosłego człowieka. ok.gif

Napisano

> Witam

> Chodzą takie plany zakupu jednego z powyższych samochodów (aczkolwkiem mam nadzieje że jeszcze

> troche to potrwa) Czy ktoś z was miał z nimi styczność ?? Dokładnie chodzi mi o te 6 i 7

> miejsce jaki tam jest komfort podrózy ?? da sie tam jechać ?? Oraz jakie silniki mozecie

> polecić, osobiście wolał bym benzyne ale tak przegladajac allegro widze że to bardzo cięzki

> temat, wiec jakie diesle ?? W zafirze jest tylko 1,9 CDTI a jak w Caddy ?? 1.9 czy 2.0 ??

> Jakie oznaczenia silnika ?? których sie wystrzegać ??

> Mają te samochody jakieś wady ?? Wadliwa elektronika, korozja ?? Słabe zawieszenie ??

z tych dwóch to caddy maxi

1.9 105 koni, mnóóóóóóóóóóóóóstwo miejca, komfort ok

Napisano

zafira dla 4 osób max.

tylna kanapa jest baaardzo krótka - po otwarciu drzwi wydaje się, że jest przestronnie.. sciana.gif

Fotele z tyłu (nr 6 i 7) to pomyłka.

miałem dwie, dwa rózne modele.

Tak jak powiedziałem, dla rodziny 2+małe2 ok.

Przecież toto jest na bazie astry mlot.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli szukasz 7 os., a nie chcesz autobusu, to logan MCV. + 2 są dla normalnego dorosłego

> człowieka.

Powiem ci że rzeczywiscie jest to ciekawy samochód kiedyś przechodząc obok postoju taksówek widziałem właśnie takiego Logana i z wyglądu był naprawde OK, jestem ciekaw jak to wyglada w środku oraz jak z iloscią miejsca...

Napisano

Caddiego widzę z okna-nie chcą ukraść-1.9 tdi-sprawny, elastyczny oszczędny.122kkm realne coś już lekko stuka w przednim zawieszeniu-z tyłu resory.

W środku w porównaniu do zafiry to dostawczak-w zafirze ciszej wygodniej,szybciej(1.9cdti)- podobnie jak w astrze III.

Silnik polecam 1.9cdti(150) km-...tylko lubi mieć problemy z klapami wirowymi w klektorze ssącym i ma dpf-a.

Jak na taką masę elastyczność i v-max 230licznikowe robi wrażenie.

Żadne głowice nie pękają, to prawie to samo co 1.9multijet.

Napisano

> Żadne głowice nie pękają, to prawie to samo co 1.9multijet.

NIe prawie tylko to jest ten sam silnik

Napisano

> Powiem ci że rzeczywiscie jest to ciekawy samochód kiedyś przechodząc obok postoju taksówek

> widziałem właśnie takiego Logana i z wyglądu był naprawde OK, jestem ciekaw jak to wyglada w

> środku oraz jak z iloscią miejsca...

Co do wyglądu się nie wypowiadam - wiadomo, że w tanim aucie szału nie ma, ale z kolei nie każdy się pieści z tapicerką auta. grinser006.gif

Co do ilości miejsca - siadłem se na tylnych (tych +2) siedzeniach bez najmniejszego problemu - 176 cm, pod 100 kg. grinser006.gif

Lekko problematyczne jest wchodzenie na te miejsca, ale jak już zasiądziesz, to jedziesz noralnie. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.