Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

MG ZR - 1.4 16V - coś więcej ....

Featured Replies

Napisano

Z racji ciągłych poszukiwań i nie do końca sprecyzowanych wymagań co do zakupu idę po radę grinser006.gif do rzeszy towarzyszy o autko marki

MG ZR z silnikiem 1.4 16V

może ktoś powiedzieć coś o tych autkach?

romans z hondą kojarzę - ceny części przejrzałem i nie powala drożyzną, dekra nie krzyczy, że jest mocno awaryjne...

omijać czy warto się zainteresować?

Napisano

To samo co Rover 200 (RF). Wszyscy dookoła mówią o powiązaniach z Hondą, a tak naprawdę niewiele mają wspólnego. Jeżeli chodzi o silnik 1,4 16V, jest to konstrukcja Rover, znana z Poloneza.

Części pasujące z Hondą Concerto to między innymi klocki hamulcowe, felgi, wahacze przednie. Łożyska przód są od Accorda, tył od Rovera, amortyzatory wszystkie od Rovera i tanie nie są. Ogólnie auto jakoś mocno usterkowe nie jest, aha i ten model z silnikiem 1,4 16V całkiem fajnie się zbiera.

Napisano
  • Autor

> To samo co Rover 200 (RF). Wszyscy dookoła mówią o powiązaniach z Hondą, a tak naprawdę niewiele

> mają wspólnego. Jeżeli chodzi o silnik 1,4 16V, jest to konstrukcja Rover, znana z Poloneza.

> Części pasujące z Hondą Concerto to między innymi klocki hamulcowe, felgi, wahacze przednie.

> Łożyska przód są od Accorda, tył od Rovera, amortyzatory wszystkie od Rovera i tanie nie są.

> Ogólnie auto jakoś mocno usterkowe nie jest, aha i ten model z silnikiem 1,4 16V całkiem

> fajnie się zbiera.

fakt amorki przód to koszt ok 200zł sztuka tył podobnie icon_rolleyes.gif

Napisano

> MG ZR z silnikiem 1.4 16V

Nie jestem pewien, ale coś mi świta, że to jest to samo co Rover 214, znajomy jak mieszkał w UK to miał takiego i zdaje się, że one mają spore tendencje do wydmuchiwania UPG.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> To samo co Rover 200 (RF). Wszyscy dookoła mówią o powiązaniach z Hondą, a tak naprawdę niewiele

> mają wspólnego. Jeżeli chodzi o silnik 1,4 16V, jest to konstrukcja Rover, znana z Poloneza.

> Części pasujące z Hondą Concerto to między innymi klocki hamulcowe, felgi, wahacze przednie.

> Łożyska przód są od Accorda, tył od Rovera, amortyzatory wszystkie od Rovera i tanie nie są.

> Ogólnie auto jakoś mocno usterkowe nie jest, aha i ten model z silnikiem 1,4 16V całkiem

> fajnie się zbiera.

bo wszystkim sie kaszani smile.gif

R400-R45-MG ZS ma powiazania z Honda civic ale tylko jezeli chodiz o nadwozie i podwozie silniki to sprawa juz Rovera smile.gif i tak pisza wszyscy silniki te lubia wupluc UPG ale to tylko ze wzgledu na to ze sie cisnei na zimnym to auto smile.gif

Napisano

> Z racji ciągłych poszukiwań i nie do końca sprecyzowanych wymagań co do zakupu idę po radę do

> rzeszy towarzyszy o autko marki

> może ktoś powiedzieć coś o tych autkach?

> romans z hondą kojarzę - ceny części przejrzałem i nie powala drożyzną, dekra nie krzyczy, że jest

> mocno awaryjne...

> omijać czy warto się zainteresować?

akurat ten model to z hunda za bardzo nie ma wspolnego smile.gif ale auto dobre jak nie krecone za mocono smile.gif

Napisano

> Z racji ciągłych poszukiwań i nie do końca sprecyzowanych wymagań co do zakupu idę po radę do

> romans z hondą kojarzę - ceny części przejrzałem i nie powala drożyzną, dekra nie krzyczy, że jest

> mocno awaryjne...

Leca uszczelki pod glowica, leca lozyska w skrzyni - konstrukcyjnie stare, picowane przez producenta auto.

Napisano
  • Autor

czyli rozumiem, że raczej ostrożnie trzeba podchodzić do sprawy...

Napisano

> czyli rozumiem, że raczej ostrożnie trzeba podchodzić do sprawy...

jak do kazdego uzywanego auta smile.gif

Napisano

> czyli rozumiem, że raczej ostrożnie trzeba podchodzić do sprawy...

Ja jeżdżę r25 5 rok, auto ma ponad 200tyś. przebiegu, uszczelka rzeczywiście poszła w zeszłym roku w maju (w maluchu też robiłam uszczelkę i w porównaniu do wartości auta wyszło nawet drożej wink.gif ). Tak poza tym chyba nie narzekam, w innym wypadku chyba bym go już dawno sprzedała. Na pewno daje przyjemność z jazdy. Tak jak wcześniej pisałam najlepiej zajrzeć na forum i poczytać co piszą osoby, które rzeczywiście tymii samochodami jeżdżą.

Napisano

> jak do kazdego uzywanego auta

ok.gif

Napisano

To taki Rover 214

> mocno awaryjne...

Nie wiem czy zawiecha nie jest jakoś zapożyczona hmm.gif

Jak każde używane auto ma swoje bolączki, w silniku 1.4 wywala uszczelki (ale to też trzeba się postarać) po części z jego konstrukcji bo są cienkie bardzo długie śruby które łączą głowicę z blokiem i nie pamiętam czy nie ma tam jeszcze czegoś po drodze.

