Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fajny bajer lusterko wsteczne do Cruza

Featured Replies

Napisano

Przeglądając ebaja trafiłem na taki patent. Fajna sprawa, alternatywa jak ktoś chce mieć kamerę cofania a nie ma jak zamontować w konsoli centralnej. Widziałem to w jakimś Chevi w USA fabrycznie - chyba Equinox kolegi pickwick.

Zastanawia mnie tylko podłączenie lusterka do napięcia. Widzę na fotkach, że trzeba by kawałek podsufitki zwalić, słupek boczny ( da się go zdjąć bez zwalania deski?) i nie wiem czy na tym koniec. Sam montaż kamery wygląda na PnP, choć i ona wymaga podłączenia do napięcia. Tylko gdzie hmm.gif Do żarówki od wstecznego niewiem.gif

Tak czy inaczej fajna rzecz waytogo.gif

Napisano

Ja sie z kamera podpialem przy żarówce do wstecznego. Druciarnia w Malibu córki, działa bardzo dobrze.

Napisano
  • Autor

> Ja sie z kamera podpialem przy żarówce do wstecznego. Druciarnia w Malibu córki, działa bardzo

> dobrze.

Z doświadczenia, bo widze że masz takie ustrojstwo - warto w nie zainwestować? Czy też może przesadzam i czujniki cofania, które mam w Cruze wystarczą hmm.gif

Napisano

> Z doświadczenia, bo widze że masz takie ustrojstwo - warto w nie zainwestować? Czy też może

> przesadzam i czujniki cofania, które mam w Cruze wystarczą

Mam trochę inne rozwiazanie w pojeździe córki - kamera z osobnym monitorem na desce. W sumie fajny bajer, ale ma kilka wad - po pierwsze lokalizacja kamery powoduje ze jej plastik sie szybko rysuje - co jakiś czas musze jej tym produktem do naprawiania reflektorów polerowac. Po drugie w nocy za wiele nie widać pomimo tych LEDow, bo światło z oświetlenia tablicy oslepia kamerę (a porysowany plastik tylko pogorsza sprawę). Ale przydaje sie. Czujnikow cofania w Malibu nie ma więc nie wiem co bym wolał. W Lexusach jest jedno i drugie ale cofajac polegam na kamerze a czujniki to tylko te z przodu.

Napisano
  • Autor

OK. Czyli temat do rozważenia. BTW, czujników cofania z przodu nie mam, więc uważam jak mogę gdy podjeżdżam pod wszelkie mury sciana.gif Szkoda że pożałowali tego w Cruze !

Napisano

> czujników cofania z przodu

Co autor miał na myśli? grinser006.gif

A na serio to chyba nie są potrzebne? Przód kończy się dosyć prosto więc i wyczuć łatwo

Napisano

> Co autor miał na myśli?

> A na serio to chyba nie są potrzebne? Przód kończy się dosyć prosto więc i wyczuć łatwo

Jak założysz to zrozumiesz wink.gif Nie wiem ile już razy uratowały mnie od obdarcia zderzaka...

Napisano
  • Autor

> Co autor miał na myśli?

ojtam ojtam biglaugh.gif Nie cofałeś nigdy do przodu devil.gif

> A na serio to chyba nie są potrzebne? Przód kończy się dosyć prosto więc i wyczuć łatwo

Zafira II ma. Nie każda chyba ale ta którą ja chciałem zanabyć przed kupnem Cruzaka miała. Na pytanie do sprzedającego - Panie a jak to działa - usłyszałem niewiem.gif I już wiedziałem, że jak ASO sprawdzi to auto to pewnie nie kupie. I tak było 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jak założysz to zrozumiesz Nie wiem ile już razy uratowały mnie od obdarcia zderzaka...

Ty patrz, a ja miałem je w Vectrze czyli samochodzie z dość długim "ryjem" i nie rozumiem

Napisano

Sprobuj zaadoptowac lustero z kia soul. Tam na prawde dziala swietnie ok.gif Do znalezienia na ebay.

Napisano

> Ty patrz, a ja miałem je w Vectrze czyli samochodzie z dość długim "ryjem" i nie rozumiem

To ja tez nie rozumiem. Ja nigdy nie wiem gdzie mi się kończy samochód i polegam na wskazaniach tych piszczałków.

Napisano

> To ja tez nie rozumiem. Ja nigdy nie wiem gdzie mi się kończy samochód i polegam na wskazaniach

> tych piszczałków.

Niestety ale przyzwyczajenie do czujnikow oglupia troche czlowieka i oslabia jego czujnosc, zwlaszcza w przypadkach gdzie porusza sie tez czasami autami bez nich.

W 1 ze swoich pazdzierzy mam czujniki, w 2 nie (w zadnym ze sluzbowych tez nie ma) i jak sie dluzej pojezdzi z czujnikami to potem dziwnie tak jakos czlowiek sie czuje.

Dodatkowo, bez czujnikow w "mniejsza koperte" zaparkuje, z czujnikami (mimo, ze wiem jak mam je ustawione i zaczynaja pikac gdy jest jeszcze daleko do przeszkody), to odwagi brakuje rotfl.gif

Napisano

> To ja tez nie rozumiem. Ja nigdy nie wiem gdzie mi się kończy samochód i polegam na wskazaniach

> tych piszczałków.

Jaki kraj tacy kierowcy grinser006.gif

Ale na serio to właśnie kwestia "ogłupienia" kierowcy przez zbyt dużą ilość wspomagaczy.

Napisano

> OK. Czyli temat do rozważenia. BTW, czujników cofania z przodu nie mam.

To, że w polskich Cruzakach ich nie ma nie oznacza, że w ogóle ich nie montują nono.gifcfaniak.gif

czujniki.jpg

Napisano
  • Autor

> To, że w polskich Cruzakach ich nie ma nie oznacza, że w ogóle ich nie montują

No ładny czerwony Cruze... and then chipsy.gif

Napisano
  • Autor

Wydybałem jeszcze jeden fajny bajer . Jak patrze na swój zderzak to montaż chyba jakiś przyklejany czy jak hmm.gif

Ale kozacko wygląda. Widziałem takiego fajnego Cruza z soczewkami z przodu, lusterka z kierunkami i z tyłu ten dyfuzor. Może jak się skończy gwarancja to sobie go tak ubiorę devil.gif

Napisano

Jak go zamówisz to podziel się opinia, bo obawiam się to lekki badziew który nie będzie do końca pasował.

Na razie ja u siebie okleiłem matową folia samoprzylepna ( a dokładnie zleciłem oklejenie specjalistom)

BTW : widze ze cie ebay wciagnal w swoje macki handlowe z_lol1.gif

Napisano
  • Autor

> BTW : widze ze cie ebay wciagnal w swoje macki handlowe

Bo wchodzę na allegro i tam za przeproszeniem dupa wołowa mad.gif

Wchodzę na ibej a tam same dziwy oink.giffood.gif

Napisano

> Bo wchodzę na allegro i tam za przeproszeniem dupa wołowa

> Wchodzę na ibej a tam same dziwy

Dokładnie i ceny tez normalne. 20.GIF30.GIF

Napisano

> No ładny czerwony Cruze... and then

Hmm... OMG! hahaha.gif

przeczytaj jeszcze raz do czego konkretnego odnosiłem się w moim poście,

a potem weź lupę i to znajdź na tej force grinser006.gif

bo nie chce mi się szukać większego zdjęcia ganja.gifswieca.gif

Napisano

> Dodatkowo, bez czujnikow w "mniejsza koperte" zaparkuje, z czujnikami (mimo, ze wiem jak mam je

> ustawione i zaczynaja pikac gdy jest jeszcze daleko do przeszkody), to odwagi brakuje

Gdy pika to jeszcze pół biedy, gorzej gdy zaczyna być stały sygnał,

a w Cruze zaczyna sie on 40 cm od przeszkody i nie można tego zmienić facepalm%5B1%5D.gifczerwona.gif

Napisano
  • Autor

aaaaaaaa mlot.gif Ty do czujników piłeś hehe.gif A ja jak szalony szukałem lusterka wstecznego i kamery cofania devil.gif

Napisano

> aaaaaaaa Ty do czujników piłeś A ja jak szalony szukałem lusterka wstecznego i kamery cofania

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> To fabryka dała, czy samoróbka jakaś

Ponoć wersja fabryczna w jednych z pierwszych modeli w 2009 roku, oczywiście nie w Polsce.

Napisano

> Widziałem to w jakimś Chevi w USA fabrycznie - chyba Equinox kolegi pickwick.

Wczoraj wiozłem kogoś ze starej "Polonii" z Pittsburg'a w Pennsylvanii - jak się kamerka włączyła stwierdził - "Łoooo, ale szlachta" devil.gif

A umiejscowienie ekraniku uważam za najlepsze z możliwych - właśnie w lusterku, właśnie tak, że obok ekraniku widać jeszcze całość tylnej (niestety, jednak, przyciemnionej) szyby.

Napisano

U mnie ekran Navi działa - zaleta jest taka ze jest wielki i dużo widać, natomiast wada jest to ze mozna dostać oczoplasu - ekran, lusterko, boczne i tak w kółko.

Napisano

> U mnie ekran Navi działa - zaleta jest taka ze jest wielki i dużo widać, natomiast wada jest to ze

> mozna dostać oczoplasu - ekran, lusterko, boczne i tak w kółko.

No właśnie nie umiem się odnaleźć, jak jeżdżę jakimś cudzym Tahoe czy innym Suburbanem - oczopląs murowany, W Equinoxie i pewnie wielu innych autach rozwiązali to wzorowo montując ten ekranik w (szerszym nieco) lusterku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.