Graty do tego auta w sumie nie są drogie a same auta też nie głupie.

Tomirek miał takiego to możesz podpytać go o zdanie

Napisano
  • Autor

> Ja jeżdżę r25 5 rok, auto ma ponad 200tyś. przebiegu, uszczelka rzeczywiście poszła w zeszłym roku

> w maju (w maluchu też robiłam uszczelkę i w porównaniu do wartości auta wyszło nawet drożej

> ). Tak poza tym chyba nie narzekam, w innym wypadku chyba bym go już dawno sprzedała. Na pewno

> daje przyjemność z jazdy. Tak jak wcześniej pisałam najlepiej zajrzeć na forum i poczytać co

> piszą osoby, które rzeczywiście tymii samochodami jeżdżą.

dzięki za informacje ale mam skazę do forum związanego konkretnie z marką - za dużo koloryzowania niestety... wink.gif

znalazłem taki egzemplarz, który będę chciał obejrzeć - generalnie po rozmowie z właścicielem (prywatna osoba) wiem co jest do zrobienia co jest ok itd.

obawiam się wspomnianej UPG - wszak przebieg 164 tys może być oryginalny (właściciel mówił że mogę sprawdzić na kompie (T4 chyba) ) bo fotel kierowcy jest troszkę zmęczony - jak porównywałem inne egzemplarze w ogłoszeniach to raczej było OK ale kto wie czy fotele nie były przekładane...

Napisano

Ale czego się tu obawiać niewiem.gif

Jeździć aż padnie i zrobić albo urwać z ceny (lub nie) i zrobić sobie profilaktycznie, to nie pada co chwilę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ale czego się tu obawiać

> Jeździć aż padnie i zrobić albo urwać z ceny (lub nie) i zrobić sobie profilaktycznie, to nie pada

> co chwilę

chciałbym również zagazować ale czytałem o problemach z gazem w tym silniku - ale...się okaże ok.gif

aha - szyby na korbkę facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Tak na pierwszy rzut oka trochę mało płynu na w zbiorniczku wyrównawczym, min. jest tak gdzie złączenie. Wydaje mi się, że on był komentowany na forum zaraz poszukam.

Ta skóra roverkowa to nie skóra tylko skaj. W ogóle strasznie odpucowany ten MG, a koleś nawet pół roku nim nie pojeździł, ciekawe dlaczego.

Napisano

> chciałbym również zagazować ale czytałem o problemach z gazem w tym silniku - ale...się okaże

> aha - szyby na korbkę

i lusterka nie elektryczne

Mąż miał r200 z gazem do tej pory jego brat nim jeździ i nie ma problemów. A niby dlaczego jest problem z gazem?

Napisano
  • Autor

> i lusterka nie elektryczne

> Mąż miał r200 z gazem do tej pory jego brat nim jeździ i nie ma problemów. A niby dlaczego jest

> problem z gazem?

lusterka to pikuś...

a gaz - ponoć często wywala błąd P0170 ale może to mit...

Napisano

> chciałbym również zagazować ale czytałem o problemach z gazem w tym silniku - ale...się okaże

> aha - szyby na korbkę

to nie gazu z silnikiem a pewnie gazu z elektroniką bo sam silnik daje radę, wszystko zależy od instalacji i jakości jej montażu ok.gif

Napisano

> lusterka to pikuś...

> a gaz - ponoć często wywala błąd P0170 ale może to mit...

mit a jak nie mit to wina gazownika smile.gif wiem cos o tym smile.gif

Napisano
  • Autor

> mit a jak nie mit to wina gazownika wiem cos o tym

w takim razie oglądam to autko w tym tygodniu ok.gif

Napisano

> w takim razie oglądam to autko w tym tygodniu

ok.gif Sprawdź ten poziom płynu, tu poradnik jak kupować R, a tu szukajka VIN

Napisano

> , a koleś nawet pół

> roku nim nie pojeździł, ciekawe dlaczego.

Bo mu pewnie ze 2 razy wydmuchalo uszczelke + przegrzany silnik

Nie ma jak to kupic 1,4 Kseries hehe.gif

Co do autka to tylko ladnie wyglada z zewnatrz. Osiagi nie powalaja, jazda w trasie jest meczaca - strasznie glosno.

Napisano

> Bo mu pewnie ze 2 razy wydmuchalo uszczelke + przegrzany silnik

> Nie ma jak to kupic 1,4 Kseries

> Co do autka to tylko ladnie wyglada z zewnatrz. Osiagi nie powalaja, jazda w trasie jest meczaca -

> strasznie glosno.

Nie wiem, ja 5 rok wytrzymuję jakoś 270751858-jezyk.gif Na osiągi też nie narzekam. A z serią K no jak dbasz tak masz, a patrząc na poziom płynu na zdjęciu...

Napisano

> Bo mu pewnie ze 2 razy wydmuchalo uszczelke + przegrzany silnik

> Nie ma jak to kupic 1,4 Kseries

Heheh, british engineering smile.gif

> Co do autka to tylko ladnie wyglada z zewnatrz. Osiagi nie powalaja, jazda w trasie jest meczaca -

> strasznie glosno.

W ogole jak kupowac ZR to nie ma w ogole co patrzec nizej niz 160. Po co wyglad jak z tandetnego tuningu skoro nawet ani troche nie jedzie. A ten 160 to juz costam potrafi zaskoczyc.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.